USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni Bakanlar Kurulu’nda kimler var kimler yok!

08-04-2019

Türkiye; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özellikle Ankara ve İstanbul’da partisinin aldığı oy oranından memnun olmadığı bu nedenle AK Parti’de ve bakanlar kurulunda görev değişikliğine gidebileceğini konuşuyor

Yeni bakanlar kurulu ne zaman açıklanacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında düzenlenen Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin sekizinci toplantısı sonrasında, Türkiye dönüşünde parti yöneticileriyle toplantı yapması bekleniyor.

AK Parti Merkez Yürütme Kurulu, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu, Merkez Disiplin Kurulu, üyeleriyle bir araya gelmesi beklenen Erdoğan,  kurmaylarına seçim sonuçlarını değerlendirildiği raporların hazırlanması talimatını çoktan verdi bile. 

Yeni bakanlar kurulunun kısa ve yakın sürede açıklanmasını beklemeyin!

İstanbul oylarının sayılması ve yeni büyükşehir belediye başkanının YSK tarafından ilanından sonra yeni bakanlar kuruluyla tanışacağımızı umuyorum.

Ancak Erdoğan’ın kısmi veya genel bir değişikliğe gidip gitmeyeceği hususu net değil.

Milli Savunma Bakanlığında taşlar yerinden oynar mı?

Kendisi gibi Kayserili Mehmet Özhaseki’yi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak önerdiği iddia edilen 15 Temmuz gazisi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yerini koruyabileceğinden kimsenin şüphesi yok. 

Akar’ın Milli Savunma Bakanlığından bir başka bakanlığa atanmasına “az da olsa mümkün” diyenler de var.  

Buna göre; kulislerde mevcut Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Antalya’da seçim kaybeden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yerine Dışişleri Bakanı olarak kaydırılabileceği ihtimali mevcut. 

Böylesi bir görev değişikliği için ABD’de bazı Dışişleri Bakanlarının asker kökenli olmasının örnek teşkil edebileceği ve bu çözümün Akar’ı rencide etmeyeceği belirtiliyor. 

Çavuşoğlu boşta mı kalacak?

Nasrettin Hoca’ya sormuşlar:

- Hoca, yeni ay çıkınca eskisini ne yaparlar?

Hoca hemen cevaplamış:

- Ne yapacaklar!.. Kırpıp kırpıp yıldız yaparlar.

Çavuşoğlu yıllardır siyasette pişti, tecrübe sahibi.  AK Parti lideri onun bu deneyiminden yararlanmayı sürdürecektir. Zaten AK Partili kaynaklara göre; Ömer Çelik parti sözcülüğünden ayrılabilir yerine Mevlüt Çavuşoğlu getirilebilir.

Yeni Millî Savunma Bakanı Kim?

Eğer bu formül işler de Mevlüt Çavuşoğlu’ndan boşalan Dışişleri’ne Hulusi Akar getirilirse Milli Savunma Bakanlığına şimdiki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Orgeneral Yaşar Güler’in atanması ihtimaldir.

Orgeneral Yaşar Güler’in Milli Savunma Bakanlığına getirilmesinin ardından boşalacak Genelkurmay Başkanlığına, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar atanabileceği gibi Kara Kuvvetleri Komutanlığına da Afrin Gazisi, Malatya merkezli 2. Ordu Komutanı iken Genelkurmay Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı’na atanan Orgeneral İsmail Metin Temel Paşa’nın gelmesi söz konusu olabilir. 

Ya diğer bakanlıklar?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bazı araştırma şirketlerince “Türkiye'nin en çok güven duyduğu siyasiler” sıralamasında birinci seçilmişti. 

Bu hiç de siyasi iradenin tasvip edebileceği durum değil. Ayrıca diğer parti genel başkanlarıyla girdiği polemikler nedeniyle de yıprandı. 

Süleyman Soylu’nun içişleri bakanlığına veda edeceği, yerine Mehmet Ağar ekolünden bir başka ismin atanabileceği konuşuluyor. 

İçişleri Bakanlığı’na hâlihazırdaki AK Parti sözcüsü Adana Milletvekili Ömer Çelik getirilebilir. Eğer kriter, “Mehmet Ağar ekolünden olmak” ise Ömer Çelik bu kriterin dışında. 

ANAP’lı eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli’nin oğlu ve FETÖ soruşturmasından tutuklu Manisa Celal Bayar Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli’nin kardeşi, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin de yeni kabinede bulunmayacağı, yerine Nihat Zeybekçi veya Veysel Eroğlu’nun getirilebilmesi mümkün.

İyi haber alan kaynaklar(!)  Milli Eğitim, Kültür ve Turizm ve Ticaret Bakanlarının devam edecek isimler olduğunu söylüyor.  

Ekonominin başına düşünülen isim ise Batman’dan Londra’ya başarı grafiği çizen eski bakan Mehmet Şimşek.

Ancak bu değişim için öncelikle Enerji Bakanlığından Hazine ve Maliye Bakanlığının başına geçen Berat Albayrak’ın ikna edilmesi gerekiyor.  

Berat Albayrak’ın Dışişleri Bakanlığına getirilebileceği olasılığı göz ardı edilmemeli. 

Bir diğer değişiklik Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda bekleniliyor. 

Söylentiler doğru çıkarsa bu bakanlık, yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı olarak ikiye ayrılacak.   

Bakanlığın ikiye ayrılması durumunda Aile Bakanlığına Zehra Zümrüt Selçuk’un devam etmesine muhtemel gözüyle bakılıyor.  

Ancak Zehra Zümrüt Selçuk’un Cumhurbaşkanlığında kurul üyeliğine seçilmesi durumunda yerine İstanbul Kadın ve Aile Araştırma Merkezi (KAMER)'i kurucusu AK Parti Grup Başkan Vekili Özlem Zengin’in atanması ihtimal dahilinde.

Çalışma Bakanlığı’na ise Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin’in düşünüldüğü ifade ediliyor.

Bendeki “kabine-toto” bu. 

Asıl önemli olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cebinde taşıdığı yeni bakanlar kurulu listesi. 

Bir de İstanbul merkezli yürütülen “Mutabakat Hükümeti” projesi var. CHP ve AK Partili bazı isimlerin, kamuoyundan “devlet sırrı” gibi sakladıkları bu çalışmayı netleştirdiğim takdirde paylaşacağım.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Carlos
Carlos 5 yıl önce
20 yaşında Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Mehmet, İstanbul'u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırarak Fatih unvanını aldı. “Ya ben İstanbul’u alırım ya İstanbul beni!” diyen Fatih, tarihin en büyük komutanlarından biri olarak anılıyor. Ya Cumhurbaşkanı Erdoğan?
Deli fehmi
Deli fehmi 5 yıl önce
Haber hür yorum serbest atış serbest