USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

'Moskal' zihniyeti ve kurban edilen Ukrayna

'Moskal' zihniyeti ve kurban edilen Ukrayna
17-01-2024

"Moskal" zihniyeti ve kurban edilen Ukrayna 

MOSKOVA

Efsanevi Sovyet istihbaratçısı, Sovyetler Birliği Kahramanı Nikolay Kuznetsov (1911-1944) İkinci Dünya Savaşı'nda Nazi işgalindeki Ukrayna'da Nazi Almanyası'nın korkulu rüyasıydı. Almancayı ana dili gibi bilen Kuznetsov, Nazi üniformasını giyerek Almanların arasına sızmayı başarıyordu.

Baş Teğmen Paul Siebert'in kisvesi altında, işgal altındaki Ukrayna'nın batısındaki Rovno'da faaliyet gösteren Kuznetsov, gerekli bağlantıları hızlı bir şekilde kurmayı başardı.

Faşist subayların güvenini kullanarak düşman birliklerinin yerlerini ve hareket yönlerini öğrendi. Çok sayıda Nazi generalini imha etti. Fakat, 9 Mart 1944'te Kuznetsov'un grubu, Lvov bölgesindeki Nazilerle işbirliği yapan aşırı milliyetçi Ukrayna İsyancı Ordusu militanları tarafından pusuya düşürüldü.

Nazi kafalı Ukraynalı militanları, Kuznetsov'un Rusça konuşmasını duyunca, "Moskal!" diye silahlarını ona yöneltti. 

Bu durumda yapacak bir şeyin olmadığını anlayan Kuznetsov, bir el bombası patlaması sonucu silah arkadaşları (Belov ve Kaminskiy) ile birlikte öldü.

Neden bu Sovyet kahramanını hatırladım…

Geçenlerde internet kanalında bir Ukraynalı televizyonunu izlerken, bir gazeteci Rusya'dan "Moskal!" diye bahsetti.

Aradan on yıllar geçse de Ukrayna'da Nazi kafalı insanlar, Slav kardeşleri Ruslar için "Moskal!" tanımını kullanıyor.

Bu kelimede Rusya'ya yönelik bir nefret vardır. Bu nefret virüsü, bugün Ukrayna'yı sarıyor. Bu hastalığa kapılan Ukraynalı, öz kardeşi Rusya'ya nefret ediyor. İnsanlar büyük oyuna alet ediliyor.

"Moskal" zihniyeti, ülkeyi yıkıyor. 

Elbette, Batı, İkinci Dünya Savaşı sonrasında "Moskal" zihniyetinin Rusya'ya karşı nefreti artırmada en iyi kuvvetli araç ve yöntemlerden biri olduğunu farketmişti. Batı, bu nefreti artırmak için daha önce elinden geleni yaptı ve bugün de yapmakta. 

Ama olan Ukrayna'ya oluyor. Kısaca; Ukrayna, büyük oyunlara kurban ediliyor.

Ukrayna, Batı'nın Rusya'ya yönelik sinsi planlarına alet edildi. Bu sinsi oyunlarda da "Moskal" zihniyeti kullanılmakta. 

Bu arada, geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Ukrayna’da gelişen aşırı milliyetçi fikirlerin, beklenenden güçlü çıktığını, bunun da günümüzdeki duruma yol açtığına dikkat çekti.

Bağımsızlık Bildirgesi’nde Ukrayna’nın tarafsız bir devlet olduğunun belirtildiğini hatırlatan Putin, “Bu milliyetçi unsurlar daha agresif çıktı ve gündemlerini dayatmaya başladılar. Tüm bunlar da günümüzdeki duruma yol açtı” dedi. 

Putin, Rusları yenmenin imkânsız olduğunu, birbirlerine ve vatana saygının, Rusların kanında olduğunu da ifade ederek, “NATO’ya başvurmaya çalışanlar ise bir şeyler yapmaya başlamadan her şeylerini kaybetmiş insanlardır. Onlar atalarına ihanet ettiler, halklarına ve kendi çıkarlarına ihanet ettiler” diye vurguda bulundu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?