USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kosova Reçak katliamının 24. yıldönümü ve Kırmızı Çiçek

Kosova Reçak katliamının 24. yıldönümü ve Kırmızı Çiçek
15-01-2023

KOSOVA'DA REÇAK KATLİAMI

15 Ocak 1999 kurbanları 24. yıl dönümünde anılıyor. Bosna'daki Srebrenitsa katliamından sonra Balkanlarda (yakın tarihinde) yaşanan ikinci en büyük katliam olarak kabul edildi.

15 Ocak 1999'da sabahın erken saatlerinde Sırp ordusu, polis güçleri ve paramiliterlerinden oluşan grup, Kosova Kurtuluş Ordusuna (UÇK) yaptıkları destekleri bahane ederek, yaklaşık bir sene önce yaktıkları Reçak köyüne baskın düzenlemiş ve buradaki masum sivilleri şehit etmişlerdi.

Reçak köyüne Sırpların yaptığı saldırı, 1995 Bosna Srebrenitsa'da yaşanan katliamın bir tekrarı gibiydi.

Aralarında yaşlı, kadın ve çocukların da olduğu 45 savunmasız sivil işkence edilerek şehit edildi.

Katliamın hemen ardından olay yerine giden dönemin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Kosova Misyonu Şefi William Walker, dünyaya katliam yapıldığını duyurarak, olayı “insanlığa karşı işlenen bir suç” olarak değerlendirmişti.

Bosna savaşında yaşanan katliam ve trajedilerin Kosova’da yaşanmasından çekinen Avrupa, Kosova’da Sırplara karşı çok gözlü bir müdahale kararı aldı.

AGİT şefi Walker'ın açıklamaları ve oluşturduğu kamuoyu sonucunda iki ay sonra Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) tarafından Sırp hedeflerine karşı hava harekâtı başlatıldı.

Bu sayede Balkanların Srebrenitsa'dan sonraki en büyük ikinci katliamın yaşandığı Reçak, Kosova Savaşının gidişatını değiştirdi.

Reçak Katliamı'ndan sorumlu tutulan Slobodan Miloşeviç'e karşı Lahey Savaş Suçları Mahkemesi tarafından hazırlanan iddianamede de bu katliamın ayrı bir yeri olmuştu.

Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nde Reçak katliamından sorumlu tutulan Slobodan Miloşeviç, yargı sürecinde ölünce olayın suçluları ceza almadı.

Sırp asker, polis ve paramiliter birliklerin, 1998 yılında bağımsızlık isteyen Kosova Kurtuluş Ordusu'na yönelik başlattığı saldırı, 1999 yılında NATO'nun eski Yugoslavya'yı bombalamasıyla son bulurken, savaşta 10 binden fazla Arnavut öldürülmüş, 800 bine yakın Arnavut Kosova, Makedonya, Sancak, Arnavutluk ve Türkiye ye göç etmek zorunda kalmışlardı.

Kosova'daki savaşın sona ermesinin üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen, 1.600 kişinin akıbeti hâlâ bilinmiyor.

2019 yılında Kosova Meclisi, 15 Ocak tarihini Arnavutlara yönelik Soykırımı Anma Günü olarak ilan etti.

Kosova Devleti 1999’da yaşanan Reçak Katliamı'nın resmi bir şekilde uluslararası alanda tanınması için Kosova'da Soykırımı Anma Günü münasebetiyle "Kosova'da Soykırım-Açık Yara" Merkezi tüm Arnavutları Priştine'deki "Skenderbeu" meydanındaki etkinliklerine katılmaya davet etti.

Bugün 15 Ocak 2023 Cumartesi akşam 19.00 itibariyle Başkent Priştine ve Avrupa'nın bir çok şehrinde kampanya başlatılıyor.

Sırbistan'ın, Kosova'da uyguladığı soykırımda can veren, savaştan zarar gören binlerce Arnavut'un anısına "Kırmızı Çiçek" sembolü tasarlandı.

Dört yapraklı Kırmızı Çiçek; Reçak soykırımında “Vurulanlar”, “Tecavüze uğrayanlar”, “Etnik Temizlik” ve “Arnavut kültürünü ortadan kaldırmaya yönelik saldırılar”ı…

Ortadaki siyah; soykırımdan etkilenen Kosovalı Çocuklar, Yaşlılar Kadınlar ve Erkekleri sembolize ediyor.

Soykırımı unutmayın, çünkü unutulan soykırım tekrarlanır!-Aliya İzzetbegoviç-

.

Osman Atalay, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?