USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Orman yangınları doğal sınırına varınca söndü

05-08-2021

8 Temmuz 2018, Yunanistan’daki Syriza (“Radikal Sol Koalisyon”) hükümetinin Avrupa Birliği’nin (AB) kemer sıkma programı referandumunun üçüncü yıldönümüydü. Bu tarihten İki hafta sonra Yunanistan’ı yakıp kavuracak orman yangınlarına AB’nin dayattığı tasarruf tedbirlerinin neden olduğunun ortaya çıkacağı kimsenin aklına gelmemişti. 

Medya ve yetkililer de alevlerin tamamen farklı yerlerde aynı anda başlamış olmasının kundaklama izlenimi uyandırdığını vurguladı. Türk fobisine rağmen bütün zamanların potansiyel şüphelisi arazi spekülatörleri oldu.

Yunanistan’daki yangın trajedisi Yunan halkının sahipsizliğini ve Yunan devletinin acizliğini göstermişti. Yunan milliyetçisi, Yahudi düşmanı ve kralcı yayın çizgisindeki Eleftheri Ora gazetesinin, “Tüm bu toplu katliamı, Türkiye’yi, ‘dost’ Rusya’dan ödünç alınan teknolojiyle kundaklayıcı olarak suçlamak için belki de Amerikalılar düzenledi” iddiasında bulunması önemliydi.

Attikanea internet sitesinde yer alan bir makalede ise yangını ABD’nin, NASA’nın lazer uyduları aracılığıyla MASERS ışınları kullanarak çıkardığı iddia edilirken, Megas Filippos isimli internet sitesi de yangın bölgesindeki otomobillerin camlarının erimiş olduğuna dikkati çekerek, yangının “ABD’nin sahip olduğu güdümlü DEW tipi enerji silahlarıyla çıkarıldığını” ileri sürmüştü. 

Doğu Attika’daki yangınla ilgili bilgi kirliliğinin yoğun yer aldığı sosyal medya hesaplarında ise “Rothschildler bizi lazer silahla yaktı” yorumları yapılırken, Yunanistan’ın, orman yangınının ardından ABD tarafından HAARP sistemi aracılığıyla meteorolojik saldırıya da uğradığı, saldırının 11 bofor kuvvetinde fırtına oluşturarak şiddetli yağmur ve sele neden olduğu iddiasında bulunuldu.

Bill Gates'in, 2020'nin Nisan ayında, "Olası savaşlar ve yangınlar için hazırlanıyoruz ve şimdi aynı ciddiyetle salgın hastalıklar için hazırlık yapmak zorundayız" demesinin ardından, Yunanistan'daki trajik yangının üzerinden iki yıl geçmişti ki 2020'de Avustralya ormanları cayır cayır yandı, binlerce canlı yok oldu. Yangınların lazer silahları ile çıkarıldığı gündeme taşındı. 

MASER: Uyarılmış Işıma ile Mikrodalga Yükseltici Silah…

ABD, NASA’nın lazer uyduları aracılığıyla MASER ışınları kullanarak bu yangını çıkarmış olabilir. Söz konusu uyduların ve masers ışınları, daha önce de deney amaçlı pek çok kez kullanılmıştı.

Maser, atomların, dışarıdan uyarılması neticesinde dışarıya salınan radyasyon yardımı ile elde edilen, genliği yükseltilmiş elektromanyetik dalgalara deniliyor.

Maser, önceleri ilk maserin mikrodalga frekansında çalışması imkanı sunsa da bugün işitme frekansından itibaren görünen ve morötesi frekanslı elektromanyetik bölgelerde dahi aynı prensip tatbik edilmekte. 

Maser”in kullanıldığı en önemli saha ise haberleşme olmasına rağmen haberleşmede karşılaşılan en büyük sorun, haberleşme kanallarının sınırlandırılması.

Maser; ABD Savunma Bakanlığı ve gizli askeri birimlerin talimatı ile bazı değişimler geçirerek küresel bir silaha dönüştürüldü. 

Böylece atmosfer dışındaki uydulardan istenilen noktalara yüksek derecede mikrodalga frekansı gönderilip yangın ve çeşitli afetler oluşturulabilmenin yolu açıldı. 

Yönlendirilmiş Enerji Silahları (DEW)

DEW / Yönlendirilmiş Enerji Silahları; elektromanyetik enerji, atom ve atom-altı moleküllerden elde edilen ışınlarla çalışıyor.

Lazer silahı” olarak bilinenleri, karaya konuşlu araçlarda, uçaklarda ve hatta uzaya konuşlu ünitelerde monte edilebiliyor. 

ABD ordusu ve silah endüstrisi işbirliğinde diğer yönlendirilmiş enerji silahlarının nasıl üretileceğinin üzerinde çalışıldığı bir sır değil.

Türkiye’nin orman yangınları…

Türkiye’yi saran yangın felaketi devam ederken, başta İtalya, ABD ve Kanada olmak üzere birçok ülke, orman yangılarıyla mücadele ediyor. Küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle giderek artan yangın felaketlerine ilişkin yeni bir rapor, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi tarafından yayınlandı. Rapora göre 2021 yılında dünya genelinde çıkan yangınlarda milyonlarca hektar ormanlık alan yandı.

Türkiye genelinde çıkan yangınlar da dünya basınında geniş yer bulmaya devam ediyor. İngiliz Dailymail gazetesi Reuters haber ajansının servis ettiği ve bir grup arkadaşın yangından kaçmaya çalıştığı çarpıcı görüntülerini haberleştirdi. Öte yandan, uluslararası ajanslar Türkiye'deki yangınlardan kahreden görüntüleri dünya ile paylaşmayı sürdürüyor. 

Türkiye’de ne kadar orman yandı?

Türkiye’de teknolojik imkanlar artmasına rağmen 2009-2020 yılları arasında, 29 bin 965 orman yangınında 98 bin 950 hektar orman alanı, 2020 yılında 21 bin hektar orman alanı yandı.

Son beş yılda, yılda ortalama, 2 bin 771 yangında 11 bin 819 hektar orman kül oldu. Önceki beş yılın yıllık ortalaması ise 2 bin 492 yangında 6 bin 372 hektar. İlk beş yıllık dönemde yangın başına düşen yanan alan miktarının yıllık ortalaması 2,42 hektar iken bu oran son beş yıllık dönemde yüzde 72,3 artarak 4,17 hektara ulaşmış. 

Yangına müdahalede de önceki yıllara göre dikkate değer bir başarısızlık  var!

Türkiye'de 28 Temmuz'da Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve ardından 6 günde farklı illerde çıkan toplam 144 orman yangınının 134kontrol altına alındı. 5 ilde devam eden 10 yangın için söndürme çalışmaları sürüyor.

Binlerce hayvan telef oldu, orman ve tarım arazileri ile bölgedeki sera alanları küle döndü. Yangınların tehdit ettiği köy ve diğer yerleşim yerleri tahliye edildi. 

Yalnız yangını önlemede sorun yaşanmıyor aynı zamanda yangına müdahalede de önceki yıllara göre dikkate değer bir başarısızlık  söz konusu. 

Orman yangınlarını kim çıkardı?

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, ilçede "kundakçı" ve "şüpheli" yakalama iddiasıyla yol kesip kimlik kontrolü yaparak ve havaya ateş ederek vatandaşları korkutan provokatörlerle ilgili uyarıda bulundu.

TSK, orman yangınlarına müdahale etti mi etmedi mi?

Türkiye’nin birçok noktasında başlayan yangınlar tüm şiddetiyle devam ederken, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, organize yapısı ve geniş teknik olanaklarıyla yangınlarla mücadeleye en büyük desteği sunabilecek olan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sürece dahil edilmemesine tepki gösterdi.

Gürdeniz, "Bu sorumluluğun bir milli güvenlik, beka sorunu olarak TSK'ye verilmesi gerekir. Çünkü kaybedilen bir ormanın, işgal edilen bir vatan toprağından farkı yoktur" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşen CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in, “Azerbaycan’dan yangını söndürmek için asker geliyor da, TSK neden devrede değil?” açıklaması  gözleri TSK üzerine çevirdi. 

Kamuoyunda bu tür tepkilerin çoğalması üzerine Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri’nin pek çok bölgede yangın söndürme ve tahliye çalışmalarına destek vermeyi sürdürdüğünü bildirdi.

Orman yangınlarını bahane ederek olağanüstü hal ilan edilmesi için uğraşan lobinin hevesi kursağında kaldı. Orman yangınları mevcut “bakanlığın beceriksizliği” olarak tescillendi.  

Son söz: Yeni Çağ gazetesinden Aslan Bulut’un dediği gibi, "Bu yaşananlar, kısmen "bilinçli taksir"e girse de kısmen de ‘ihmal suretiyle icra’ kapsamındadır."

Ormanları yakanlar haindir! Orman yangınını söndürmekte zaaf gösterenler, göz yumanlar, iş bilmeyen kim varsa alayı vatana ihanetten yüce divanda yargılanmalı, mal varlıklarına el konulmalı. 

Buna ek olarak;

"Yangın sebebiyle orman vasfından çıkan alanlarla ilgili olarak hiçbir surette yeni plan veya plan tadilatı yapılmaz, bu alanlar makul süre içerisinde ağaçlandırılır" hükmü ilgili kanun, yönetmelik, düzenleme her ne varsa ona eklenmeli!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça:

http://www.wsws.org/tr/articles/2018/07/28/gree-j28.html

https://www.amerikaninsesi.com/a/yunanistan-da-sahil-guvenlik-denizden-ceset-topluyor/4507515.html

https://www.dunyabulteni.net/avrupa/yunan-basini-yangini-turkiye-yi-suclamak-icin-abd-cikardi-h426538.html

https://tr.sputniknews.com/avrupa/201807291034503113-yunanistan-darbeci-asker-yangin-tahliye/

https://www.sabah.com.tr/dunya/2021/08/02/dunya-yaniyor-korkutan-orman-yangini-raporu-aciklandi

https://www.amerikaninsesi.com/a/turkiyede-ormanlar-alev-alev-yaniyor/5983651.html

https://tr.euronews.com/2021/08/01/turkiye-de-yang-nlarda-son-durum-20-yerde-sondurme-cal-smalar-suruyor

https://www.tamgaturk.com/mobil/haber/manavgat-belediye-baskani-sozen-yol-kesip-kimlik-soruyor-ates-aciyorlar-35273.html

https://www.google.com/amp/s/www.cumhuriyet.com.tr/amp/haber/cem-gurdeniz-kaybedilen-bir-ormanin-isgal-edilen-bir-vatan-topragindan-farki-yoktur-1857343

https://haber.sol.org.tr/haber/chpli-girginden-soyluya-tsk-yanginda-neden-devrede-degil-310628

https://www.google.com/amp/s/www.ntv.com.tr/amp/turkiye/msb-tskninyangin-sondurme-ve-tahliye-calismalarina-destegi-surduruyor,q6H-axw9LkeujKm5yvF1Gg

https://kafkassam.com/yunanistan-ormanlari-fetocu-askerleri-kacirmak-icin-amerikalilarca-kundaklandi.html

https://www.dikgazete.com/abd-masers-isinlariyla-avustralyanin-ormanlarini-yakiyor-hindistanin-karlarini-eritiyor-makale,2035.html

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/mobi/43-grupoyu-gordunuz-mu-466832h.htm

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ali PÜRENLİ
Ali PÜRENLİ 3 yıl önce
Vatana ihanet edenleri idam etmeleri şart.
Remzi Sür
Remzi Sür 3 yıl önce
Canevimizi yaktılar ciğerlerimiz yandı
Sedat Ergenç
Sedat Ergenç 3 yıl önce
Değerli kardeşim hislerimize ve bilgilerimize tercüman olmuşsun. Belki çaresizlik belki imkan ve kabiliyetler deki sınırlamalar sonucunda durum belki şöyle özetlenebilir,