USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Napolyon, Hitler ve Rusya'ya saldırmak

Napolyon, Hitler ve Rusya'ya saldırmak
11-10-2022

MOSKOVA

Bugün Ukrayna krizi bağlamında Rusya ve Batı arasında yaşanan ihtilafın sonuçlarını iyi analiz edebilmek için tarihi olaylara da mutlaka göz atmakta fayda var. 

Nazi Almanyası elebaşısı Adolf Hitler1940 yılının Mayıs ayında Fransa'ya saldırdı. Yaklaşık 1,5 ay sonra Fransa, Almanya'ya teslim oldu. Ertesi gün Hitler, Paris'e çıkarma yaptı.

Paris'i gezen Hitler, 19. Yüzyıl'ın başlarında Rusya'ya yenilen Fransız İmparatoru Napolyon Bonapart'ın mezarını da ziyaret etti.

Tarihçilere göre, Hitler, Napolyon'un mezarına neredeyse tam bir saat öylece bakakaldı.

Napolyon'un Les Invalides'teki mezarı, Hitler'i çok etkiledi.

Şöyle ki; 23 Haziran 1940'ı "hayatının en büyük ve en güzel anı" olarak nitelendirdi. 

Tam da 1 yıl sonra Hitler, Sovyetler Birliği'ne saldırdı. 

Acaba Hitler, saldırı öncesi Napolyon'un mezarına yaklaşık 1 saat baktığında kafasında neleri düşünüyordu?

Hitler, çok iyi biliyordu ki, 1812 yılında Rusya'ya saldırı, Napolyon'un sonunu getirdi. Rus ordusu, Paris'e kadar gitti. 

Ama Hitler, Napolyon'un hatasından ders almadı.

Sovyetler'e saldıran Hitler, yaklaşık 1,5 yıl sonra, tarihi Stalingrad Çatışması'nın sonlarında sinirden dolayı geceleri artık uyuyamıyordu.

Belki de Napolyon'u hatırlıyordu geceleri…

Böylece Napolyon'un hatalarından ders almayan Hitler, halkını, Almanya'yı felakete sürükledi. İkinci Dünya Savaşı'nda ise milyonlarca masum insan öldürüldü...

Bugün ne yazık ki Batı da bu tarihi hatalardan ders almıyor.

Ukrayna krizinin asıl hedefinin Rusya olduğu artık her kesçe belli.

Kısa özetle, 2000 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidara gelmesiyle, giderek güçlenen Rusya, Batı'nın korkulu rüyasına dönüştü. Nihayet Ukrayna üzerinden düğmeye basıldı. 

Amerika, Ukrayna krizinde Batılı ülkeleri, Rusya'ya karşı birleştirdi. Fakat, bugün Avrupa, çıkmaz sokağa girdiğinin farkında. Hem ekonomi hem de siyasi anlamda...

Sırasıyla açıklamalara göz atalım. 

Öncelikle, JP Morgan Chase CEO'su Jamie Dimon'a göre, ABD ekonomisinde bir durgunluk 2023'ün ortalarında gelebilir. Uyarı işaretleri arasında, JP Morgan başkanı, kontrolden çıkan enflasyonun etkisinden, beklenenden fazla artan faiz oranlarından, niceliksel genişlemenin bilinmeyen etkisinden ve jeopolitikten bahsetmekte. 

Dünya Bankası Başkanı David Malpass da resesyonun gelecek yıl küresel ekonomiyi tehdit edebileceğini açıkladı. 

İsrailli uzman Yakov Kedmi de, "ABD ve Avrupa kendilerini nasıl bir felaketin beklediğini bile anlamıyor" diye batıyı uyarmakta. “Solovyov LIVE” kanalına konuşan Kedmi'ye göre, AB ve İngiltere, ciddi bir ekonomik ve siyasi krizle karşı karşıya. 

Kedmi, "Düşük gelirli ülkelerin gıda ile ilgili sorunları ve bazı bölgelerin istikrarsızlaşması nedeniyle Avrupa yeni bir mülteci akını bekliyor. Ancak Brüksel, Londra ve Washington'dan yetkililer sorunları çözmeye çalışmak yerine her şey için Rusya'yı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'i suçlamayı tercih ediyor" diyor.

Kedmi, sözlerine şöyle devam ediyor: “Alman endüstrisinin çöküşünün Amerikalılara yardım edeceğini mi düşünüyorlar? Ve Amerika'da neler oluyor? Önümüzdeki 10 yıl içinde Amerika'da iç savaşın patlak vereceğini bugün sadece tembeller söylemiyor." 

Batı'nın artık tarihi hatalardan ders alması gerekiyor.

Büyük felaketleri yaşamamak için Ukrayna krizinin çözülmesi lazım.

Kırım köprüsüne yönelik terör saldırısının ardından Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik özel operasyonunu genişleteceği artık her kese kimseye sır değil.

Rusya, her saldırıya fazlasıyla karşılık verecek. 

Rusya'dan kaçan Napolyon ve elleri esen, geceleri uyuyamayan Hitler de bir zamanlar Rusya'ya saldırmıştı. 

Bu nedenle yukarıda Hitler'in, Napolyon'un mezarını ziyaret ettiğini hatırlatmak istedim.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Suat Gün
Suat Gün 2 yıl önce
Kötü bir analiz. Batı Ukrayna'yı Rusya'ya yedirmeyecektir. Hitler ve Napolyon'un aksine bu defa saldıran Rusya'dır. Bu savaş en az 2 sene uzayacaktır. Rusya ağır hasar görecektir. Burnu kırılacaktır. Bu savaşın sonunda Rusya Karadeniz kıyılarındaki hakimiyetini bile kaybedebilir. Kafkasya Müslümanları bağımsızlığına kavuşabilir. Bu da en çok Azerbaycan'ın işine yarayacaktır. Saygılarımla
Suat Gün
Suat Gün 2 yıl önce
Kötü bir analiz. Batı Ukrayna'yı Rusya'ya yedirmeyecektir. Hitler ve Napolyon'un aksine bu defa saldıran Rusya'dır. Bu savaş en az 2 sene uzayacaktır. Rusya ağır hasar görecektir. Burnu kırılacaktır. Bu savaşın sonunda Rusya Karadeniz kğıyılarındaki hakimiyetini bile kaybedebilir. Kafkasya Müslümanları bağımsızlığına kavuşabilir. Bu da en çok Azerbaycan'ın işine yarayacaktır.