USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

İlham Aliyev, 27 yıl önce Azerbaycan topraklarından çıkarılan Rus askerini geri getirmeyi başardı!

14-11-2020

Baştan beri, Atlantikçi nüfuz ajanlarının tezlerine karşı çıkarak  Ankara - Bakü - Moskova üçgeninde sağlanan mutabakat  kapsamında Azerbaycan ordusunun Dağlık Karabağ askeri operasyonunu gerçekleştirdiğini belirttim.

Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu üyesi Ermenistan’ın, ABD ile Fransa'yı arkasına alarak bölgede Batı yanlısı kontrol bölgesi oluşturma planlarını Azerbaycan ordusu ile boşa çıkardı. 

İran’ın yüksek perdeden itirazına izin vermedi.

İran, Ermeni dostlarına, bu süreçte istediği şekilde yardım fırsatı bulamadı. Onlar adına gerçekten üzücü bir durum. 

Ayrıca Türkiye’nin Kafkasya üzerinden OrtaAsya'ya açılan kapısı Nahcivan’ı, Azerbaycan’a bağlayan Laçin koridoru, Rus ordusunun kontrolüne geçti. Ne yazık ki bu da Türkiye adına iyi bir haber değil. 

Böylelikle Turgut Özal'ın dilinden düşürmediği “Adriyatikten Çin Seddine ulaşım projesi, Rusların inisiyatifine bırakıldı. Balkanlardan başlayan Anadolu, Kafkasya, Hazar ve OrtaAsya'ya açılan kapıyı Rus ordusu kontrol ediyor. 

Rusya Federasyonu kısa süreli iki aylık bir müşterek operasyonun ardından Kafkaslar’da etki alanını genişletti ve perçinledi. 

Hatta bu pozisyonunu Ermenistan yönetiminin çok güvendiği AGİT Minsk Grubuna ve ABD'ye ve dahi Ermeni hamisi kesilen Fransa’ya rağmen, Türkiye’yi yanına alarak  yaptı. 

Ne garip değil mi? 

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne karşı kurulan NATO müttefiki Türkiye, NATO'nun çevrelemesinden rahatsız Moskova yönetiminin yol arkadaşı. 

İnsanın “dünyanın çivisi çıkmış diyesi geliyor.

Azerbaycan ordusunda, Sovyet etkisi ve Rusya’nın Dağlık Karabağ'a yerleşme operasyonu…

Azerbaycan Ordusu iki ekolden oluşuyor.

Birinci ekol, şimdiki komuta kademesini oluşturan üst rütbeli subaylar. Bunlar Sovyetler Birliği döneminde Sovyet Askeri okullarından mezun. 

Dolayısı ile zihinsel aktiviteleri Sovyet ideolojisinin formatladığı şekilde çalışıyor. Bunların akıl ve gönül kıblesi Moskova

Diğer ekol ise Türkiye'deki Hava, Kara, Deniz, Sahil Güvenlik, Jandarma vs. askeri akademilerinden 1993’ten itibaren mezun olan genellikle orta komuta kademesindeki askeri unsurlar.

Azerbaycan Repubblicası Prezidenti İlham Aliyev'in Ankara ile iştişare etmeden paldır-küldür Moskova'dan gelen talimat doğrultusunda, Dağlık Karabağ’ın tamamının Azerbaycan'ın eline geçmesi mümkün iken bu fırsatı teperek, ateşkesi kabullenmesi, Sovyet kalıntısı üst düzey subayların etkisine / baskısına bağlanabilir.

Eğer, Azerbaycan Repubblicası Prezidenti İlham Aliyev iki gün daha ipe un serse, Azerbaycan Ordusu, Dağlık Karabağ’ın tamamını Ernenistan işgalinden kurtarabilecekti. 

Azerbaycan Ordusu, Dağlık Karabağ’ı Ermeni işgalinden tamamı ile arındırmanın son aşamasında iken ne olduysa, Ermenistan'ın Yerash yerleşim yerinin yakınlarında Ermenistan hava sahası içinde, Rus yapımı Rus askeri helikopteri Mi-24 düşürüldü. Olayda iki Rus pilot öldü. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, olayı üstlendi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i arayarak özür diledi ve sorumluların cezalandırılacağı sözü verdi. 

Anlaşılan o ki, Azerbaycan’ın yeniden Rusya'nın uydusu olmasını isteyen Ermenistan Nahcivan kliği, bu helikopter faciasını tezgahlamış.

Amaçları Azerbaycan'ın bağımsızlığını pazarlayarak petrol ve doğalgaz gelirlerinden şahsi hesaplarına aktarılan zenginliklerini sürdürebilmek. 

Nitekim Rus helikopterinin düşürülmesinden birkaç saat sonra Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ'daki çatışmaların sona erdirilmesine dair bir anlaşma imzaladığını duyurdu.

Bu ani gelişme, Moskova'nın ateşini yükseltti ve Demir Yumruk Wladimir Putin, Bakü ve Erivan yönetimlerine barış çağrısında bulundu. Her iki taraf da hiç itiraz etmeden kabul ettiler. İlham Aliyev yumruğunu göstere göstere yaptığı konuşmalara bir yenisini ekledi ve zafer ilan etti. 

Aynı gece kimse ne olduğunu anlayamadan Güney Askeri Bölge Komutan Yardımcısı, Tümgeneral, Rusya Federasyonu Ulusal Kahramanı Rustam Usmanoviç Muradov'un yönettiği Rus Silahlı Kuvvetlerinin 15. Barışı Koruma Tugayı, Dağlık Karabağ'da çatışmaların durdurulması ve ateşkesin sağlanması anlaşmasının uygulanmasını kontrol etmek için belirlenen bölgelere hareket ettirildi. 

Ulyanovsk Havaalanı'ndan Ermenistan başkenti Erivan'da bulunan Erebuni Havaalanı'na, ardından 300 kilometrelik mesafedeki Goris yerleşim birimine sevk edilen Rus birlikleri, Suriye deneyimli ve bazı kaynaklara göre paralı askerlerden oluşuyor. 

Группа Вагнера Gruppa Vagnera…

Wagner Grubu, Rusya merkezli bir özel askeri şirket. Şirket, Doğu Ukrayna, Suriye ve Libya başta olmak üzere dünyadaki diğer çatışma bölgelerinde yer alan bir paramiliter örgüt formatında.  İddiaya göre Laçin koridorunu bu paramiliter güçler kontrol edecek.

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki anlaşmalara uyumu kontrol etmek için (Dağlık Karabağ'da oluşturulan) 'Kuzey' ve 'Güney' sorumluluk alanlarında 16 gözlem noktası kurulması planlanıyor. Bunlar, Dağlık Karabağ'daki temas hattı ve Laçın koridoru boyunca yer alacak.

Rus barış gücü Laçın koridoru ve geçici gözlem noktaları için Laçın-Lısogorskiy çiftliği yolunun bir kısmının kontrolünü aldı. 

15. Barışı Koruma Tugayı Komutanı Rustam Usmanovich Muradov kimdir?

Adına bakıp, Türk olduğu söylense de, Tabasaranlar - табасаранйир - Tabasaranyır denilen, Rusya'ya bağlı Dağıstan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Derbent ilinin güney sınırlarındaki bölgede yaşayan Kabgan halkından.

Rus Ordusunun demirbaşlarından. Askeri istihbaratçı ve Özel Kuvvetler Komutanı. Dağlık Karabağ'da hiç şüpheniz olmasın Kremlin’in çıkarlarını en iyi şekilde koruyacaktır. 

Ha sahi, Dağlık Karabağ'da Azerbaycan Ordusunun ateşkes ilanı ile girmesinin engellendiği yerlerde Rus oligarklara ait ait işletilen altın madenleri vardı değil mi?

Onlara ne oldu bilen var mı? Kahrolsun sermaye dayanışması! 

Rustam Usmanovich Muradov, 21 Mart 1973'te Derbent bölgesinin Chinar - Çınar köyünde doğdu. Aslen Dağıstan'ın Tabasaran bölgesindeki Khanak-Hanak köyünden. 

Babası Usman, annesi Umizhat'tır. Ailenin üç oğlu var. Rustam önce Chinar Ortaokulunda, ardından Mahaçkale'deki 16 Nolu Okulda okudu.

Daha sonra Novocherkassk'taki öğrenci okulundan mezun oldu. 1990'dan beri orduda. SM, Kirov (1995), Birleşik Silahlı Kuvvetler Akademisi ve Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Askeri Akademisi'nden (2015) Leningrad Yüksek Birleşik Silahlı Kuvvetler Komuta Okulu'ndan mezun oldu. 

İki Çeçen savaşında tecrübesi var. 1996'da Verkhny Chentoroy köyünü ele geçirme operasyonunda ve 2000'de Maskhadov'un Datoi'deki karargâhınn Tümgeneral Vladimir Shamanov liderliğinde ele geçirilmesi operasyonlarında yer aldı. İki Cesaret beratı ile ödüllendirildi.

242. Motorlu Tüfek Alayı Komutanı (2008), 17. Özel Koruma Motorlu Tüfek Tugayı Komutanı (2009'a kadar), Doğu Askeri Bölgesi 36. Özel Muhafız Motorlu Tüfek Tugayı Komutanı (2009-2012). 2012 yılında Tümgeneral askeri rütbesini aldı. 2013-2014 yıllarında Yelan Merkez Askeri Bölge 473. Lisichansk Bölge Eğitim Merkezi Başkanı olarak atandı.

Muradov'un Yelan Merkezine atanması, Ural askerler ve anneleri arasında sevinç yarattı. Garnizonda sıklıkla skandallar olduğu için, garnizondaki durumun bir an önce düzeleceğini umuyorlardı. 

Muradov'un personeline göre, şefin kendisi astlarıyla çalıştı, kanun ve düzeni yakından izledi ve hatta memurları sıradan askerler için meyve almaya zorladı.

Muradov, 2014'ten 2017'ye kadar 41.Ordu Birinci Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı. 2016'da Donbas'taki Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Merkezi ve Sınır Çizgisinin İstikrarı için Rusya'nın temsilcisiydi.

5 Mart 2016'da Muradov, Yasinovataya yerleşim yeri yakınında RPG'ler, uçaksavar silahları ve ağır makineli tüfeklerle yaklaşık 20 dakika boyunca dört kez vuruldu.

2017 yılında Suriye'ye askeri danışman olarak atandı. Rustam Muradov komutasındaki birlikler iki hafta boyunca As-Sukhna'dan Deyrizor'a doğru yola çıktı ve düşmanın savunma hattını geçti. Günde 15-20 km, bazı günlerde 30 km'ye kadar yol kat ediyorlardı. 

Dêrazor istikametinde başarılı bir operasyonun ardından 7. askerlik görevinde gösterdiği cesaret ve kahramanlıkla "Rusya Federasyonu Kahramanı" unvanına layık görüldü. 

Aralık 2017'den Aralık 2018'e - 8 Nolu Merkez Askeri Bölge 2.Muhafız Kızıl Bayrak Ordusu Komutanı. 25 Aralık 2018 tarihinden itibaren 9 Nolu Güney Askeri Bölge Komutan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Rusya, Dağlık Karabağ'a değil Azerbaycan'a yerleşti…

Azərbaycan Repubblicası Prezidenti İlham Aliyev, savaş başlayalı  tv ekranlarına çıkıp bileğini yumruğunu göstere göstere, "Dağlık Karabağ Azerbaycandır" sloganı ile konuşmasını bitirmesine çoğunlukla tanıklık etmişsinizdir.

Doğrudur. Dağlık Karabağ, Azerbaycan'a aittir, Türk toprağıdır. Azerbaycan Repubblicası Prezidenti İlham Aliyev'in dediğine ve bizzat kendisinin onayladığı ateşkes mutabakatına göre  Rus askeri güçleri Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ'a gelmiş olmakla Azerbaycan devletine ve ülkesine girmiş olmuyor mu?  

Daha da acısı ister buna  en kötüsü diyelim, Dağlık Karabağ'a konuşlandırılan 15. Barışı Koruma Tugayı askerlerinin tüm ihtiyaçlarının karşılanmasından Azerbaycan Repubblicası Prezidenti sorumlu.

Ancak Aliyev ailesinin sevmediğini her fırsatta tekrarladıkları merhum Azerbaycan Halk Cephesi (PFA) lideri, Azerbaycan Devlet Başkanı Ebulfez Elçibey döneminde, en son Rus askeri birliği 25 Mayıs 1993'te Azerbaycan topraklarından çıkarılmıştı.

Eğer, 27 yıl sonra Rus Ordusu, Azerbaycan topraklarına ayak basmışsa ve bu bir zaferse "eşk olsun sana Azerbaycan Repubblicası Prezidenti İlham Aliyev." 

Hazarın Sultanı” Arif qızı Mihriban Paşayev Aliyeva'nın Gence mesajının düşündürdükleri…

Kafkas Türk İslam Ordusu'nun Merkez Karargâhı Gence şehrinde Ermeni ordusunun attığı füzelerle onlarca sivilin hayatını kaybetmesi üzerine bir mesaj yayınlayan Hazarın Sultanı Arif qızı Mihriban Paşayev Aliyeva, gönülleri adeta feth etti.

Gence - Tekçe Azərbaycan'ın medeni ırsidir. Gence kadim devletçiliğimizin beşiğidir. Bu sarsılmaz dözüm, mertlik ve yiğitlik remzidir. Gence Cevat Han yurdudur. Bu şehir şarkta ilk demokratik cumhuriyettir. Müstakilliği uğruna sonuna kadar Vuruşan şehirdir… "

Mihriban Aliyeva’nın bu sözlere canı gönülden katılmaması, inanmadan  paylaşması ve kamuoyuna deklare etmesi mümkün değilse, Hazarın Sultanı Arif qızı Mihriban Paşayev Aliyeva'nın bir an evvel elini taşını altına koyması gerekmekte ve vakıf çalışmalarının ötesinde Anayasa gereği Azerbaycan halkının kendisine verdiği "kurtarıcı ve kurucu" başkan olma vazifesine dört elle sarıldığını tüm cihana göstermelidir. 

Moskova'da mukim bir Azərbaycanlı dostumun dediği gibi;

Eyyy Hazarın Sultanı Arif qızı Mihriban Paşayev Aliyeva, unutma ki sen sadece SSCB Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı olmuş, Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev’in karısı değil, aynı zamanda Azerbaycan Cumhuriyeti’nin anayasal başkan yardımcısısın. 

Ya Aliyev ailesi ile birlikteliği Azerybaycan halkına ve devletine tercih edeceksiniz ki bu bir anlamda Azerbaycan tarihinde görüldüğü gibi Paşayev ailesinin de tasfiyesine gerekçe olur veya tarihi, kültürel ve yasal sorumluluklarınızı üstleneceksiniz. 

Ya devlet başa ya kuzgun leşe!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
kazim yet
kazim yet 3 yıl önce
sevgili ömür bey, doğru söylediniz ruslar hiç beklemeden derhal yerleşti karabağ'a ve tabii ki azerbaycan'a. ancak 5 yıl süresi var. bana sorarsanız o süre hiç dolmayacak ama belki bir umut işte. rusların orada durması iyi değil. umarım çıkartılır 5 yıl sonra ancak şu andaki konjonktür maalesef bunu gerektiriyor.
Pisik
Pisik 3 yıl önce
Olum sen nebiçim Türksün
Kvorkyan
Kvorkyan 3 yıl önce
ERMENİ düşmanlığınız meydanda siz busunuz ırkçı faşist kafatasçı
mete
mete 3 yıl önce
Ömür iki kat uzun olur Ters Laleh'de, Çelik dönmezse geriye :)
garapapak MOLLAOĞLU
garapapak MOLLAOĞLU 3 yıl önce
ATIM KİŞNER MEN ULURUM KURT GİBİ...
garapapak MOLLAOĞLU
garapapak MOLLAOĞLU 3 yıl önce
İÇİMDEKİ SESSİZKİKDEN BAŞKA
garapapak MOLLAOĞLU
garapapak MOLLAOĞLU 3 yıl önce
İÇİMDEKİ SESSİZLİKDEN BAÇKA.İÇİM KIPÇAK ÇÖLLERİ. AT KİŞNERTİSİNE HASRET.
garapapak MOLLAOĞLU
garapapak MOLLAOĞLU 3 yıl önce
KİSE BAKAMAZ GÖZÜNÜN İÇİNE SÖZLERİMİN
mollaoğlu
mollaoğlu 3 yıl önce
mehriban hatunun azerbaycanın kurtarıcı ve kurucu başkanı olmak yazgısıdır,kaderidir.
mollaoğlu
mollaoğlu 3 yıl önce
aliyevler satılmış rus maşalarıdırlar.
göktürk garapapak
göktürk garapapak 3 yıl önce
unutmayajax.
göktürk garapapak
göktürk garapapak 3 yıl önce
gencebasar eli senin emeğini unurmayajax.
terekeme genceli
terekeme genceli 3 yıl önce
ananın sütü helalın olsun.
terekeme genceli
terekeme genceli 3 yıl önce
senin başına dönöm.
Al Türker
Al Türker 3 yıl önce
Çok ağir bir yazı olmuş.