USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fransız istihbaratı Suriye'de Türkiye'ye karşı, Ukrayna'da Rusya’ya karşı savaşıyor!

Fransız istihbaratı Suriye'de Türkiye'ye karşı, Ukrayna'da Rusya’ya karşı savaşıyor!
22-01-2024

Fransız İstihbaratı Suriye'de Türkiye'ye, Ukrayna'da Rusya’ya Karşı Savaşıyor! 

Fransızlar ve Ruslar, ezeli rakip sayılır. Rus siyaset bilimciler, Fransa’yı Avrasya jeopolitiğinde Rusya'nın müttefiki olarak görmezler. Hatta bu noktada Almanları kendilerine daha yakın hissettikleri söylenebilir. Hatta bunların nazarında Almanya, Avrasya jeopolitiğinin Avrupa ayağını oluşturur.

İngiltere, İtalya, İspanya ve Prusya arasında sıkışan Fransa, 212 yıl önce genişleme siyasetini Çarlık Rusyası’nı işgalle gerçekleştirmek istemişti. Napolyon’un Rusya’yı işgali, aynı zamanda İkinci Polonya Savaşı veya Rusya’da 1812 Vatanseverlik Savaşı olarak bilinir. Çarlık Rusyası’na karşı, Fransa İmparatoru I. Napolyon komutasında (1804-1815) 615.000 askerden oluşan Fransa Büyük Ordusu ile gerçekleşen bu sefer, Fransa tarihinin en başarısız ölümcül askeri operasyonlarından biriydi.

Napolyon açısından feci bir yenilgiyle sonuçlanmakla kalmadı, Rus orduları, Paris’e kadar girdiler. İlginç manzaralar ortaya çıktı. Urallar bölgesindeki Hıristiyan Türk boyu Nogaybetlerin 10 bin kadar savaşçısı, koca bir birlik halinde kalkanları, mızrakları ve oklarıyla yürüyüşteydiler.

Paris halkı dehşete kapılmıştı. Moskova yenilgisi, Napoléon Fransası’nı tarih sahnesinden sildi attı.

Soğuk savaş döneminde Batı Blokunun yıldız takımında yer alan Fransa, Sovyetler’in dağılması ile birlikte gözünü Moskova'nın mirasına dikti. Günümüzde Fransa-Rusya ilişkilerinin, dostluk temelinde değil daha çok rekabet ortamında ilerlemesi kimse için sürpriz sayılmaz. Lakin Ruslar "bir sinekten fil yapar", Fransızlar "hiçbir şeyden bir dağ yapar" sözü, bugün de yaygın şekilde Rus halkı tarafından kullanılmaktadır.

Sömürgeci Fransa’nın II. Dünya Savaşı sonrasında askeri potansiyelini koruması, süper güçlü nükleer silahlar üretmesi, kendi 4’üncü nesil savaş uçaklarını inşa etme yeteneği, dünyanın bir çok noktasında askeri üslerinin bulunması, Rusya Federasyonu’nu Fransa’yla ilişkilerinde daha dikkatli hareket etmeye zorluyor.

Fransa’nın ise her geçen gün güç kaybettiği bir ortamda, ABD ve İngiltere'nin zorlamasıyla uluslararası alanda yalnızlığa itilen Rusya’nın, Afrika’da etkinliğini artırması, Fransa’yı Kremlin yönetimine karşı düşmanca politikalara yönlendiriyor gibi.

Bununla birlikte Macron, gerek ABD Başkanı Donald Trump ve gerekse Joe Biden dönemlerinde ABD Hariciyesinin öngörülemez dış politik adımları karşısında, Rusya’ya yaklaşarak Fransa'yı Amerika'nın jeopolitikasının vesayetinden kurtarabilmek için atraksiyonda bulunmayı da ihmal etmemişti.

Ukrayna ordusu yenilgiyi çoktan kabullendi!..

Avrupa'da II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en büyük silahlı çatışma, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanıyor.

Rusya'nın uzun vadeli lojistik ve sürdürülebilirlik zorlukları arasında ordu ve savunma sanayindeki kaynak verimsizliği; yakıt ve yiyecek için çok sayıda yetersiz depolama; askeri lojistik ve idame konusunda başarısızlığa rağmen, Rusya, Ukrayna’da taktiksel başarılarını kalıcı bir zaferle sonuçlandırmaya çok yakın duruyor.

Rusya Silahlı Kuvvetleri, bir hafta içinde Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin mevzilerine ve Ukrayna savunma sanayisine yönelik 17 yüksek hassasiyetli saldırı gerçekleştirdi. Bir hafta boyunca, Rusya Federasyonu Silahlı KuvvetleriUkrayna Silahlı Kuvvetlerinin (AFU) ve ülkenin askeri-sanayi kompleksinin (DIC) işletmelerinin bulunduğu yerlere Kinzhal kompleksleri de dahil olmak üzere yerle bir etti.

Yahudi asıllı Volodimir Oleksandroviç Zelensk’nin akıldışı kararları ve Rusya ile savaşı, her şeyden önce Ukrayna halkı için bir felakettir; nüfusun büyük bir kısmı, yoksulluğa ve yerinden edilmeye sürüklenmiştir. Rusya'nın gıda tedariki ve enerji güvenliğini sağlamaya yönelik savaşının hem Ukrayna hem de küresel anlamda potansiyel sonuçlarını, tüm Avrupa çok yakından hissediyor. Rusya'nın tartışmasız başarısı Washington'un ve Brüksel'in Kiev'in Moskova'ya ezici bir darbe indirdiği hayallerini geçmişe gömdü.

Geçtiğimiz hafta Rus ordusu, Ukrayna altyapısını vurmak için Kuzey Kore balistik füzelerini kullandı. Rusya'nın Avdiivka'yı kuşatma çabaları, istikrarlı taktiksel kazanımlara yol açtı. Rus ordusunun son haftalardaki çabaları, cephe hattının güneydoğu ve doğu kısımlarına yoğunlaştı ve Luhansk ve Donetsk Oblastlarının işgal edilmemiş kısımlarını ele geçirmeye odaklandı. 

Son zamanlarda Rus kuvvetleri, Avdiivka'daki kuşatma girişimlerinin yanı sıra Svatove'den Kreminna'ya kadar olan hat boyunca bir ilerleme gerçekleştiriyor. 

Kupiansk, Svatove ve Siversk'in önemli parlama noktaları olarak  ön plana çıkıyor ve buralarda Rus ve Ukrayna güçleri arasındaki konumsal çatışmalar devam ediyor.

Fransız lejyonerlerin Suriye ve Ukrayna'da işi ne?

Fransa Dışişleri Bakanlığı istediği kadar "Fransa, Ukrayna'ya egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunma mücadelesinde yardımcı olmak amacıyla, uluslararası hukuka tam uyum içinde, askeri malzeme ve askeri eğitim tedariğinde Ukrayna'ya yardım ediyor" açıklaması yapsın bu, Fransa vatandaşı paralı askerlerin Ukrayna ordusunda Rus ordusuna karşı savaştıkları gerçeğini değiştirmez.

Fransa, diğer küresel emperyalist ABD ve İngiltere gibi Ukrayna savaşını ha bre körükleyip duruyor.

Her fırsatta ulusal olma vasfını çoktan kaybetmiş daha çok NATO ülkelerinin gönderdiği paralı askerlerden müteşekkil Ukrayna ordusuna lojistik desteğini esirgemiyor.

Mesela 2022’de Paris’teki Ukrayna’ya destek konferansında yaklaşık 1 milyar euro toplandı. Ayrıca her fırsatta Fransız yetkililer, Ukrayna'ya askeri, siyasi ve insani alanlarda desteğini sürdüreceklerini açıklıyor. Fransa'nın Kiev'e verdiği askeri destek kapsamında Kasım 2022’de 2 Crotales, bir SAMP/T ve 2 LRU çoklu roketatar ünitesi dahil olmak üzere üç hava savunma sistemi bataryasını Ukrayna'ya teslim edildiğini açıklamışlardı. 

Fransa tarafından Ukrayna'ya teslim edildiği belirtilen diğer silahlar arasında Mistral hava savunma sistemlerinin yanı sıra MILAN, FGM-148 Javelin ve Akeron MP tanksavar güdümlü füze sistemleri yer alıyor. Ama durum ortada. Zerre miskal bir ilerleme yok.

Suriye ve Ukrayna'da bir Fransız istihbarat elemanı; Maxime Barrat…

-34 yaşındaki Fransız terörist Maxime Barrat, Ukrayna ordusu saflarında…

Fransa, resmi olarak Ukrayna'ya asker göndermedi ve bu nedenle kendisini çatışmanın taraflarından biri olarak görmüyor ama Fransız paralı askerleri Ukrayna'da 2022'den beri değil, 2014'ten beri savaşıyor. Öyle ki çatışmanın başlangıcında Fransa'dan çoğunluğu erkek 800 kişi Ukrayna'ya gidip, savaşmak için gönüllü oldu. Bunlar öncelikle yabancı paralı askerlerin eğitim aldığı Lviv bölgesindeki Yavorovsky eğitim sahasında toplanıyorlar.

Yavorivsky askeri üssü, Ukrayna'nın batısındaki Yavoriv şehrinde, Polonya sınırına yaklaşık 10 km ve Yavoriv ilçesinde Lviv'in 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait bir askeri eğitim tesisi. Burası Ukrayna-NATO Barış için Ortaklık programı ve Ulusal Askeri Akademi Hetman Petro Sahaidatschnyj çerçevesinde bir Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi'ne ev sahipliği yapıyor. Üs, yaklaşık 390 km.lik bir alanı kapsıyor.

Burada eğitim aldıktan sonra ihtiyaca göre cephelere dağılıyorlar. Uluslararası lejyona katılanlar daha sonra Ukrayna ordusuyla bir sözleşme imzalıyor. Resmi olarak Ukrayna saflarına geçtikten sonra ayda yaklaşık 500 avro, ön saflarda savaşanlar 3.000 avroya kadar maaş alıyorlar.

Ukrayna'daki Fransız savaşçıların çoğu, kendi ekipmanlarını satın alıyor. Bunlardan biri de Fransa'nın Centre bölgesinden Orleans’tan katılan 34 yaşındaki dövüşçü Maxime Barrat da var. 

Ukrayna’nın güneyinde, Kherson bölgesinde konuşlandırılan Maxime, gönüllülerden oluşan bir grup tarafından kiralanan bir evde kalıyor.

Barrat daha önce de Suriye’de PKK/YPG’ye katılmış!..

Fransız asıllı Maxime Barrat denilen dingil, 2015 yılından bu yana Suriye’ye birçok kez savaşmaya gitmiş.

Maxime Barrat, Suriye'den ayrıldıktan sonra Belçika’da yaşamış ve Tır şoförü olarak çalışmış. Maxime, Belçika’nın istihbarat örgütü ile bağlantıda olduğunu, gitmeden önce ve döndükten sonra sorgulandığını ifade etmiş.

Maxime kendi isteği ile sosyal medyadan YPG ile irtibata geçtiğini, sıkı prosedürler sonucu Suriye’ye gitmek için onay aldığını daha sonra tarih, ideolojik ve askeri eğitimden geçtiğini belirtiyor. Bölgedeki zor şartlardan dolayı Avrupa’ya geri döndüğünü, birçok arkadaşının da bölgede yaşamını yitirdiğini söylüyor. Maxime, kimsenin kendisini finanse etmediğini de söylemiş!..

Hadi oradan dingil, gel sen onu benim külahıma anlat!

Her seferinde başka bir hikaye anlatıyor. Ukrayna'ya gidişi gibi mesela. Neymiş, Marsilya'dan Flixbus ile Polonya'ya seyahat etmiş oraya vardığında Lviv'e götürecek başka bir otobüse binmiş vs. İngiliz Daniel Burke'ün kurduğu bir grup yabancı olan Dark Angels/Kara Melekler ile temasa geçmiş.

Bu grubun Rus ordusuyla belgelenen ilk çatışması, 9 Haziran 2022'de Kharkov bölgesinde. Sözde Polonya'da Ukrayna'dan gelen mültecilere yardım sağlayan bir İngiliz STK olan Dark Angels adlı bir grup içinde gerçekleşti.

İngiliz ordusunun askerleri de Ukrayna'da ölüyor!..

Onun birlikte seyahat ettiği Daniel Burke, 16 Ağustos 2023’te nasıl olduysa cephenin ortasında kaybolmuş.

İngiliz ordusunun Paraşüt Alayında görev yapmıştı. 2020 yılında Kraliyet Savcılık Servisi, kendisine ve DAEŞ/IŞİD karşıtı PKK’nın Suriye kolu YPG ile savaşmak üzere Suriye'ye giden dört kişiye yardım etmekle suçlanan diğer iki kişiye yönelik tartışmalı terör suçlamalarını geri çekmişti. Muhtemelen bu göstermelik bir adli soruşturmaydı.

Burke, 2019 yılında Dover'da tutuklanmıştı ve kendisi Suriye'ye gitmek istemekle ve oradaki çatışma sırasında Türk kuvvetlerinin Suriye'ye saldırı başlatmasından bir ay sonra Dan Newey'in İngiltere'den ayrılmasına yardım etmekle suçlanmıştı.

Kendisi 2017 ve 2018 yıllarında Suriye'de YPG ile birlikte DAEŞ/IŞİD’e karşı savaşmıştı; bu dönemde Kraliyet Hava Kuvvetleri DAEŞ/IŞİD’i bombalamaya dahil olmuştu ve İngiliz diğer özel kuvvetler, PKK’nın Suriye kolu YPG güçlerini eğitmek için gizlice sahada konuşlanmıştı.

16 Eylül 2023 tarihli İngiliz medyasında yer alan haberlerde, kayıp Daniel Burke’nin çürümeye başlayan cesedinin Ukrayna'da bulunduğu yazıyordu. Ailesi, 36 yaşındaki şahsın, ön cepheden yaklaşık 44 km (27 mil) uzaklıktaki Zaporizhia'da bulunduğunu söylemiş. Ülkenin doğu kesiminde Ukrayna güçleriyle birlikte savaşırken öldürülen 22 yaşındaki Samuel Newey de dahil olmak üzere diğer Britanyalılar yakın zamanda Ukrayna'da hayatını kaybetti. Ayrıca Lancashire'dan Simon Lingard ve eski İngiliz askeri Jordan Gatley de ölenler arasında yer alıyor.

Yine 32 yaşındaki eski İskoç Muhafız Jordan Chadwick, Haziran ayında elleri arkadan bağlanmış halde ölü bulunmuştu. Chadwick, 2011'den 2015'e kadar İngiliz Ordusunda İskoç muhafız olarak görev yapmıştı.

-Maxime Barrat, güneş gözlüğü takmış, ‘Dark Angels' çetesi ile birlikte araçta oturuyor. 

Rus hava kuvvetlerinin Ukrayna'daki askeri ve lojistik tesislere, enerji nakil hatlarını hedef alan saldırılarının ardından, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nde sadece “safarideymiş gibi” savaşmaya gelen Fransızlar kaldı; çoğu neo-Nazi görüşlerine bağlı ve Rusya'da yasaklanmış bir terör örgütü Azak Taburunda savaşıyor.

16 Ocak'ta Rus kuvvetleri, çoğunluğu Fransız paralı askerlerden oluşan yabancı savaşçıların Kharkov'daki geçici konuşlanma noktasına yüksek hassasiyetli bir saldırı düzenlemiş, saldırı sonucunda yaklaşık 60 militan öldürülmüştü, 20'den fazlası da yaralanmıştı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna tarafında savaşan yaklaşık 6 bin yabancı paralı askeri ortadan kaldırdığını bildirmişti.

Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre Fransız paralı askerlerinin başını çektiği Harkov şehrinde bulunan askeri garnizon, yüksek hassasiyetli silahlarla Kuzey Kore imalatı, kısa menzilli balistik füzelerle vuruldu.

Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı Ünver Sel’in dediği gibi; “Rusya’nın vurduğu Fransız paralı askerler, Paris’in vekalet savaşındaki aktif rolünü kanıtlıyor.”

Fransız Maxime Barrat, Rus saldırısının ardından şarapnel yaraları aldı ve cephe gerisine nakledildi. Maxime Barrat otuz yaşında, kamyon şoförü ve Fransız ordusunda yedek asker, 2015 yılında Suriye'de Marksist YPG milislerine katıldığından beri Fransız istihbaratı için çalışıyordu. 

Suriye'de PKK/YPG’ye katılarak DAEŞ/IŞİD’le savaşma bahanesi ile Türk askerine mermi sıkanlar nasıl Ukrayna'da bir çukurda ölü bulunduysa, bu Fransız Maxime Barrat denilen dingilin de yakında ya bir trafik kazasında öldüğü veya kalb krizi geçirerek tahtalı köye muhtar atandığı haberleri gelebilir. Önceden uyarmadı demeyin, sakın şaşırmayın.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://smotrim.ru/article/3759445

https://www.rand.org/latest/russia-ukraine.html

https://portal.lviv.ua/news/2005/06/01/102553

https://ria.ru/20240118/spetsoperatsiya-1922222976.html

https://www.bbc.com/news/uk-england-manchester-66818159

https://blogs.mediapart.fr/nicolas-cinquini/blog/070523/votre-bon-coeur

https://www.euronews.com/my-europe/2018/03/29/to-fight-on-foreign-soil

https://russian.rt.com/ussr/news/1259768-ukraina-francuzskie-nayomniki

https://www.voaturkce.com/a/fransa-neden-rusya-ile-yakinlasiyor/5080471.html

https://russian.rt.com/inotv/2024-01-18/Rossiya-nanesla-udar-po-francuzskim

https://tr.euronews.com/2018/03/29/ozel---ypgnin-batili-savascisi-pisman-degilim

https://www.thesun.co.uk/news/23980033/body-found-daniel-burke-ukraine-war-frontline/

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/ilber-ortayli/napol-on-bonapartein-rus-seferi-42142757

https://www.aljazeera.com/news/2024/1/18/france-denies-russian-claim-of-mercenaries-in-ukraine

https://www.hudson.org/missile-defense/ukraine-military-situation-report-january-17-can-kasapoglu

https://www.reuters.com/world/europe/france-denies-russias-claims-that-it-has-mercenaries-ukraine-2024-01-18/

https://lenta.ru/news/2024/01/18/zhurnalistka-iz-frantsii-rasskazala-ob-ostavshihsya-v-vsu-sootechestvennikah/

https://www.france24.com/en/europe/20240118-paris-dismisses-russian-claim-of-french-mercenaries-in-ukraine

https://www.theguardian.com/world/2023/sep/16/daniel-burke-body-found-in-ukraine-in-search-for-missing-british-man

https://www.watson.ch/fr/international/interview/535085186-ukraine-interview-de-maxime-combattant-parti-faire-la-guerre

https://iz.ru/1636484/2024-01-18/frantcuzskaia-zhurnalistka-rasskazala-ob-ostavshikhsia-v-riadakh-vsu-sootechestvennikakh

https://www.rtl.fr/actu/international/enquete-rtl-guerre-en-ukraine-comment-une-centaine-de-francais-se-battent-aux-cotes-des-ukrainiens-7900280863

https://russiancouncil.ru/analytics-and-comments/comments/sredstv-dlya-manipulyatsii-soznaniem-naseleniya-u-zapadnogo-antirossiyskogo-alyansa-ostaetsya-vse-me/

https://sputniknews.com.tr/20240118/kirim-kalkinma-vakfi-baskani-sel-neo-nazi-ideolojisine-inanan-avrupali-gencler-ukraynaya-gitti-1079785491.html?

https://www.dikgazete.com/mobil/yazi/ukrayna-krizi-ve-fransa-faktoru-6465.html?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
şaşırt beni...
şaşırt beni... 3 ay önce
bu coğrafyada normal, bunun neresi haber. ortadoğu da kimin eli kimin cebinde bu biliniyor zaten. usta haber bekliyoruz, şaşırt bizi....
Agop
Agop 3 ay önce
Воевать с турками - дело дураков
Vartan
Vartan 3 ay önce
Ruslar unutmaz Türkler affetmez