USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Lavrov'dan ince Kırım mesajı

29-08-2021

MOSKOVA

Konu yine Kırım

Geçenlerde, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılan Kırım Platformu zirvesine, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 44 ülke ve uluslararası örgütlerden temsilciler katıldı.

Bir önceki “Putin, Peskov ve Kırım Tatarları” başlıklı yazıda da vurguladığımız gibi, bu olay, olumsuz anlamda, Rus-Türk ilişkilerinde yine gündem oldu. Rusya, Türkiye'ye de bu konuda tepki verdi. 

Örneğin, Rusya'nın Uluslararası Haber Ajansı Rossiya Segodnya'nın Genel Müdürü ünlü gazeteci Dmitriy Kiselyov, Ukrayna hükümeti tarafından Kiev’deki Kırım Platformu projesini "sokak sirki" olarak nitelendirdi.

Kiselyov'a göre, bu projenin arkasında İngiliz istihbaratı bulunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Daimi Temsilcisi, Kırım Başbakan Yardımcısı Georgiy Muradov da, Türkiye'nin Kırım Platformu zirvesine destek veren tavrını "rezalet" diye nitelendirdi. 

Muradov, “Ankara, ne yazık ki, Rusya'nın toprak bütünlüğüne karşı Amerikan-Kiev provokasyonunu destekleyerek rezil bir tavır aldı" dedi.

Başka diğer üst düzey yetkililerden de benzer tepkiler geldi.

Fakat, benim en çok dikkatimi çeken Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklaması oldu. 

Elbette bu sefer de Türk medyası, Lavrov'un ince mesajını atladı.

Şimdi size deneyimli diplomat Lavrov'un ince Kırım mesajını aktarıyorum.

Lavrov, geçtiğimiz günlerde Avusturya’nın başkenti Viyana'da Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ile görüşmesinden sonra düzenledikleri ortak basın toplantısında, Kırım'la ilgili tarihi bir olayı anlattı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Avusturya-Macaristan'ın Kırım'a karşı tutumunun nasıl oluştuğunu hatırlatmak isterim. Mayıs 1787'de 2. Katerina (dönemin Rus Çariçesi) Kırım'ı ziyaret etti. Kendisine yabancı diplomatlar ve oraya kılık değiştirerek gizli gelen İmparator 2. Joseph (kutsal Roma İmparatoru) da eşlik etti" diye konuştu.

Lavrov konuşmasına daha sonra şöyle devam ediyor:

Bir başka ilginç olay. Mart 1897'de, St. Petersburg'daki Avusturya-Macaristan Büyükelçiliği, Avusturya vatandaşı Ginze'nin Kırım'dan 100 adet üzüm asma fidanının çıkarmasına izin verme talebiyle Rus İmparatorluğu Dışişleri Bakanlığı'na başvurdu.. 

Buna yeşil ışık yakıldı ve üzüm asma fidanları Avusturya'ya gönderidi. 

Belki bugün öğle yemeğinde ikram edeceğiniz bazı Macar ve Avusturya şaraplarının üzümleri günümüzde, Kırım kökenli asmalardan hasat ediliyor. Tarihte çok ortak noktamız var…"

Lavrov, böylece bu ince mesajında tarihi olayları anlatarak Kırım'ın o dönem kime ait olduğu mesajını da veriyor. 

Sanırım verilen mesaj herkese ulaştı. Elbette işinin profesyoneli olmak başka bir şey...

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?