USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Putin 20 yılda ilk kez kendisiyle ilgili net bir şey söyledi

29-06-2020

MOSKOVA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in programlarını takip eden Kommersant gazetesi Kremlin özel muhabiri, yazar Andrey Kolesnikov...

Kolesnikov'un, geçtiğimiz yıllarda Rus ulusal NTV televizyonuna yaptığı konuşmada Putin'in nasıl bir karaktere sahip olduğunu hiç abartmadan anlatması dikkatimi çekmişti. 

Olay şu: Kolesnikov, 2000 yılında Putin ile ilk kez Rusya'ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nde Sabantuy Ulusal Bayramı çerçevesinde düzenlenen bir programa katılıyor. Ünlü gazeteci, “İlk gezim Tataristan oldu. Orada Tatar milli bayramı Sabantuy vardı. Sayın Putin etkinliğe faal şekilde katıldı. Putin'in çok hoşuna gitmişti” dedi.

Kolesnikov, bayram etkinliklerinde Putin'in, ağızla yoğurt tepsisinin içinde para bulma yarışmasına katıldığını anlatırken NTV televizyonu, o yarışmadaki görüntüleri de yayınladı. 

Putin'in yarışma kuralları çerçevesinde ağzıyla yoğurt tepsisinin içindeki parayı bulmaya çalışması ve sonunda parayı bulmasını anlatan görüntüler ekrana getirildi. 

Putin'in saniyelerce yoğurttan para bulmaya çalışması da gözlerden kaçmadı. 

İzlediği manzaradan kendisinin çok etkilendiğini belirten muhabir Kolesnikov, "Putin o kadar kararlı bir insan ki! Yani kafasına bir şey koyduysa sonuna kadar giden insan. Yani bu yarışmada parayı buluncaya kadar belki yoğurtta boğulabilir de…” diye anlattı.

Putin'in yaklaşık 20 yılda yaptığı politika, adım ve uygulamalarda da sonuna kadar gitmesi, kararlılığı gözlerden kaçmayan hususlar.

Fakat yanılmıyorsam Putin, son 20 yılda ilk kez kendisinin bu karakteristik özelliği hakkında açık şekilde konuştu. 

Rus devlet televizyonu Rossiya kanalının Kremlin özel muhabiri Pavel Zarubin'e özel yayında konuşan Putin, pes etmeyi düşünmeye bile hakkı olmadığını vurguladı.

Putin, özellikle kritik durumlarda böyle davranmayı (pes etmeyi) asla düşünmediğini belirtti. 

Belli ki Putin, bu sefer koronavirüs salgını ile ilgili oluşan durumları kastediyordu. 

İktidarının ilk yıllarında da "Teröristlerle masaya oturmam!" diyen Putin, bu sefer de "krizlerle savaşmaya hazır olduğu" mesajını veriyordu. 

Putin, "Pes etmem!” diyerek krizlerin, ülkenin karşılaştığı sorunları çözmeye teşvik etmeleri ve harekete geçirmeleri gerektiğini önemle vurguladı.

Putin'in bu açıklaması, tam da 1 Temmuz'da yapılacak referandum öncesine denk geldi.

Konu Anayasa değişikliği ile ilgili referandum. 

Bu referandumun halk oyları sonucunda kabul edilmesi halinde Putin, 2036 yılına kadar iktidarda kalabilecek. 

Putin böylece "Asla pes etmem" diye bu konuda mesaj da vermiş oldu. 

Daha önce de yazmıştım: 21. Yüzyıl'ın başlarında ülkesini tekrar ayağa kaldıran Putin’in, politikayı terkedeceğini ve pes edeceğini düşünmek çok saflık olur.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?