USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Fenerbahçe, İngiliz etki ajanı Olympiakos Başkanı Yunan Vangelis Marikanis'ın takımına yenilmeyecekti!

04-10-2021

“Konstantinopolis” ismini Türkçeleştirerek “İstanbul”a dönüştüren İngiliz İslamcılarının hiç sevmediği Gazi Mustafa Kemal Paşa olmuştu. 1923 öncesi matbu eserlere bakın, tab edildiği yani basıldığı şehir olarak “İstanbul” yazmaz. 

Ya ne yazar? 

Konstantinopolis” yazar. Neymiş efendim Fetih olunca “İslambol” demişler, adını değiştirmişler hikayesini fazla zorlamayın. Bu makaleyi de o bilginin ışığında okumanızı öneririm. Ne demek istediğim daha iyi anlaşılır. 

Fener Rum Patrikhanesi’nin bulunduğu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği Yunanistan ziyareti, Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis’in davetlisi olarak proğrama alınmıştı. 

İmamoğlu ayrıca Kostas Bakoyannis’in dayısı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Maksimos Sarayında görüştürüldü. Ankara ile Atina arasında tansiyonun yükseldiği süreçte, Yunan kamuoyunun geziye olağanüstü önem atfettiği Yunan medyasının Ekrem İmamoğlu’nu yere göğe sığdıramadığı, hemen her gazetenin aynı başlıkla çıkmasından belliydi.

Yunan basını neredeyse söz birliği etmişçesine “Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο άνθρωπος που «νίκησε» τον Ερντογάν, στην Αθήνα / Ekrém Imámoglou: O ánthropos pou «níkise» ton Erntogán, stin Athína / "Ekrem İmamoğlu: Erdoğan'ı 'yenen' adam Atina'da" başlığı ile çıkmıştı. 

Yunanistan, Türkiye ile barış istiyor mu?

Yunan hükümeti bir kez daha Türkiye ile savaş ortamı yaşamak istemiyor. Bununla birlikte Yunanistan devletine nüfuz etmiş İngiliz Kraliyet artıkları, her iki ülkenin arasını açmak için her fırsatı değerlendiriyor. 

Son Fenerbahçe ile Yunanistan'ın Olympiakos takımı arasında oynanan UEFA Avrupa Ligi D Grubu'ndaki 2. maçı sonrasında yaşananlar, sanmayın ki Yunan milliyetçiliğinin tezahürü?

Bu küstahlık bir ayağı Atina'da diğer ayağı Londra'da olan Olymipakos Kulübü Başkanı Vangelis Marinakis’in  marifeti. 

Biliyorsunuz Fenerbahçe, maalesef Yunanistan'ın Olympiakos takımına 3-0 yenildi. İyi oynayan kazandı. Seyirci üstünlüğüne rağmen Fenerbahçe, kendi sahasında mağlubiyet utancını yaşadı. Yunan medyası da yemedi içmedi, Fenerbahçe'yi mağlup eden Olympiakos'un İstanbul'da tarih yazdığını manşetlerine taşıdı.

Lakin Fenerbahçe klüp yönetimi, bu farklı yenilgiyi Olymipakos Kulübü Başkanı Vangelis Marinakisin densizliğini öne çıkararak unutturma çabasında. 

Dışpolitik Futbol, Yunanistan ve Türkiye! Fenerbahçe'nin talihsizliği…

Zaman zaman biz de maalesef aynısını yapıyoruz. Ama bu sefer sıra Yunanlılarındı. Onlarda fırsatı kaçırmadı. Türk ile Yunan takımları arasındaki tüm karşılaşmalarda, spora siyaseti ve tarihten kaynaklanan ön yargıları karıştırmak gibi kötü alışkanlığı bulunan Yunan medyası, Olymipakos Kulübü Başkanı Evangelis Marinakis’in karşılaşma sonrasında yaptığı küstah açıklamalarını da ön plana çıkardı.

Olympiakos Başkanı Evangelis Marikanis, Fenerbahçe galibiyeti sonrası tepki çeken açıklamasında, “İstanbul’da, kendi şehrimizde böyle bir galibiyet elde etmek çok önemliydi. Bizim için çok anlamlı bir zaferdi. Bu zafer, bana 2012 yılında İstanbul’da EuroLeague şampiyonu olduğumuz geceyi hatırlattı” dedi.

2012 yılında İstanbul’da EuroLeague'de ne oldu?

CSKA Moskova, İstanbul’da belki de kulüp tarihinin en büyük tramvasını yaşayacaktı. Siskauskas’ın kaçırdığı iki faulden sonra Giorgos Printezis, 2012’nin en unutulmaz karesinin oluşmasını sağlayan şutu CSKA potasına göndermiş ve bitişe “0.7” kala, Olympiakos 62-61’lik üstünlüğü elde etmişti. 

Euroleague tarihinin en gösterişli geri dönüşünü gerçekleştiren Olympiakos, 2012 Euroleague sezonunu peri masallarını andırırcasına şampiyon ve Vassilis Spanoulis de MVP ödülüyle tamamlıyordu.

2017 krizi…

Evangelis, 2017 yılında takımı İstanbul’da Final-Four’a kalınca özel tişörtler bastırmıştı. Bu tişörtte bir basketbol topu, Boğaziçi Köprüsü ve minaresiz Ayasofya illüstrasyonu yer alıyordu, altında ise Konstantinopolis yazıyordu. Bu mesaja cevap, Fenerbahçe Kulübü’nün resmi mağazası olan Fenerium’dan gelmiş ‘İstanbul, since 1453 (1453’ten beri İstanbul)’’ yazısı bulunan tişört görseli “Doğrusu bu’’ mesajıyla paylaşılmıştı.

Bu Greek Rum kırması aslında “İstanbul’da, kendi şehrimizde böyle bir galibiyet elde etmek çok önemliydi." sözü ile üç gerçeği ifade ediyor. 

Birinci gerçek; ataları dört asırdır İstanbul’a yerleşmiş, mübadele ile soluğu Yunanistan'da almışlar.  

İkinci gerçek; sonradan ihanet etselerde atalarının Osmanlı İmparatorluğu'nun hariciyesinde önemli görevler üstlenmesi. 

Üçüncü gerçek; Yunan Ortodoks Kilisesinin, İstanbul merkezli Fener Rum Patrikhanesi’ne bağlı olması. 

Bu melez tohumu bu gerçekleri bilmiyor olamaz. Biz de onların ağababası İngiliz Kraliyeti’nin serfleri olduğunu biliyoruz. Adam tam bir megolamanyak. Aklı sıra Konstantinopolis hayalleri kuruyor ve  İstanbul'u modern Bizans'ın başkenti ilan ediyor. Avucunu yalarsın Helen palisi. 

Olympiakos Başkanı Evangelis Marikanis, annesi tarafından Trabzon Rum İmparatorlarının torunu…

Evangelos Marinakis / Ευάγγελος Βαγγέλης Μαρινάκης, 30 Temmuz 1967 Pire doğumlu. Pire Belediye Meclisi Üyesi, armatör, iş adamı ve  Olimpiakos ile Nottingham Forest futbol kulüplerinin sahibi.

Ailesinin tek çocuğu olan Evangelos Marinakis'in babası 1999'da ölen Miltiadis Marinakis bir armatör ve aynı zamanda Yunanistan Parlamento üyesiydi. Miltiadis Marinakis gençliğinde Ulusal Kurtuluş Cephesi (EAM) ve Birleşik Panhellenik Gençlik Örgütü (EPON) saflarında Ulusal Direniş'e katıldı.

Annesi İrini Karakatsani /Karakaçi/Karakeçi; Türkiye’nin Karadeniz bölgesinden göç etmiş. Ypsilantis ailesine mensup. Ypsilantis ailesi, Trabzon Rum İmparatorluğu'nun Komnenoslularının soyundan geldiler, hepsi iyi eğitimliydi.

Elisabeth Ypsilantis, İrini Karakatsani /Karakaçi/Karakeçi'nin büyük büyük annesi 

Ypsilantes ailesinin kökleri tarihi kaynaklara göre Bizans dönemine, 11. yüzyıla ve Trabzon yöresine kadar uzanmaktadır. Aile üyelerinin, Bizans İmparatorlarının önemli mevkilere sahip oldukları sarayda görevli oldukları bildirilmektedir. Ailenin bilinen ilk büyüklerinden Büyük Xifillinos Konstantin, Konstantinopolis / İstanbul’un 1204'te Haçlıların eline geçmesinden sonra Trabzon'daki Komnenosların sarayına sığınmıştı. Xifillinos Konstantin, Manuel Komnenos'un Büyük Aullarch'ı olan ve 1390'da kızıyla evlenmişti.

Bizans İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra, 17. yüzyılın ortalarında (1660) Konstantinopolis'te zengin ve eğitimli tüccarlar olarak yeniden ortaya çıkana kadar Yaylalılar (Pontuslular) hakkında hiçbir bilgimiz yok.

Bu aile, zamanın diğer ünlüleri gibi, Mourouzides, Mavrokordata, Karatzades, Gika, Soutson vb. Sözde Fenerliler idi. Diasporanın zengin, kültürlü ve çok dilli bu parlak Yunanlıları, Osmanlı İmparatorluğu için ayrıcalıklı ayrı bir sınıf ve insan deposuydu.  

1655'e kadar Trabzon'da yaşayan Ypsilantis ailesi, 1655 yılında Antiochus Ypsilantis'ın Trabzon'dan ayrılarak Konstantinopolis'e yerleşmesi ile Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli görevler üstlenirler. 

Yaylalılar büyük bir aileydi ve hem Konstantinopolis'te hem de Tuna hegemonyasında önemli mevkilere sahiptiler. Mesela 1759'da Prusya ile iki ülke arasında bir anlaşmanın imzalanmasıyla sonuçlanan görüşmeler, Osmanlı İmparatorluğu'nun temsilcisi olan Ioannis Ypsilantis tarafından yapılmıştı. 

Ioannis Ypsilantis'ın oğlu Alexandros Ypsilantis özel bir kişilikti. Çocukken akıcı bir şekilde Yunanca, Fransızca, Farsça, Arapça ve İtalyanca biliyordu. 18.  yüzyılın Aydınlanma hayranı, tutkuyla Voltaire ve Montesquieu okuyordu. 

İrini Karakaçi, sözde ‘Pontus Soykırımı’ heykeli diktirdi…

Evangelos Marinakis, Pire Belediyesi’nde yıllardır meclis üyesi. Karadeniz kökenli annesi İrini Karakaçi'nin hatırına Marinakis, 2017’de Pire’de sözde ‘Pontus Soykırımı’ heykeli diktirdi. 2 yıl sonra aynı şehirde, Yunanların 1821’de Osmanlı’ya karşı isyanında yer alan ‘Türk kıyımcısı’ lakaplı Nikitas Stametopulos’un heykelini yaptırdı.

2017 yılında Evangelos, tarihi İngiliz futbol kulübü Nottingham Forest FC'nin çoğunluk sahibi olduğu zaman spor faaliyetlerini daha da genişletti.

Evangelos, Yunanistan'ın en yetkili ve en çok satan gazetelerinden ikisi olan 'Ta Nea' ve 'To Vima'nın yanı sıra ' gibi dergileri yayınlayan Alter Ego Media SA'nın hissedarı olarak kitle iletişim sektöründe de faaliyet göstermektedir. 

‘Mommy’, 'Gefsignostis', 'Vita', 'VimaGazino' ve Yunanistan'ın en popüler internet portalı 'in.gr'yi işletmektedir. Alter Ego Media ayrıca 2 Mayıs 2019 tarihinden itibaren Nova ve Cosmote uydu platformlarında ve internet üzerinden 'One Channel' adlı TV kanalını ve 17 Şubat 2020'den itibaren Yunan ücretsiz karasal televizyonunda 'MEGA' TV istasyonunu işletmekte ve yayınlamaktadır.

Evangelos, 1967 yılında Yunanistan'ın liman kenti Pire'de doğdu. Giritli bir armatör ve politikacı olan Miltiadis Marinakis'in oğludur. Annesi, ailesi Pontus bölgesinden gelen ve önde gelen Ypsilantis ailesinden gelen İrini Karakatsani'dir. Hayatı boyunca, yaklaşık 350.000 Yunanlının öldüğü daha az bilinen bir trajedi olan Pontus Rumlarının soykırımının kurbanlarını anmak için yapılan eylemlerin güçlü bir destekçisi olmuştur.

Evangelos, Athanasia Kassioti ile evli ve dört çocuğu var.

Evangelos Marinakis, İngiltere'de Uluslararası İlişkiler ve Yönetim üzerine lisansını tamamladı.

Marinakis, Ağustos 2010'dan Eylül 2011'e kadar Yunanistan Süper Ligi'nde başkanlık ve Yunanistan Futbol Federasyonu'nun da başkan yardımcılığını yaptı.

Olympiacos başkanlığında takım, 2010/11'den 2016'ya kadar art arda yedi sezon Yunanistan Ligi şampiyonluğunu kazandı.

2017 mayısında İngiliz Futbol Kulübü Nottingham Forest takımını satın aldı.

2010: Vangelis, Yunanistan’ın en başarılı ve en popüler futbol kulübü olan Olympiakos’u satın aldı. Onun başkanlığında Olympiakos, Yunanistan Ligi’nde 9 kez şampiyonluğuna ulaştı. 2011 yılında Yunanistan’daki şike soruşturmasında ismi geçse de herhangi bir suç unsuruyla karşılaşılmadığı gerekçesiyle bu soruşturmadan aklandı.

2014'te Suç örgütü kurma, gasp, cinayete teşebbüs, patlayıcı madde kullanma, şike gibi suçlara karıştığı iddiasıyla ifadeye çağırıldı. Davayı başlatan savcılar Aristidis Koreas ve Haris Lakafosis, kısa sürede davadan uzaklaştırıldı ve dosya kapatıldı.

2018: Noor 1 olarak bilinen dünyanın en büyük eroin partisi davasında uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlandı. Ancak bu davadan da hiçbir şekilde yargılanmadan kurtuldu.

Uzun lafın kısası bu suç Fenerbahçe’nin!..

Yenilmeyeceklerdi!..

Bu Greek Rum kırmasına bu fırsatı vermeyeceklerdi. “Futbol” deyip geçmeyin, ne dolaplar dönüyor ne mesajlar veriliyor?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.dikgazete.com/yunan-basini-ekrem-imamoglu-erdogani-yenen-adam-atinada-basliklari-ile-cikti-makale,3903.html

https://tr.sputniknews.com/20210930/fenerbahce-olympiakos-macinin-ilk-11leri-belli-oldu-1049401758.html

https://www.hurriyet.com.tr/sporarena/fenerbahce-olympiakos-macinin-ardindan-skandala-imza-atan-marinakisin-sicili-bozuk-41908087

https://www.eurosport.com.tr/basketbol/euroleague/2012-2013/euroleague-2012-nasil-gecti_sto3545702/story.shtml

https://i-cyprus.com/company/400779

https://www.evangelosmarinakis.com/miltiadis-marinakis

https://www.ypsilantio.gr/content/istorika-stoixeia/epifanh-melh-ths-oikogeneias/arthra/15-h-endoksh-oikogeneia-twn-ypshlantwn

https://www.tovima.gr/2019/03/23/society/oikogeneia-ypsilanti-iroes-yper-pisteos-kai-patridas/

https://m.dw.com/tr/kim-bu-pontuslular/a-49166976

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Taraftar
Taraftar 3 yıl önce
Takım resmen döküldü
Taraftar
Taraftar 3 yıl önce
Takım resmen döküldü
enver
enver 3 yıl önce
bir alman, bir hollanda futbolu aklımıza geldiğinde ne futbolcular ne teknik adamları nasıl yetiştirdiklerini duyuyoruz okuyoruz işitiyoruz. o nedenle bizim övündüğümüz büyük takımlarımızın esamesi ancak yurtiçinde okunuyor (mecburi dayatma ile) yoksa bizim okuyacağımız yok. şimdilik gerçekleri kabul ediyoruz. tesadüfte olsa arada sırada bir şeyler oluyor bunu da unutmuyor hatta göğsüm kabarıyor...
enver
enver 3 yıl önce
bir alman, bir hollanda futbolu aklımıza geldiğinde ne futbolcular ne teknik adamları nasıl yetiştirdiklerini duyuyoruz okuyoruz işitiyoruz. o nedenle bizim övündüğümüz büyük takımlarımızın esamesi ancak yurtiçinde okunuyor (mecburi dayatma ile) yoksa bizim okuyacağımız yok. şimdilik gerçekleri kabul ediyoruz. tesadüfte olsa arada sırada bir şeyler oluyor bunu da unutmuyor hatta göğsüm kabarıyor...