USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Mete Han’ın kurduğu TSK'de YAŞ Kararları nasıl okunmalı?

07-08-2021

Bir musibet bin nasihatten evladır. TSK 16 yıldır derin vadilerden geçiriliyor. Çağımızın “Bilge Kağan”ı (politikacılardan herhangi biri değil), örsün üstünde Mete Han’ın yadigarı Türk Silahlı Kuvvetleri’ni dövüp duruyor. Adeta çeliğe su verildiği söylenebilir.

Sonuçta değişen ve değiştirilen TSK bünyesinde Ulusalcı/Avrasyacı kadrolar tasfiye edildi ama NATO üyesi Türkiye, daha bir Avrasya çizgisine getirildi.

Nasıl oldu veya neler oldu” derseniz?

Ulusalcı/Avrasyacı kadrolar tasfiye edildi ama  NATO envanterinde yer almayan ve NATO üyesi diğer ülkelerin karşı çıkmasına rağmen, onları iplemeyen Türkiye, Rusya’dan S400 Hava Savunma Sistemi satın aldı.

Ulusalcı/Avrasyacı kadrolar tasfiye edildi ama Rusya  Federasyonu ile Akkuyu Nükleer Santrali yapım anlaşması imzalandı. Gerçi orman yangınları ile yakma teşebbüsünde bulunuldu ama başarılı olamadılar. 

Ulusalcı/Avrasyacı kadrolar tasfiye edildi lakin Rusya ile Türk Akımı anlaşması yapıldı. Bu kapsamda Avrupa'nın ihtiyaç duyduğu doğalgaz boru hattı Türkiye’nin kontrolünde. 

Tüm bunlar Atlantikçi komuta kademesi ve bürokrasinin en tepe noktalarında yuvalanmış FETÖ’cü kadroların gözünün önünde yaşandı, ruhları bile duymadı.

Sonuçta NATO üyesi Türkiye, Avrasya jeopolitiğinde hem kilit hem anahtar role sahip. 

2021 YAŞ Toplantısı…

Türkiye’de Yüksek Askeri Şura Kararları öncesinde nefesler tutulur, komutanların terfilerine göre TSK ve İktidar ilişkilerine yönelik değerlendirmeler yapılırdı. Bakıyorum da medyada eskisi kadar merak konusu olmamış. Orman yangınların gölgesinde kalmış. 

Uzun bir süredir YAŞ Kararları, yorumcuları ters köşeye yatırıyor. Ergenekon/Balyoz Davalarının ardından 15 Temmuz darbe girişimi ve her iki süreçte TSK'dan uzaklaştırılan, tasfiye edilen TSK mensupları  sorun olmayı sürdürüyor. 

Malumunuz 2021 Ağustos Yüksek Askeri Şura, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı, TSK'da emekli olacak isimler ve terfi edecek komutanlar görüşüldü.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki (TSK) üst düzey terfi ve emekliliklerin ele alındığı Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) komuta kademesinde kapsamlı değişiklik yapılmadı. Rutin bir YAŞ Toplantısı, rutin kararlar… 

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar emekliye sevk edilirken, Konya Ereğlili, 1. Ordu Komutanı Musa Avsever, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak atandı. Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlarının görev süreleri de 1 sene uzatıldı.

Ümit Dündar'ın Genelkurmay Başkanı yapılmayarak emekliye sevk edilmesi dikkat çekti. YAŞ toplantısında ayrıca FETÖ’nün kumpas davalarında yargılanmış olan komutanlardan kimileri terfi aldı bazıları da emekli moduna girdi. 

Balyoz davasında yargılanmış olan isimlerden Tümgeneral Levent Ergün korgeneralliğe, Tuğamiral Hasan Özyurt tümamiralliğe, Albay Erdiç Altıner tuğamiralliğe, İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan Tuğamiral Yalçın Payal tümamiralliğe terfi etti.

Buna karşın İstanbul Askeri Casusluk davasında yargılanmış olan Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Yankı Bağcıoğlu ve İzmir Askeri Casusluk davasında yargılanan tuğamiraller Murat Dinçman ve Yalçın Özkütük, Balyoz davasında yargılanmış olan tuğamiraller Gürsel Çaypınar ve Mehmet Cem Oktay “Kadrosuzluk” nedeniyle emekliye sevk edilen isimler arasında  bulunuyor. 

Ümit Dündar neden emekliye sevk edildi?

Darbe girişimi gecesi Kara Kuvvetleri’nin başındaki en yüksek rütbeli subay olarak kalan ve o dönem genelkurmay başkanı olan Akar’ın darbeciler tarafından derdest edilmesi nedeniyle Genelkurmay Başkanvekilliği görevini üstlenen Dündar’ın, yaş haddi 67 olan Genelkurmay Başkanlığı’na atanmasının önünde bir engel  yoktu.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bu yolu izlemeyerek 18 gün farkla yaş haddini doldurmaktan kurtulan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in göreve 1 yıl daha devam etmesi kararı ile Dündar’ı emekliye sevk ettiler. 

Özellikle 15 Temmuz efsanesinden beslenen muhafazakar çevreler için  Kara Kuvvetleri Komutanı Ümit Dündar'ın emekli edilmesi, kelimenin tam anlamıyla hayal kırıklığı.

Ki Orgeneral Dündar15 Temmuz kanlı darbe girişimi gecesi Erdoğan'ın Marmaris'ten ayrılarak İstanbul'a gelmesi, güvenliğinin sağlanması ve sonraki süreçte önemli bir rol oynamakla kalmadı, 2016 askeri darbe girişimi sonrası TSK Genelkurmay Başkan Vekili olarak atandı ve bir süre bu görevi üstlendi.

-Beni Bahçeli’ye sorun!

15 Temmuz darbe kalkışmasının bastırılması sonrasında basında ilginç haberler yer almıştı. Bunlardan biri de darbe girişiminin olduğu gece,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar arasında gerçekleşen kritik  görüşmeydi.

Marmaris'te kaldığı otelden ayrılan Erdoğan için 4 güzergah belirlendi. Bu sırada nereye gidileceği konusunda sürekli telefon görüşmesi yapıldı. Bu görüşmelerden birinde 1. Ordu Komutanı Dündar, “Sayın Cumhurbaşkanım ben sizi korurum, İstanbul'a gelin dedi. 

Komutanın davetine Erdoğan'dan beklenmedik bir karşılık geldi: “Size nasıl güveneyim?”

Erdoğan, paşanın darbecilerle birlikte hareket edip etmediğinden emin olmak istedi. Orgeneral Dündar'ın cevabı da “Beni MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye sorun…” oldu.

Siyasi partiler ve emekli askerlerden gelen tepkiler üzerine Ümit Paşa, geri adım atmış, TBMM Darbe Komisyonunda,  "15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı, Başbakan da dahil hiçbir bakanla görüşmem olmadı. 'Beni Devlet Bahçeli'ye sorun' diye bir beyanım olmadı" demişti. 

Askeri çevrelerde genel kanaat, Ümit Dündar'ın Genelkurmay Başkanlığı’na veda etmesinde en büyük etken, kendisine bir siyasi parti başkanını referans göstermesi. 

ABD, Ümit Dündar'ı istemedi?

Bir diğer neden de ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinin ardından yaşanan bir dizi gelişmeler.

ABD misyoner örgütlerinin arka bahçesi Boğaziçi Üniversitesi'ne İktidar, 2 Ocak 2021'de Melih Bulu'yu Rektör atamıştı.

Biden ile görüşmenin sonrasında muhtemelen iyi niyet gösterisinde bulunmak isteyen Erdoğan, Kararname ile getirdiği Melih Bulu'yu kararname ile götürdü. Boğaziçi aslına rücu etti. “Sam Amca”nın kollarında daha bir mutlu, daha bir mesut.

Aynı şekilde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar'ın da Pentagon tarafından istenmediği ve bunu ABD’li yetkililere ilettikleri kulis bilgisi. 

Belki, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un görevden alınmasında ve önümüzdeki günlerde değiştirilecek diğer bakanların görevden alınmasında müsebbib, Ankara ile Washington arasındaki yeni yakınlaşma enerjisi olabilir. 

Sonuç ortada. 

İngiltere Kraliyet Kara Kurmay Kolejinden mezun olması artı puan getirmedi!..

KKK Orgeneral Ümit Dündar ileri düzeyde İngilizce biliyordu. 1991 yılında İngiltere Kraliyet Kara Kurmay Koleji’nden (Royal Military Academy Sandhurst, RMAS) mezun olması onun “Londra eksenli” olarak değerlendirilmesine yol açmış olabilir.

Dündar'ın  mezun olduğu bu kolejden, Suudi Arabistan’dan 8 prens bu akademide eğitim görmüş. Halen iktidarda bulunan Ürdün Kralı, Umman Sultanı, Bahreyn Kralı, Kuveyt Emiri, Katar Emiri, Dubai Emiri ile Abu Dabi Emiri, İngiliz Kraliyet Akademisinin rahle-i tedrisinden geçmiş.

İsmi geçen monarşilerde Sandhurst mezunu hanedan mensupları uzun bir liste oluşturur. Ümit Dündar'ın 1995-1998 yılları arasında Londra Kara Askerî Ataşeliği'nde görev yapmasında, İngiltere Kraliyet Kara Kurmay Kolejinden mezun olmasının payı büyük olmalı. Hem Paşa hem de Paşa’yı takip eden İngiliz İstihbaratı zorluk çekmemiştir.

Aklıma gelmişken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ortak paydaları her ikisinin de İngiltere’de bulunması.

Hulusi Akar, herkes bakar!..

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre Millî Savunma Bakanlığı’na bağlanan Genelkurmay Başkanlığı’nın uyum sorunu yaşamaması, mevcut Komuta kademesinin değişmemesinde en önemli etken.

Uyumsuzluk gösterenler, izafi başarı grafiklerine bakılmaksızın, kadrosuzluktan emekliye sevk edildiler.

Güneş çarığı, çarık ayağı sıksa da, sonuçta kol kırılır yen içinde kalır ve taraflar kan kusar, “kızılcık şerbeti içtik” derler.

Hükümet ve askeri bürokrasi arasındaki uyumda hiç şüphesiz MSB Hulusi Akar'ın katkısı yadsınamaz.

Görünen o ki MSB ve TSK’da Hulusi Akar Paşa en güçlü isim. Geçmiş yıllarda gördük, ona eleştiri getiren komutan kim olursa olsun, hatta halkın gözünde kahraman olsun pozisyonunu koruyamadı.

Hulusi Akar ister şahsından kaynaklı, ister konjonktürden kaynaklı karizması nedeni ile olsun neredeyse dört-beş yıldır YAŞ terfi listesini belirleyen en önemli güç odağı.

Yeni bir süreç kapımızda. Siyasi aparatlar değişecek. Siyasi aktörler değişecek.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça 

https://www.haberturk.com/yuksek-askeri-sura-bugun-3152526

https://www.dikgazete.com/yuksek-askeri-surada-geri-sayim-yas-surprizi-yok-makale,2658.html 

https://www.dikgazete.com/2020-yas-kararlari-ve-daha-muhafazakar-yapilarin-tsk-icerisindeki-etkinliginin-artmasi-makale,2676.html

http://www.kkk.tsk.tr/Komutan/org-umit-dundar-ozgecmis.aspx

https://ordaf.org/ingiliz-sandhurst-kraliyet-askeri-akademisi-turk-harp-akademisi-ve-ortadogu-monarsileri/

https://www.dikgazete.com/turk-silahli-kuvvetlerinin-sifreleri-ve-kara-kuvvetleri-komutani-umit-dundar-makale,2513.html

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/15-temmuzda-derdest-edilen-akarin-yerine-komuta-eden-dundar-emekliye-sevk-edildi-1858329

https://onedio.com/haber/umit-dundar-kimdir-kac-yasinda-umit-dundar-neden-emekli-edildi-996188

https://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/sizi-korurum-beni-bahceliye-sorun-1330479/

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/orgeneral-umit-dundar-beni-devlet-bahceliye-sorun-demedim-617639

https://www.ntv.com.tr/turkiye/bogazici-universitesi-rektoru-melih-bulu-gorevden-alindi,TlK4hnYGy0WA42S4_FavMQ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Sedat ergenç
Sedat ergenç 3 yıl önce
Hülasa; önümüzdeki dönemde önemli siyasi aktörler değişecek.....