USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Döviz lobisi kaybetti! Ankara, Yeni Para Politikasına geçişte Merkez Bankası Başkanını değiştirdi!

07-11-2020

ABD'de seçim kaosu sürüyor. Ancak daha Başkanın kim olduğu belli değil gibi görünüyor. 

"Gibi" diyorum çünkü mevcut oy oranı ve senatör sayısına bakılırsa Demokratların adayı Joe Biden 264, Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump 214'ü göğüsledi. 

Başkanlık için gerekli olan sayı 270. Bu taploya bakılırsa Başkanlığa en yakın isim Joe Biden. Ancak hiç de öyle değil. 

Cihanşümul Kadim Türk Devlet Teşkilatı, ABD seçimlerinde elini taşın altına koydu. 

Yunan tohumu, Ermeni tezlerininin yılmaz savunucusu, Suriye’de küresel sermayenin jandarması Pentagon'un uydusu PYD/PKK devleti kurulması projesini hayata geçirmek isteyen  Joe Biden, tüm algı operasyonlarına rağmen Beyaz Saray'a oturamayacak. 

Seçim sonuçları mahkemelik. Ortalık 56. Türkler çoktan vaziyet aldı. Ne olur nasıl olur? Şimdiden söylemek doğru olmaz. Siz, sonuç odaklı olun, sonuca bakın.

Çünkü Trump, Küreselcilerin oyununu bozdu. Daha da bozmaya devam edecek. 

İnanın seçim sonuçları netleştiğinde Doların düşüş serüvenine hep birlikte tanıklık etmenin dayanılmaz hafifliğini yaşayacağız. 

Döviz lobisi kaybetti! Faiz lobisi nasıl kazandı? 

Hatırlarsanız, “Türkler de ABD gibi doların değerine ayar verecek, Dolar düşecek!..” demiştim. 

Hatta bu iddiamın devamında; “ABD başkanlık seçimi sonrası dolar operasyonu var. ABD, dolar toplayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası dolara yönelimin önünü kesmek için faiz oranlarını yükseltmeye hazırlanıyor. Dolarları fırsat varken şimdiki kur üzerinden bozdurmalı" diye yazmıştım. 

Bunu yazdıktan bir gün sonra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AK Parti milletvekillerine ekonomi brifinginde 'Dövize müdahale yok' mesajı verdi.

Ancak ekonominin tek patronunun kendisinin olmadığı, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alınarak yerine Maliye eski Bakanı Naci Ağbal atanması ile teyit edildi. 

Merkez Bankası Başkanı değiştirildi…

Cumhurbaşkanı kararına göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (Guvernörü) Murat Uysal görevden alındı. Uysal’dan boşalan göreve Maliye eski Bakanı Naci Ağbal atandı.

2019’da Cumhurbaşkanının ekonomi yönetiminde değişikliğe gidebileceği konuşulurken, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda koltuğa Berat Albayrak’ın yerine, Maliye eski Bakanı Naci Ağbal’ın gelebileceği iddia edilmişti.  

Aynı ekolden olmadıkları kesin. 

Bu atama ile Naci Ağbal'ın yeniden ekonomiden sorumlu bakan olma hayali suya düştü. 

Demek ki Ankara'nın muktedirleri, Ağbal'ı yeni kabinede görmek istemediler. 

Murat Uysal, yine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 6 Temmuz 2019’da görevden alınan Murat Çetinkaya’nın yerine getirilmişti.

Daha bir kaç gün önce, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch enerji, petrokimya ve madencilik alanındaki yatırımlarından ötürü, THY, Ziraat Bankası, Turkcell ve daha pek çok kamu şirketini bünyesinde bulunduran Varlık Fonu'nun görünümünü durağandan negatife revize etti. 

Çünkü Corona virüsü ile birlikte enerjiye olan talep azaldığı için petrokimya ve madencilik sektöründe küresel bir zayıflama görülüyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in, Türkiye'den sorumlu ülke notları direktörü Douglas Winslow, Türkiye'nin ekonomide attığı adımlar ile TL'deki değer kaybını durdurmadığını söylemişti. 

Douglas Winslow, Türkiye’nin attığı adımların TL’deki değer kaybını tersine çevirmek için yeterli olmadığını, döviz rezervleri ve dış finansman koşullarının ise Ağustos’taki görünüm indiriminden beri daha fazla bozulmamış olsa da kredi notunun zayıf noktaları olduğunu belirtmişti.

Hadi bakalım Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak şimdi yine çıkıp "Dövize müdahale yok" diyebilecek mi? 

Naci Ağbal veya kara keçiyi görünce içi dolu yağ sanmak!

Naci Ağbal, 1 Ocak 1968 Bayburt eski adı Orsor olan Yoncalı köyü doğumlu ama İlk, orta ve lise öğrenimini Çorum'da tamamlamış. Kahraman Çorumlu. 

Köyün adı, 1910 yılına ait Türkçe kaynaklarda Orsor olarak geçmektedir. Sevan Nişanyan, “Orsor” köy adının Ermenice olduğunu söylüyor. 

Eski adı ile Orsos yeni adı ile Yoncalı Köyüne sınırı olan komşu köyler Karataş (angicık) Darıca (danzut) Taş burun(modlosor) Yaz yurdu(çakmas) Korkut (gorgot) Cennet pınar(pahnes) Güneysu (süneyli) Ballı köy (anzer) Meşe köy ÷(petran) dır.

Yeni Başkanın babasının adı Yakup. Aile, Ağbal soyadını taşıyor. Aile aslen Bayburt Demirözü ilçesine bağlı YakubAbdal köyünden. Ermeni tehciri sonrası Yoncalı köyüne gelmiş olabilecekleri söyleniyor. 

Aile, soyadı alırken Abdal yerine Ağbal'ı tercih etmiş. Kimine göre bölgede elde edilen acı bal veya  halk arasındaki yaygın ifadeye göre ağulu bal denilen arı ürününün tedariki ile uğraştıkları için  Ağbal soyadını almışlar. 

Ağbal, 1989 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun. Aynı yıl Teftiş Kuruluna girmiş.

1993'te Maliye Müfettişi olmuş. Yüksek Lisans eğitimini 1998 yılında Exeter Üniversitesi İş İdaresi Genel İşletme Yönetimi (MBA) Programında tamamlamış. 

Exeter Üniversitesi, Birleşik Krallık'ın yani uzun bacaklı İngilizlerin, Exeter kentinde 1922 yılında kurulmuş  bir üniversite. 

AK Partili ekonomi bürokratı Naci Ağbal, Erdoğan'ın beklentisine paralel bir şekilde düşük faiz politikasına yakın bir isim olabilecek mi? 

Türkiye’nin döviz rezervlerini eriten Merkez Bankası Başkanı…

Türk medyasında FETÖ'cü olduğu iddia edilen Murat Uysal, TCMB Başkanlığına atandığında, hakkındaki iddiaları yalanlamak Fatih Altaylı'ya ihale edilmişti.

Ekonomistler, Uysal'ın döneminde Merkez Bankası rezervlerinin eridiğine de sık sık dikkat çekiyordu. 

Türk Lirası'ndaki değer kaybını önlemek için 100 milyar dolardan fazla döviz satışıyla piyasaya müdahale edilmiş, bazı hesaplamalara göre rezervler eksi 50 milyara kadar gerilemişti.

Uysal başkanlığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) beklentileri aşarak 425 baz puanlık faiz indirimine gitti ve politika faizini 19.75'e çekti. 1 ay sonraki toplantıda 325 baz puanlık bir faiz indirim kararı daha geldi.

Ekim toplantısında Kurul indirime devam ederek 250 baz puanla politika faizini yüzde 14'e çekti. Ardından aralık ayında 200 baz puanlık faiz indirimi daha geldi.

Uysal, göreve başladıktan sonra yapılan 1200 baz puanlık (12 tam puan) indirim kararlarıyla 2019 yılının dünyada en çok faiz indiren Merkez Bankası Başkanı olmuştu.

İndirim serisi 2020 yılında devam etti. PPK politika faizini ocakta yüzde 12'den 11.25'e, şubatta ise 11.25'ten 10.75'e çekti. Mart ve nisan aylarında ise 100'er baz puanlık iki indirim daha yapıldı. 

Mayısta koronavirüsün yarattığı belirsizlik nedeniyle indirimlerin son bulması beklenirken PPK 50 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 8.25'e düşürdü. Böylece 2020'nin ilk 5 ayında politika faizi 375 baz puan daha düşürüldü.

Şimdi sıra Doların ateşini almakta.

Ben, "giden ağam gelen paşam"cı değilim. "Eski kral öldü yaşasın yeni kral" diye höykürmek katekterime ters. 

Ama Küreselcilerin değirmenine su taşıyanları sevmediğim aşikar.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
gökhan
gökhan 3 yıl önce
sızın o meshur kadım turk devletınız sanırım bu sefer elını tasın altına tam koyamadı
Rezzan Mutsuz
Rezzan Mutsuz 3 yıl önce
Kuzum siz neyin kafasındasınız
Saloko
Saloko 3 yıl önce
Umut fakirin ekmeği