USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin'den ‘Halk desteği’ vurgusu

Putin'den ‘Halk desteği’ vurgusu
18-03-2024

Putin'den "Halk Desteği" vurgusu

MOSKOVA

24 Mayıs... Yıl 1945. Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nı mağlup etmiş ve Sovyet halkı Zafer Bayramı'nı yaşıyordu. O tarihte, Kremlin Sarayı'nda Sovyet lideri Josef Stalin, Nazileri savaş meydanlarında yerle bir eden Kızıl Ordu komutanlarının onuruna resepsiyon düzenliyor.

Büyük Kremlin Sarayı'nın St. George Salonu'nda gerçekleşen ziyafet sırasında Stalin, masada yaptığı kısa konuşmasında, “Ben, Sovyet hükümetimizin bir temsilcisi olarak, Sovyet halkımızın ve her şeyden önce Rus halkının şerefine kadeh kaldırmak istiyorum” diyerek kadehini kaldırmıştı.

31 Aralık... Yıl 2018... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2018'in son dakikalarında Rus televizyonlarından yayınlanan Yeni Yıl Mesajı o gün her zamankinden farklıydı...

Halktan, yeni yılda birleşip, birbirine bağlı bir ekip gibi davranmalarını isteyen Putin, dışarıdan yardım beklenmemesi gerektiğine vurgu yaparak şunları önemle kaydetti:

En önemli olan şu: Tüm Rusya vatandaşlarının, her birimizin yeni yılda iyiye doğru değişimi hissedebilmesi için esenlik ve yaşam kalitesini adım adım artırmamız gerekiyor. Bunu da sadece beraber yapabiliriz. Bize yardım edecek birileri hiç olmadı ve hiçbir zaman da olmayacak... Bu nedenle birbirine bağlı, ayrılmaz, güçlü bir takım olmamız çok önemli.”

17 Mart... Yıl 2024. Rusya lideri Putin, Devlet Başkanlığı seçimlerinde yüzde 87’inin üstünde oyla rekor kırarak büyük zafer bir kazandı. Putin, seçim sonuçlarının ardından yaptığı ilk açıklamada, iktidar ve gücün gerçek kaynağının halk olduğunun altını önemle çizerek vurguladı.

Putin, açıklamasında; “Ülkedeki gücün asıl kaynağı Rus halkıdır” ifadelerini kullandı. Putin, seçimlerde oy kullanan tüm Rus vatandaşlarına teşekkür ederek, herkesin tek bir takım olarak birleştiğini kaydetti.

Her üç olayda da Rus halkına, genel olarak da Rusya'da (Sovyet döneminde de Sovyet halkına) yaşayan halklara vurgu yapılmakta. Çünkü Rusya'nın kendine özgü bir tarihi var. Dış güçler, ülkeyi işgal etmeye kalktığında sıradan halk, eline silah alarak mücadele eder.

Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart ve Nazi Almanyası elebaşısı Adolf Hitler de Rusya'ya saldırdığında sıradan halk, basit deyimle, eline balta alarak düşmanlarıyla mücadele etmeye başladı. Bu, Rusya'nın tarihidir.

2000 yılından bu yana iktidarda olan Putin, tekrar Devlet Başkanı seçildi. Putin'in satranç tahtasında çok zor jeopolitik oyunlar var. Putin, bu oyunlar bağlamında taktik ve stratejiler geliştirmekte.

Ukrayna meselesi, Batı, NATO, Ortadoğu, eski Sovyet coğrafyası, Asya ülkeleri ve başka bu gibi önemli konular Putin'in satranç tahtasında.

Fakat, Putin, seçim zaferinin ardından yaptığı ilk konuşmasında her şeyden önce halk desteğine önemle vurgu yaptı. Bence Putin'in seçim zaferi sonrası ilk olarak verdiği ana mesaj da buydu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?