USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ezberbozan Bakan Derya Yanık ve ‘Tarde Sed Tute’

15-10-2021

Eleştirel duruşumu bilenler, “bu yazı da nereden çıktı” diyebilir? Benim cevabım ise bu tür bir tenkite “Vur, fakat dinleşeklinde olur. Bu deyimin hikayesini anlatayım önce. 

Sözü söyleyen, İsa'dan önce 524-460 yılları arasında yaşamış olan Atinalı komutan Themistoklesdir. İsa'dan önce 490 yılında yapılan Salamis Deniz Savaşı'na saatler kala, Themistokles düşüncesini savunurken, bir karşıtı ayağa kalkar ve yumruğunu kaldırarak komutan Themistokles'in üzerine yürür. Themistokles elini yüzüne siper eder ve şu tarihi cümleyi söyler: ‘‘Vur, fakat dinle.’

21 Nisan 2021 tarihinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na, bakan olarak atanan Derya Yanık, hukukçu kimliği ve birikimini görev sahasında değerlendiren faaliyetleri ile öne çıkıyor.

Ne de olsa İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği döneminden, Kamuyu yakından tanıma fırsatını bulmuş. Kendisi demogog değil lakin politik kültürü ile birçok laf cambazını sulu dereye götürür, susuz getirir. Doğruları dobra dobra söylemekten çekinmeyen karekterde.

Bakanlık bürokrasisine çeki düzen veren Bakan Yanık, multidisipliner yaklaşımla bakanlığına bağlı tüm kuruluşların organize bir şekilde çalışmasını sağlayan eylem planını uyguluyor.

Gökten zembille inenlerden değil. İçimizden biri.

Aldığı hukuk eğitiminin ve deneyimin bilincinde. Empatik. İçgörü sahibi. “Halka hizmet, hakka hizmet” düsturuna inananlardan. Ne de olsa irfan ikliminde yetişen bir kuşağın temsilcisi. 

Devleti korumak, aileyi korumakla mümkündür!..

Kahramanmaraşlı, muharrir, gani gönüllü değerli dostum, Ahmet Gürbüz'ün değindiği gibi, Anayasanın 41. maddesi, 'aileyi Türk toplumunun temeli olarak tanımlar ve devlet; 'Ailenin huzur ve refahı için gerekli tedbirleri almak ve teşkilatı kurmakla mükelleftir’ der. Devleti korumak da aileyi korumakla mümkündür. 

Tam da bu noktada Bakan Yanık, elini taşın altına koyuyor. Türk toplumunun temellerini dinamitleyen her türlü yabancılaşma akımlarına ve Türk insanını ötekileştiren anlayışlara karşı mücadele içinde. 

Sancılı bir süreçte Bakan olduktan sonra nesnel bir bakış açısı ile fark yaratan, yenilikçi bir tarz ortaya koyduğu söylenebilir. Aile ve Çalışma Bakanlıklarının ayrılması sonrası yeniden toparlanmanın mimarı olarak, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yeni yüzü yeni sesi oldu. Tarihe tanıklık etmenin yanı sıra tarihe yön veren bir misyon ve  vizyona sahip. 

Bu kapsamda bakanlık bürokrasisinde yapılan yeni atamalar, görevlendirmeler, bakanlığın çehresini değiştirdi, statik bir yapıya dinamizm kazandırdı.

Gerçekten zor bir bakanlığın yükü omuzlarında…

İsmet Özel'in dediği gibi "insanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır" olabiliyor, birine pek fazla odaklananlar öbürünü pekâlâ es geçebiliyorlar.

Bu durumun istisnaları elbet çıkabiliyor. İşte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık bu istisna insanlardan. Tüm dünyalara kulak kesilebiliyor. Kesilmek zorunda.

Neden mi?

Çünkü şehit yakınları ve gazilerin, öksüz ve yetim çocukların, engelli ve yaşlıların, şiddete maruz kalan kadınların, yoksulların velhasıl garib gurebanın gözleri hep onda.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünce 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kanunu kapsamında her il ve ilçede kurulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ve Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri aracılığı ile yürütülen sosyal yardım programlarının sorumluluğu ona ait.

Düşünsenize sadece Eylül ayında Şartlı Eğitim ve Şartlı Sağlık Yardımları, Çoklu Doğum Yardımı ve Kronik Hastalık Yardım Programı kapsamında ihtiyaç sahiplerine yaklaşık 179 milyon TL ödeme yapılmasını sağladı.

Şartlı Eğitim Yardımı çocukların okula devam etmesi kaydıyla, ilk ve orta öğrenim çağında çocuğu bulunan ve sosyal güvencesi olmayan ailelere eğitim desteği olarak veriliyor.

Şartlı Sağlık Yardımı ile de 0-6 yaş arasında çocuğu olan ihtiyaç sahibi ailelere, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği zamanlarda sağlık kontrollerini yaptırmaları kaydıyla düzenli nakdi yardımda bulunuluyor. Ayrıca çoklu doğum (ikiz, üçüz vb.) sonucu dünyaya gelen çocukların bulunduğu ihtiyaç sahibi hanelerede de nakdi destek veriliyor.

Devlet hizmetlerinde devamlılık esastır. Salgın önlemleri kapsamında, COVID-19 pandemisi nedeniyle dönemsel ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara Faz-3 destekleri kapsamında 16 binden fazla haneye 1000’er lira olmak üzere toplamda 16 milyon TL’yi aşkın tutar hesaplarına yatırıldı.

Salgının getirmiş olduğu sorunlarla etkili bir biçimde mücadele eden Bakanlığının vatandaşlara yönelik desteklerini sürdürülmesine hız vererek Covıd-19 nedeniyle yakınlarını kaybeden vatandaşlara Psikososyal Destek Hizmetinin  kesintisiz devam etmesini sağlıyor.

Devletin itibarını sele kaptırmadı…

Bakan Yanık; Batı Karadeniz bölgesinde etkili olan yağış sonrası sel felaketi yaşanan bölgeye giderek, mağdurlarla bir araya geldi ve sel mahallinde incelemelerde bulundu. Kriz Merkezi'nde koordinasyon toplantıları gerçekleştirdi.

Hasar gören yerleri inceledi. Selden zarar gören aileleri, yurtta kalan afetzedeleri ziyaret ederek sorunlarını dinledi, çözüm için gerekli talimatları verdi, yaraların sarılmasında çaba sarf etmekle kalmadı, ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketleri sonrasında muhtaçlık şartı aramadan toplamda yaklaşık 124,3 milyon TL nakdi yardımda bulunulmasını sağladı.  

Bürokratik oligarşi ve Bakan Yanık…

Bürokratik oligarşi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık'a direnmenin ötesinde yanlışlar yaptırabiliyor.

Derya Yanık, 21 Nisan’da bakanlığa atandı. İki gün sonra ayağının tozu ile geldiği bakanlıkta ilgili genel müdürün eksik bilgilendirmesi sonucu, 23 Nisan'da makamında konuk ettiği devlet korumasındaki çocuğun, gizlilik haklarını ihlal etmekle itham edildi.

Daha sonra muhalif medyada Bakan Yanık hakkında, çocuk evlerinde yaşadığı ve devlet korumasında olduğu vurgulanan çocuğun kimliğini deşifre ettiği haberleri servis edildi.

Kol kırılır yen içinde kalmaz!..

Bürokrasi makyajı sever. Kurum ve kuruluşlarda yaşanan olumsuzlukların ortaya çıkmasını istemez. O nedenle brifinglerde her şey dört dörtlük gösterilir. Sanırsınız ki burası “mayın tarlası” değil sanki cennette gül bahçesi.

Eğer Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, gerçekten bakanlığına bağlı tüm birimlerin, kuruluşların künhüne vakıf olmak istiyorsa, tebdili mekan, tebdili kıyafet ile yetkililerden habersiz ziyaretlerde bulunmalı.

Uzun yıllar bakanlıkta önemli görevler üstlenmiş, tecrübeli bir dostum, “bürokratların, sivil toplum kuruluşları ile ahbab-çavuş ilişkilerine bir son verilmesi gerektiğine” dikkat çekti. Bunu belirtme ihtiyacı hissettiğine göre, mutlaka bir bildiği vardır diye düşünüyorum.

Latince, anlamlı bir söz var; 'Tarde sed tute’…

Bu güzel memlekette güzel şeyler de oluyorsa, bu mutlaka gönlü güzel insanların eseridir.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://aile.gov.tr/bakan/biyografi

https://kadem.org.tr/yonetim-kadrosu/av-derya-yanik/

https://www.dikgazete.com/turkmen-koyunden-bakanliga-bir-turkmen-kizinin-basari-oykusu-derya-yanik-makale,3554.html

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56832982

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56793267

https://aile.gov.tr/haberler/bakan-yanik-salgin-sosyal-destek-programi-faz-3-kapsaminda-bugune-kadar-2-3-milyar-tl-nakdi-yardim-yaptik/

https://aile.gov.tr/sygm/kisisel-verilerin-korunmasi/

https://aile.gov.tr/haberler/bakanliktan-covid19-doneminde-yakinlarini-kaybedenlere-psikososyal-destek/

https://hertaraf.com/koseyazisi-ahmet-gurbuz-devleti-korumak-aileyi-korumakla-mumkundur-2544

https://www.aa.com.tr/tr/gundem/bakani-yanik-sel-felaketi-yasanan-sinopta-incelemelerde-bulundu-ihtiyac-oldukca-nakdi-yardimlara-devam-edecegiz/2339029

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/aile-bakani-derya-yanik-23-nisanda-konuk-ettigi-cocugun-gizlilik-hakkini-ihlal-etti-1830633

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Fazıl
Fazıl 3 yıl önce
Karanlığı yarasalar sever
desinetör
desinetör 3 yıl önce
Bürokrasi kuşatması onu serbest bırakır mı sanıyorsunuz?
Themistokles
Themistokles 3 yıl önce
Ne dersen de ne yazarsan yaz ama iradesi bir kişide olan kukla bakanları parlatamazsın be üstad.
sabire
sabire 3 yıl önce
engelli atamaları ne oldu?
Ahmet Gürbüz
Ahmet Gürbüz 3 yıl önce
Teşekkür ederim üstad, tebrik ederim. Her zaman eleştirerek olmuyor, bazan da güzellikleri görerek, göstererek gerçekleri serdetmek gerek. her zamanki gibi ustalıkla mesajınızı yerine ulaştırmışsınız.