USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bundesamt für Verfassungsschutz / Federal Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı’nda Verbindungsmann - Türk olmak!

23-11-2018

Dünyada Türklerin yaşamadığı ülke var mı?

Yok gibi.

"Gitmediğin yer senin değildir" anlayışı ile beş kıta yedi iklimde Türk vatandaşları bulundukları ülkelere damgalarını vurdukları gibi o ülkelerin vatandaşı oluyorlar ve devlet kademelerinde görev alıyorlar.

Örneğin bunlardan biri 1970 doğumlu Sibel Deniz Edmonds.

Kendisi ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) eski çevirmeni ve Ulusal Güvenlik Muhbirleri Koalisyonu'nun (NSWBC) kurucusu.

ABD, Rusya, Fransa başkanlarının Türk danışmanları...

ABD Başkanı Trump'ın Türk danışmanlarından müteşekkil bir çalışma grubunun olduğundan önceki yazılarımda söz etmiştim.

Yine Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un da  en yakın çalışma arkadaşı Gümüşhaneli bir Türk.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Vladimiroviç Putin'in sağı solu, hatta Kremlin'deki çalışma ofisi Türk kökenli müşavirlerle dolu. 

Berlin Ankara'ya yaklaşmanın yolunu  arıyor...

Türkiye; Trump yönetiminin ekonomik ve siyasi ve Suriye üzerinden askeri saldırısını savuşturabilmek amacıyla Avrupa Birliği ile uzun süredir kötüleşmiş olan ilişkileri tekrar sürdürülebilir sürece dönüştürmek istiyor.

Türkiye’nin bu dönemde göreceli ihtiyaç duyduğu Avrupa ile ilişkileri normalleştirmek ve Almanya ile yakınlaşma çabasına aslında Berlin yönetiminin daha fazla gereksinimi olduğu söylenebilir.

Çünkü, AB ve Almanya açısından birçok yönden Türkiye ile ilişkilerin bir an önce düzeltilmesi önemli.

Avrupa Birliği’nin Washington merkezli siyasi, ekonomik ve askeri politikalar belirleme konseptinde değişikliğe gitmesi nedeniyle AB - ABD arasında ortaya çıkan uyumsuzluk iki küresel güç arasında krizi tetiklediği gibi ilişkileri ve hatta NATO müttefikligini tartışmaya açtı.

Bu çatlak neredeyse fay kırığına dönüşme potansiyeli gösteriyor.

Rusya’nın baskısı, Türkiye - Rusya yakınlaşması, Avrupa'da aşırı sağın yükselmesine neden olan mülteci sorunu, terörle mücadele ve ekonomik çıkarlar, Türkiye’yi AB için vazgeçilmez kılıyor.

İlk adımı Berlin attı Türk karşıtı Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen görevden alındı...(*)

Almanya’da aşırı sağla mücadelede yetersiz kalmakla suçlanan, 7 Kasım 1950’de kurulan Almanya’nın iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen görevinden alındı.

Almanya’nın iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Hans-Georg Maassen, Türk istihbarat birimlerinin, Almanya’daki Türkler üzerinde etki kurmaya çalıştığı, buna dönük “istihbarat faaliyetlerinde” bulunduğu yönündeki iddiaları Alman kamuoyunun gündemine taşıyan isimdi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV)  Türkler ve İslami cemaatlerle  ilgili çalışmaları...

Alman iç istihbarat örgütü Federal Anayasa'yı Koruma Teşkilâtı (BfV), aşırı sağcı hareketleri yakından izlediği gibi Almanya’da yaklaşık 100 radikal İslamcı hücreleri takip ediyor.

Alman iç istihbarat teşkilatının yıllık raporlarında, “İslamcılık” ve “uluslararası İslamcı terör” ayrımı yapılıyor.

Terör tehdidini sürdüren örgütler mutlaka masaya yatırılıyor.

Alman istihbaratına göre, en büyük İslamcı grup, Milli Görüş.

Ülkelerindeki rejimi değiştirmek için çaba gösteren ve Almanya’da üyeleri bulunan yabancı kökenli örgütler de mercek altında.

Raporlarda, bu kapsamda toplam 44 örgüte işaret ediliyor ve bunların yaklaşık 25 bin üyesinin olduğu belirtiliyor.  

Nazi örgütlenmesi Alman istihbaratının kontrolünde...

Almanya'nın iç istihbarat birimi olan Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (Bundesverfassungsschutz) raporları incelendiğinde, aslında aşırı sağ (Nazi) kaynaklı terör tehdidinin yıllar öncesinden bilindiği ortaya çıkıyor.

Örneğin 1995'te hazırlanan bir raporda, aşırı sağcıların bir "terör ağı" oluşturmak için çalıştıkları belirtiliyor.

Eyaletlerin iç istihbarat birimleri de uzun yıllardır buna paralel çalışmalar yapıyor. 

Alman istihbaratının Türk, Kürt,  İslamcı örgütlere yerleştirdiği 'bağlantı adamları' kimler?..

Anayasal düzen karşıtı kişi ve örgütleri daha iyi gözlemleyebilmek için Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın uyguladığı bir yöntem, geçmiş yıllarda da çok tartışılmıştı.

Bu yöntem; Alman istihbaratı ile aşırı sağcı, solcu, dini, etnik gruplar arasinda irtibatı kuran köprü kişilerin kullanılması.

Alman istihbaratı bunlara "Verbindungsmann/Bağlantı Adamı!" diyor.

Bu kişiler, kendi içinde ikiye ayrılıyor:

Anayasal düzen muhalifi örgütlerin üye ve yöneticileri ile bağlantı kurularak, bu kişilerin saf değiştirmesi, yani Anayasayı Koruma Teşkilatı adına "muhbirlik" yapması sağlanıyor.

Bunların yanı sıra bizzat istihbarat birimi ajanları da sahte kimliklerle söz konusu örgüt ya da partilerin içine "muhbir /köstebek" sızdırılıyor.

Demek ki Almanya'da İslamcı, solcu, Kürtçü geçinen birçok kişi, Alman istihbaratında Verbindungsmann/ Bağlantı Adamı!

BfV Başkan Yardımcısı Bir Türk Sinan Selen...

Almanya’da iç istihbarattan sorumlu Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın ikinci ismi Sinan Selen oldu.

İlk kez göçmen kökenli bir isim ülkenin istihbaratında kilit bir pozisyona geldi. 

Selen hukukçu istihbaratçı...

Köln Üniversitesi’nde hukuk eğitimi alan Selen, emniyet birimlerinde 2000 yılında çalışmaya başladı.

2000 yılında Federal Asayiş Dairesi’ne girdi.

2006 yılında banliyö trenine saldırı düzenleme planı yapan "İslami" teröristlere yönelik soruşturmayı yürüten ekibe başkanlık yaptı.

Federal İçişleri Bakanlığı Uluslararası Terörle Mücadele Birimi’nin başkanlığına getirildi. 

Terörle mücadeleden Turizm şirketi güvenlik başkanlığına...

Uluslararası terörle mücadele konusunda ülkenin önemli uzmanları arasına giren Selen, 2016’da Federal İçişleri Bakanlığı’ndaki görevinden ayrıldı.

Dünyanın en önemli turizm şirketlerinden biri olan TUİ’nin dünya genelindeki güvenlik konseptinin başına geçti.

TUI AG eski adıyla Touristik Union International AG, merkezi Almanya'nın Hannover kentinde bulunan uluslararası bir turizm şirketi.

TUI AG; 1923 yılında kurulmuş olan bir madencilik şirketiydi, 1990'lı yıllarda turizm şirketine dönüşmüştü. 

Sinan Selen'in çalıştığı şirket Türkiye'de faaliyet gösteriyor... 

2016'da dünyanın en büyük turizm şirketlerinden TUI, Türkiye'de çeşitli markalar altında faaliyet gösteren 21 otelini 'TUI Hotels and Resorts Turkey' çatısı altında topladı.

Turizm şirketi TUI, Türkiye'de faaliyet gösteren Robinson, TUI Blue ve Magic Life'ın da içinde bulunduğu otellerini "TUI Hotels and Resorts Turkey" adı altında bir araya getirdi.

Yeniden yapılanmanın tamamlanmasıyla birlikte 21 otel, 5 bin 700 çalışan ve yıllık 2.5 milyon geceleme kapasitesine sahip Türkiye'nin en büyük otel zinciri oluşturuldu.

Sinan Selen Ankara'da Şerpay'dı...

Sinan Selen; 

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Alman mevkidaşı Angela Merkel’in başkanlık ettiği ve hükümetler arası düzeyde 22 Ocak’ta başkent Berlin’de düzenlenen ilk Türkiye-Almanya Yüksek İşbirliği Konseyi’nde ‘şerpa’ atanmıştı.

Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, her iki tarafın İçişleri Bakanlığı’na ‘şerpa’ adı verilen görevli tayin edildi.

Ankara’da ve Berlin’de olan bu temsilciler, içişleri konularında oluşabilecek gündem maddelerini tespit edip iki bakanlık arasında işbirliğinin sağlanması için destek sağladı.

Diğer taraftan Alman tarafının ‘şerpa’sının devlet memuru ve Türk kökenli Sinan Selen, Türkiye’nin ise İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Tekinarslan olmuştu.

Selen ve Tekinarslan başkanlığındaki heyetler, 2016, 22 Ocak’taki toplantıda alınan kararın ardından ilk temaslarını Ankara’da yapmışlardı.

Şerpa ne demek?..

Şerpa’ terimi, diplomaside ülkeleri önemli zirvelerde temsil eden ve zirve gündemine hazırlayan görevliler için kullanılıyor.

Terim, adını Nepal’in Himalayalar bölgesinde yaşayan ve tırmanış yapmak isteyenlere rehberlik eden Şerpalardan alıyor.

Selen neden bu göreve atandı?...

46 yasındaki terör uzmanı Sinan Selen'in bu pozisyona Almanya’da 4. nesil göçmen kökenli bir memurun ilk kez atanması ile başta Türkiye olmak üzere birçok göçmenin Alman İç İstihbarat Servisi'ne olan olan güveninin yeniden tesis edilmesi amaçlandigi tahmin ediliyor.

Selen'in atanmasıyla toplumun mağdurları, Almanya'daki Kürt hareketi yanlıları ve Türkiye kökenli radikal solcular olacağa benziyor.

Sinan Selen, Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

2000 yılında Federal Asayiş Dairesi'ne giren Selen, burada başarıları ile dikkat çekti.

2006 yılında, Köln merkez tren garında bombalı araçla saldırı düzenlemek isteyen iki Lübnanlı "aşırı İslamcı"nın yakalanmasında büyük rol oynadı.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc32

:

(*) Ankara - Berlin yakınlaştı, Alman İç İstihbarat Başkanı görevden ayrıldı

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?