USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Kırım Tatarları, Rusya’da yaşanan başkaldırma ve darbe teşebbüsüne karşı Başkan Vladimir Putin’in yanındadır!

Kırım Tatarları, Rusya’da yaşanan başkaldırma ve darbe teşebbüsüne karşı Başkan Vladimir Putin’in yanındadır!
25-06-2023

KIRIM TATARLARI, RUSYA’DA YAŞANAN BAŞKALDIRMA VE DARBE TEŞEBBÜSÜNE KARŞI BAŞKAN VLADİMİR PUTİN’İN YANINDADIR

Wagner özel paralı askeri şirket, 23 Haziran 2023 tarihinde akşam saatlerinde Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerine karşı başkaldırdı.

Zaten bir süredir Wagner Şirketinin sahibi Yevgeniy Prigojin ile Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov arasında gerginlik vardı.

Bu gerginliğin sebebi Rusya’nın Wagner’e silah, mühimmat ve teçhizat vermemesiydi.

Yevgeniy Prigojin açısından bardağı taşıran son damla, 10 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe konulan "Gönüllü birliklerin Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı bünyesinde sözleşmeli er statüsüne geçirilmesi" yasasıydı.

Bu yasa kapsamında gönüllü birliklere yasal statü de verildi.

Wagner bunu kabul etmedi ve artık ipler tamamen kopma noktasına geldi.

Sonuç olarak da başkaldırma, 23 Haziran 2023 tarihi itibariyle başladı.

Rusya’nın Rostov şehrinde başlayan gerginlik, 24 Haziran tarihinde Wagner birliklerinin Moskova'ya doğru harekete geçmesiyle iyice tırmandı.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Haziran sabahı yaptığı kamuoyu açıklaması sonrası, "Çar (Putin) iyi ama Boyarlar (Şoygu ve Gerasimov) kötü" söylemi bitti.

Yani daha önce Vladimir Putin’e söz söylemeyen Yevgeniy Prigojin’in hedefinde artık Vladimir Putin de vardı.

Rusya silahlı kuvvetlerinin çeşitli kademelerindeki birçok komutan ve subaydan gelen çağrılara kulak asmayan Yevgeniy Prigojin ve emrindeki Wagner birlikleri, geri dönmeyeceklerini dile getirdiler.

Sonuç olarak 24 saatlik gerginliğin ardından Belarusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun araya girmesi ile gerginlik bitti.

Bundan sonrasında hem Yevgeniy Prigojin hem de Wagner’in durumu sorgulanması gerekmektedir.

Geçen 9 yılda her şeyi millileştiren Rusya Federasyonu, yakın zamanda bu yapıları da millileştirerek, grubu tasfiye edecektir.

Yevgeniy Prigojin geri plana atılacak, birlikler ise Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na bağlı sözleşmeli er statüsüne sokulacaktır. 

Nitekim, Yevgeniy Prigojin; Belarusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun girişimiyle Belarusya’ya gitmeyi kabul etmiştir.

Söz konusu bu krizin çözülmesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Belarusya Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun görüşmesi sonrası yaşanan temasların etkili olduğu bilinmektedir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ayrıca Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’i telefonla arayarak her türlü desteği vermeye hazır oluğunu da söylemiştir.

Kırım Tatarları, gerek Anavatan Kırım’da ve gerekse diasporada yaşayan yurttaşlar olarak Rusya’nın bütünlüğü ve Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin iyiliği açısından; Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve devlet yönetiminin yanında yer aldıklarını beyan etmişlerdir.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi-

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?