USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Derebucak Zaferi’nin 875. Yıldönümü

Derebucak Zaferi’nin 875. Yıldönümü
28-01-2023

DEREBUCAK ZAFERİ’NİN 875. YILDÖNÜMÜ

Evvela 875 yıl evvel 21 Ocak 1148 Çarşamba günü Gelendost ile Yalvaç-Çetince arasındaki çatışmalarda, ardından da 28 Ocak 1148 Çarşamba günü, Konya-Derebucak’ta vukû bulan savaşta can veren, kan döken şehit ve gâzîlerimizi, Yalvaç-Çetince ve Konya-Derebucak halklarının şahsında büyük bir saygıyla anıyorum.

Sonra da Derebucaklı yazar Mehmet Ali Gürbüz ve Müderris Hacı Hamid Efendi’ye (Demirci, öl. 1947) Allah’tan rahmet diliyorum.

En sonra da Derebucak eski belediye başkanı, Bahaddin Özdemir’i saygı ve teşekkürle anıyorum.

II. Haçlı Seferi ve Derebucak zaferini, 2011’de İkinci Haçlı Seferi: Yalvaç Meydan Muharebesi ve Kaşıkçıbeli Zaferi adlı kitapta ve 13.05.2021 günü de dikGAZETE’de (*) uzun uzun yazdım.

Yılmaz Öztuna hariç Işın Demirkent, Tuncer Baykara, Ebru Altan ve Caner Togaç gibi birçok yerli tarihçi ve yabancı, Haçlıları, hatalı olarak, Denizli, Acıpayam ve Korkuteli yoluyla bugünkü Antalya’ya indirdiler…

Hâlbuki Kıral 7. Lui yönetimindeki Haçlılar, Selçuk, Denizli, Dinar, Uluborlu, Kemer Boğazı, Eğirdir ve buradan da, Konya yönüne dönerek Gelendost, Şarkîkaraağaç, Beyşehir, 28 Ocak Derebucak, İbradı, Selukule (Seleukeia) yoluyla 02 Şubat’ta Side’ye (Satalie) indiler.

14 Ocak 1148’de Kemer Boğazı’nda, nehrin üzerindeki köprüde Haçlılarla Türkler arasında bir savaş oldu. Bu savaşı 13 Ocak 2023’te dikGAZETE’de (**) andım.

Konya yönünde ilerleyen 100 binin üzerindeki Haçlıya, 21 Ocak 1148 Çarşamba günü Gelendost, Bağlı, Kötürnek, Bahtiyar ve Çetince arasında Türkler tekrar saldırdılar. Gâzi ve şehitlerimizin ruhları şād olsun.

Haçlılar, Derebucak’ta, 28 Ocak Çarşamba günü Türklerin saldırısına uğradı ve çok büyük kayıp verdiler.

II. Haçlı seferinde 26 Ekim 1147’de Eskişehir’de, 28 Ocak 1148’de de Derebucak’ta büyük zaferler kazanan Selçuklu sultanı Sultan Mes’ûd ile kumandan ve askerlerini büyük bir saygı ve rahmetle anıyorum.

***

Merhum Yılmaz Öztuna, bundan 50-60 yıl evvel, 1970’lerde yazdığı Büyük Türk Tarihi adlı eserinde bir Yalvaç meydan muharebesinden bahseder.

Niyazi Akşit, Lise tarih kitabında, Yalvaç yakınlarında Türkler, Haçlılara şiddetli bir saldırı yaptı der.

Baykara, Altan ve Togaç, 14 Ocak’taki Yalvaç Meydan muharebesini, Türk sınırından 240 km uzaktaki Aydın-Kuyucak yanı, Büyük Menderes kıyısı; 28 Ocak’taki Konya-Derebucak savaşını da sınırdan 160 km uzaktaki Denizli-Acıpayam arasına koyarlar.

08 Ocak günü de Kazıkbeli’nde kutlarlar.

İki Şubat’ta Eski Antalya’ya (Side) inen Haçlıları da, 20 Ocak’ta bugünkü Antalya’ya indirirler.

Kemer Boğazı’ndaki Türk askerini, ABD nakliye uçaklarıyla sınırdan 240 km uzağa indiren tarihçi, “hocaların hocası” olunca; talebelerinin Haçlıları, 13 gün önce Antalya’ya indirmelerinin hesabını sormamalı gayri!

Denizli’ye, esas Denizli ve Lâdik’in Eğirdir, esas Antalyanın Side (Eski Antalya) olduğunu kim söyleyecek?

Haçlılar, Pisidya Antakyası (Yalvaç) yanındaki nehrin üzerinde bulunan köprüye geldiler.

Burada iki taraf arasında bir savaş oldu.

Fransızlar köprüden zorla geçmeye muvaffak oldular. (…) Haçlılar Şubat başında Antalya’ya vardı (St. Runciman, 1987: Haçlı Seferleri Tarihi, C.2, s.225, 226). Denizli ve Konya’ya, bunu da, birileri söyleyiversin!

26 Ocak günü Beyşehir-Karadiken (Kara-tekin) civarında Türkler, Haçlıları tekrar takibe başladı.

İki gün sonra, 28 Ocak Çarşamba günü, Haçlıların önü ile arkasının birbirlerinden koptuğunu gören Türkler, Kıralın da içinde bulunduğu arka kısma saldırdı ve Haçlılara büyük zayiat verdirdiler.

Kıral 40 korumasını kaybetti, bir ağacın dallarına tutunarak ve karanlığın bastırmasıyla canını zor kurtardı.

Odon, Derebucak’ta verdikleri kayıpları,Fransa’nın çiçekleri, Dimaşk’ta meyve vermeden burada soldu” diye tasvir eder.

Konya’nın, kendi ilçesinde kazanılan bir zaferi anmazken, kendi hududunda bulunmayan bir zafere sahip çıkmak istemesini bir türlü anlayamadım.

Galiba üç üniversitesi bulunan Konya’nın bir Selçuklu tarihçisi yok!

Allah’ın, Konya’ya bir Selçuklu tarihçisi vereceği ve Derebucak zaferini anacağı günü sabırla beklerken, şehit ve gazilerimizi de saygı ve hürmetle anıyorum. Ruhları şād olsun.

.

Ramazan Topraklı, dikGAZETE.com

 

Derebucak Zaferi’nin 874. Yıldönümü -Tarihçilikte ileri değil, geri gittik-

https://www.dikgazete.com/yazi/derebucak-zaferi-nin-874-yildonumu-tarihcilikte-ileri-degil-geri-gittik-4208.html

(*) Kitap tanıtım - Eleştiri; 2. Haçlı Seferi: Caner Togaç

https://www.dikgazete.com/yazi/kitap-tanitim-elestiri-2-hacli-seferi-caner-togac-makale,3597.html-3597.html

(**) Yalvaç Meydan Muharebesi’nin 875. Yıldönümü

https://www.dikgazete.com/yazi/yalvac-meydan-muharebesi-nin-875-yildonumu-5225.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?