USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Pandora'nın Kutusu açıldı! Vergi cennetinde Müslüman liderlerden, Türkiye’den kimler var?

06-10-2021

Aşere-i Mübeşşere yaşarken cennetle müjdelenen İslam peygamberinin yol arkadaşlarını ifade eder. İslam kaynaklarında “el-aşeretü’l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi’l-cenne”, “el-aşeretü’l-meşhûdü lehüm bi’l-cenne” gibi ifadelerle anılırlar.  İsimler konusunda farklı bilgiler söz konusudur. 

Günümüz Müslümanları da bir alem. İnandıklarını söyledikleri Rabbin, kutsal kitapta vaat ettiği cennette gözleri yok. Onlar Panama, Malta, Kıbrıs, Virjin gibi vergi cennetlerindeki rezervasyonları seviyorlar. Oralardaki kaçırdıkları paralar ile pek bir mutlular. Kişi ahirette sevdiği ile beraberse bunlar da paraları ile haşr olunacaklar. Para ile ahireti satın alabilecekler mi? 

“Peygamber torunu” Haşimi Ürdün Kralı Abdullah!..

Bir de günümüzde vergi cennetinde hisse sahibi olan, oraların imkânlarından yararlanan, kendi ülkelerinden para kaçıran ‘Müslüman’ liderler var. Hatta bunlardan biri İslam Peygamberinin “hakiki torunlarından” Ürdün Kralı Abdullah.

Bunun büyük dedesi Mekke Şerifi Hüseyin, İngiliz casusu Thomas Edward Lawrence ve diğerleri ile işbirliğine giderek Osmanlı Devletine  isyan etmiş, binlerce Türk askerin Arabistan coğrafyasında toprak olmalarını sağlamıştı. 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu / International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ tarafından ortaya çıkarılan “Pandora Belgeleri”ne göre; Ürdün Kralı II. Abdullah, Britanya'nın Virjin Adaları ve diğer offshore bölgelerindeki şirketleri kullanarak  ABD ve Britanya'da değeri 100 milyon doları geçen mülkler satın aldı.

İngiliz kırması Ürdün Kralı Abdullah'ın 1999'da tahta geçtiğinden beri satın aldığı gayri menkulün haddi hesabı yok. 15 ev Malibu, Kaliforniya'daki malikaneler, Londra ve Ascot'taki mal-mülkler ve daha niceleri dahil.

Demek ki neymiş? “Peygamber torunu” olmak değil, adam olmak insan olmak, ahlak ve vicdan sahibi olmak önemli imiş. 

Aliyevler'in 540 milyon dolar değerindeki mülkleri!..

Rusya’nın göz yumması, Ankara’nın ön ayak olması ile Dağlık Karabağ’ın Ermeni çetelerden  temizlenmesinden sonra kahraman kesilen Azerbaycan Republikası Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de dünya cennetini ahiret cennetine tercih edenlerden.

Bunu tabii ki ben söylemiyorum, CIA ve MI6 organizasyonu ile deşifre edilen Pandora Belgeleri yazıyor.

Birileri çıkıp:

يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اِنْ جَٓاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَأٍ۬ فَتَبَيَّنُٓوا اَنْ  -  

تُص۪يبُوا قَوْماً بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلٰى مَا فَعَلْتُمْ نَادِم۪ينَ

"Yâ eyyuhâ-lleżîne âmenû in câekum fâsikun binebe-in fetebeyyenû en tusîbû kavmen bicehâletin fetusbihû ‘alâ mâ fe’altum nâdimîn(e)”

“Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse, bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.” diyebilir.

Sizler de tüm uyarıcılarınız açık olarak okuyun tüm bunları; ister inanın ister inanmayın.

Pandora Belgeleri'ne göre Azerbaycan'ı yöneten Aliyev ailesi, “offshore” anlaşmalar yoluyla toplam değeri 540 milyon dolar olan en az 17 mülk satın aldı. 

Buna Londra'daki bir aile dostu tarafından Azerbaycan Devlet eski Başkanı Haydar Aliyev'in o dönemde 11 yaşındaki oğlu (şimdiki Devlet Başkanı İlham Aliyev) için satın alınan 44 milyon dolar değerindeki işhanı da dahil. Bu mülklerden biri ise Britanya kraliyet mülkiyetine yaklaşık 90 milyon dolara satılmış.

“Pandora’nın Kutusu”nu açan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu / International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ

“Pandora'nın Kutusu; Antik Yunan efsanelerinde geçen ve içinde kötülüklerin bulunduğuna inanılan sihirli kutu. 

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu / International Consortium of Investigative Journalists “ICIJ”, iki yıldır yürüttüğü bir çalışma ile mitolojideki “Pandora’nın Kutusu”na benzer bir kötülük yumağını çözüverdi.

 “ICIJWashington, DC merkezli, bağımsız bir uluslararası ağ gibi görünse de CIA ve MI6 bağlantılı bir örgüt ve Macar Yahudisi Amerikalı Milyarder George Soros tarafından fonlanıyor.

Sağmayacağı keçinin önüne ot atmayan George Soros herhalde babasının hayrına bunlara para akıtmaz. 

Neyse biz çağdaş Robin Hood müsveddelerinin hikayesine dönelim. 1997'de Center for Public Integrity tarafından başlatılan ve Şubat 2017'de tamamen bağımsız bir kuruluş haline getirilen ICIJ, "sınır ötesi suç, yolsuzluk ve gücün hesap verebilirliği" gibi konularda birlikte çalışan 70'ten fazla ülkede 200'ün üzerinde araştırmacı gazeteciden oluşan bir yapılanma. 

“Center for Public Integrity” Kamu Dürüstlüğü Merkezi…

Public Integrity, 1989 yılında  gazeteci/eğitimci Charles Lewis tarafından “güçlü çıkarlar tarafından kamu güvenine ihanetleri ortaya çıkaran araştırmacı gazeteciliği kullanarak değişime ilham verme” misyonuyla kurulan, ülkedeki kar amacı gütmeyen en eski araştırmacı haber kuruluşlarından biri. 

Majör Funders / Başlıca Fon  Sağlayıcılar…

Arnold Ventures

Carnegie Corporation

Democracy Fund

Ford Foundation

Grantham Foundation for the Protection of the Environment

John D. and Catherine T. MacArthur Foundation

Park Foundation

Public Welfare Foundation

Wyncote Foundation

Soros'un fonladığı ICIJ'in Yönetim Kurulu, Sheila Coronel (başkan), Reginald Chua, Alex Papachristou, Rhona Murphy, Steven King ve Gerard Ryle'dan (icracı olmayan direktör) oluşuyor. 

Ağ Komitesi, ICIJ üyelerini temsil eden, ilkeleri ve en iyi uygulamaları, öncelikleri ve faaliyetleri belirleyen, yönetim kuruluyla irtibat kuran ve üye ekleme veya mazeret konusunda ICIJ Yöneticisine tavsiyelerde bulunan ICIJ üyelerini içeren bir çalışma organı.

Mevcut Ağ Komitesi de şu üyelerden müteşekkil: Fredrik Laurin İsveç,  Mónica Almeida Ekvador, Titus Plattner İsviçre, Ritu Sarin Hindistan,  Minna Knus- Galán Finlandiya, Hisham Allam Mısır, Bill Birnbauer Avustralya, Wahyu Dhyatmika Endonezya, Frédéric Zalac Kanada.

International Consortium of Investigative Journalists  ICIJ/Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun   medya ortakları arasında BBC, New York Times, Guardian ve Asahi Shimbun gibi güçlü küresel yayın organları var.

ICIJ, 2000 ve 2001'de yayınladığı raporlarda Philip Morris International ve diğer çokuluslu tütün şirketlerinin Kolombiyalı uyuşturucu kartelleri, İtalyan Mafyası ve Kuzey Amerika’daki motosiklet çeteleriyle birlikte çalışarak nasıl tütün kaçakçılığı yaptığını ortaya çıkardı.  

2016'da açıklanan Panama Belgeleri ile gazetecilik tarihinin en büyük araştırmasını yapan ve bu haberle Pulitzer Ödülü'ne değer görülen ICIJ, offshore yatırımların dünya genelinde suçluları ve yolsuzlukları nasıl gizlediğini kamuoyunun gündemine getirdi. Bunu takiben 2017'de “Paradise Belgeleri”ni yayınladı.

Macaristan kökenli ABD'li milyarder finans spekülatörü George Soros'un Açık Toplum Vakıfları'ndan genel destek fonu alan konsorsiyum, Pandora Belgeleri adını verdiği sızıntıyı, 'mali gizliliğin bugüne değinki en büyük ifşası' diye niteledi. 

"Pandora Papers" ve Türkiye karması…

Pandora Belgeleri’nde Türkiye’den 220’den fazla isim yer alıyor. Bu isimler arasında Türkiye’nin yeni zenginlerinden, köklü holding sahiplerine, iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin yanı sıra sanat ve spor dünyasından isimlere kadar, kamuya mal olmuş kişiler de bulunuyor. 

Bütün dünyada ilgi ile takip edilen “büyük gazetecilik başarısı” olarak görülen Pandora Belgeleri, Türkiye'de iktidar yanlısı ve ana akım medyada görmezden gelindi. 

Bununla birlikte açık istihbarat kanallarından şimdilik ulaşılabilen belgelerin büyük bir çoğunluğu mühürlü. Daha Türkçesi yükünü tutmuş bazı iktidar elitlerinin isimleri pazarlık konusu yapıldığı için şimdilik açıklanmıyor.  

Kimbilir karşılığında ne tavizler koparmayı umuyorlar? Gerçi Türkiye'de hangi medya kuruluşu bunları yayınlamayı göze alabilir? 

Ucu ancak iktidara dokunan birkaç holding patronunun ismi teleffuz edilmiş, hepsi o. Türkiye'de “koka ticareti” yapan siyasilerin, Malta adasına gemilerle taşıdıkları para trafiğinden haberdar olanlar, biraz kafa yorarlarsa, “Pandora Papers kimleri kapsar az çok bilebilirler. Arif olan anlar! 

İşbilen, iş bilmiş!..

Dünya genelinde kamu harcamaları ve vergi politikalarında söz sahibi olan politikacıların, servetlerini perde arkasında “offshore” şirketlere nasıl taşıyıp vergiden kaçındığını gösteren “Pandora Papers” adlı belgelerde, Türkiye'den de bazı siyasilerin yakınları ve akrabalarının adı geçiyor. 

Pandora Belgeleri'ne göre, FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu AK Parti eski Milletvekili İlhan İşbilen'in eşi, hesaplarına tedbir konulmadan önce varlıklarını yurtdışına aktarmış.

Sızdırılan belgelerde ismi geçen isimlerden biri de Gülen yapılanması ile bağlantılı olduğu iddiasıyla tutuklu olan AK Parti eski Milletvekili İlhan İşbilen'in eşi, Mehtap Eğitim Vakfı'nın kurucularından Nebahat Evyap İşbilen.

Pandora Belgelerine göre Nebahat Evyap İşbilen2017 yılında hesaplarına tedbir kararı konulmadan önce varlıklarını Türkiye'den çıkarıp, Britanya Virjin Adaları'na aktarıyor. Bunun için Nisan 2017'de yapılan başvuruda, toplamda 110 milyon doları bulan bu varlıkların 35 milyon dolarının nakit ve 75 milyon dolarının da bono ve senetlerden oluştuğu görülüyor. 

Evyap Holding'in eski sahiplerinden olan 76 yaşındaki Nebahat Evyap İşbilen, ilk evliliğini 60 yaşından sonra yaptı. Basına yansıyan iddialara göre evliliği, Nebahat Evyap'ın Fetullah Gülen'i ziyaret ettiği bir gün, Gülen'in kendisine İlhan İşbilen ile evlenmesini  öğütlemesinden sonra gerçekleşti.

Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV grubunda üst düzey görevler üstlenen İlhan İşbilen, 2011 yılında AK Parti'den milletvekili seçilmişti. “17-25 Aralık yolsuzluk soruşturması” sonrası partisinden istifa eden İlhan İşbilen, istifası sonrası yaptığı açıklamada “Gülen ile hükümet arasında arabuluculuk yapabileceğini” söylemişti. İşbilen, 14 Aralık 2015'te "paralel yapı" soruşturması kapsamında tutuklandı ve o tarihten bu güne hapishaneyi mesken edinenlerden. 

“Aydınlanma”yı yanlış anlamışlar!..

Deutsche Welle'nin incelediği “Pandora Papers” belgeleri Rönesans Holding ile ilgili çarpıcı gerçekleri ortaya çıkardı. Rönesans Holding'in, bir yandan kamunun parasıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni inşa ederken diğer yandan vergi cennetine 210 milyon dolar aktardığı belgelendi. 

 Tüm dünyada eş zamanlı olarak yayınlanan ve sadece kamuya açıklanan ihalelerin detaylarına göre son beş yılda yaklaşık 16 milyar liralık 10 ihale alan Rönesans Holding; Pandora Papers belgelerine göre vatandaşların vergileriyle ödenen kamu projelerinden elde ettiği kârların bir kısmını vergiden kaçınmak için Britanya Virjin Adaları'na aktarmış. 

Rönesans Holding'in kurucusu, Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın da isminin geçtiği belgelerde Ayşe Ilıcak'ın, Alcogal firması aracılığıyla Dolmine International Ltd. ve Covar Trading Ltd. adlı iki şirket kurduğu görülüyor.

İki şirket de Rönesans Holding'in üstlendiği ve halkın ödediği vergilerle yapılan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin inşaatı devam ederken 17 Mart 2014'te kuruluyor. İkisinin de İsviçre'de faaliyet göstereceği belirtiliyor. Şirketlerin sermaye kaynağı da Rönesans Holding'in çalışma alanları olan "inşaat, gayrimenkul ve enerji üretimi sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketi" olarak kayıtlara geçiyor.

105 milyon dolarlık ‘bağış’!..

Covar Trading Ltd.'nin hesaplarını yöneten İsviçreli Kendris Ltd. firmasının 30 Haziran 2017'de hazırladığı rapora göre Covar Trading Ltd.'nin hesaplarına 2015’te 105 milyon 524 bin 132 ABD doları girdiği görülüyor.

Aynı yıl 105 bin 484 bin 952 doların ‘bağış’ adı altında şirket hesabından çıktığı görülüyor. Bu bağışın nereye gittiği ise bilinmiyor.

Erman Ilıcak'ın annesi Ayşe Ilıcak'ın bir diğer firması Dolmine International Ltd.'nin mali raporunda ise yine 2015’te 105 milyon 212 bin doların şirketin İsviçre'deki Banque Pictet & Cie hesabına yattığı anlaşılıyor.

Raporda sadece 2015 için nakit benzeri varlıkların faiz geliri olarak firmaya 491 bin 616 ABD dolarının girdiği gözlemleniyor.

Her iki firmanın da 2016 ve 2017’de başka herhangi bir ekonomik aktivitesi yok.

Vergi ödeselerdi Hazine’nin kasasına 750 milyon TL girecekti…

Bu durumda Ayşe Ilıcak'ın sadece bir yılda vergi cennetlerine aktardığı paranın 210 milyon 736 bin 132 ABD doları olduğu anlaşılıyor.

Ayşe Ilıcak'ın vergi cennetine aktardığı 210,7 milyon doların yüzde 40'lık gelir vergisi ödenmiş olsa, hazinenin kasasına yaklaşık 750 milyon Türk Lirası girecekti.

Zenginin malı züğürdün çenesini yorar!..

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) açıkladığı Pandora Belgeleri'nde adı geçen Rönesans Holding, vergi cennetlerine para aktardığı ve 105 milyon dolar bağış iddialarını yalanladı.

Rönesans Holding'den yapılan açıklamaya göre, Uluslararası mevzuata aykırı herhangi bir fon aktarımı yok.

Holding açıklamasında, “Türkiye'nin küresel arenadaki en güçlü şirketlerinden biri olarak bugün toplam 28 ülkede faaliyet gösteren, gelirinin yüzde 81'ini yurt dışında hayata geçirdiği projelerden elde eden Rönesans Holding'in, hakkındaki iddialarla ilgili kamuoyuna açıklama yapma gereği duyduğu, iddiaların büyük bir haksızlık olduğu” belirtildi.

Ortalama Türk vatandaşı için makul bilgilendirme…

31 ülkede faaliyet gösteren 14 ‘hukuk’ ve ‘finansal danışmanlık’ firmasından sızan yeni belgelerde, Panama Belgeleri’ne göre iki kat daha fazla politikacı var. Sızıntılar, dünyanın her yerinden 35 ülke liderinin ve 336 politikacı ve yüksek kamu görevlisinin vergi cennetlerinde şirketler açtığını gösteriyor.

Pandora Belgeleri, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Ekvator Cumhurbaşkanı Guillermo Lasso Mendoza, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’in ailesi, Şili Devlet Başkanı Sebastián Piñera’nın çocuğu ve eski Britanya Başbakanı Tony Blair’in denizaşırı ilişkilerini ortaya koyuyor.

Türkiye’de Ocak 2006’dan itibaren, Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30’uncu maddesinin 7 no’lu bendi değiştirilerek, vergi cenneti ülkelerinde yapılan ticari işlemlerde yüzde 30 vergi uygulanması kararlaştırıldı. 

Ancak bakanlar kurulu hangi ülkelerin vergi cenneti olduğuna karar vermediği için 15 yıldır bu vergi uygulanamıyor. Bu yüzden Maliye Bakanlığı harekete geçemiyor. Hazine ise gelir kaybına uğruyor.

Türkiye’de vergi cennetleriyle mücadele, paranın kaçışını önlemekten ziyade halihazırda vergi cennetlerine aktarılmış kayıt dışı zenginliğin ülkeye dönmesi ve kayıt altına alınmasına yönelik. Kamuoyunda ‘varlık barışı’ olarak bilinen ve periyodik olarak çıkarılan bu düzenlemeler, offshore ile mücadele yerine teşvik ettiği yönünde eleştiriliyor.

Yurt dışında tutulan varlıkların Türkiye’ye getirilmesi durumunda, “Nereden buldun” diye sormayan bu düzenlemeler, kara para aklamanın önünü açtığı iddiasıyla tartışma konusu. 2008’den bu yana uygulanan varlık barışı sayısı şimdiye dek yediyi buldu. Düzenleme, en son geçen Haziran ayında, yıl sonuna uzatıldı. Türkiye’de sisteme girerek yasal hale getirilen bu kaynakların daha sonra yurt dışına çıkarılmasında hiçbir engel de bulunmuyor.

Kaynağı belirsiz varlığını kayıt altına alanlara ise sıfır vergi avantajı uygulanıyor. Bu durum, kara paranın Türkiye’de aklanma riskinin yanı sıra vergi adaletsizliğine de yol açıyor.

İlahi Adalet Tanrının işi, ben beşeri adalet istiyorum!..

Sonuç; vergi kaçıranlar yargılanmalı, vergi kaçırılmasına göz yumanlar yargılanmalı, hem de kim olurlarsa olsunlar? 

Merak ediyorum; Adalet Bakanlığı neden harıl harıl binlerce mahkum kapasiteli yeni cezaevleri inşa ediyor? 

Acaba 2023 yılında yeni cezaevlerinin açılışı, vergi kaçıranların içeri tıkılması ile mi yapılacak? 

Buna bir de yolsuzlukları ekleyin. Şimdiden keyfimden dört köşe oldum. Gel 2023 gel!.. “Ya Sabır” çekmekten dilim damağım kurudu!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça 

https://islamansiklopedisi.org.tr/asere-i-mubessere

https://www.icij.org/about/

https://www.kuranmeali.com/mobil/m-AyetKarsilastirma.php?sure=49&ayet=6

https://www.diken.com.tr/pandora-papers-offshoreun-sir-kutusunu-aciyor/

https://publicintegrity.org/about/our-donors/

https://www.gazeteduvar.com.tr/pandora-belgeleri-isbilenin-varliklari-tedbir-konulmadan-once-kacirildi-haber-1537386

https://tr.euronews.com/2021/10/03/pandora-papers-icij-dunya-liderleri-ve-unlulere-ait-mali-s-rlar-ac-ga-c-karan-belgeleri-ac

https://t24.com.tr/haber/pandora-papers-saray-dan-gelen-paralar-vergi-cennetinde,982948

https://tr.sputniknews.com/20211004/sorosun-fonladigi-pandora-belgeleri-dunya-liderlerinin-offshore-sirlarini-ortaya-serdi-1049500942.html

https://tr.euronews.com/2021/10/04/ronesans-holding-den-pandora-belgeleri-ac-klamas-mevzuata-ayk-r-hicbir-islem-yok

https://bianet.org/bianet/siyaset/251243-pandora-papers-dunya-liderlerinin-gizli-serveti-ve-iliskileri

https://cte.adalet.gov.tr/Home/SayfaDetay/cik-genel-bilgi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?