USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fransa destekli Mısır ordusu, Suriye’ye girmeye hazırlanıyor!

05-03-2020

Kahire ve Şam rejimleri arasından uzun bir süredir su sızmıyor. Çöpçatanları ise Fransa

MISIR’ın başkenti Kahire’de Mısır, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) dışişleri bakanları, zaman zaman bir araya geliyorlar. 

Ortak Düşmanları Türkiye

Kavalalı Mehmet Ali Paşa’dan günümüze, Mısır’la Türkiye’nin arası hoş değil. Biraz biraz Mursi döneminde iki ülke arasındaki ilişkilerde ilerleme sağlanmıştı. Ona da fırsat vermediler. Adama gün yüzü göstermediler. Cezaevinde öldü gitti. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.

Mısır’ın Türkiye Düşmanlığı…

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Mısır, Türkiye karşıtı söylemlerde bulunmakla yetinmemiş, hatta Mısır Firavunu Enver Sedat’ın özel talimatıyla, İsrail karşısında paçası sıkmayan Mısırlı komandoları EOKA’cılara yardıma göndermişti. 

Mısır, Kıbrıs’ta Müslüman Türkiye'nin yanında değil, Başpiskopos Makarios’un safında el bağlamıştı.

Mısır tarihi üzerinden Türk düşmanlığını, Arap kültür coğrafyasında güncelleme çalışmasından daha önce söz etmiştim. Başvurdukları yöntem propaganda, araç ise sinema-TV. 

İşte bu amaçla çekilen "Ateş Krallıkları/Kingdoms of Fire/ ممالك النار /Mamalik Al naar" adlı Arapça dizi, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli ve Suudi Arabistan'ın sahibi olduğu MBC TV'de yayımlanıyor. Dizi, Memlük ve Osmanlı savaşlarını konu ediniyor. 

Mısır'da Memlûklar’ın son günlerini ve bölgenin 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrolüne geçişini anlatıyor. 

Mısırlı yazar Muhammed Süleyman'ın hazırladığı, Arap oyuncuların yer aldığı dizinin başrolünü Mısırlı bir aktör üstlendi. Yavuz Sultan Selim’i oynayan Suriyeli aktör Abdülmun’im Amâyirî daha önce hep kötü, entrikacı ve kaba-saba adam rolleriyle tanınıyor. Böylece, Arap seyircisinin zihnine kötü adamın (!) Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim olduğu fikri baştan yerleştiriliyor. (*)

Mısır’ın Türkiye düşmanlığı, Kahire’yi Şam’a yaklaştırdı…

Arap Birliği (Ligi) Suriye’yi yeniden üyeliğe kabul edeceğinin sinyallerini verdi. Arap Birliği eski Genel Sekreteri ve Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa, Arap Birliği’nin bölgedeki önemli rolünün devam ettiğini dile getirmişti.

Amr Musa, Suriye’nin, Arap Birliği’ne geri dönmesinin an meselesi olduğunu belirterek, “Suriye, bir Arap ülkesi olarak en kısa zamanda Arap Birliği’ndeki yerini alacak” demişti. 

Arap Birliği, bölgeye ilgi duyan partner arıyor! 

Örgütün, Arap ülkelerinin yaşadığı krizlerin çözümünde anahtar rol oynayabileceğini söyleyen Musa, “Bunu, doğrudan aracı veya bölgedeki krizlerin çözümüne ilgi duyan diğer büyük dış aktörlerin partneri olarak yapabilir” diye  küresel emperyalizme  mesaj göndermişti. 

 Bu tasmalı çekirgenin söyledikleri aslında malumu ilandan başka bir şey değil. Türkçesi şu; bu satılık diyor ki; "Biz küresel emperyalizmin  aparatı olmaya hazırız. Ne derlerse yaparız. Yeter ki Arap Birliği’ni adam yerine koysunlar.” (**)

Mısır, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 Sayılı Kararı uyarınca Suriye’ye müdahale edebileceğini söylüyor…

Nitekim daha dün Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Kahire'nin Suriye krizini çözme çabalarını destekleme ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına uygun olarak siyasi sürece yardımcı olma konusundaki istekliliğini doğruladı. (***)

BMGK 2254 sayılı kararı ne biliyor musunuz?  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 18 Aralık 2015'te oy birliği ile kabul ettiği bir karar. Kararda, Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması çağrısı yapılmaktadır. Karar, sivil hedeflere yönelik saldırıların acilen son bulması ve Ocak 2016'da siyasi dönüşüme ilişkin bir ateşkes ve resmî görüşmelerin başlatılması çağrısında bulunmaktadır.  

Ancak, 'terörist' olarak görülen Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) ve El-Nusra Cephesi bu kararın dışında bırakılmıştır. Bu gruplara yönelik saldırı ve savunma amaçlı eylemler devam edecektir. Sağlanacak olan ateşkesi, bir Birleşmiş Milletler misyonu gözlemleyecektir. 6 ay içerisinde, 'güvenilir, kapsayıcı ve bir mezhebe dayanmayan' bir hükûmet oluşturulacaktır. 18 ay içerisinde ise, bağımsız ve adil seçimler, BM denetimi altında gerçekleştirilecektir. (****)

Mısır Suriye’ye yönelik askeri müdahalesinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 Sayılı Kararını kendisine meşru gerekçe gösterme çabasında.

Libyalı ayrılıkçı General Halife Zeydan Hafter ile Beşar Esad’ı Mısır buluşturdu…

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından desteklenen General Halife Zeydan Hafter, başkent Trablus'a başlattığı saldırının birinci ayında ikinci kez Mısır'ı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmüştü. Mısır, Libya'daki silahlı faaliyetleriyle tartışmaya yol açan Halife Hafter'in en koyu destekçileri arasında yer alıyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve İstihbarat Başkanı Tuğgeneral Abbas Kamil, başkent Kahire’de, Libyalı ayrılıkçı silahlı lider Hafter ile sık sık bir araya geliyorlar.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hakim olduğu Libya'da doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in tutumunun, Kahire yönetimiyle uyumlu. Kahire'deki hükümet, Türkiye'nin uluslararası bir krize dönüşen Libya'ya asker göndermesi Mısır'a göre bir ulusal güvenlik meselesi.

Mısır yönetimi bu nedenle Fransa, İtalya, Yunanistan ve Kıbrıs'ın dışişleri bakanlarının katılımıyla Libya'daki krize kapsamlı çözümler bulunmasını amaçlayan toplantılara ev sahipliği yapıyor. Sözde gayeleri "Müslüman Kardeşler" ve diğer dinci aşırıların Mısır'a sızmaması, sınırın korunması. 

Libya'nın doğusunu kontrol altına alan Halife Hafter'e bağlı bir heyet Mısır istihbaratın arabuluculuğu ile Suriye'nin başkenti Şam'ı ziyaret etti.

Heyet, Şam'da Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile görüştü. Türkiye'nin Suriye ve Libya'ya yönelik politikaları masaya yatırıldı. Toplantıda, karşılıklı olarak diplomatik temsilciliklerin açılması için mutabakat muhtırası imzalandı. (*****)

Hemen ardından yangından mal kaçırır gibi Trablus hükümetine savaş açan General Halife Hafter güçleri, Şam'da büyükelçilik açtı. Tören sırasında 'Türkiye'ye karşı verilen ortak savaşta birlikte mücadele etme çağrısında' bulunuldu.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Şam’da temaslarda bulunan Hafter hükümeti heyeti arasında yapılan görüşmede, karşılıklı konsolosluk açılmasını da içeren 46 protokol imzalandı. Protokollerin, iki ülke topraklarının egemenliği ve ‘başta Türkiye olmak üzere yabancı ülkelerin operasyonları konusunda koordinasyon ve iş birliğini de içerdiği’ aktarılmıştı. (******)

Basına yansımayan “Gizli Görüşme” konusunu da size ben aktarayım…

Suriye Ordusu neredeyse 10 yıla yakın bir süredir iç savaşta. Asker ihtiyacının büyük çoğunluğunu İranlı paramiliter güçlerle karşılıyordu. Ayrıca İran istihbaratının Afganistan’dan getirdiği Şii gönüllüler ve Lübnan Hizbullahı’nın gönderdiği militanlar Suriye ordusunun safında savaşıyor.

Uzun süreli savaş nedeniyle Suriye oldukça yıprandı, asker kaybetti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin angajman kuralı çerçevesinde gerçekleştirdiği operasyonlarda son bir haftada Suriye ordusunun asker kaybı neredeyse beş bin civarında. Fransa destekli Mısır yönetimi Arap Birliğinin eski üyesi Suriye’nin Suriye Milli Ordusu ve TSK karşısında daha fazla direnç göstermeyeceğinin farkında. 

Bu nedenle Suriye ordusuna taze kan arayışına girdiler ve en yarayışlı kukla Hafter akıllarına geldi.  Zaten, Hafter ile Kahire iç içe geçmiş bir yapıya sahip. Mısır, kendi ülkesinden ve Sudan’dan devşirdiği sivilleri eğitip Hafter’in ordusuna gönderiyor.  

Şimdi bu aktarımı Hafter üzerinden gerçekleştirecekler. Hafter Libya’daki birliklerinden bir kısmını Suriye’ye göndermeye başladı. Bundan sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinin karşısına İranlı ve Lübnanlı milislerle birlikte Libyalı ayrılıkçı lider Hafter’in askerlerini görmeye başlayacağız. 

Mısır, Suriye'ye göndereceği askeri ekipmanı Hafter üzerinden intikal ettirecek. Hafter’in askerleri arasında karışmış Mısırlı askeri uzmanlar, Suriye rejimine nefes aldırmaya çalışacaklar. 

Mısır İstihbaratı, yazılarımı okuyor!..

Paronayak ve şizofren değilim. Ama Türk medyasında bu konuya değinen ilklerden biri olduğum için, Mısır istihbaratının, dikgazete.com’daki yazılarımı takip ettiğini söylemek için müneccim olamaya gerek yok. Nitekim Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi, 3 Mart 2020 Salı Günü Kahire'de Mısır Silahlı Kuvvetlerinin komutanlarıyla yaptığı toplantının konusu, benim daha önce 19 Şubat 2020’de, yazdıklarımdı. Bkz. Akdeniz'de sular ısındı! Avrupa Birliği ve Arap Birliği, Türkiye’ye saldırmaya hazırlanıyor!

Senaryoyu daha önce paylaşmıştım. 

Buna göre Avrupa Birliği'nin kışkırttığı Arap Birliği her an paldır-küldür Türk Ordusu’nun üstüne çullanabilir. “Eli kulağında” desek yanılmayız.  

Planları iki aşamalı. 

Suriye, Arap Birliği’ne dahil edilecek. Libya’da Halife Hafter desteklenecek.  

İkinci aşamada, Türkiye’nin, Suriye ve Libya'daki askeri varlığına yönelik saldırılar gerçekleştirilecek. 

Akdeniz’den Libya’ya meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti ile anlaşması çerçevesinde askeri yardımda bulunan Türkiye, “Mavi Vatan” konseptine bağlı kalarak, gemilerini gönderince, Mısır Deniz Kuvvetleri saldıracak. 

TSK Komando birlikleri, hava yoluyla İsrail’e taşınacak, oradan Sina Yarımadası’na indirilecek!..  Mısır’la Türkiye donanmaları arasında deniz savaşı sürpriz sayılmaz. Belki de sınırlı ve karşılıklı iki ülke hava kuvvetleri  arasında çatışma yaşanabilir. 

Benim anlamak istediğim Kıbrıs’tan Suriye’ye gönderilen komanda birliklerinin, Mısır’a karşı, kara savaşında nasıl değerlendirilebileceği?

Çünkü Komando birliklerinin kara yoluyla Mısır sınırına intikali mümkün değil. Arada Suriye, Lübnan ve Ürdün var. 

Tek çözüm, Türk Komando birliklerinin hava yoluyla İsrail’e taşınarak oradan, Sina Yarımadası’na intikali. Türk askeri zaten bölgeyi iyi tanıyor.  Ayrıca Sina Yarımadası, Mısır ordusunun kontrol etmekte zorlandığı bir bölge.  

Mısır’ın toplam yüzölçümünün yüzde 6’lık bir kısmına tekabül eden ve idari olarak Kuzey ve Güney Sina olarak iki vilayetten oluşan Sina, Mısır ile İsrail arasında 1956, 1967 ve 1973 savaşlarının yaşandığı yer olduğu gibi, radikal silahlı İslamcı grupların gelişmesine imkan tanıyan sosyal yapıya sahip. Sina Yarımadası’nda, Ensar Beytil Makdis Cemaati, Mısır cunta ordu yönetimine silahlı saldırılarda bulunuyor.

İlginç olan cihatçı Selefi hareketlerden, İsrail ile güçlü ilişki ağına sahip bedevi aşiretlere kadar birbirinden farklı bölge aktörlerinin, Sina Yarımadası jeopolitiğinin önemli fay hatlarını oluşturması. Bu toplumsal özelliği nedeniyle her an patlamaya hazır bomba gibi görülüyor. (*******)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El-Sisi, 3 Mart 2020 Salı günü, Kahire'de Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin komutanlarını topladı… 

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel-Fattah El-Sisi; Mısır silahlı kuvvetlerinin komutanlarının Salı günü Kahire'deki savunma bakanlığında bir toplantıya başkanlık etti. El-Sisi'ye ülkenin dört bir yanındaki güvenlik durumunun ve ülkedeki, özellikle Kuzey Sina'daki terörist öğelerin izlenmesi ve tutuklanması planlarının bir özeti gösterildi.

Abdulfettah es-Sisi, Mısır Savunma ve Askeri Üretim Bakanı ve aynı zamanda Silahlı Kuvvetler Komutanı Korgeneral Muhammed Zeki, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ferîd ve Silahlı Kuvvetlerin liderlerinin katılımıyla, Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği Karargahı’nda genişletilmiş toplantıda ülkenin her yanında alınan stratejik önlemler ve genel güvenlik durumu ele alındı. 

Özellikle Silahlı kuvvetler tarafından Kuzey Sina’da ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan terörist unsurlara yönelik güvenlik önlemleri ve planlar masaya yatırıldı. Abdel-Fattah El-Sisi, bölgenin karşı karşıya olduğu mevcut problemler ışığında, alınan tedbirlerin en yüksek seviyede tutulması ve savaşa hazır olunmasını, Mısır’ın ulusal güvenliğini korumak için kendilerine verilen görevi yerine getirme noktasında en üst düzeyde hazırlıklı olmalarının gereğini vurguladı. 

Sisi; Mısır ordusunun güvenlik ve istikrar sağlama ve polisle işbirliği içinde terörist saldırılarla mücadele etme çabalarına övgüde bulundu.

Sisi ayrıca, bölgeyi sarsan mevcut zorluklar ışığında, Mısır’ın ulusal güvenliğini korumak için dikkatli olunmasını ve kendilerine verilen görevi hakkıyla yerine getirmeye hazır olmanın gereğine vurgu yaptı. (********)

Ben yazarım onlar okur. Ben yazarım onlar düşünür.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

(*) https://www.dikgazete.com/turk-istihbarat-baskaninin-mezari-neden-tunusta-makale,2214.html

https://www.dikgazete.com/turkiye-ingilizlerin-suudi-arabistani-parcalama-projesine-nasil-bakiyor-makale,1952.html

(**) https://tr.sputniknews.com/ortadogu/202002181041425225-suriyenin-arap-birligine-geri-donmesi-cok-yakin

(***) http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/364694/Egypt/Politics-/Egypts-FM-discusses-situation-in-Syria-with-UN-spe.aspx

(****) https://www.rt.com/news/326466-un-syria-resolution-terror/

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-35138011

(*****) https://www.ntv.com.tr/dunya/libyada-haftere-bagli-heyet-sami-ziyaret-etti,zWGzgMOKFUGjWWjnQKyOdw

(******) https://www.gazeteduvar.com.tr/dunya/2020/03/03/hafter-gucleri-samda-elcilik-acti/

(*******) https://www.dikgazete.com/akdeniz-de-sular-isindi-avrupa-birligi-ve-arap-birligi-turkiyeye-saldirmaya-hazirlaniyor-makale,2166.html

(********) http://english.ahram.org.eg/NewsContent/1/64/364604/Egypt/Politics-/Sisi-heads-a-meeting-of-Egyptian-military-official.aspx

https://aawsat.com/turkish/home/article/2161916/sisi-m%C4%B1s%C4%B1r%E2%80%99%C4%B1n-ulusal-g%C3%BCvenli%C4%9Fi-i%C3%A7in-silahl%C4%B1-kuvvetleri-s%C3%BCrekli-teyakkuzda

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Davut Nural
Davut Nural 4 yıl önce
Yazımda eksik cümle kurulmuş olup bunu yorumcu arkadaşın uyarması üzerine fark ettim tesekkur ediyorum.Yazılması gereken ömür bey yerli ve millidir.ivte ve dıştaki hiçbir mihrakın adamı değildir olacaktı düzeltirim.Ayrıca diger arkadaş kimsiniz diyor 40 yıllik asker olan emekli bir komutanım....Orgeneral ismail metin Temel paşanın gençlik yıllarından tanıyan meslektaşı olurum.Kim olduğumu umarım izah etmişimdir.Beni Yazar ömüŕ çelikdönmez ayrıca talebem olur ömür beyden öğrenir sorar gerekirse telefonumu alır sizlerle de konuşuruz.Herkese teşekkur ederim.Yazara başarılar kolsylıklar diliyorum üstat.
Elmas Türker
Elmas Türker 4 yıl önce
Davut Nural kimin nereye atacağına sizmi karar veriyorsunuz
Juan  Jung min
Juan Jung min 4 yıl önce
Davut Nural sen kimsin, necisin ne demek "ömür bey yerli ve milli ve hiç bir mihrakın adamı değildir"?? Hocanın yazılarını uzun süredir okurum hoca sapına kadar yerli millidir Türk Milliyetçisidir. sözlerini geri al çabuk özür dile
Yoldaş Fikri
Yoldaş Fikri 4 yıl önce
Putin reis Fransa falandinlemez
Davut Nural
Davut Nural 4 yıl önce
sosyolog şair eğitimci dış politika yazıları ile dikkat çeken Gazeteci Araştırmacı Yazar ömür bey'i kutluyoruz.Gerçekten içte ve dıştan yazıları ilgi ile takip edilen ve gündem oluşturan konulara ışık tutması yüreğimize su serpiyor.ömür bey yerli ve milli ve hiç bir mihrakın adamı değildir.Yazıları kaynak bilgi ve belgelere dayanıyor.Yazar emek verip zaman harcayor bu nedenle okuyucuya düşen insani ve vicdanı görev teşekkür etmemiz gerekiyor bizde müteşekkiriz.ülkemizin ali menfaatları ve Kadim Devlet anlayışımız gereği elbette vatan topraklarımızın kollanması için gereken herzaman yapılacaktır.O birlik olup Türkiye karşıtı adı geçen ülkelerin tamamı Türkiyemizin düşmanlarıdır.Milli ve yerli olan bir katakulle ile 2.ordu komutanlığından alınıp pasifize edilen orgeneral ismail Metin Temel paşamızın Acilen Genel Kurmay Başkanlığına getirilmesi hayati önem taşımaktadır.Zira 15 temmuz 2016 hain darbe girişiminde derdes edilerek kendilerini bile savunamayan ayrıca son zamanlarda verilen asker kayıplarımızdan Milli savunma Bakanı ve Genel kurmay Başkanı sorumludur.Burada yetersiz ve askerlik taktikleri hatası söz konusudur.Bu iki zatın acilen görevden alınıp bir zamanlar başarılı askeri harekat yöneten orgeneral ismail metin Temel paşa bu önemli göreve derhal getirilmelidir.Zaten ismail metin Temek paşamızın bir katekulle ile pasifize edilmesinde ABD ve Nato ve onların içteki uzantılarının parmağı vardır.Sayın Cumhurbaşkanımız derhal bu hususu gözden geçirmeli milletin böylesi acılı zamanında hissiyatına dikkat etmelidir ve ismail metin Temel paşayı layık olduğu makama getirmelidir.Paşamızı üsteğmenlik dönemletinden tanıyan 35 yılllık emekli bir asker olarak kendisinin kişiliginin dürüstlüğüne ve askeri tecrübesi ve cesaretine komutanlık önderliğine güvenimiz tamdır.Yazar ömür beyin kalemine kuvvet yüreğine sağlık esenlikler dileriz.Mehmetcik Vakfı ve Temad üyelerinden bir grup emekli asker...
Vahapyan
Vahapyan 4 yıl önce
Başkan Erdoğan Başkan Potinle anlaştı Araplar da kim oluyor?
reis
reis 4 yıl önce
mısır ordusunun gücü kendi halkına yeter