USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

CHP’nin vereceği sınav ve Türkiye’nin geleceğine yapacağı etkileri

14-07-2020

Şimdi birçok soru sorulacaktır; “Nasıl yani CHP hangi sınavı verecek de Türkiye’nin geleceğine hangi etki ve katkılarda bulunabilecektir” diye…

Siyasi tartışmalar ve hatta çatışmaların tavan yaptığı dönem olan HDP seçmeninin kazanılması ve CHP’nin HDP ile birliktelik iddiaları arasında, tehdit etme derecesine varan karşılıklı konuşmalara vatandaşlar olarak hep birlikte şahitlik etmiştik.

CHP, HDP’yi (seçmenleri ile birlikte) bünyesine vakumluyor” tespitimize daha önceki makalede vurgu yapılmıştı.

Gelin konuyu biraz açalım ve ulusal, bölgesel ve küresel etki ve katkıları neler olabilir konusuna hep birlikte göz atalım.

Başlık olarak demiştik ki;

31 Mart yerel seçimlerinde madalyonun diğer yüzü”

“CHP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından, PKK eli ile şiddet alanına çekilen vatandaşlardan suça karışmamış, pasif destek veren kitleleri kendi bünyesine vakumlayarak sisteme entegresini başarabilirse, şiddetin sesi kesilir ve toplumsal sulh inşası başlatılabilir. 

“Kadim Akıl’a sahip Devlet’in öyle bir yüzü de var ki bazen âtıl olanlara da görev tevdi eder. Bu da CHP'nin vermesi gereken ciddi sınavlarından bir tanesidir. Bakalım CHP bu sınavı nasıl verecek?”

Hatırlarsanız seçim sonuçları çeşitli iddialar ve kanıt bulma çalışmaları ile şaibeli bir kimliğe büründürülmeye çalışılmış fakat toplum, bu durumdan da alnının akı ile sıyrılmayı başarabilmişti.

CHP’nin arı kovanına bu hamle ile çomak sokmuş olması, Türkiye siyaseti üzerinde etki sahibi olmak isteyen çevre ülkeler ve okyanus ötesi güçleri de harekete geçirmeyi başarmıştı.

Her hareketin birçok yönü olduğu gibi ilişkilerde sadece siyasi değil, ekonomik ve stratejik değişimlerin de CHP’nin hamlesi sayesinde yeni ivmeler kazanmasını beraberinde getirmişti.

Bağlantısallık kuramı, bu hamle ile tıpkı taş yığınları arasından büyükçe bir taşın hareket ettirilmesi misali, diğer tüm taşları da harekete geçirmeye yetmişti.

Ardından CHP, FETÖ ile ilişkilendirilmiş ve başlattığı bu hamlesinde bir çatlak oluşturulmaya da maalesef çabalanmıştı…

Hakkını vermek gerekirse CHP, tüm baskılara rağmen stratejisinden vazgeçmemekle birlikte gelişmeleri doğru yönetebilmiş ve durumdan ağır hasar almadan yoluna devam edebilmiştir.

Şimdi doğru soruları soralım ve cevabını kendi tespitlerimiz üzerinden bizler de arayalım.

CHP’nin bu hamlesi içeride HDP, Suriye’de PYD, Kandil’de PKK’nın bölge ülkelerinin başlıca sorunu haline bürünmesinde katkı sahibi olan ve destek veren ülkeler ile bölge ülkeleri arasındaki fay hatları açısından değerlendirilecek olunursa;

- Rusya, İran, Suriye, Türkiye ve dış çemberde Çin ve İngiltere denkleminin fay hatlarını hangi kırılmalara ve yeniden şekillenme rotasına sokmuştur?

- ABD, AB, İsrail ve Körfez krallıkları denkleminin fay hatlarını hangi kırılmalara ve yeniden şekillenme rotasına sokmuştur? 

- Dünya genelinde yayılma stratejisini Afrika coğrafyasından başlatan BRİCS ve neredeyse tüm dünyayı çevrelemiş durumda olan İMF arasındaki potansiyel rekabetin fay hatlarını hangi kırılmalara ve yeniden şekillenme rotasına sokmuştur?

Rusya ve İran, petrol fiyatlarının eksi puana sokulması kararı sonrasında ekonomik kıskaca alınırken, bu hamle diğer petrol satıcısı körfez krallıklarını da ciddi şekilde disipline etmiş ve üzerlerindeki kontrol çemberini biraz daha daraltarak batıya daha fazla bağımlı hale getirmiş durumdadır.

En tepe noktada İMF ve BRİCS arasındaki rekabet ve ekonomik hiyerarşide alt katmanlara inildiğinde her ülkenin üzerindeki kontrol çemberini daha fazla daralttığı ve tehlike çanlarının da çalması ile birlikte tehdit algıları, devletleri de her ne kadar rekabet içerisinde olsalar da rakip ülkelere nakit para aktarmalarını tetiklemiştir.

Bu demek oluyor ki; bugün çatışmalı olunan ilişkiler, yarın yakın ve sıcak ilişkilere dönüşebilir öngörüsü ile hareket edilmiştir ve tüm eski ilişkilerin yeni kurulma potansiyeli taşıyan ilişkiler açısından geçici olabileceği de değerlendirilmiştir.

CHP’nin, bölge ülkelerinin denge ve baskı unsuru olarak kullanışlı olarak gördüğü bu arı kovanına çomak sokmuş olması, sadece Türkiye sınırları içerisinde kalacak mı dersiniz?

Öngörüler ışığında cevap vermek gerekirse;

Bu işe soyunmuş olan “CHP, yeni hamleleri ile birlikte kendisini daha ileri seviyelere taşıyabilmek için sınır ötesi hamlelerini de hazırlamış ise hiç şaşırmamak gerekir” diyelim ve şimdilik burada bırakalım…

Benden söylemesi…

.

Ali Karani, dikGAZETE.com

31 Mart yerel seçimlerinde madalyonun diğer yüzü

https://www.dikgazete.com/31-mart-yerel-secimlerinde-madalyonun-diger-yuzu-makale,1309.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Suphi
Suphi 4 yıl önce
Bahsi geçen parti hiçte öyle suça karışmamış PKK ya pasif destek veren kesimi vakumlayarak sisteme entegre derdinde değil. Yok yok, çok iyimsersin. "İktidar yıkılsında, biz yönetelimde ne olursa olsun." Fikrine sahipler. Ve memleket tekrar onların yönetimine bırakılmayacak kadar değerlidir. Çok daha bilinçli çok daha güçlüyüz hamdolsun...