USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

FETÖ Ukrayna kilise meselesine müdahale ediyor mu?

01-06-2018

"Modern Diplomacy" haber sitesinin "Doğu Avrupa" köşesinde, "How Fethullah Gulen’s Followers Interfere in Church Affairs" başlığı altında yayınlanan yazıda, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) Ukrayna kilise meselesine müdahale edebildiği iddia edildi.

Yazıyı kaleme alan Ukraynalı gazeteci Nadia Bazuk, özetle şu detayları anlatıyor:

"2016 yılında CİA-FETÖ-Patrikhane ilişkileri iddiaları medyada yer aldı. Ayrıca Fener Patriği Bartholomeos ve Fethullah Gülen'in kişisel dostluğuna dikkat çekilmişti. Şimdi de, bu olaydan iki yıl sonra yeni gerçekler ortaya çıktı.

Nisan ayında Türkiye ziyareti kapsamında Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Patrik Bartholomeos ile İstanbul’da bir araya geldi. Görüşmeden sonra Ukrayna'da bağımsız bir kilisenin kurulacağı bildirildi.

Türk medyasında bu görüşme çok yansıtılmadı ama bazı Ukrayna haber siteleri Poroşenko ile Bartholomeos arasındaki bu görüşmeyi aktardı. 

İlk haber, “Ukraynahaber" adlı sitede yayımlandı. 

Habere eklenen video da, bundan önce Ukrayna Cumhurbaşkanlığı resmi sitesinde yayınlanan videodan kırk saniye daha uzun olduğundan Cumhurbaşkanlığına yakın bir kaynaktan alınmış gibi görünüyor."

Ukraynahaber nasıl bir site

Videolardan alınan (üstte ve altta) kesit resimleri ile birlikte, Bazok’un yazısında ayrıca şu bilgilere de yer verildi:

"Türkçe, Rusça ve İngilizce haberler yayınlayan portal, 2006 yılında gazeteci Yunus Erdoğdu tarafından kuruldu.

AA'ya (Anadolu Ajansı) göre bu haber sitesi, iki eğitim örgütüyle birlikte Ukrayna'da faaliyet gösteren FETÖ örgütlerinden biridir.

Ukraynahaber kurucusu ve editörü Fetullahçı Yunus Erdoğdu, Türkmenistan'da Zaman gazetesinde gazetecilik yaptıktan sonra Cihan'ın Ukrayna muhabiri oldu.

Darbe girişiminden sonra Erdoğdu, Ukrayna'da yaşıyor."

FETÖ'nün Ukrayna amaçları ne?

Yazıyı kaleme alan Ukraynalı gazeteciye göre FETÖ ilk önce kendi gücünü artırmak amacıyla yeni dinsel örgütü yönetebilecek. Buna ek olarak Kiev'le ulaşılan Kilise meselesi anlaşmaları sayesinde Fethullahçılar, ülkedeki kurumlarına koruma sağlayacak.

Fener Rum Patrikhanesi de ABD'ye bağlı olmayan gelir kaynağına sahip olacak.

.

Çeviren: Ayla Demirli

.

Konu ile ilgili daha önceki haberimiz ise şu:

"Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna'da mezhepler arası savaş mı başlatacak?"

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?