USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Evimde virüs mü besliyorum?

19-03-2020

27 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei Eyaleti’ne bağlı olan Wuhan şehrinde bir hayvan pazarında ortaya çıktığı iddia edilen virüs, kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına aldı. 

Bu virüs, hayvanlarda sindirim bozukluğu hastalığına yol açarken mutasyona uğrayarak insanlarda da solunum yolu hastalığı olarak etki göstermeye başlamıştır. Bu yeni türe Coronavirüs (Covıd-19) deniyor.

Bu virüsün bir hayvan pazarında ortaya çıktığı iddiası, hayvancılıkla uğraşan, evinde evcil hayvan besleyen veya sokaklardaki canları doyuran insanların akıllarında birçok soru meydana getiriyor. 

“Acaba kedimden, köpeğimden vs. virüs bana bulaşır mı?”

Corona virüsün hayvandan insana bulaşıp bulaşmadığı tartışma konusu oldu. Türk Veteriner Hekimler Birliği geçtiğimiz günlerde bu konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Ali Eroğlu “Hastalığın yayılmasında köpeklerin bir rol oynadığına ve köpeklerin bu hastalığa yakalandıklarına dair hiçbir kanıt yoktur” açıklamasında bulundu.

Buna istinaden denebilir ki; Covid-19 virüs formu, insan bünyesini konak alan bir virüstür. Bu nedenle köpeklerden bulaşma ihtimali bir hayli düşüktür. Virüsün köpeklerden insanlara bulaşma riski, köpeğin yalnızca taşıyıcı durumunda olmasındandır. Yani virüs köpeğin tüyleri arasında kısa sürede kendine konak bulabilmek için barınır, bulamadığı takdirde yaşamını yitirir. 

Baktığımızda bu olay sadece hayvanlar için geçerli değildir. Bir virüsün yayılması için herhangi bir yüzey taşıyıcı olabilir.

Virüsün bir insandan bulaşma olasılığı bir kediden veya bir köpekten bulaşma olasılığından daha yüksektir. Bunun için köpeklere veya kedilere sanki virüsü onlar ortaya çıkarmış gibi davranmanıza gerek yok. 

Yetkililerin de açıklamalarında söyledikleri gibi tedbirli olmak yeterlidir. 

Hayvanlara dokunurken, bakımlarını yaparken temel hijyen ve biyogüvenlik kurallarına her zaman uyulmalıdır. 

Bu kurallar; hayvanlara yaklaşmadan önce veya sonra ve hayvanların yemlerine, eşyalarına dokunmadan önce ve sonra ellerin yıkanmasını kapsamaktadır. Bu kurallar sadece sizin sağlığınız için değil aynı zamanda hayvanların sağlığı için de önemli bir noktadır.

Çin’de ortaya çıkan dünyanın çeşitli ülkelerine hızla yayılan ve çok sayıda ölüme yol açan bu virüsün hali hazırda bir ilacı bulunamamıştır. 

Bu denli ciddi boyutlara ulaşmasının sebebi ise insanların tedbirsizliği ve sorumsuzluğudur. 

Lütfen bu virüse karşı daha duyarlı olalım, virüsten korunmak için temel hijyen kurallarını eksiksiz uygulayalım.

Sonumuz diğer Avrupa ülkeleri gibi olmasın!

Sağlıcakla Kalın.

.

Hidayet B. Gürbüz, dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Halil hoca
Halil hoca 4 yıl önce
Tebrik ederim. MaşAllah
Furkan Türk
Furkan Türk 4 yıl önce
Bilgilendirici bir yazı, ellerine sağlık.
Bünyamin
Bünyamin 4 yıl önce
Kısacası hayvan,insan farketmez kişisel hijyen ve 14 madde
Merve nur özsoy
Merve nur özsoy 4 yıl önce
Hayvanların hedef haline geldiģi şu dönemlerde bilgilendirici güzel bir haber olmuş elinize sağlık.
EMİNE GÜRSOY
EMİNE GÜRSOY 4 yıl önce
Şu durumda hayvanlara bakılan bakış açısı ve bilinçsizce yaklaşıma güzel bir ışık olmuş ellerine sağlık.
Zeynep Özsoy
Zeynep Özsoy 4 yıl önce
Benim gibi evinde ve sokakta onlarca yüzlerce hayvan besleyen biri için bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş. Kalemine sağlık
Taha Ertaş
Taha Ertaş 4 yıl önce
Çok güzel bir yazı ellerine ve kalemine sağlık