USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bir Kayseri klasiği: Ermenilik, FETÖ’cülük tartışmaları ekseninde Şapkacı Kemal Emmi'nin oğlu Mehmet Özhaseki!

Bir Kayseri klasiği: Ermenilik, FETÖ’cülük tartışmaları ekseninde Şapkacı Kemal Emmi'nin oğlu Mehmet Özhaseki!
30-04-2022

Bu yazı, yakın siyasi tarihimizin bazı aktörleri ve yerel figürlerinin kendi iradeleri ile rotasını çizdikleri değişimin öyküsünü anlatıyor. Orta Anadolu'da bir Selçuklu şehrinin hain terör örgütü FETÖ aracılığı ile nasıl olupta İngiliz gizli servisi MI-6'in merkez üssüne dönüşmesine önceki yazılarımda kısmen değinmiştim.

Ateşte pişen her ete kebap denir. Nefsini 'hamdım piştim yandım' sözüyle kebaplaştıran Celaleddin Rumi değil mi? İnsanlık ateşi bulduğu andan itibaren kebapta soframıza girdi. Ermeni asıllı dilci Sevan Nişanyan'a göre Türkçeye kebap Arapça "pişmiş, kızarmış et" anlamına gelen kabāb sözcüğünden gelmiştir. Kebap,  mangalda  meşe kömüründe veya odun fırınında, ayrıca günümüzde fırınlarda da pişirilerek yenen et yemeklerine deniliyor. Doğrudan doğruya ateşin üzerinde tutularak ya da bir kap içinde susuz olarak pişirilir. Bu yemeklerin çoğu ızgarada pişirilmiş olsa da, tas kebabı gibi sulu yemeklere de kebap denir. Böyle yemekleri yapan lokantalara  kebapçı  denir. Et olarak çoğunlukla koyun veya dana eti kullanılır.

Cumhuriyet öncesi Anadolu’da bazı Kebap çeşitleri şimdiki gibi çevrilerek yapılırdı.  Adı “yatık döner” ya da “Oltu kebabı” olarak anılsa da aslı “Cağ Kebabı"dır.Cag” (ճաղ) Ermenice şiş, metal mil veya ray anlamlarına gelmektedir. Bu kebap türü Ermenilerin geleneksel yemeğidir. Sadece Oltu değil Erzurum’un (Garin) başka ilçelerinde ve diğer birçok ilde sahip çıkılmasının asıl nedeni de buna dayanır. Doğu Karadeniz’de, özellikle Rize ve Artvin'de yaşayan Ermeni kökenli Hemşinliler, yaylalarında bu kebap kültürünü halen sürdürmektedirler. Gastronomlar günümüz dönerinin de kaynağının Cağ Kebabı olduğunu düşünüyor.

Kayseri’de Ermeni Nüfus…

Kayseri, 1927 nüfus sayımına göre burada kayıtlı 1.978 Ermeni ile Cumhuriyet döneminde Ermenilerin yaşamaya devam ettiği ender şehirlerden biriydi. Bu toplam Ermeni nüfus 1932'de 1.600'e, 1960'ta 800’e düştü. Günümüzde Kayseri de yaşayan Ermeni asıllı Türk vatandaş sayısının, 1500-2000 civarında olduğu tahmin ediliyor.  Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde yaşayan Ermenilerin ağırlıklı olarak 1950'li yıllarda İstanbul'a göç etmesinden sonra, Kayserili Ermenilerin önemli bir kısmı özellikle Samatya semtinde toplanmıştır.

Kayseri, Ondokuzuncu yüzyıla 70 bin nüfusla girer. 1831–1860 tarihli Kayseri kazası Nüfus Yoklama Defteri’ne göre: Ondokuzuncu yüzyılda Kayseri’de 75 mahalle bulunmaktadır. Bu mahallelerin 36’ında Müslümanlar, 2’inde Rumlar, 17’inde Ermeniler, 3 mahallede Müslümanlarla Rumlar, 8 Mahallede Müslümanlarla Ermeniler, 1 mahallede Müslümanlar, Rumlar ve Ermeniler ortak yaşıyorlardı. XIX. yy’da Kayseri'deki Ermeni mahallelerini şöyle sıralayabiliriz: Batman, Dader, Emirsultan, Fıruncu, Genlik, Harput, Karabet, Karakiçi, Konaklar, Köyyıkan, Mürekebci, Puşegan, Sayacı, Sınşkcı, Süleyman, Tavukcu, Tutak, Karma mahalleler ise: Baldöktü, Bektaş, Oslimpaşa, Gürcü, Hacı Kasım, Hacı Mansur, Hasan Fakih, Hasinli, Hisayünlü, Kiçikapı, Oduncu, Rumiyan, Selaldı, Sisliyan, Sultan, Şarkiyan, Tus, Varsak. Kayserinin bazı eski mahalle isimleri,Gediris, Billur, Karadere, Çaybağları, Haymana, Reyhan Bucağı, Küçük Kızıltepe, Gürle, Paşa Bağları, Merdivenli, Taşlıburun, Eğribucak, Çağşak, Seygalan, Kayadibi, İnecik, Beğendik, Kergah, Dip Kergah vs.

1831 senesinde Kayseri merkez mahallerinde yaşayan Müslüman erkek nüfusun kayıt altına alındığı 29 Zilhicce 1246 tarihli 1988 Numaralı Kayseri Müslim Nüfus Defteri’nde kişilerin isimleri, fiziksel özellikleri, lakapları, unvanları, meslekleri ve göç durumları gibi önemli bilgilere yer verilmiştir. Neredeyse her hane reisinin icra ettiği mesleğin kaydedildiği defter, Kayseri’de icra edilen meslek çeşitliliğini göstermesi açısından fevkalade önemlidir.  

29 Zilhicce 1246 tarihli 1988 Numaralı Kayseri Müslim Nüfus Defterine göre Müslüman nüfusun yaşadığı Eski Bostan - Bazaristan mahallesinde 1 Kebabçı, Gebe İlyas Mahallesi Tahir Ağa bölgesinde yine 1 Kebabçı, Hunad Mahallesi Yanıkoğlu bölgesinde 3, Güllük Mahalesinde 1, Konuklar Mahallesinden 2, Çakoloz mahallesin de 1, Hacı Veled Mahallesinde 1, Hasbek Mahllesi Kümbet Bölgesinde 1, Hasbek Mahallesi Küçük Bölgesinde 1 kebapçı bulunmaktadır.

Gıda ile  ilgili icra edilen mesleklere bakıldığında Kayseri'de  14 kebapçı olduğu anlaşılmaktadır. 1988 Numaralı Kayseri Müslim Nüfus Defterinde,  Haseki Mahallesi adıyla bir yerleşim yok.

Kayseri'de 'Haseki Dağı' aranıyor! Bulanın insaniyet namına haber vermesi rica olunur!..

İlçe Belediye Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Milletvekilliği ve Bakanlık görevlerinde bulunan Mehmet Özhaseki, Abdullah Gül'den sonra etnik kökeni en çok tartışılan politikacı unvanına sahip. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de benzer ithamlara maruz kaldılar. Hatta Türkçülüğü ve milliyetçiliği kimseye bırakmayan bazı siyasi liderler için de benzer iddialar ortaya atıldı. AK Parti Yerel yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, daha önce “Karakebap” olan soyadlarını neden “Özhaseki” olarak değiştirdikleri ile ilgili TV100 isimli televizyon kanalının “Deniz Tural ile Siyasetin Ev Hali” isimli programında,  kendisinin Kayseri’nin yerlisi, Müslüman ve Türkmen bir aileden geldiğini anlatmıştı.

21 Haziran 1934 tarihinde TBMM’de kabul edilen, 2 Temmuz 1934 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanıp 2 Ocak 1935′te yürürlüğe giren soyadı kanunu çıktığında, büyük dedesinin Haseki soy ismini almak istediğini ancak, o dönemin nüfus yetkililerin zorla kendisine “Karakebap” soy ismini verdiklerini iddia etmişti.  Özhaseki,  Evliya Çelebi'nin 1600’lü yılların ortasında Kayseri’ye geldiğinde Kayseri’deki mahalleleri yazdığını, bir tanesinin ismi de Haseki mahallesi olduğunu söylemişti. Bu bilgiyi "Evliya Çelebi Seyahatnamesi"nde kim bulursa helal olsun. Muhtemelen Özhaseki, Evliya Çelebi'nin "Seyahatname"sini orjinal el yazmasından okumuş olmalı, çünkü günümüz Türkçesi ile tab edilirken bu bilgi sırlara karışmış.

Özhaseki, yerel seçimler öncesinde AK Parti'den Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı iken katıldığı bir televizyon programında da, "Bize Kayseri'de 'Hasekiler' derler. Adımıza kocaman Haseki Dağı var. Bizim sokağımızın köşesinde Haseki Sokağı yazar. Nüfus memurları gelirler, soyadı kanunu çıktığında onu yazarlar. Dedemin dedesi söyler bunu. Padişahlığı çağrışıyor derler. Dedemiz yazdıramayınca sinirlenir, öfkelenir.Kebapçılık yaptığı için Karakebap yazar. O günkü nüfus memurların yazmasından kaynaklanan bir şeydi. Sonra 60 ihtilaline kadar babam yazdıramaz. Kayseri'nin hangi köşesine gidip sorarsanız herkes Hasekiler'i bilir." ifadelerini kullanmıştı.

Özhaseki'nin bu açıklaması sonrası, "Kayseri'de Haseki Dağı nerede?" tartışması başlamıştı. CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer,Kişi kendinden bilirmiş işi. Yalanı essah gibi söyleyen, FETÖ kumpaslarına ‘Allah’a iman eder gibi inanan’, soyadını Kayseri'de olmayan dağdan alan Özhaseki, Ankara yenilgisinin ardından yeni iftira ve yalanlarla yeniden siyaset sahnesine çıkmış.” demişti.

Siyasi rakiplerin türlü ithamlarına ne demeli? Gülüp geçmeli mi yoksa ciddiye mi almalı? Karar sizin!..

Konu ile ilgili okumalarım sırasında, Kayseri merkezli yayın yapan "yenikayseri.com" isimli internet portalının muharriri Recep Bulut'un yazdıkları dikkatimi çekti, bir kısmını sizinle paylaşalım:

"Özhaseki, “Haseki Dağının” yanı sıra bir de yine soyadlarını taşıyan bir mahalle ve sokağın olduğunu şu şekilde iddia ediyor: “Bizim sokağımızın köşesin de Haseki Sokağı yazar, hep sülalemiz aynı sokakta yaşar, aynı mahalledeyiz. Adımıza bizim mahalle ve sokağımız var.” Gerçekten Özhaseki’nin soyadını taşıyan bir sokak, hele hele bir mahalle olduğunu duyan var mı ey Kayseri ahalisi? Yanlış bilmiyorsam, Sayın Özhaseki ve sülalesi Caferber ile Çifteönü Mahallesi olarak bilinen iki mahallenin orta yerinde kalan Karaimam Mahallesi’nde oturuyordu...

Ne ilginçtir ki Karaimam Mahallesi de dönemin ANAP’lı Belediye Başkanı Şevket Bahçecioğlu, tarafından istimlâkine karar verildi ve daha sonra da 1994 yılında Refah Partisi’nden Melikgazi Belediye Başkanı seçilen Mehmet Özhaseki tarafından yakılıp-yıkıldı...  Yani insan sülalesinin adını taşıdığı mahalleyi yakıp yıkar mı? Bir kere Sayın Özhaseki’nin dediği gibi mahalleleri yoktu! Hiçbir zaman olmadı da! Ancak Karaimam Mahallesi’nde “Haseki Sokağının” varlığından söz ediliyor... Ama Hasekioğlu Mahallesi hiç mi hiç olmadı... Kayseri nüfus kayıtlarında böyle bir mahalle yok!"

“Oda TV”, Özhaseki’ye neden takmıştı?

Özhaseki'nin ve tüm aile fertlerinin 1974 yılında mahkeme kararıyla soyadlarını değiştirdikleri ortaya çıkmış, Karakebap olan soyadları Özhaseki olarak değiştirilmişti.

Öte yandan, AKP'li Mehmet Özhaseki’nin ismi Kemal olarak bilinen babasının da, 1974 tarihinde mahkeme kararıyla yapılan kayıt düzeltme sonrası o tarihlerde Kamil Karakebap olan ismini Kemal Özhaseki olarak değiştirdiği ortaya çıkmıştı.

Karakebap neden Özhaseki, Kamil neden Kemal olur ki?

Mehmet Özhaseki’nin 2007’de vefat eden, ilk adı Kamil olan babası sonradan Kemal adını almış. Kamil/Kemal  Karakebapçı/ Özhaseki; Mehmet İle Vesile’den 1931’de  dünyaya gelmiş.  Aldığı soy isminin Arapça karşılığı var. 

Arapça hâsstan gelen hâssa kelimesiyle Farsça “” ekinden oluşan haseki (hâssagî) “yakın arkadaş, özel sohbet arkadaşı” anlamına gelir. Kelime terim olarak Memlükler’de çoğul biçimiyle (hasekiyye) sultanın en yakın köleleri için kullanılmıştır.

Haseki, Osmanlı saray teşkilâtında padişahın münasebette bulunduğu câriyelerle sarayın Bîrun kısmında hizmet gören Bostancı Ocağı’nın ileri gelen bir sınıfına mensup olanlar, askerî teşkilâtında ise çeşitli hizmetlerde bulunan bazı görevliler hakkında bir unvan olarak kullanılmıştır. Padişahın gözüne giren ve gönlünü çelerek zevcesi olan gedikli câriyelere haseki veya “hünkâr hasekisi” denirdi. “Has odalık” veya “ikbal” de denilen bu câriyelerin en gözde olanı “başikbal” unvanıyla anılırdı. Hasekiliğe yükselen câriyeye samur kürk giydirilirdi.  Haseki ağalar bazan devşirme memuru olarak da kullanılmıştır.  “Hasekiyân-ı piyâde” adı verilen ve sayıları 1000 kadar olan yeniçeri hasekilerinin yevmiyeleri zaman içinde 24-27 akçe arasında değişmiştir. Yeniçeriler gayri Müslimlerden devşirilen Osmanlı yaya askerleridir. Literatüre göre, Haseki ağaların bazan devşirme memuru olarak da kullanılması, onların da devşirme olduğunu ortaya koymaz mı?

Yok efendim neymiş, Ermenice Karabetyan Türkçe Karakebap olmuş!..

Özhaseki'nin siyasi rakipleri utanmasalar çıkıp, "bunların değiştirdikleri soyadı Karakebap ama dedelerinin ismi Ermenice Karabet, sonradan Müslüman oldukları için nüfus memuru, Karabet'i, Karakebap diye yazmış" diyecekler.

Kem söz sahibine ait diye boşuna söylemiyorlar değil mi?

Bir Kayseri başarı klasiği Özhaseki…

Mehmet Özhaseki, 25 Mayıs 1957 tarihinde Kayseri'de Kemal ve Şükran Özhaseki çiftinin çocuğu olarak doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamlamasının ardından Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü'nü kazandı. Fakat o günkü siyasi şartlar ve öğrenci olayları sebebiyle buradaki eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı ve ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1974 yılında Karakebap olan soyadını değiştirerek Özhaseki yaptı, 1982 yılında Neşe Özhaseki ile evlendi. 

Mezun oluşunun ardından tekstil üzerine iş yapan aile şirketinin başına geçti ve 1994 yılına kadar tekstil ticareti ile uğraştı. Zaten tekstil sektörüne girmesi baba mesleğinden dolayı. Eğer anlattığı gibi baba mesleği kebapçılık olsaydı, kebapçılık yapardı değil mi? Ancak Özhaseki’nin babası Kemal Emmi’nin dedelerinin dahi “kebapçılık mesleğini” ifa ettiğini bilen hiç kimse yok!

Dedesi bakkal, babası şapkacı kebapçı kim?

Mehmet Özhaseki’nin dedesi, günümüzde Melikgazi ilçe sınırları içerisinde kalan, Kayseri Şehit Miralay Nazım Bey Caddesi’nde, Çifte Önü Camisi yakınındaki Çifteönü Çeşmesi yanında bakkal dükkanı olan, 'Haseki’nin Mehmet Ağa'dır.  Kebapçılık yapmadığı bakkallık yapmasından belli. Babası Kemal Özhaseki, iş hayatına şapkacı çırağı olarak başladı, Şapka İnkılabı’ndan sonra da revaçta olduğu için şapkacılık yaptı. Son olarak parka bez ve manifatura ticaretine yöneldi. Annesi Celep (hayvan alım-satımı ile uğraşan) Hacı Mustafa’nın kızı Şükran Hanım’dır (ölm: 23.6.2017). Özhaseki’nin babası ‘Kemal Emmi’nin önceleri “Kayseri’nin Kubaroğlu Mahallesi’nde şapkacılık” mesleğini ifa ettiğinin canlı tanıkları var. 6 Kasım 2007’de vefat eden baba Kemal Özhaseki'nin,  Kayseri’nin Kiçikapu semtinde parçacılık yaptığı herkesçe biliniyor.

Recep Bulut diyorki; Özhaseki’nin, “Dedelerimiz kebapçılık yaptığı için soyadımız Karakebap olarak yazıldı” demesi tamamen havada kalıyor... Çünkü rahmetli babası Kemal Emmi’nin bilinen en eski mesleği şapkacılık idi. Daha sonra da kumaş kırpıntılarını sattığı parçacılık dükkânı biliniyor... Bunların dışında “Karakebap” soyadlarını almalarını gerektirecek bir meslek mensubu oldukları bilinmiyor. Hal böyle iken Özhaseki’nin, soyadlarının niye Karakebap yazıldığına da akıl-sır ermiyor...

Dedesi bakkal, babası şapkacı ise bu kebap işi daha çok su götürmez mi? Kara; sadece siyah renk manasında değil, Türkçede koyu, sıkı, yoğun gibi anlamlar yüklenerek kullanılmış. O halde karakebap iyi kebab, eti bol lezzeti güzel anlamında olabilir. Ama ailede kebapçı yok birader, zaten kafaları karıştıran da o küçük ayrıntı değil mi? Kayseri eşrafının, efkarı umumiyesinin akıl sır erdiremediğini, bizim gibi hariçten gazel okuyanlar nasıl idrak etsin?

Annesinin 'El İyisi' diye kızdığı çocuk…

Özhaseki, toprak damlı tipik bir Kayseri evinde doğdu. Üç erkek kardeşin ortancasıdır.  Annesinin “el iyisi” diye kızdığı bir çocuktu. El iyisi, ele güne karşı kibar, cömert fakat ev halkına, en yakınlarına karşı asabi, toleranssız, sorumsuz kişileri tanımlamak için kullanılan bir söz.

Eğitimine Mustafa Özgür İlkokulu’nda başladı. Okulu birincilikle bitirdi. İlkokuldan sonra öğretmeni ve babasının karşı çıkmasına rağmen mahalle camii imamının teşviki ve dedesinin ısrarı ile İmam Hatip Okulu’na yazıldı. İlkokul döneminde okul çıkışı babasının dükkânına gider, ona yardım ederdi. Ortaokul döneminde ise Kayseri ticaret geleneğine göre; tatillerde su, çekirdek,  meyve ve sebze satarak okul harçlığını çıkarırdı.

Ticarete yeteneği olmasına rağmen okumayı tercih etti.  Özhaseki, 12 Eylül 1980 öncesi yarım dönem yükseköğrenimine gidip, terör olaylarının artması üzerine Kayseri’ye dönmüş ve kardeşleriyle birlikte aynı yerde parçacılık yaparken 28 Mart 1994 yerel seçimlerinde, Hacı Ali Kaplan Hocanın ısrarıyla RP’den Melikgazi Belediye Başkan adayı olmuş ve seçilmişti. 1980 sonrasında 10 yıl kadar sosyal amaçlı vakıf ve derneklerin kuruluşunda görev aldı. Evli ve 4 çocuk babası olan Mehmet Özhaseki, İngilizce ve Arapça biliyor.

Bu yazının amacı sis perdesini aralamaya yönelik…

Gönüllerde olanı Allah bilir.

Kim pakraduni, kim kripto, kim Rafizi? Kim Mason? Öncelikle devlet kurumlarının kayıtlarında, istihbarat arşivinde bu tür bilgilerin yer alabileceği hepimizin malumu. Ha orası da öyle böyle kolay değil, her istihbarat kuruluşunun aynı şahıs veya olay ya da kuruluş hakkında farklı mütalaası olabiliyor.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti banisi Mustafa Kemal Paşa, 'Ne Mutlu Türküm Diyene'  sözü ile Türk vatandaşlığını önceleyen bir kriter ortaya koymuştur.

Kim kendisini Türk gibi hissediyorsa Türk’tür. Zaten İslam Hukukuna göre beyan esastır.  Bu noktada etnik ayrımcılık üzerinden insanları tahrik etmek, milli beraberlik ülküsüne sıkılmış bir kurşundur. Lakin kripto yaklaşımlar sergileyerek, Türk Milletinin ekmeğini yiyip Türk Devletinin istiklal ve ikbaline kim kast ediyorsa haindir.

Özhaseki ile ilgili tartışmalarda, siyasi muarızlarının iddiaları ve kendisinin verdiği cevaplar ortada. Tüm bu iddialar halen medyada duruyor. Ne tekzip edilmiş ne de yayın yasağı getirilmiş.

Kiliseler tutam tutam içine kimleri katam…

Kayseri’nin "FETÖ merkezi" olmasının dinlerarası diyalog sürecini hızlandırıcı bir etkisinden söz edilebilir. Dolayısıyla paralel devlet yapılanması FETÖ ile iş tutan, aralarına karışan, himmet toplayan, maklubelerine kaşık sallayan hangi siyasi, bürokrat veya esnaf varsa bunların hepsinin bilinçaltında İbrahimi Dinler adı altında dinler arası diyalog düşüncesi mutlaka yer etmiştir. Çünkü Said Nursi, “Şahs-ı İsa Aleyhisselâm'ın kılıncı ile maktul olan şahs-ı Deccal'ın teşkil ettiği dehşetli maddiyyunluk ve dinsizliğin azametli heykeli ve şahs-ı manevîsini öldürecek ve inkâr-ı uluhiyet olan fikr-i küfrîsini mahvedecek ancak İsevî ruhanîleridir ki; o ruhanîler, din-i İsevî'nin hakikatını hakikat-ı İslâmiye ile mezcederek o kuvvetle onu dağıtacak, manen öldürecek. Hatta, Hazret-i İsa Aleyhisselâm gelir. Hazret-i Mehdi'ye namazda iktida eder, tâbi' olur." diye rivayeti bu ittifaka ve hakikat-ı Kur'aniyenin metbuiyetine ve hâkimiyetine işaret eder.” diyerek, Müslümanların İsevi Ruhaniler yani Hristiyan din adamları ile işbirliği yapması gerektiğini ileri sürmüştür.

Bu anlayışla yetiştirilen ve beyinleri formatlanan zümre, Papaz ve Hahamlarla müşterek toplantıların ötesinde, harap olmuş Kilise ve Havraların restorasyonuna yardımcı olmak için insanüstü gayret sarf etmiştir.  Bu bağlamda Kayseri’deki Kilise Restorasyonlarını projelendirerek bu restorasyonları gerçekleştiren belediye başkanları kamuoyunun malumudur.

Kayseri de mukim, gazeteci dostların bazı tavsiyeleri doğrultusunda ortaya çıkan yol haritasına göre Kayseri Ermeni Toplumunun ve Ermenilere ait Kiliseleri restore edenlerin, kimlerle görüştükleri belki bize fikir verebilir.

Fransa'da yayınlanan La Croix günlük gazetesinde (29 Ağustos 2005) Patrik Mesrobla  yapılan bir röportajda, 1915 ile 1918 arasında 'Müslüman' yapılan 200 bin Ermeni kadın ve kızının torunlarının bugünkü sayısı bir buçuk milyon olarak gösterilmişti..  Ermeni Patriki Mesrob II , 23 Mart 2006'da   Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi makamında ziyaret ettiler. Belediye Başkanı her zamanki konukseverliği ile karşıladığı konukları ile Ermeni vatandaşların özellikle Kayseri ve genel olarak Türkiye’nin ekonomik, sanat ve zanaat hayatına katkılarından söz etmişti.  Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nin bugünkü durumu ile de yakından ilgilenen Başkan Özhaseki, ibadethane ve külliyesinin en iyi durumda korunması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bildirdi. Bu konuda hayırsever Zadik Toker ile Belediye Başkanı birbirleriyle irtibatta kalmaya karar verdikleri basına yansımıştı.

Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı sırasında,  2009’da Türkiye- Ermenistan arasındaki protokolün imzalanmasından yaklaşık bir ay sonra, Türkiye Ermenileri, restorasyonu tamamlanan Kayseri Surp Krikor Lusavoric Kilisesi’nin takdis töreninde buluşacağı haberleri  basına yer aldı.

Herhalde dönemin Cumhurbaşkanı, olaya kendi şehrini dahil ederek, kişisel tarihi ile bağ kurulmasını istediği gibi yorumlar yapılmıştı. Yine Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II'nin, Ermeni Kilisesinin 301 yılında Kral Tiridates tarafından resmen tanınmasının 1700. yılı dolayısıyla düzenlediği ayine, ABD’den çok sayıda üyelerinin gelmesi dikkatleri çekmişti. 

Mesrob II, Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde düzenlenen ayin öncesinde, New York Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Barsamyan, Beyrut Patrik Vekili Demirciyan ve Türkiye Patrik Vekili Sıvacıyan ile beraber, Vali Nihat Canpolat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’yi ziyaret etmişti.

Kasım 2009’da Ermenilerin Gregoryen mezhebinin doğduğu kilise olarak tarihe geçen 2 bin yıllık geçmişe sahip, Surp Krikor Lusavoric Kilisesi, 20 Kayserili Ermeni’nin bağışları sayesinde bir yılda restore edildi. O tarihte Belediye Başkanı tabii ki Mehmet Özhaseki idi. Kiliseyi, Topkapı Sarayı’nı restore eden ekip restore etmişti.

Kayseri Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi Vakfı…

-Soldan Sağa Ayaktakiler: Hapet Marazyan, Yusuf Toplayıcı, Kevork Kalaycıoğlu, Hagop Bedikyan Soldan Sağa Oturanlar: Matyos Bıçakçı, Garbis Bağdat, Zadik Toker, Civan Babaoğlu, Hampartzum Tanışman-

Başkan: Zadik Toker, Başkan Yardımcısı:Garbis Bağdat, Sekreter:Civan Babaoğlu, Mali İşler Sorumlusu:Matiyos Bıçakçı,

Muhasebeci: Yusuf Toplayıcı, Muhasebe Asistanı:Kevork Kalaycıoğlu, Üyeler:Hagop Bedikyan, Hampartzum Tanışman, Hapet Marazyan. İstanbul’da oturan Surp Krikor Lusavoric Kilisesi Vakfı Başkanı Zadik Toker, Allah’ın evi olan kilisenin her dinden ibadet etmek isteyen insanlara açık olduğunu söyledi.

Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Caferbey Mahallesi’ndeki Surp Krikor Lusavoric Kilisesi’nin takdis töreni (açılış) ve ilk badarak (Pazar ayini) pazar günü yapıldı.

Surp Krikor Lusavoric Kilisesi Vakfı Başkanı Zadik Toker’in verdiği bilgiye göre; restorasyon çalışmaları 2009 Eylül ayında başladı. Açılışa Vali Mevlüt Bilici, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Emniyet Müdürü Arif Akkale davet edildi.

Toker; “İstanbul’da yaşayan 20 Kayserili Ermeni kilisenin restorasyonu için bağışta bulundu. Kilisenin damı akıyordu. İstanbul Topkapı Sarayı’nı restore eden ekip, Surp Krikor Lusavoric Kilisesi’ni de restore etti.

Kilisemiz en son 1990 yılında da restore edilmişti. Duvarlardaki boyalar özel olarak yenilendi. Ermeni açılımı konusunda gayet dikkatli davranıyoruz. Bizler Türk vatandaşıyız. Orası Allah’ın evi ve her dinden insan istediği zaman ibadet edebilir” diye konuşmuştu. 

2013’te Kayseri Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Kiçikapı Kilisesi'ni Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan devraldıklarını,  kiliseyi restore edeceklerini ve ilerde sergi salonu olarak kullanacaklarını söylemişti.

Ermeni ulusunun kutsandığı Kayseri’deki Gregoryan Kilisesi’nin temellerinin atıldığı Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi için,  Kilise Vakfı ile Büyükşehir Belediyesi büyük emek harcamış. Yılda 2 kez ayin için Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelenlere ev sahipliği yapan Kilise’nin daha da güzelleşmesi için Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını sürdürmüştü.

-Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi projeleri olan Kayseri Mahallesi, Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi ve 24 saat açık kütüphaneye dönüşecek olan Meryem Ana Kilisesi restorasyon çalışmalarında incelemeler yapılırken… Mustafa Çelik'in yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ile Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen.-

Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi projeleri olan Kayseri Mahallesi, Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi ve 24 saat açık kütüphaneye dönüştürülen Meryem Ana Kilisesi restorasyon çalışmalarında incelemeler yapıldı. Abdullah Gül'ün kuzeni, halasının oğlu Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yapılan ve yapılmakta olan projelerle ilgili tarihi mekanları konukları ile gerçekleştirdiği nnceleme gezisine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki, Enerji ve Tabi Kaynaklar Eski Bakanı ve Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ile Çekül Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen katılmıştı. Abdullah Gül'ün halasının oğlu Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Milletvekilleri Özhaseki ve Yıldız, Başkan Çolakbayrakdar ve Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen Kiçikapı'daki kilisede de incelemelerde bulunmuşlar, Başkan Mustafa Çelik, restorasyon çalışmaları devam eden Meryem Ana Kilisesi'nin 24 saat açık kütüphane olarak hizmet vereceğini belirtmişti.

Mehmet Özhseki, Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde makamında kabul ettiği Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan’la Kayseri Kökeni ile ilgili hangi sırrı paylaştı?

Ne paylaştığını Patrik Biliyor, kendisi biliyor bir de Allah biliyor. Kendisine herhangi bir imada bulunuyor değilim.  "Çamur at tutmazsa izi kalır" gibi aşağılık bir anlayışa lanet olsun.  Demek istediğim bu bizzat Türkiye Ermenileri Patrikliği internet sitesinde, 15/06/2018 tarihli bir haber metnidir. Şüphesi olan “http://www.turkiyeermenileripatrikligi.org/site/patrik-genel-vekilinin-ankara-temaslari/” adresine gider okur.

.

.

Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Rahip Mağakya Beskisizyan refakatinde 15 Mayıs 2018 sabahı Ankara’ya gitmiş, Başepiskopos,  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile bir görüşmede bulunmuştu.

Görüşmenin ana konusunu ise Diyarbakır’daki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin onarım gereksinimi teşkil etmişti.  Ermeni Patrikliğinin  kendi sitesinde yayınlandığı habere göre; samimi görüşme sırasında Sayın Bakan kendi Kayserili kökeninden ve oradaki iyi komşuluk ilişkilerinden kalan anılarından bahsetmişti.

Başepiskopos Aram Ateşyan ziyaret nedenini anlatarak, Diyarbakır’daki Surp Giragos Kilisesi’nin bilinen çatışmalar sonucu aldığı büyük hasarı ve şu an içinde bulunduğu kötü durumu anlatmış, Bakan Özhaseki de, Surp Giragos Kilisesi’nin gerekli onarımının Bakanlık tarafından yapılacağı müjdesinin Ermeni cemaatine verilebileceğini söylemişti.

Kayseri'de 1500 Hıristiyan var, ya kriptolar!

Kayseri’de Ermeni Cemaati var mı? var, Çingene denilen topluluk var mı?  Neden sordum? Çünkü Ermeni Apostolik Kilisesi mensubu olan Romanlara  ‘Poşa’ derlermiş. Zanaatları olan elekçilikten dolayı onlara bazen  elekçiler veya elekçi Ermeniler de deniyormuş. Acaba Ermeni Cemaatinin içinde Poşa var mı?

Kapusuz soyadını taşıyan Yakup Kapusuz ismini hiç duydunuz mu? 2005’te AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, kendisinin akrabası olduğunu iddia eden Türk Dünyası Ankara Presbiteryen Kilisesi Başpastörü Yavuz Kapusuz'u mahkemeye vereceğini açıklamıştı. Yavuz Kapusuz isimli Hıristiyan vatandaşın AK Partili vekille akraba olduğunu ilk olarak Meltem TV gündeme getirmişti. Ardından Tempo dergisi ve bazı günlük gazeteler haberi sayfalarına taşıdı. Bu gelişme üzerine Yavuz Kapusuz'un soy kütüğünü araştıran AK Partili Kapusuz, söz konusu şahsın Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesine bağlı Başköy doğumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Tempo Dergisi, 2005 mart ayında Ankara Presbiteryen Kilisesi Başpastörü Yavuz Kapusuz ile bir röportaj yaptı. Başpastör, sohbetin bir yerinde, Ankara Milletvekili ve AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'dan bahisle “Akrabası olmaktan gurur duyuyorum” diyordu.

Tabii kıyamet koptu. AK Partili Kapusuz’un Nurcu’yken Hıristiyanlığı seçmiş (böyle iddia edildi) ve Ankara Presbiteryen Kilisesi Başpastörü olmuş akrabası tabii epey gürültü kopardı. Sonunda Papaz Kapusuz bir düzeltme gönderdi dergiye: “Akrabası olmaktan gurur duyuyorum, demedim, Sayın Salih Kapusuz'un akrabası olup olmadığımı bilmediğimi ifade ettim ve ancak akrabam olması durumunda bundan gurur duyacağımı belirttim"...

Gençlik yıllarında ateist olan Yavuz Kapusuz, üniversiteye başlamasıyla birlikte, Fethullah Gülen Cemaati’yle tanıştı. Bir süre bu cemaatin içinde kaldıktan sonra daha sonra başka bir tarikata bağlandı. Daha sonra kendi kendine Hıristiyanlığı benimseyen Kapusuz, zamanla Kilise’nin hizmetine girerek başpastörlüğe kadar yükseldi.

Protestan Kiliseler Derneği üyesi Kayseri Protestan Kilisesi pastörü Muammer Karakaya; Kayseri’de yaşayan Hristiyan sayısının yaklaşık olarak 1500 olduğunu belirten Karakaya, kiliseye gelen Hristiyan sayısının Noel ve Paskalya zamanlarında 100’ü geçtiğini ve gelen Hristiyanların İranlı ya da Arap mültecilerden oluştuğunu belirtiyor.

.

-Özhaseki: Yaklaşık bin 500 yıllık tarihi yapı olan Tol Kilisesi’nin restorasyonu ile oluşan Talas Sanat Galerisi’nde ‘Köklerin Rengi’ Türk Sanat Sergisi’nin açılışını yaptık.-

CHP İzmir eski Milletvekili Canan Arıtman, 2008 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün etnik kökeninin araştırılması ve annesinin Ermeni kökenli olduğunu öne sürerek bu konunun aydınlanması konusunda DNA testi uygulanmasını talep etti. Arıtman, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi iken nöroloji dersine giren Prof. Dr. Ahmet Satoğlu`nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül`ün dayısı olduğunu, annesinin yani Sayın Gül`ün anneannesinin Ermeni olduğunu, techir çocuğu olduğunu anlattığını iddia etmişti:

"Sayın Gül’ün annesinin etnik kökeninin Ermeni olduğunu İzmir’deki meslektaşım, Sayın Gül’ün dayısı İzmir Atatürk Eğitim Hastanesi’nde Nöroloji uzmanı Dr. Ahmet Satoğlu, asistanlarına söylemiş. Abdullah Gül'ün iki dayısı vardır; Prof. Ahmet Satoğlu doktordur. Diğer dayısı Nazmi Satoğlu ise tütün eksperliğinden emeklidir."

CHP İzmir Milletvekili Arıtman, bir grup aydının Ermeni soykırımı iddiası nedeniyle "Ermeniler'den özür diliyoruz" kampanyası başlatmasının ardından, Cumhurbaşkanı Gül'ün de bu kampanyaya destek verici sözlerinin üzerine, Gül'ün anne tarafından etnik kökeninin Ermeni olduğunu öne sürmüştü.

Arıtman'ın bu iddiaları üzerine, Cumhurbaşkanı Gül, önce kendisi 1 TL'lik, ardından da dayısı Ahmet Satoğlu, Arıtman aleyhine 40 bin TL'lik tazminat davası açmıştı. Gül, tazminat davasını kazanmıştı. CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dayısı Ahmet Satoğlu'nun, ailesinin etnik kökeninin Ermeni olduğu savı nedeniyle aleyhine açtığı 40 bin TL'lik manevi tazminat davasının lehine sonuçlandığını bildirmişti.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün öz be öz Türk olduğunu ve soyunun herkesçe bilindiğini ifade ederek, "Bu hanımefendi, Türkiye'de aklı başında olan herkesin ayıpladığı, kınadığı, 'Utanmıyor musun" dediği bir konuşma yapmış, "Toplumda hala babaannesi Ermeni olan, anneannesi Ermeni olan, kökenlerinde Ermeni olan, Rum olan yok mu? Var. Olabilir, bu bir suç mu? Hayır. İnsanlar, mensup oldukları dinlerden dolayı, kökenlerinden dolayı utanmak zorunda mı?" demişti.

Bu  açıklaması, kamuoyunda “merdi kıpti şecaat arzederken sirkatin söyler/ çingenenin merdi, kendini överken hırsızlığını söyler” gibi yorumlanmıştı.

“Kebapçı Ermeni” var mı yok mu bilmem ama pastırmacı sucukçu Ermeni var…

Birçok Kayserili Ermeni, pastırma ve sucuk üretimi ile uğraşmıştır; bunların en ünlüleri; "Apikoğlu Sucukları"nın kurucusu Kayseri'de başarılı bir pastırmacıyken 1910'lu yılında İstanbul'a gelip bugün tarihe karışmış olan İdealtepe Süreyya Plajı'nın birkaç yüz metre ötesinde, Apikoğlu markasıyla ilk üretim tesisini kuran Apikoğlu Kirkor Efendi ve son büyük Kayserili Ermeni Pastırma Ustası olarak kabul edilen ayrıca bugün faaliyette bulunan birçok büyük sucuk ve pastırma fabrika kurucusunun ustası olan Penyamin Toker'dir.

Kayseri Surp Krikor Lusavoric Kilisesi Vakfı Başkanı Zadik Toker’in babası işte bu Penyamin Toker'dir.

“Mehmet Özhaseki Ermeni olup olmadığını araştırdı” diye kim yazdı?

Vallahi billahi ben yazmadım. Ama yazanlar, konuşanlar deve dişi gibi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Hacılar İlçesi Eski Belediye Başkan Adayı Mustafa Çakıcı, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki hakkında çok çarpıcı iddia ortaya attı.

Sosyal paylaşım platformu Facebook'daki kişisel hesabından,  Kayseri Yerel Haber de Özhaseki'yle alakalı yayınlanan "Terör taşeronluğunu lanetliyoruz" başlıklı habere grup hesabı üzerinden yorum gönderen Çakıcı, "Karakebap oldu Haseki, götürücüler, yerlisi misin, Kayseri'nin, kalenin içinden mi? dışından mı???? mezhebin belli, ARMENİAN." şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmalarında sıklıkla kullandığı bir söz var; “abdest şüphesi olanın namazından şüphesi olur. Abdestinden şüphesi olmayanın namazından şüphesi olmaz.”

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya  05.02.2019’daki köşesinde "Özhaseki cephesinde durumbaşlıklı yazısında, yerel seçim sürecinde soyadını değiştirmesiyle gündeme gelen AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Mehmet Özhaseki’nin soy taraması yaptığını yazdı.  Ayrıca, seçim süreciyle ilgili Özhaseki'nin yorgun olduğunu ve yaşananlardan bıkkınlık duyduğunu ifade etti. "Yapacaklarını anlatmak yerine, yapanların kapılarının önüne bıraktığıyla uğraşmaktan psikolojik olarak da bitap düşmüşler” diyen Sarıkaya, adaylar arasındaki soy tartışmalarına ilişkin Ermeni kökeni üzerinden yeni bir tartışma açacağa benziyor.

Sarıkaya, yazısında isim vermeden Özhaseki’nin bütün soy kütüğünü tarayarak Ermeni olup olmadığını araştırdığını fakat bulamadığını yazdı. “Bulsaydı açıklayacaktı” ifadelerinde bulundu. Ancak Sarıkaya, burada kulağımıza kar suyu kaçırmış. Seçim arefesinde hangi siyasi çıkıp, ben araştırdım soyum sopum Ermeni diye açıklama yapar? Bu siyasi intihar olmaz mı? Bunlar bizim aklımızla dalga mı geçiyorlar?

Erdoğan’ın Başbakanlığına da karşı çıkmıştı…

2007 genel seçimlerinde NOKTA Dergisi'ne kapak olan Mehmet Özhaseki, o dönemde yaptığı çıkışla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da şimşeklerini üzerine çekmişti. AK Partili Özhaseki, "Abdullah Bey'li AK Parti, seçimlerde daha fazla oy alır. Tayyip Bey'in dobralığına kızanlar, Abdullah Bey'e o kadar kızmıyor" demişti.

Özhaseki, Kayseri'de yerel yayın yapan Elif TV'ye yaptığı açıklamada, "Biz 2007 seçimlerine Erdoğan'la değil de Abdullah Gül ile girsek daha çok oy alırız" demişti. Bu açıklamasını, NOKTA Dergisi kapak yaparak Özhaseki ile Erdoğan'ın arasının açılmasına ve uzun yıllar bu kırgınlığın devam etmesine neden olmuştu.

Gül'ün genel başkanlığındaki bir AK Parti'nin, son seçimlerde aldığından daha çok oy alacağına inandığını belirten Özhaseki, şöyle devam etmişti: "Sayın Gül, başbakanlık koltuğuna daha önce oturdu ve fevkalade başarıyla da görevinin gereğini yaptı. Bu söyleyeceklerim benim şahsi kanaatim. Abdullah Bey'i çok sevdiğim için de söylüyor olabilirim. AK Parti'nin geçen seferki seçimlerde aldığı oydan daha fazla oy alır, eğer seçimlere Abdullah Bey'in genel başkanlığında gidilirse... Abdullah Bey sempatik, güzel bir sima. Anadolu'nun ortasından çıkmış bir insan. Tayyip Bey'in dobralığına kızan insanlar, Abdullah Bey'e o kadar kızmıyorlar." Pat diye söylemez "

Diğer liderlerin resimlerini koyduğun zaman Abdullah Bey'in fark atacağı gibi bir kanaat var bende. Tayyip Bey ise direkt yön vermek isteyen bir tavırda hareket ediyor. Bu Tayyip Bey'in çalışma üslubudur, tavrıdır; başka bir şey söyleyemem. Ama mizaç çok farklı ve önemli. Abdullah Bey ile Tayyip Bey'in bu kadar iyi arkadaş olmalarının ve anlaşmalarının sebebi zıt kutuplarda olmalarından kaynaklanıyor, bence. Abdullah Bey, şimdiki Sayın Başbakanımız kadar pat diye böyle birden söylemez, vatandaşa belki o kadar sert cevaplar vermeyebilir."

"Kayseri’nin Melih Gökçek’i” borç yiğidin kamçısı…

Melih Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığından ayrıldıktan sonra, 2019’da 14 milyar lira bütçe belirlenen Ankara’yı 4.5 milyar lira borçla bırakmıştı. Melih Gökçek bu yolda yalnız sayılmaz. Yerine aday gösterilen Mehmet Özhaseki de benzer bir duruma yol açmış. Onu da yerine gelen halefi gündeme getirmiş.

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, 31 Mart 2019 tarihinde yapılan son Yerel seçimler öncesi, 13 Mart 2019 tarihinde Ankara Pursaklar da katıldığı bir toplu açılış töreninde Kayseri’deki belediyecilik yılları konusunda öz güveni yüksek çok iddialı açıklamalarda bulunmuştu. Kayseri’de 21 yıl belediye başkanlığı yaptığını anlatan Özhaseki, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kasasında da dolu dolu para bıraktığını iddia etmişti. Özhaseki’nin özgüveni yüksek ve oldukça iddialı bu sözlerine, kendisinden sonra görevi devrettiği Halefi Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı, Abdullah Gül'ün halasının oğlu Mustafa Çelik yalanladı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin eski Başkanı Mustafa Çelik, “Özhaseki başkan seçim meydanlarında Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin kasasını dolu dolu bıraktım diyordu. Görevi bırakmadan 3 ay önce 100 milyon TL kredi çekilmiş, 30 milyon TL’si harcanmış, 70 milyon TL’si kasadaydı. Özhaseki’nin dolu dolu bir kasa bıraktım dediği konu budur. Kredi çekip borç aldığı parayı kasada bırakmış! Bu borcu da benim dönemimde kat be kat fazla faiziyle biz ödedik. Arkadaşın (Mehmet Özhaseki’nin) ütüsü bozulmasın diye açıklamadık. O dönem altını çaldırmak istemedim ama kazın ayağı öyle değilmiş! Şimdi bunları herkes görüyor” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

O dönem seçildikten 3 ay sonra 15 Temmuz 2019 tarihinde Kayseri’deki basın kuruluşlarına açıklamalarda bulunan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ta belediyenin 2035 yılına kadar yapılandırılmış 1 milyar 200 milyon lira borcu olduğunu açıklamıştı.  Hatta daha sonra AKP’li Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın belediyenin 2 milyarı aşkın borcu yüzünden istifa kararı aldığı ve sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa edeceği haberleri basında yer almış, AKP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin devreye girerek Memduh Büyükkılıç’ı istifa kararından vazgeçirdiği belirtilmişti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi 2010 yılında başlayan yolsuzluk ve rüşvet davaları ile gündeme gelmiş, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki arasındaki mahkeme süreçleri ve tazminat davaları uzun süre gündemde yer almıştı.  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2010 yılında kamuoyuyla paylaştığı iddialar kapsamında Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol ve bazı çalışanlar hakkında açılan rüşvet davasında, rüşvet iddialarının kaynağı olarak ortaya çıkan Hacı Ali Hamurcu 7 yıl 11 ay, UKOME Başkanı Süleyman Temeltaş ise 7 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.  Kamuoyunda sucuk davası olarak bilinen mahkeme süreçleri sonucu Kemal Kılıçdaroğlu tazminata mahkûm edilmiş ve daha sonra Kılıçdaroğlu ödediği tazminatı Özhaseki’den geri almıştı.

TBMM Tutanaklarına giren hayali köprü!..

12.12.2018 tarihinde TBMM’nde 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısının 2'nci Tur görüşmeleri münasebetiyle, 2 Yasama Yılı, 30. Oturumunda Kayseri’de yapıldığı söylenen ama bir türlü bulunamadığı dair hakkında Sayıştay Raporu hazırlanan Köprü tartışmalarının odağındaki isimde Mehmet Özhaseki idi.

AK Parti  Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki' nin Kayseri’de 15 trilyona yaptırdığı Köprüyü, Sayıştay 3 aydır bulamadığı nadair haberler hem TBMM’de hem de sosyal medyada  viral olmuştu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Kayseri köprüsü” tartışması yaşandı.  CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, parti grubu adına yaptığı konuşmada Sayıştay raporunu örnek göstererek, “Sayıştay üç yıldır arayıp da bulamadığı yapılmış bir Kayseri köprüsü var ödeneklerde geçen, ama köprü ortada yok. Yine Konya Büyükşehir’in ‘Yaptım’  dediği bir köprü var, Sayıştay onu da bulamadı” dedi. Göker’in bu yöndeki açıklamasının ardından “Nerede bu Kayseri köprüsü?” sorusunun cevabı ve iddiaların doğru olup olmadığı merak konusu oldu.

FETÖ’cülerle ne ilişkisi olabilir?

Kayseri'de 71 işadamıyla ilgili hazırlanan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) iddianamesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye yönelik çarpıcı bilgiler yer almıştı. Cumhuriyet Savcısı Salih Kılıçdağı'nın hazırladığı 2017/117 numaralı iddianamede, Özhaseki'nin ABD'ye giderek, Fetullah Gülen'i ziyaret ettiği öne sürülmüş, soruşturmada itirafçı olan AKP Kayseri eski İl Başkanı Ömer Dengiz, 2011'deki dershane kavgasından sonra talimatla yandaş Star Gazetesi'ne verilen abonelik desteğini anlatmıştı.  Dengiz şunları kaydetmişti: “2012 veya 2013 yılında Zaman Gazetesi'ne karşılık olarak Star Gazetesi aboneliğini yayma konusunda bizatihi ben üstlendim. Bu konuda Ankara'daki toplantılara Mehmet Özhaseki başkan ile beraber katıldık. Maddi yükü de bize kaldı.” 2010-2011 yıllarında Melikşah Üniversitesi'ne de gittiğini belirten Dengiz : “2011'de bir temel atma töreninde Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki, Melikşah Üniversitesi'ne yurt yaptırmam konusunda emrivaki bir konuşma yaptı. Akabinde Memduh Boydak beni arayarak Melikşah heyeti olarak ziyaretime geldiler. Bir aile büyüğüm adına yurt yaptırdım.”  demişti.

Boydak, cezaevini kimin sayesinde boyladı?

15 Temmuz sonrası FETÖ mensuplarıyla ilişkisi olmadığını ve hatta Pensilvanya'ya bir kere bile gidip görüşmediğini açıklayan Özhaseki'yi,  bizzat Boydak Holdingin eski yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak yalanlamıştı. Hacı Boydak, FETÖ'dan tutuklu bulunduğu cezaevinde kendisini ziyarete gelen milletvekillerine yaptığı açıklamada, kendilerini Pensilvanya’ya Özhaseki’nin götürdüğünü söylemişti. Boydak şunları anlatmıştı: “10 yılda bir sefer gittim. Belediye başkanı çok ısrar etti, beraber gittik. O beni zorladı, ben üç gün kaldım. Heyette Özhaseki, şu anki genel sekreter İsmail Tamer, Ahmet Öksüzkaya, Hamdi Kınaş, İlham Mirabeyli, Ali Öziş vardı. Ben üç gün sonra döndüm. Esas Washington’a gittik. Ondan sonra 2 saat Pensilvanya’ya gittik. Sonra ben New Jersey’e gittim. Onlar orada okulları gezmeye devam etti. Ben 10 yıldır 1 kez gittim." Yıllar sonra bu konuya açıklamaya çalışan Özhaseki;  "Kayseri sanayisinde İstikbal grubu vardı. Bir kısmı FETÖ'ye yatkın insanlarmış. Bir kısmı tutuklu. Her zaman vergi rekortmenleri içinde ilk beştelerdi. 15 bin kişi çalıştırıyorlardı. 20 yıl belediye başkanlığı yapan biri olarak ‘Merhaba' demeyecek miydik? Böyle bir şey olabilir mi, bunları delil gibi göstermek çok çirkin. Ya kazanamazsanız? Aklımızın ucundan bile geçmiyor" demişti.

AK Parti Kayseri eski İl Başkanı Ömer Dengiz,  17-25 Aralık'tan sonra da dönemin Belediye Başkanı Özhaseki'nin FETÖ'cülerle görüşmeye devam ettiğini öne sürdü ve şu idialarda bulundu: “2014'te Haseki Başkan, Erciyes'te Amerika gezisine katılan Hamdi Kınaş, Nureddin Okandan, Ahmet Öksüzkaya (eski milletvekili) gibi isimlerin katıldığı bir kahvaltı düzenledi. Başkana bu örgüt mensuplarıyla görüşmemesi gerektiğini, bu durumu yukarının duyması halinde sıkıntı yaşayacağını ilettim ama Özhaseki'yi yine aynı ekiple kahvaltı yaparken gördüm.'' Şüphelilerden Kayseri Sanayi Odası eski Meclis Başkanı Nureddin Okandan da ifadesinde, 2011'de, Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yaptıkları geziyi şöyle anlattı: “Amerika seyahatinde yarım saatliğine Gülen'i heyet olarak ziyaret ettik. Ekipte Mehmet Özhaseki, Hamdi Kınaş, İlhan M., Ali Ez, milletvekili Ahmet Öksüzkaya, Hüseyin B., Oktay D. vardı.”

Özhaseki, Pensilvanya’ya hiç gitmediği şeklinde konuşurken, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in Pensilvanya'daki evinde çalışan Mahmut Yeter'e yazdığı mektup ortaya çıktı. AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki, Habertürk TV’de  “Türkiye’nin Nabzı” programına katıldı ve soruları yanıtladı.  Gazeteci Sevilay Yılman’ın, Kayseri’de FETÖ’den tutuklu olanların, FETÖ lideri Fethullah Gülen’e ziyarete Mehmet Özhaseki tarafından götürüldükleri şeklindeki ifadelerini sordu. Özhaseki bu soruya, “Her ifadeye gittiklerinde 'Haseki'nin adını verin' diyorlar. Ben birilerini alıp, Pensilvanya'ya götüreceğim ve duyulmayacak, böyle bir şey olabilir mi?” şeklinde yanıt vemişti.

Yılman’ın FETÖ lideri Gülen’i ziyaret için Pensilvanya’ya hiç gidip-gitmediğini sorması üzerine de, Özhaseki, “Hayır hiçbir işim olmadı. Yemin mi edeyim, Kuran’ı mı getireyim” dedi. Özhaseki, Pensilvanya’ya hiç gitmediği şeklinde konuşurken, MHP’de siyaset yapmış, İYİ Parti YİK üyesi emekli Hakim Kerim Yılmaz sosyal medya hesabından dikkat çeken bir belge paylaştı. “Pensilvanya'ya uçak dolusu işadamı götürüp hepsinin başını yakan; Boydak'ın ifadesiyle bizi O götürdü ama şimdi biz parmaklık arkasından bakıyoruz o bakan dediği Özhaseki, geçen gün gidişini inkar etmişti ya; bak şu mektuba” şeklinde mesaj yazan MHP lideri Bahçeli’nin bir dönem hukuk danışmanlığını da yapan Kerim Yılmaz, Mehmet Özhaseki’nin Mahmut Yeter’e yazdığı mektubu paylaştı. Özhaseki mektubunda, ABD’de bulunduğu süre içinde programın başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için çalışan Mahmut Yeter’e teşekkür ediyor ve kendisini Kayseri de ağırlamak istediğini ifade ediyor. Mahmut Yeter, FETÖ lideri Fetullah Gülen'in Pensilvanya'daki malikhanesinde çalışıyor ve firari durumda…

AK Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mehmet Özhaseki, “FETÖ” konusunda üstüne gelinebilecek en son kişilerden biri olduğunu ileri sürerek "FETÖ'ye bir metrekare arsa vermemiş ender adamlardan birisiyim" demişti. Hürriyet'ten İpek Özbey'e verdiği mülakatta  Özhaseki, "Ömrümüzde bir kere gidip, sohbetlerine oturmamışız. Algı idaresi dediğim bu. ‘Efendim 15 sene önce, sen falanla kahvaltı ettin, o da FETÖ'cü çıktı'. E ne yapabilirim, Meclis'te o kadar insan var, hepsiyle el sıkışıyoruz, belki yarın öbür gün birisi tutuklanacak, el sıkışmayalım mı?" ifadelerini kullanmıştı. Bu sözler ne kadar doğru, isterseniz medya arşivine başvuralım?

Özhaseki, FETÖ’cülere arsa vermiş mi!.. Ama nasıl vermiş; bir sorun?

Bazı belediye başkan adayları hakkında sosyal medyada “FETÖ" ilişkileri olduğuna yönelik iddiaların yer aldığının hatırlatılması üzerine Özhaseki, “FETÖ konusunda üstüne gelinebilecek en son adamlardan birisi de benim. Gençliğimden beri yaşadığım hayat çizgisi çok net. 21 yıllık belediye başkanlığımda FETÖ'ye bir metrekare arsa vermemiş ender adamlardan birisiyim” dedi.Ancak durum biraz  farklı olabilir.  Çünkü  arşiv bilgileri öyle demiyor. FETÖ mensuplarının kurucusu olduğu Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, gelir elde etmek için 2012 yılında Erkilet mahallesinde 166 bin metrekare arsa aldı. 17-25 Aralık yolsuzluk operasyonları süreci patlak verince de bu 166 bin metrekarelik arsa apar topar, dönemin Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'nin onayıyla meclis tarafından imara açıldı. O ana kadar para etmeyen arazi, yoğunlaştırılmış konut ve ticaret alanına dönüştürüldü. Bu ani ve yıldırım hızıyla yapılan değişiklikle, FETÖ'nun yönetiminde olan Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı'na milyonlarca dolarlık maddi çıkar sağlanmış oldu. Ancak son dönemde ortaya çıkan ve belgeleriyle medyaya yansıyan skandalın ardından mevcut Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'in de onayıyla bu "ballı imar kıyağı" iptal edildi. Özhaseki'nin "1 metre kare arsa vermedim" dediği olayda zaten Özhaseki arsa veren değil üç kuruşa alınmış arsayı milyonlarca dolar değere dönüştüren imar işine onay vermesinden dolayı ağır eleştiriler almıştı.

.

.

Görünen köy kılavuz ister mi ya da fareli köyün kavalcısı kim?

04.02.2022’de AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Kayseri’de yaptığı konuşmada, “Ülkemize her yandan düşmanlar saldırmaya devam ediyor. Birçok yerde ayakları var ama bir de FETÖ belası var.  'FETÖ'cüler sapık hocaları ne derse onu yapıyorlar. Onlar da din tarafından yaklaştılar. Neredeyse 50 yıldır yurtdışındaki o idare eden insanların emirlerinde oldular. Burada fakir çocuklarını aldılar, zenginlerin de parasını alarak Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı kullanmaya başladılar. Çok şükür hepimiz Müslüman insanlarız. Olmayana da saygımız var. Allah hidayet versin deriz başka da bir şey demeyiz onlara da. Biz biliriz ki Müslümanlık demek Kur’an ve sünnete dayalı bir anlayış demektir. Kur’an da hırsızlık haram ama FETÖ’ye göre haram değil. Soruları çalarlar, sizin çocuğunuz işe giremez ama onlar girebilirler.

İftira haram ama bunlar kumpas bile kurarlar. Röntgencilik, birisine tuzak kurmak, kumpas kurmak bunların İslam’da yeri yok, ama FETÖ’cülükte bunların hepsinin yeri var. O sapık hoca söylediği zaman buradaki elemanları birçok insana tuzak kurarlar, önünü kesmek için her şeyi yaparlar. Bunların farkındayız. Bizim bildiğimiz İslam’ın şartı da belli. FETÖ emir vermişti, bütün iddianamelerde bunlar var. İleri gelen bütün memurlara diyorlar ki Kelime-i Şahadet, Kelime-i Tevhid asla söylemeyeceksiniz, kendinizi belli etmeyeceksiniz. Hiçbir şey bırakmadılar. Adeta dinin bile içini boşaltmaya gittiler. Kendilerini o kadar güçlü gördüler ki 15 Temmuz’un yaşanmasına vesile oldular. Kardeşlerimizi şehit ve gazi ettiler. Hala onlara uyan varsa inşallah onlar da bu tür işlerden vazgeçerler diye dua ediyoruz” demişti.

Cevap bekleyen sorular...

Mehmet Özhaseki Kayseri’den el etek çekmiş değil. Yerel siyaseti dizayn etmeyi sürdürüyor.  Önümüzdeki seçimlerde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığına hazırladığı veliahttı, kendisi gibi Fetöcü iddiaları ile yüzleşmek zorunda kalan, Melikgazi Belediye Başkanı Hacı Mustafa Palancıoğlu.

"AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı  Mehmet Özhaseki'nin; MI-6 direktörü ve önceki İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'ın  yakın dostu,  İngiltere'nin Kayseri fahri konsolosu olduğu için memuru Kayseri Ticaret Odası sabık Başkanı, FETÖ sanığı Mahmut Hiçyılmaz ile samimiyeti halen devam ediyor mu?" diye soran Kayserili gazeteci dostlar var. Ne bileyim ben. Onu da sizler araştırın, yok öyle armut piş ağzıma düş!..

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hain paralel devlet yapılanmasına karşı yürütmüş olduğu destansı mücadele sayesinde AK Parti içinde FETÖ iltisakı olan birçok isim tasfiye edilmedi mi? Önümüzdeki seçimlerde AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki'nin, bu konuda gereken duyarlılığı bu hassasiyeti gösterip gösteremeyeceğini kamuoyunu merak ediyor.  Mahalli idareler seçimlerinde acaba etnik köken dayanışması yaşanmasına fırsat verilir mi?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş kaynakça

https://odatv4.com/guncel/ozhasekinin-soyadi-neden-degisti-26011929-154747

https://www.haberturk.com/ozhaseki-beni-en-cok-heyecanlandiran-cocuk-koyu-projesi-2303332

https://www5.tbmm.gov.tr//develop/owa/milletvekillerimiz_sd.bilgi?p_donem=26&p_sicil=7299

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/abdulkadir-selvi/soy-sop-tartismasi-nereye-gidiyor-41096714

https://www.ensonhaber.com/biyografi/mehmet-ozhaseki-kimdir-2016-05-24

https://www.kayseriyerelhaber.com/ozel-dosya/ozhaseki-karakebap-olan-soyadinin-neden-degistigini-ilk-h40975.html

https://www.kayseri.bel.tr/haberler/tarihi-inceleme

http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?p=880697

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/meryem-ana-kilisesi-24-saat-acik-kutuphane-oluyor-469836

https://www.kayseriyerelhaber.com/ozel-dosya/ozhaseki-gorevi-birakirken-kasa-bostu-h41773.html

http://www.radikal.com.tr/turkiye/allahin-evi-dua-etmek-isteyen-herkesi-bekliyor-962370/

https://www.sporx.com/kayseri-ermenistan-macina-talip-SXHBQ139459SXQ

https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/deniz-zeyrek/unlulerinin-golgesinde-kalan-kent-kayseri-40682622

https://www.birgun.net/haber/belediyenin-borcu-yuzunden-istifa-etmek-isteyen-akp-li-baskani-ozhaseki-vazgecirdi-261659

https://www.agos.com.tr/tr/yazi/16413/surda-ermeni-katolik-kilisesine-restorasyon

https://haber.sat7turk.com/kayseri-protestan-kilisesinin-dilekceleri-cevapsiz-kaliyor/

https://www.amerikaninsesi.com/a/bir-kotu-rapor-da-protestan-kiliselerinden/3168910.html

https://www.haberler.com/yerel/anadolu-nun-ilk-kilisesinde-micing-ayini-14820168-haberi/

https://www.haberturk.com/yazarlar/muharrem-sarikaya/2341240-ozhaseki-cephesinde-durum

https://artigercek.com/haberler/ozhaseki-soy-kutugunde-ermeni-var-mi-diye-arastirmis

https://www.f5haber.com/gundem/haberturk-yazarindan-dikkat-ceken-yazi-soy-kutugunde-ermeni-var-mi-diye-arastirmis-1076671

https://www.milliyet.com.tr/siyaset/erdogandan-baykala-abdestinden-suphesi-olmayanin-namazindan-suphesi-olmaz-1046569

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ermeni-koken-davasi-aritman-lehine-sonuclandi-63848

https://odatv4.com/siyaset/cumhurbaskani-gulun-annesi-ermeni-mi-degil-mi-1812081200-3552

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2013/10/15/Canan-Arıtman-Abdullah-Gülün-annesi-Ermeni/20716

https://www.timeturk.com/tr/2008/12/23/ozhaseki-den-aritman-a-sert-tepki.html

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/mehmet-ozhasekiyi-yakan-belge-ortaya-cikti-1297694

https://www.odatv4.com/siyaset/mehmet-ozhasekiyi-yakan-belge-ortaya-cikti-16031906-157749

https://teyit.org/mehmet-ozhaseki-yi-afrika-daki-bir-feto-okulunun-onunde-gosteren-fotograf-iddiasi

https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/17-25ten-sonra-da-fetoculerle-gorustu-1828181/

https://kayseriolay.com/ozhaseki-feto-ye-gore-haram-degil/83560/

https://haber.sol.org.tr/turkiye/ozhasekiden-feto-savunmasi-el-sikismayalim-mi-255412

https://www.ciddigazete.com/politika/iste-ozhaseki-nin-feto-karnesi-h12327.html

https://www.haber3.com/guncel/politika/ak-partili-ozhaseki-feto-ile-temasi-olan-81-milyon-var-haberi-4956239

https://www.haberturk.com/gundem/haber/6073-gul-erdogandan-daha-cok-oy-alir

https://odatv4.com/guncel/iste-ozhasekinin-cemaat-karnesi-1805161200-94488

https://www.kayseriyerelhaber.com/gundem/mezhebin-belli-armenian-h16390.html

http://www.kayserikilisesi.org/unlu-kayserili-ermeniler.asp

https://hrantdink.org/attachments/article/192/Kayseri-with-its-Armenian-and-Greek-Cultural-Heritage.pdf

http://www.kayseriden.biz/icerik.asp?ICID=205

Muhammed KÖSE - İbrahim Kurtcebe AKKUŞ, 1988 Numaralı Kayseri Müslim Nüfus Defterine Göre XIX. Yüzyılın Ortalarına Doğru Kayseri Şehrinin İktisadi Yapısı 1, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/884098

Doç. Dr Ahmet KOLBAŞI, XIX. Yüzyılın Sonlarında Kayseri Ermenileri, http://dunyasavasi.ttk.gov.tr/upload/files/Ermeni_Kulliyat/7-Cilt/2-AhmetKOLBASI.pdf

https://armenianweekly.com/2013/11/15/the-islamized-armenians-and-us/

https://hrantdink.org/tr/hdv-yayinlari/33-sozlu-tarih-ani/1251-kayserili-ermeniler-konusuyor#

https://m.bianet.org/bianet/toplum/172338-kayseri-de-rum-ve-ermeniler-den-neler-ayakta-kaldi

http://oia.net/kayseriկեսարիա-kazasi/

https://islamansiklopedisi.org.tr/haseki

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/-242840h.htm

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/acilimin-ilk-kutsamasi-12833681

http://www.radikal.com.tr/turkiye/allahin-evi-dua-etmek-isteyen-herkesi-bekliyor-962370/

http://arsiv.ntv.com.tr/news/87494.asp

http://kayham.erciyes.edu.tr/

https://hyetert.org/2006/04/02/patrik-hazretleri-kayseride/

http://www.turkiyeermenileripatrikligi.org/site/patrik-genel-vekilinin-ankara-temaslari/

https://emlakkulisi.com/kayseri-meryem-ana-kilisesinin-ihalesine-19-teklif/490542

https://emlakkulisi.com/kayseri-meryem-ana-kilisesi-restore-ediliyor/446933

https://www.agos.com.tr/tr/yazi/19684/kayseri-belediye-baskani-ndan-surp-krikor-lusavoric-kilisesi-ne-ziyaret

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2016/06/23/T%C3%BCrkiyeli-Ermeniler-Surp-Krikor-Lusavori%C3%A7-Kilisesi/85479

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2017/12/30/Kayseri-kilise-Gümüşyan/120214

https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/kayseri/kayseri-surp-krikor-lusavoric-ermeni-kilisesi-vakfi-baskani-zadik-toker-11930141

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-eski-belediye-baskani-celikten-ozhaseki-hakkinda-dikkat-cekici-itiraflar-6834916/

https://www.kayseritelgraf.com/yok-olan-mahalleler-_m368.html

https://abdullahabdurrahman.wordpress.com/2019/08/31/kayserinin-semt-isimleri-alintidir/

https://heracidankayseri.wixsite.com/kayseri/mahalleler

https://www.ciddigazete.com/politika/kayseri-de-haseki-dagi-araniyor-h10828.html

https://www.denizpostasi.com/haber/21-siyaset-haberleri/53231-ozer-o-haseki-dagi-nerede

https://hyetert.org/2018/10/30/ermeni-din-adamlarinin-unvanlari-ve-kendilerine-hitap-tarzi/

https://hyetert.org/2008/07/24/ermenice-erkek-ve-kadin-isimleri/

https://mobile.twitter.com/mehmetozhaseki/status/1223602516006461440/photo/4

https://www.kayseri.bel.tr/uploads/pdf/kayseri_belediye_baskanlari.pdf

https://www.mehmetozhaseki.com.tr/hakkinda/

https://heracidankayseri.wixsite.com/kayseri/mahalleler

http://www.kayseriden.biz/icerik.asp?ICID=258

http://www.kayserikilisesi.org/vakif-yonetimi.asp

http://www.kayseriehaber.com/m/?id=4137&t=makale

https://www.kayseriyerelhaber.com/amp/ozel-dosya/mustafa-celikin-soylediklerinin-uzeri-kapatilmamasi-gerekir-h31091.html

https://t24.com.tr/haber/mansur-yavas-4-5-milyar-lira-borc-ile-ankara-yi-devraldi,815978 

https://kayseriolay.com/meclis-te-kayseri-koprusu-tartismasi/42501/

https://www.haberler.com/politika/chp-den-kayseri-buyuksehir-belediyesi-ne-yonelik-5431019-haberi/

https://twitter.com/MKA__ATAM/status/1518486322826076160?s=20&t=Q6_ENWZTJmXpvOZ4wanttg

https://twitter.com/aytoscenisi/status/1070064109310406656

https://www.tbmm.gov.tr/Milletvekilleri/UyeGenelKurulKonusmalariDetay?eid=74115

https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/sayistay-bulamadi-kopruyu-kim-caldiysa-yerine-o-koysun-1161449

https://www.dikgazete.com/yazi/turkiye-de-kimler-cingene-qereci-kipti-mirtiv-roman-posa-sopar-patriyot-4463.html

https://www.internethaber.com/kapusuz-papaz-ile-mahkemelik-1115373h.htm

https://www.hurriyet.com.tr/gundem/aman-kapusuzlar-karismasin-329524

https://www.yenimesaj.com.tr/ateistti-nurcu-oldu-simdi-baspastor8230-H1219257.htm

http://www.mehmetoruc.com/detay.asp?i=87

http://turkiyenotlarim.blogspot.com/2011/01/papaz-olan-turkler.html

https://www.milliyet.com.tr/gundem/pastorun-isyani-526884

https://sorularlarisale.com/91-said-nursi-kominizme-karsi-nurcular-ile-misyonerlerin-ittifak-etmesi-gerektigini-ifade-etmektedir-halbuki-allah

https://www.risalehaber.com/ustad-bediuzzaman-ve-ehl-i-kitap-18603yy.htm

https://www.dikgazete.com/yazi/richard-moore-in-kayseri-sevdasi-ve-oltasina-takilan-sazanlar-cantada-keklik-mi-4344.html

https://www.dikgazete.com/yazi/baskan-haci-mustafa-palancioglu-na-feto-cu-rahmi-biyik-i-mi-6-baskani-richard-moore-mu-yolladi-4385.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Hasan Yüksel
Hasan Yüksel 2 ay önce
Bir de Yozgat üzerinden Kebapcıyan adını araştırın.
ferdi can
ferdi can 2 yıl önce
herkes yorumlarda sok olduğunu beyan etmiş. oysa ki hiç şaşırmadım hemde zerre kadar. bu gizli kriptolardan sadece ifşa olanı.. peki ya olmayanı.. devletin bir çok kademesinde yer alıyorlar. devlet kimin ne mal olduğunu biliyor ama halk uyuyor.
Gülsevim Hanife SADIK
Gülsevim Hanife SADIK 2 yıl önce
Haseki hem Fetöcü, hem Ermenici, hem de Ermeni Kilisesi'nin özel adamı... Bir sürü yetkiyle donatılmış ve şu anda da yerel yönetimlerle iştigal ediyor. Acaba yerel yönetimlere de KRİPTO Ermeni veya Fetöcü yandaşlarını mi yerleştirmiş yada yine onlara dair pozitif ayrımcılık mı yapacak? Kafam çok karıştı... VAY be vay...
Atilla Boğaç Akdağlı
Atilla Boğaç Akdağlı 2 yıl önce
Hanimefendi vallahi bende şok oldum. Belgeli şekilde ortada olması kanıma dokundu açıkçası. Kendini gizlemeyen liyakati ile hizmeti ile ön plana çıkan hiç mi adam kalmadı akıl alır gibi değil
Hande ASLAN
Hande ASLAN 2 yıl önce
tüylerim diken diken oldu. Resmen uyuyormuşuz.
Meral yerlioglu
Meral yerlioglu 2 yıl önce
Yazının her yeri çok çarpıcı ama karakebap soyadı çok tuhafıma gitti. Kebap yapan ermenilerden gelmesi çok acayip. Yani birde bakanlık yapmış birinin bunun hakkında açıklama yapması gerekir. Ermeni vatandaşlara saygı duyuyor birlik içinde yaşıyoruz ama boyle bir kriptoluk var ise lütfen kendilerini açıklasınlar çünkü hiç ama hiç hoş değil
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
Zaten yazı kimseyi Ermeni olduğu için yaftalamıyor. Ermenicilik ve Fetöcülük bağlamında eleştirel bir perspektif getiriyor.Türk devleti'ne sadık Ermeni vatandaşlarımız, illaki başımızın tacıdır, kardeşimizdir ama ayrımcılık yapanlar sorunludur... Dert o yani...
Gülsevim Hanife SADIK
Gülsevim Hanife SADIK 2 yıl önce
Bence, Haseki tasviye edilmeli ve yerine adam gibi biri getirilmeli... Ne yani, AK Parti'den belediye başkanı seçilmenin örtülü kriteri kripto Fetöcü ve kripto Ermeni olmak mıdır? El insaf... Hizmet ve liyakat ön planda olmalıdır...
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
Haseki bakan olmuş ve İstanbul'dan kalkıp gelip ziyaret eden Ermeni Patriğı Ateşyan... Bu nasıl iş ya ??? Haseki, Kayseri'nin kripto Ermenisi, Ateşyan da Diyarbakır Ermenisi... Haseki'nin ruhani lideri sanki Ateşyan...!!!!! O kadar bakan geldi geçti bu memlekette, Ermeni Patriği hangi birini ziyaret etmişki? Ben bakan olsam ve beni Ermeni Patriği ziyarete gelse, hayırdır hemşehrim der, kendimden şüphe ederim... Adamlar mutlu aile tablosu kurmuşlar ... Çok enteresan çok...
enver
enver 2 yıl önce
evet bunlar katledilmemiş aksine katletmişlerdir. yaşayan tanıklarımızın bizzat şahitliklerini dinledik toplu mezarları gördük ama nedense bu katledildiğini ileri sürdükleri ermenilerin toplu mezarlarını göremedik. çok ilginç değil mi_? en yakın katliamlarını hocalı da gördük.
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
Özhaseki ve Özhaseki gibi örtülü mahiyette gizli ERMENİCİLİK yapan tüm unsurlar, deşifre ve tasviye edilmelidir. Türkiye'nin en büyük sorunu KRİPTO ERMENİ sorunudur. PKK'nın çoğu sünnetsiz KRİPTO ERMENİ'dir
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
Ayrıca, bu topraklarda Ermeni soykırımı olsaydı, 6 milyon kripto Ermeni'den nasıl söz edilebilirdiki?????
enver
enver 2 yıl önce
ermenilerin kayıp ve katledildiğini iddia ettikleri taraflarının, o zamanın taşnakçıları olduğuna ve adlarını soyadlarını değiştirerek aramıza karışarak izlerini kaybettikdiklerini, şimdi ise bunların nesillerinin hala aramızda yaşadıklarına inanıyorum...
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
BÖLÜCÜ/AYRILIKÇI HER UNSURA KARŞIYIZ. AYRICA, ALLAH KATINDA TEK DİN İSLAM'DIR... HAK GELDİ,,BATIL ZAİL OLDU...
Selman akydn
Selman akydn 2 yıl önce
Duyuyorduk ama havada kalıyordu ama gerçekten çok şaşırdım belgeli her sey artık. Devlet kurumlarından bu insanların uzaklaşması gerekiyor başka çaresi yok
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
Devlette ERMENI DEVŞIRME olmamalı... Sözde demokrasi cenneti ABD bile devlette belli seviyelerden sonra WASP yani Beyaz Anglo Saxon Protestan kökenlilerden başka kimseyi istihdam etmemektedir. Böyle politikacılar din maskesiyle 30 senedir Türkiye'yi sömürmektedir... Yazık, çok yazık...
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
ERMENICI, FETOCU HASEKI VE AVANESI... PLAN YAPMAYIN PLAN... TUTMAZ MUSLUMAN TURK MEMLEKETI KAYSERIDE... TAPINAKÇILAR, İNGİLİZ AJANLARI, FETÖCÜLER, ERMENİCİLER OUT, MÜSLÜMAN TÜRKLER IN...!!!!!
Yeliz Kahraman
Yeliz Kahraman 2 yıl önce
ÖZHASEKİ, HEM ERMENİCİ, HEM DE FETÖCÜ... BU ERMENİCİLER, ERMENİ DİASPORASI'NA ÇALIŞAN UŞAKLARI, HER PARTİ, CAMIA VE ZUMREYE DAGILMISLAR... HEPSI AYRI YERLERDE CALISMA YAPIP, ORGUTLENME YAPIYORLAR... DIKKAT ETMEK LAZIM... ELINIZE SAGLIK OMUR BEY...
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
https://www.dailymotion.com/video/x744r35
Bilge
Bilge 2 yıl önce
Devlet sırrı mı bunlar kaynaklarınız sağlam
Suat Özcan
Suat Özcan 2 yıl önce
Mevzular derin, havalar serin, kripto temizliği lazım...
numanist
numanist 2 yıl önce
Kayseri bizleri şaşırtmaya devam ediyor
Omer solak
Omer solak 2 yıl önce
İnanamadım okurken bu kadar da olmaz dedim ama kanıtlı ortada. Gerçekten bu kadar da oluyormuş