USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Osmanlı’nın torunları Orta Amerika'yı sallıyor! 

03-06-2019

Kavimler göçü, tarihin her zamanında yüzbinlerce insanı yollara düşürdüğü gibi tarihi coğrafyanın fay hatlarını tetikledi. 

Etrüskler, Batı Anadolu’dan İtalik yarımadasına; Hititler, Kafkaslar’dan Anadolu’ya; Frigler, Balkanlar’dan Anadolu’ya; Hunlar, Orta Asya'dan  ta Avrupa'ya büyük göçü gerçekleştirdi. 

Savaşların, doğal afetlerin, salgın hastalıkların, kıtlıkların yol açtığı büyük kitlelerin yer değişikliği halen aktif şekilde yaşanıyor. 

Osmanlı İmparatorluğu’nun ekonomik, askeri ve idari sisteminin çökmesi, özellikle ortadoğu toplumlarının demografik hareketliliğini göç faktöründe yoğunlaştırdı. 

Taşlar yerinden oynayınca helezonik değişim dönüşüm dalgası 21. yüzyılın gen haritasını yeniden kodladı. 

Orta Amerika'nın Müslüman aktörleri… 

Morales; Latin Amerika’da Müslümanlar için kullanılan “Moro" sözcüğü ile ilgili görünüyor. 

Latin Amerika’da Endülüs ve Arap kökenli Müslümanlara, daha yakın zamana kadar “Moro" denildiği biliniyor.

El-Turko” ise Osmanlı İmparatorluğu sınırlarından yüzyıl öncesi Latin Amerika’ya göç etmiş Müslim, gayri-Müslim herkese deniliyor. Latin Amerika’da hemen her ülkede “El-Turco” olarak adlandırılan ailelere rastlamak mümkün. 

Endülüslü denizcilerin okyanus yolculuklarında ayak bastıkları Latin Amerika, günümüzde bazı yer adları ve kabile isimlerinde Endülüslü Müslümanlar’dan izler taşımayı sürdürüyor.

Ancak yakın zamana ilişkin İslami tebliğ faaliyetleri sonrasında İslam’la tanışan genç kuşak Latin Amerikalı Müslümanlar da çok şükür mevcut.

El Salvador’da İslam Toplumu…

El Salvador'da küçük bir İslam toplumu mevcut. Lübnan ve Filistin kökenli Arap göçmenler çoğunlukla Hristiyan.

Arab ve Salvador İslam Merkezi’ne ait San Salvador ve la Luz (Nur Camii) şehirlerinde camiler ibadete açık. “Fatımatüz Zehra İslam Kütüphanesi” tarafından organize edilen küçük bir Şii İslam Merkezi de faaliyette.

Orta Amerika'da “Revista Biblioteca Islamica” isimli ilk İslami dergi bu merkez tarafından yayınlanıyor. El Salvador’da toplam 20 bin kişiden oluşan  bir İslam toplumu var. 

El Salvador'da bir sünni, bir de Lübnan kökenli Arap göçmenlerin bağlı olduğu “Fatimah Az-Zahra" isimli Şii Müslüman cemaat bulunuyor. 

El Salvador İslam toplumundan Antonio Saca ve Şefik Handal gibi kamuoyunca çokça bilinen, başkanlık seçimlerine de katılan siyasi liderler de var

1994 yılında Centro Islamico Árabe Salvadoreno camisi başkentte ibadete açıldı.

Daha çok Filistinliler’in öncülük ettiği bu caminin ardından 10 yıl kadar sonra, yani 2004 yılında başkentte “Fatimah Az-Zahra" isimli 2. Cami İslam toplumunun hizmetine girdi.

Osmanlı torunu Filistinli Arap Nayib Bukele, El Salvador Devlet Başkanı oldu…

Orta Amerika ülkelerinden El Salvador’da yapılan devlet başkanlığı seçimini, ilk turda geçerli en fazla oyu alan, ataları Filistin topraklarından Osmanlı pasaportu ile El Salvador’a göçen Osmanlı torunu Nayib Bukele kazandı.

Seçim, renkli görüntülere sahne oldu. Oy verme yerleri adeta karnaval yerine döndü çünkü Bukele taraftarları oy vermeye Arap kıyafetiyle gitti. 

Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla aynı kıyafetlerle sevinç gösterileri düzenlendi.

Yüksek Seçim Kurulu, 4 adayın yarıştığı seçimde, oyların yaklaşık yüzde 54'ünü alan Ulusal Birlik İçin Büyük İttifak koalisyonu adayı Bukele'nin seçimi kazandığını duyurdu.

Bukele, seçimin ilk turunda yeterli çoğunluğu sağladığı için Mart’ta yapılması planlanan ikinci tur yapılmayacak.

Seçimi, bağımsızlar ittifakı adayı Bukele'nin kazanması, ülkeyi son 25 yıldır yöneten iki merkez partinin hakimiyetini kaybettiğinin işareti.

Osmanlı torunu Nayib Bukele’nin, Yahudi Arap Ortodoks Hristiyan Kökleri…

Yamaha Motors'un El Salvador distribütörü Nayip Bukele'nin hikayesi, 20. yüzyılın başında Filistin topraklarından Güney Amerika'ya göç eden bir aileyle başlıyor.

Babası Armando Bukele tanınmış bir Müslüman iş adamı ve yerel imam.

Papaz dedenin İmam torunu…

El Salvador Başkanı’nın babası Armando Bukele'nin dedesi, Hz. İsa'nın doğduğu kent olarak kabul edilen Beytüllahim'de Yeniden Doğuş kilisesinde papazdı. Armando Bukele'nin karısı Olga’nın ailesi de Ortodoks Hıristiyan.

İlginç olan Armando Bukele'nin, Ortodoks Hıristiyan olmasına rağmen, sonradan İslam’ı seçmesi. 

Bununla kalsa iyi.

Armando Bukele, Müslüman olduktan sonra İslam toplumuna dini liderlik edebilecek statüye yükseldi. 

Filistinli Arabın, Yahudi asıllı karısı Gabriela Rodríguez de Bukele…

Nayib Armando Bukele Ortez, Salvadorlu siyasetçi ve iş adamı. Babası daha sonra İslam'a döndü ve bir imam oldu. Ve karısının da Yahudi kökleri var. Karısı Gabriela Rodríguez de Bukele

Arap Ortodoks ve sonradan Müslüman bir babanın oğlu Nayib Bukele ile Yahudi asıllı kız arkadaşı Gabriela Rodríguez, 6 Aralık 2014 Cumartesi günü Katolik nikah töreniyle evlenmişlerdi.

Gabriela Rodríguez'in evlenmeden evvel profesyonel bir balerin ve özel bir klinikte doğum öncesi psikolog olarak çalıştığı biliniyor.

El Salvador'un yeni Başkanı…

2012'de San Salvador'un güneyindeki Nuevo Cuscatlan beldesinin belediye başkanı seçilen Bukele, 2015'te başkent Sal Salvador'un belediye başkanı oldu. 

2018 Nisan'ına kadar başkentin belediye başkanı San Salvador’a kadar hizmet veren Bukele, hükümet destekli bir gezide geçen yıl İsrail’e geldi. Ağlama Duvarı’nda resim çektirmişti. 

Genç yaşta iş hayatına atılan Bukele, otomotiv sektöründe faaliyet gösterdi, dünyaca ünlü markaların yerel dağıtımcılığını yaptı.

Her iki seçimde de iktidardaki sol eğilimli Farabundo Marti Ulusal Özgürlük Cephesi adına yarışan Bukele, 2019 seçimleri öncesinde partisinden ayrılmıştı.

Bukele, seçim kampanyasında yolsuzluğu önleme, çete şiddetine son verme ve daha fazla istihdam vaatleriyle ön plana çıkmıştı. 

Yolsuzluk karşıtı söylemleriyle ünlenen Bukele’nin seçim sloganı “Kimse çalmazsa yeterince para var” idi.

Ülkenin en önemli sorunlarının başında, gayet güçlü olan çetelerin sebep olduğu şiddet olayları. 

El Salvador, hâlâ dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri. Geçen yıl, 6,5 milyonluk ülkede 3 bin 300 kişi cinayetler sonucu hayatını kaybetti.

Ülkenin nüfusuna yönelik en büyük tehdit, yurt dışına göç. ABD’ye göçün en önemli sebeplerinden biri olan suç örgütleri, aynı zamanda önemli siyasal aktörler.

Ülkede çok sayıda politikacı ve bürokrat çetelerle yasa dışı ilişkiler içinde.

Bukele ailesi, 1980'li yıllarda El Salvador iç savaşında ABD destekli askeri yönetime karşı savaşan sol gerillalar koalisyonu Farabundo Marti Farabundo Ulusal Özgürlük Cephesi’ne (FMLN) sempati duyuyordu. 

Aile, hapse atılma ve idam riskine rağmen örgütün bazı liderlerine yardımda bulundu.

Bukele, San Salvador'daki Cizvit Orta Amerika Üniversitesi'nde (UCA) okudu.

Bukele, siyasete 1999'da eski FMLN liderlerinden Facunda Guardado'nun aday olduğu devlet başkanlığı seçimi kampanyasına destek vererek başladı.

Daha sonra Bukele, FMLN'den Mart 2012'de yerel seçimlere girerek, San Salvador'un güneyindeki Nuevo Cuscatlan beldesinde belediye başkanlığını kazandı.

Bukele, 2015'te FMLN'den San Salvador kentinin belediye başkanlığı seçimini kazandı.

Sağcı Ulusal Birlik İttifakı’nın (GANA) adayı Bukele geçerli oyların 360 bin 626’sını alıp ilk turun en faza oy alan ismi oldu.

San Salvador'un eski Belediye Başkanı olan Nayip Bukele, Paraguay Devlet Başkanı Mario Abdo Benitz ve Brezilya Devlet Başkanlığı yarışını kaybeden Fernando Haddad gibi dedeleri Osmanlı vatandaşı.

Nereden nereye?

.

Dostlara: 

Rahmet ayını bayramla noktalıyoruz. Sevdiklerimizle milletçe, ümmetçe akıl gönül ve ruh dünyamızda aydınlanmaya vesile olmasını temenni ediyorum. Herşey gönlünüzce olsun. 

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
5 yıl önce
Ömür bey, elinize - zihninize sağlık. Osmanlı döneminin izlerini Orta Amerika!da görmek güzel. Osmanlı kültür ve medeniyetinin uzantıları, aslına inkilab ediyor.
Necdet çelikdönmez
Necdet çelikdönmez 5 yıl önce
Merhaba yazar ömür beyin bu makalesi için teşekkür ve tebrik ediyorum.Bilmediğimiz hususları öğrendik umarım faydalanan olacaktır.Yazarın kalemine kuvvet yüreğine sağlık selamlar üstat...