USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Lübnan Hizbullahı, Suriye Hava Kuvvetleri İstihbarat başkanı General Cemil Hasan’ı kaçırdı!

24-02-2019

Suriye’de en uzun süre görev yapan istihbarat şeflerinden, Suriye Hava Kuvvetleri İstihbarat başkanı General Cemil HasanLübnan’da hastaneye kaldırıldı.

Hastalığı hakkında bilgi verilmeyen Hava Kuvvetleri İstihbarat Şefi, Lübnan'a adım atar atmaz, İnterpol Lübnan İçişleri Bakanı Raya El Hasan’dan onu teslim etmesini istedi.

İnterpol’un bu işlem ısrarının perde arkasında Alman istihbaratı var. 

Ancak birkaç aydır Lübnan'da gizlendiği sanılan Cemil Hasan’ın, Alman adli makamlarına teslim edilmesi söz konusu değil; çünkü Lübnan Adalet Bakanı, Hizbullah’ın müttefiki olan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a yakın bir isim olan Albert Serhan.

Avrupa’da Suriye istihbaratı Muhaberat'a operasyon üstüne operasyon...

Alman istihbaratı BND uzun süredir Suriye gizli servisi Muhaberat’a göz açtırmıyor. 

Nitekim çok yakın bir zamanda, Şam kırsalında soruşturma departmanı başkanı başta olmak üzere iki Suriyeli üst düzey yetkili Almanya'da tutuklandı. Aynı operasyon kapsamında Paris’te tutuklanan üçüncü bir Suriye istihbarat görevlisi de daha sonra Almanya’ya iade edilecek.

Alman savcılar, Suriyeli istihbaratçıyı gıyabında yargıladı, mahkûm etti…

Geçtiğimiz yıl  Almanya Karlsruhe şehrindeki Yüksek Federal Mahkemesi; Alman savcılar, Beşar Esed’in üst düzey komutanlarından, Suriye Rejim Hava Kuvvetleri İstihbarat başkanı Cemil Hasan’ı, “2011-2013 yılları arasında yüzlerce insanın katledilmesi ve tecavüz” dahil olmak üzere istihbarat teşkilatlarının işlediği en korkunç cürümlerinden bazılarını işlemekten suçlu bulmuş ve  tutuklama emri çıkarmıştı.

Avrupa İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) ile çalışan Almanya’da yaşayan Suriyeli insan hakları avukatı Enver El Bunni; Hasan ve onun kuvvetlerine karşı Almanya’daki Suriyeliler adına suç duyurusunda bulunması üzerine Alman savcılar harekete geçmişti.

Alman makamları tutuklama kararını, AİHM’ye bildirdi…

Enver El Bunni, “Bu adalet için bir zafer. Alman adalet sistemi için bir zafer. Bu aynı zamanda, adalet inancını yeniden tesis edecek olan Suriyelilerin bir zaferi. Sadece bir sonraki tutuklama emrinin Esed için olmasını umut edebiliriz” demişti. 

Cemil Hasan ile ilgili diğer suçlamalar, “Siyasi tutukluların özel infazları"nı içeriyor.

Almanya, Norveç ve İsveç, savaş suçları üzerinde evrensel yargı yetkisi bulunan tek üç Avrupa ülkesidir, yani yurtdışında işlenen suçları yargılayabilirler. 

Bu kararın general Cemil Hasan için sürpriz bir gelişme olmadığı söylenebilir; çünkü Avrupa Birliği, 2011’de Suriye’de sivil kalkışmanın bastırılmasındaki dahlinden ötürü onu kınamış, seyahat yasağı getirmiş ve finansal varlıklarını dondurmuştu. 

Nitekim, Kasım 2016’da İngiliz The Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk’in kendisi ile görüşmesinde “Beni Savaş Suçları Mahkemesi’ne çıkarsalar bile işimi yapmaya devam edeceğim. Çünkü Suriye bu fedakârlığı hak ediyor” demişti.

Cemil Hasan'ı Almanlara şikayet eden Enver el Bunni, Suriyeli PKK’lıların Avukatı ve AB gizli servislerinin yerli işbirlikçisi…

İsmine bakıp da Enver El Bunni'yi müslüman sanmayın!

Hıristiyan.

Avukat Enver el-Bunni, 2011'de Merkezi Şam'da  bulunan Hukuki Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi'nin Başkanıydı. 

2006- 2011 arası beş yıl hapis yattıktan sonra tahliye edildi. 2012'de Özgür Suriye Ordusu’nun sürgündeki hükümet listesinde İnsan Hakları Bakanı olarak ismi açıklanmıştı.

19 Haziran 2005’te Terör örgütü PKK üyesi 3 kişi, Suriye'de bölücülük suçuyla hapse mahkum edilmiş, Suriye Devlet Güvenlik Yüksek Mahkemesi, aldığı kararla sanıklara 30'ar ay hapis cezası vermişti.

PKK’lı sanıkların avukatı Enver El-Bunni’ydi.

Cemil Hasan, Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) ekolünden...

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Hava Kuvvetleri İstihbarat Direktörü General Cemil Hasan; Rusya’ya yakın olduğu kadar İran’a yakınlığı ile de biliniyor. 

Şam’ın, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesini kuran Roma Statüsü’ne imzası olmadığı için, Esed hükümetinin üyelerini kovuşturma girişimleri defalarca kez başarısız oldu. 

Rusya ve Çin de Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesinin Suriye’de özel bir mahkeme kurma kararını veto etmişti. 

Cemil Hasan Lübnan'ın Rusya'dan aldığı  Hava Savunma Sistemini  kullananacak askeri personeli mi eğitiyor?

İşxan Miroyev'in; "Rusya, isteyen herkese silah ve atom reaktörleri satarak Ortadoğu’ya dönüyor"  belirlemesine katılmamak mümkün mü?

Rusya, bulduğu her fırsatta Lübnan’a çok geniş çaplı silah anlaşmasını teklif etti ve Lübnan'da askeri-hava ve askeri-deniz üstleri kurmak isteğini Lübnanlı yetkililere iletti. Rusya’nın bu teklifinin karşılıksız kaldığı söylenemez.

Vladimir Putin’inle birlikte Rusya-İsrail ilişkileri, hem güvenlik hem de ticaret alanında büyük bir ilerleme kaydetti.

Suriye bu yakınlaşmadan rahatsızlık duysa da Moskova aynı zamanda Hamas ve Hizbullah ile de diyalog kurdu. 

Ayrıca Ürdün, Mısır ve Lübnan ile olan temaslarını da artırdı.

Rusya, bir bakıma bölgede bulunan tüm aktörlerle iyi ilişkiler geliştirdi. 2008'de Lübnan, Rusya’dan ilk partide 10 adet  Mig-29 savaş uçağı satın aldı.

Akla gelen soru şu; “Moskova nasıl oluyor da hem İran, Suriye ve Lübnan bloğunu hem de İsrail’le  ilişkilerini  dengede tutabiliyor, İsrail'i rahatsız edebilecek silah satışını gerçekleştiriyor?”

Aslında reel politik gerekçe çok farklı.

Rusya, “kör göze parmak” dercesine bir strateji izlemiyor.

”Revenge is eaten a cold meal../ İntikam soğuk yenen bir yemektir.." 

Rusya, uzun süredir, İsrail’in, Azerbaycan ve Gürcistan’daki askeri faaliyetlerinden rahatsız. 

Rusya, Gürcistan ordusunun eğitiminde İsrail subaylarının görev yaptığını iddia ediyor ve İsrail’i, Gürcistan’a silah yardımında bulunmakla suçluyor. 

İsrail’in, Suriye’de, Rus uçaklarına yönelik saldırılarını da unutmuş değil. 

Dolayısıyla Lübnan'a yönelik Rus silah ve hava savunması sisteminin satılması bu açıdan ele alınabilir.

Rusya, Lübnan'a hangi silahları satıyor? 

Lübnan Rusya'dan,  çok sayıda KORNET güdümlü anti-tank füzesi, T-72 tankı ve gelişmiş toplar, SS-26 İskender-E füzeleri "Cornet" tanksavar füze kompleksleri, çoklu roketatar ve yedek parçaları satın alıyor. 

Beyrut, Rusya ile 38 milyon dolarlık bir silah anlaşması yaptı. 

Şimdi bu silahların parti parti Lübnan ordusuna teslimatı gerçekleştiriliyor.

Sıkı durun!

Lübnan devleti adına bu ödemeleri kim yapıyor dersiniz?

Suudi Arabistan. 

Akıl alır gibi değil! 

Rusya hava savunma sisteminin kurulumu ve kullanımı  eğitimini neden Suriye istihbaratı veriyor?

Cemil Hasan; bölgenin en etkin istihbarat teşkilat başkanlarından. 

Yıllarca Lübnan, Ürdün ve Filistin’i avucunun içinde tuttu.

Filistin’de liderlik mücadelesi, Lübnan’da hükümet kurma çabaları Muhaberat dahli olmadan yürümedi hiçbir zaman.

1983’te Beyrut’ta, 241 Amerikalı deniz piyadesinin öldürüldüğü bombalı saldırıdan, 2005’te yine Beyrut’ta, Başbakan Refik Hariri’nin hayatına mal olan suikasta kadar  birçok eylemde Muhaberat’ın imzası var. 

Muhaberat tarihinde, Lübnan’ın ayrı bir yeri var…

Teşkilat, Suriye ordusunun gölgesinde 2005’e kadar at koşturdu; Hizbullah’ı Hizbullah yapan da Muhaberat’tı. 

Kısacası bu çorbada tuzu olanlardan biri de Suriye Hava Kuvvetleri istihbarat başkanı General Cemil Hasan.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

İLGİLİ DAHA ÖNCEKİ YAZI:

“Muhaberat” da kurtaramadı!.. Almanlardan Suriye hamlesi!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Necdet Çelikdönmez
Necdet Çelikdönmez 5 yıl önce
Dış politika yazarı ömür beye teşekkür ederiz bilmediğimiz konularda okuyucusu bilgilendiriyor yazarın ele aldığı konuda meseleye hakim bilgilere sahip.Bizi bizden başkası ilgilendirmez bizim dostumuz yine bizleriz bir başka ddış gücün taraftarı olamayız batılısı ABD alman ingiliz fransız İsrail Lübnan Hizbullah dahil hepsi insanlık düşmanı katil işkencesi al birini vur ötekine İran yanlısı Lübnan Hizbullahı da aynı katliamı Suriye'de Eset muhaliflerine karşı yaptı Lübnan hizbullahinin da eli kanlı bir terör örgütü Suriyeli muhaliflerin kanı o Hizbullah denen terör örgütü bitirsin.Bu eli kanlı Lübnan hizbullahı Suriye'de Katliamda çok ah aldı.Teröristin iyisi kötüsü olmaz eğer islam barış dini ise bu kadar terör örgütü hep neden islam alemi denen ülkelerden çıkıyor bu terör örgütü konusunda müsaMaha olmaz onlarda dinci terörist oluyor.Barış sulh kardeşlik dururken niye canlı bomba olup binlerce masum insanın öLümüne sebep oluyorlar.Din maskesi altında bu dinci terör örgütü savunan da terörist cizgidedir.Yazara kolay gelsin kalemine kuvvet yüreğine sağlık edenlikler diler işleri rast gitsin. ..
Meymune
Meymune 5 yıl önce
Hak batıl savaşı
Habib el beyruti
Habib el beyruti 5 yıl önce
Lübnan Suriye'nin arka bahçesi Hizbullah Baas ilişkisi uzun yıllara dayanır size günaydın
Dursun
Dursun 5 yıl önce
Hizbullah'ı bu işlere karıştırmayın