USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Devlet Bahçeli’nin klasik araba koleksiyonunu dağıtması, Türk siyasetinin geleceği açısından nasıl yorumlanmalı?

25-02-2020

Koleksiyon; “Öğrenme, yarar sağlama ya da zevk amacıyla bir araya getirilmiş ve özelliklerine göre sınıflandırılmış, ayrılmış nesnelerin tümünü” ifade eder. 

Toplanabilen aynı türden nesnelerin, farklı örneklerinin bir araya gelmesiyle oluşur. 

Koleksiyoner tüm bunları gerçekleştiren sosyal varlıktır. Koleksiyoncu çeşitli nesneleri bu nedenlerle istifleyen kişidir.

Koleksiyonerlik bir anı ve bellek birikimi olduğu gibi toplumsal ve kişisel belleğe katkıdır. Koleksiyoner psikolojisi  bir tür travmatik etkileri sağaltma, onarma gibi bilinçaltı kurgularla işlevselleşir. 

O nedenle koleksiyoner birey, yaşamdan kaynaklı çatışma ve zorluklar karşısında koleksiyonu aracılığıyla yepyeni ve farklı bir kimlik kurgulamış olur. 

Koleksiyon yapmak rahatlatıcı, disiplin kazandıran, zamana anlam katan ve yarattığı yeni manevi amaçlar adına bireye önemli katkılar sağladığı gibi, varolana alternatif bir dünya yaratma güdüsünü harekete tetikler. 

Sonuçta Koleksiyonerde, ona “haz” veren şeyleri toplama isteği doğurur. Koleksiyoner, topladığı nesnelerle kurduğu mikrokozmosda, kendi kendini hayal eder ve seyreder. 

Türkçesi; nesnelerle bütünleşme çabasıdır. 

Siyasilerin ilginç koleksiyonları…

Bir günü dahi boş geçmeyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye’nin her yerinde gerçekleşen açılış törenlerinde kurdele kestiği makasları biriktirdiği biliniyor. 

Yüzlerce makası olan Erdoğan, açılışları yaptıktan sonra korumaları, makası koleksiyona katılmak üzere koruma altına alıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın paket paket sigara stoku olduğunu çoğu kimse bilmez. Erdoğan, tiryaki değilse neden biriktiriyor? Olay farklı.

Erdoğan, sigara bıraktırdığı tiryakilerin paketlerini topluyor. Tiryakinin son sigara paketine isim adres telefon yazılıyor ve paketler Erdoğan'ın deyimiyle sigara müzesine gidiyor.

Devlet eski bakanı ve şimdi Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, hem bakanlığı döneminde hem de bakanlık öncesinde, sonrasında yıllarca katıldığı birçok uluslararası konferansın, yaka kartlarını toplamış. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, her mitinginde kadınların hediye ettiği tülbent ve yemenileri biriktiriyor. Akşener, kendisine verilen tüm tülbent, şal ve yemenileri topluyor. 

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. 

Dr. Devlet Bahçeli ve Klasik Otomobil tutkusu…

Siyasi kimliğinin yanı sıra klasik otomobil merakı ile gündeme gelen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bu merakı çoğumuzun malumu. MHP Genel Merkezinin bulunduğu parti binasının garajında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye ait farklı modellerde 11 klasik otomobil bulunuyor. 

Bahçeli’nin en çok sevdiği  model ise klasik otomobillerinin ustasına göre, Volvo marka ağırlıklı araçlar. O nedenle uzun yıllar makam aracı da Volvo olmuş. 

Onun dışında Ford ve Mercedes araçlar var. Hepsini birbirinden çok seviyor. Klasik arabalarıyla zaman zaman Ankara trafiğine çıkıyor, Orhan Gencebay dinlerken, gümüş veya kehribar tesbihi de elinden eksik olmuyor. (*)

Bahçeli, Meclis’teki 2015’te 23 Nisan resepsiyonunda gazetecilere, “Benim aldığım arabalar eski ve toplanmaya muhtaç otomobiller. Piyasada ucuz olan eski arabaları satın alıyorum. Klasik otomobil zengini olduğumu söylüyorlarsa haklı olabilirler” diye açıklama yapmıştı. 

Bahçeli’nin klasik araba koleksiyonunda 1982 model O6 DB 1923 plakalı Mercedes, 1987 model O6 TC 2023 plakalı Buick, 1987 model 06 TCD 05 plakalı Volvo, 1971 model 06 TCD 07 plakalı Ford Taunus, ile 1982 model Chrysler yer alıyor. 

Arabaların en modeli yükseği 1987 olduğu için yıllık taşıt vergileri de düşük. En çok rutin bakım ile tamire masraf yapılıyor. (**)

Bahçeli nasıl biri, nasıl yaşar, ne yapar? 

Parti çalışmaları dışında zamanını evde geçiriyor. Kitap okuyor. Edebiyat dışı inceleme eserler tercihi. Kokteyldi, düğündü vb. kalabalıklara karışmaz. Adana usulü acılı kebabı sever. Eli açıktır, masada o varken kimse hesabı ödemeye kalkamaz, son derece de cömerttir.

Ütüsüz pantolon, kravatsız elbise, boyasız ayakkabı giymez. Son derece klasik giyimde; gri ve kapalı renkleri benimsiyor.

Klasik arabalara düşkün. Araba kullanırken hemşehrisi Ferdi Tayfur dinliyor. Uçak fobisi var. O yüzden seyahatlerini otomobille yapıyor. Yurtdışına çıkmıyor. 

Başka bir hobisi de eski Türk mimarisine göre yapılan evler. Gezilerinde eski Türk evlerini pas geçmiyor, projelerini de topluyor. Bir hayali de böyle bir eve sahip olmak.

Çocukluğunun unutulmazı püskevite düşkünlüğü de malum. Hatırlanacağı üzere, 12 Haziran 2011 genel seçimleri için 30 Nisan 2011’deki Yozgat mitinginde MHP Genel Başkanı Dr. Bahçeli’nin kürsüde “bisküvi” yerine sarfettiği “püskevit” sözü Türk siyasal yaşamı literatürüne geçmişti.

Milletvekili maaşını hayır kurumlarına dağıttığını Rahmi Turan yazmıştı. Geçimi Osmaniye’de kardeşiyle ortak olduğu Özel Bahçeli Koleji ile aile mallarından gelen gelirden. Baba mirasının yönetimini de tamamen kardeşlerine bırakmış. (***)

Bahçeli, klasik otomobil tutkusundan vaz geçiyor… 

MHP lideri Bahçeli, sağlık problemi nedeniyle her an köşesine çekilebileceği izlenimini pek vermiyor. 

Kendisini yakınen tanıyan dostları, sanki yapması gereken son bir milli vazife için beklediği kanaatinde. 

Bu son milli görevin ne olduğu önümüzdeki günlerde netleşir. 

Bilişsel Psikoloji bağlamında insan zihninin bilgi temelli batarya geliştirme çabasının bir sonucu görülen biriktirme tutkusu yani koleksiyonerlik, Bahçeli açısından nokta konulacak aşamaya çoktan gelmiş. 

Bu anlayış tükenmiş sendromu değil. Belki dostlarla ülküdaşlarla vedalaşma ritüeli. 

Vedalaşma süreci çoktan başladı. 14 Mayıs 2019'da MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin Ankara'da klasik otomobille şehir turu atması oldukça ilgi çekmişti. Herkesin marka ve modelini merak ettiği aracın Mustang olduğu öğrenilmişti. 

Klasik otomobil tutkunluğuyla bilinen Bahçeli, 6 Mayıs'ta Ankara'da tur attığı "06 BJK 001" plakalı 1988 model Ford Mustang marka otomobilini hediye olarak Kayseri Milletvekili Baki Ersoy'a verdi. (****)

16 Ocak 2020'de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, koleksiyonunda yer alan ve en değerli otomobillerden biri olan 06 BJK 006 özel plakalı Mercedes’i MHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bülent Karataş’a hediye etti. (*****)

17 Şubat 2020’de MHP Şanlıurfa Milletvekilli İbrahim Özyavuz’un oğlu olan Harran Belediye Başkanı Mahmut Özyavuz’a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, klasik otomobillerinden birini hediye etti. Bahçeli'nin hediye ettiği 1977 model otomobil, getirildiği Harran'da kurban kesilerek karşılandı. (******) 

Devlet Bahçeli’nin, klasik araba koleksiyonunu dağıtması, Türk siyasetinin geleceği açısından nasıl yorumlanmalı” sorusuna gelince…

Türkiye yeni bir sürece giriyor. Karar alıcılar çelik çekirdekle yeni dönemde yeni Türkiye'yi nasıl şekillendireceklerinin işaretini 2020 Şubat'ında yargı kararlarıyla kısmen deklare etti. 

Kamuoyu araştırmalarında AK Parti, oy düşüşüne rağmen Türkiye’nin en büyük birinci Partisi olma özelliğini sürdürüyor. 

MHP, karşılıksız desteğine rağmen ülkenin kaderi ile ilgili gerekli ve yeterli adımların atıldığından emin değil. 

İktidar ise Babacan ve Davutoğlu ekibinin yeni parti oluşumlarının potansiyel hedef kitlesi Kürt seçmeni yeniden kucaklamak hevesine kapılmış gibi. 

Oy oranı yüzde 25 olabilecek daha güçlü sağ bir parti formülünün projelendirildiği konuşuluyor. Buna göre Akşener ve Bahçeli parti başkanlıklarından ayrılacak, İYİ Parti ve MHP, MHP çatısı altında birleştirilecek. 

Olur mu olmaz mı zaman gösterir. Bizlere düşen tarihe tanıklık etmek.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

(*) https://www.milliyet.com.tr/gundem/bahcelinin-klasik-oto-merakini-tamircisi-anlatti-2390557

(**) https://www.sozcu.com.tr/2015/gundem/devlet-bahcelinin-otomobil-tutkusunun-sebebi-belli-oldu-887686/1/?_szc_galeri=1

(***) https://odatv.com/turkesci-baslayip-erdoganci-bitirdi-12071806.html

(****) https://www.yenisafak.com/gundem/bahceli-klasik-otomobilini-hediye-etti-3470898

(*****) https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/devlet-bahceli-mhpli-vekile-klasik-araba-hediye-etti-5572061/

(******) http://www.haber7.com/guncel/haber/2944269-bahcelinin-hediye-ettigi-klasik-otomobil-icin-kurban-kestiler

İLGİLİ dikGAZETE.com HABERLERİ

-Bahçeli klasik araçlarından birini MHP Milletvekili Karataş'a hediye etti

https://www.dikgazete.com/siyaset/bahceli-klasik-araclarindan-birini-mhp-milletvekili-karatas-a-h495466.html

-Devlet Bahçeli, klasik otomobilini Harran Belediye Başkanı Özyavuz'a hediye etti

https://www.dikgazete.com/siyaset/devlet-bahceli-klasik-otomobilini-harran-belediye-baskani-ozyavuz-a-hediye-etti-h502117.html

Bahçeli klasik otomobiliyle Ankara sokaklarında tur attı

https://www.dikgazete.com/magazin/bahceli-klasik-otomobiliyle-ankara-sokaklarinda-tur-atti-h425987.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
seyfettin Aydın/Elazığ
seyfettin Aydın/Elazığ 4 yıl önce
Yazar ömür bey'e bu makalesi için tesekkür ederiz.Emek çekmiş zaman harcamış okuyucuya sunmuş olup okuyucunun teşekkur edecegi insani bir görev olsa gerek.Yazar hiçbir siyasi yada dini bir ekolün adamı değildir milli ve yerli olup yazar olmanın sorumluluğunu taşıyan bir kalem olup kendisini aynen destekliyor ve arkasında olduğumuzu deklare ediyoruz.Mehmetcik vakfı ve Temad üyeleri olarak kalemine kuvvet yüreğine sağlık diyor esen kalasın üstat....
Zaza
Zaza 4 yıl önce
Kesinlikle Sayın devlet Bahçeli ve Merak Akşener köşelerine çekilir ikisi yetmez mevcut parti başkanları ve bir çok siyasetçi siyaset arenasında stop edecektir diye düşünüyorum.
Çölemerikli  HASO
Çölemerikli HASO 4 yıl önce
Kürtler insan değilmi vatandaş değilmi oy hakkı yokmu. Siyasi partilerin Kürt seçmene yeşil ışık yakmaasını kötüleyip durma akıllı ol hurşitttt
gamsız
gamsız 4 yıl önce
Çok çektik çoookkkk artık yeter söz milletin
Vahapyan
Vahapyan 4 yıl önce
Siyasi istikrar ekonomi açısından önemli. Ak Parti hükümetleri çok güzel işler başardı. Devlet umuru görmüş Devlet Bey sizin dediğiniz gibi yapmamalı?
banker biloo
banker biloo 4 yıl önce
Olur olur bal gibi de olur