USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Heybeliada Ruhban Okulunu, Erdoğan ve Çipras birlikte mi açacak?

07-02-2019

- Heybeliada Ruhban Okulunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Çipras birlikte mi açacak?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras -Türk medyası ona Çipras diyor-, 1971'den beri kapalı olan Heybeliada Ruhban Okulu'nu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın eşliğinde ziyaret etti. 

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine katılan Aleksis Tsipras, aynı zamanda görevde bulunduğu sırada Ruhban Okulu'nu ziyaret eden ilk Yunanistan başbakanı oldu.

Heybeliada Ruhban Okulu'nu ziyaret eden Tsipras, bir taşla iki kuş vurdu.

Yunanistan’da Ateist olduğunu söyleyen Çipras, İstanbul’a gelince, Kilise karşıtlığına bir son verdi. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un yönettiği ayine de katıldı. 

Çipras’ı, önce Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan kabul etti ve ikili baş başa görüştü.

Türk tarafının açıklamasına göre; kabulde İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkânı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demiryolu hattı kurulması ve İpsala - Kipi Gümrük Kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair projeler görüşüldü. 

Yunan tarafı da; güvenlik konularındaki iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kalındığını, Ege'deki gerginliği azaltma, güven arttırıcı adımların atılması konusunda hemfikir olunduğu bilgisini paylaştı. 

Çipras Yunan Tarihine “Heybeliada’yı açtıran efsane başbakan” olarak geçmek istiyor…

Ama daha alt düzeyde görüşmeler de oldu. Çipras, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'la da da 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. 

Basına kapalı gerçekleşen görüşmede, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ve Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Petros Mavroidis hazır bulundu. 

Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek için adım atmak isteyen Çipras, Yunanistan kamuoyunun baskı ve tepkisinden çekiniyor.

Çipras’ın Ayasofya’yı ziyareti ve Heybeliada’da Fener Rum Patriği Bartholomeos’ın yönettiği ayine katılması; biraz da Yunanistan’ın muhafazakâr, milliyetçi ve dindar halk kesiminin tepkisini azaltmaya yönelik.

Bir diğer neden de Türkiye’deki siyasi otoritenin Ortodokslara yönelik tavizlerini artırması ve hızlandırmasına ön ayak olmak. 

Annesinin dedesi Edirne Babaeskili olan Syriza lideri Aleksis Çipras, Yunan tarihine Heybeliada Ruhban Okulunu açtıran Yunan Başbakanı olarak geçmek ve isminin altın harflerle yazılmasını istiyor. 

Öncelik, "Gerekli şartların oluşturulması"nda…

Çipras kendince ruhban okulunun açılması yoluna taşlar döşüyor. Nitekim görüşme öncesi açıklamasında "Türk-Yunan ilişkilerinde tarihi adımların atılması için gerekli şartlar oluşturulmalı. Hem halklarımıza hem de bölgemize fayda sağlayacak bir ilişkiyi inşa etmemiz gerekli." demişti. 

Çipras’ın açıklamasındaki “gerekli şartların oluşturulması” ifadesini iyi çözümlemek gerekiyor. Şartların tek taraflı oluşturulması söz konusu olmadığından Türk ve Yunanlıların bu konuda karşılıklı adım atması gerekecektir. 

Türk tarafının iki önemli hususta Yunan hükümetinden açılım beklediği biliniyor.

Birincisi Batı Trakya Türklüğüne yönelik siyasi yaptırımların gevşetilmesi, baskıların kaldırılması, dini ve toplumsal haklarının kısıtlanmaması diğeri de Başkent Atina’da ülkedeki Müslümanların ibadet edebilecekleri büyük bir caminin yaptırılmasına izin verilmesi.

Ege ve Kıbrıs konuları her iki ülkenin de soğutmaya bıraktığı mevzular.

Yunanistan’ın Türkiye’den beklentilerine gelince, tek bir maddede toplandığı söylenebilir. Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması. 

Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılışını Erdoğan ve Çipras birlikte mi yapacak?

Ortodoks din adamlarını yetiştirmek için Heybeliada'da kurulan ruhban okulu 1971'de Türkiye ve Yunanistan arasında Kıbrıs konusundaki anlaşmazlık döneminde kapatılmıştı. 

Syriza lideri Aleksis Çipras, iktidara geldiği 2015'te İstanbul'u2016'da da İzmir'i ziyaret etmişti.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Heybeliada Ruhban Okulu'na yaptığı ziyarette "Bir sonraki gelişimde umarım okulu Erdoğan'la birlikte açacağız" dedi. 

Türkçesi; Türkler ve liderleri Erdoğan, Ruhban okulunu açacak!

Yunanistan Başbakanı, hem Türkiye sınırları dışına çıkmadan hem de Heybeliada’daki Ayin sonrasında bunları söylüyorsa demek ki doğruluk payı da var!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Germany
Germany 5 yıl önce
Papazın fendi kimi yendi?
Necdet Çelikdönmez
Necdet Çelikdönmez 5 yıl önce
Merhaba Yazar Ömür beyin makalesindeki konu doğru.İsteyen inansın dileyen inanmasın bunlar yani Tapınakların açılması pek okadar buyutulecek üzerinde durulacak şeyler değil. İnsanlık tarihinin barış ve sulhunu dinamitleyen tarihte hep dinler olmuştur.Din mezhep savaşları tarihte hep görülmüştür.İsteyen istediği Tapınağa yada dine gitsin.Önemli olan barışa sulha dostluğa kardeşliği hizmet etmesidir.Ülkemizde kilise yada Ruhban okulu yada Havra açılması sorun değil.Sorunlarımız din mezhep gibi şeyler değil.Gençler işsiz gençler aş ve iş peşinde.Aileler borçları nasıl ödeyecek derdinde.Mutfaklar pahalılık tan yanıyor. Geçim derdine düşmüş bir halk var.Ruhban okulu kilise Havra Ayasofya cami Filistin Kudüs gibi Tapınakları düşünecek halimiz yok.Pek sevgili Tapindikları El ilahları düşünsün.Vesselam.
Kefirci  polat
Kefirci polat 5 yıl önce
Bu ihaneti olur böyle birşey yapmazlar