USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Beşar Esad’ın terör örgütleri IŞİD/ DAEŞ/ PKK/ YPG ile ekonomik işbirliği ve İran’ın gerçek yüzü!

Beşar Esad’ın terör örgütleri IŞİD/ DAEŞ/ PKK/ YPG ile ekonomik işbirliği ve İran’ın gerçek yüzü!
09-06-2022

Avrupa Birliği ülkeleri, terörizme karşı ortak mücadele etmek ve vatandaşlarını en iyi şekilde koruma konusunda azimli ve kararlıdır. Avrupa Konseyi, bu amaçla 2005 yılında AB terörle mücadele stratejisini onaylamıştır. Bu strateji, dört temel süreç üzerine inşa edilmiştir; Önleme, Koruma, İzleme ve Karşılık Verme.  Buna benzer bir oluşum, Birleşik Devletler Hazine Bölümüyle irtibatlı çalışan Terörizm ve mali İstihbarat Bürosu TFI.

Ayrıca Mayıs 2017’de kurulan; ABD, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar ve BAE’nin üyesi, ABD ve Suudi Arabistan'ın eş başkanı olduğu Terrorist Financing Targeting Center TFTC /Terör Finansmanını Hedef Alma Merkezi.

TFTC üyesi ülkeler kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanına karşı koymanın temel özelliklerini, genel ticaret şirketlerinin güvenlik açıklarını, uygun müşteri durum tespiti ve diğer önleyici tedbirleri uygulayarak özel sektörün finansal şeffaflığının nasıl güçlendirileceğini ve dijital varlık finansını etkin bir şekilde düzenlemenin ve denetlemenin önemi konusunda mutabakat içindeler. Ara sıra canları sıkıldıkça Türkiye aleyhinde de rapor hazırlamayı ihmal etmiyorlar. 

Terrorist Financing Targeting Center TFTC /Terör Finansmanını Hedef Alma Merkezi…

-Brian E. Nelson-

TFTC Sorumlusu ABD Hazine Müsteşarlığı Terörizm ve Mali İstihbarat Başkanı Brian E. Nelson.  Hazine Müsteşarlığı Terörizm ve Mali İstihbarat üst düzey görevlilerinden biri de Türk asıllı ABD vatandaşı. Smith College mezunu, daha öncesinde Obama-Biden Yönetimi'nde ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanlığını yapan ve.  Hazine Müsteşarlığı Terörizm ve Mali İstihbarat departmanına atanmadan önce en son Bloomberg LP'de Küresel Kamu Politikası Başkanlığında bulunan Didem Nişancı.

Didem Nişancı, 9 Mart 1973 tarihinde dünyaya geldi. 1991-1995 yılları arasında ABD'de Ekonomi alanında eğitim aldı. Aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden'ın Hazine Bakanlığına atadığı Janet Yellen'ın özel kalem müdürü.

-Didem Nişancı-

Nişancı, 2018'de Bloomberg'deki görevine başlamadan Promontory Finansal Grup şirketinde çalıştı. ABD Senatosunun bankacılık komitesinde de görev alan Nişancı, 1998-2001 yılları arasında ise Hazine Bakanlığında görev yaptı. Şimdiki görevleri arasında Department of the Treasury – Office of Intelligence and Analysis/ Hazine Bakanlığı – İstihbarat ve Analiz Dairesi yer alıyor.

Şimdi durup dururken Terrorist Financing Targeting Center TFTC /Terör Finansmanını Hedef Alma Merkezi’nden neden söz ettim?

TFTC yönetimi; IŞİD'e petrol satışını kolaylaştıran Suriye merkezli Qatirji ağından iki kişiyi ve onların şirketi Al-Qatirji Company'yi kara listesine dahil etti. Al-Qatirji Company'nin sahibi ve ceosu Muhammed el-Katirci; IŞİD kontrolündeki bölgeye petrol ürünleri sağlamak da dâhil olmak üzere Suriye rejimi ile IŞİD arasındaki yakıt ticaretini kolaylaştırmakla suçlandı.

Oysa bu Katırcı şerefsizi, YPG/SDG ile de aynı ticareti ABD adına ve bilgisi dahilinde yapıyordu.

Hussam al-Qatirji, Suriye rejiminin terör örgütü IŞİD ile sözde savaştığı süreçte IŞİD/DAEŞ ile petrol ve buğday ticaretinde aktif şekilde yer aldı. 

Hussam al-Qatirji, 2014'ten itibaren Esad rejimi ile IŞİD arasında petrol ve buğday ticareti anlaşmalarına aracılık etmeye başladı. Ek olarak, Suriye Hükümeti ile IŞİD arasındaki 2016 ticaret anlaşmasında, Al-Qatirji Şirketi, petrol ve diğer emtialar da dahil olmak üzere IŞİD kontrolündeki bölgelere tedarik sağlamak için münhasır temsilci olarak tanımlandı.

İran İstihbaratının Al-Qatirji Company üzerinden IŞİD ile işbirliği…

İran’la IŞİD ilişkisi yeni bir ilişki değil. Baştan beri bilinen bir süreç. 

IŞİD’in Musul’u işgal ettiği süreçte bile pek çok IŞİD yöneticisinin ailesi  güvenlik nedeniyle İran’da ikamet ediyordu. İran’ın ABD’nin başını çektiği IŞİD karşıtı koalisyona katılmak için uzun zaman hazırlık yaptığı biliniyordu. Bu amaçla  İranlı diplomatların Sünni ülkelerde lobi faaliyetleri yürüttükleri medyada yer almıştı. İran rejimi; Irak'ta IŞİD'e karşı verilen mücadeleyi, Suriye'ye taşımak konusunda çok hevesli olduğunu gizlememişti.

Suriye merkezli Al-Qatirji Company, Irak’tan Suriye'ye silah da sevk eden bir nakliye şirketi olarak kurulmuştu. Aslında bu lojistik firmasının arka planında İran istihbaratının parmağı olduğu çok sonra anlaşılmıştı. Çünkü İran; Irak’ta IŞİD’e karşı yürüttüğü savaşı kendisi için bir propaganda aracı olarak kullanıyordu. Tıpkı şairin dediği gibi; “Ey düşmanım, sen benim ifadem ve hızımsın / Gündüz geceye muhtaç, bana da sen lazımsın!İran istihbaratı da böyle düşündüğünden kendi toprakları dışında yürüttüğü savaşa meşruiyet kazandırmak amacı ile  IŞİD’in varlığını propaganda malzemesine dönüştürmüştü. Bir başka neden de Irak ve Suriye üzerinden Lübnan’a dolayısı ile Akdeniz’e ulaşarak Şii Kuşak projesini tamamlamak istemeleriydi.

Amerika’yı büyük şeytan olarak nitelendiren İran’ın yönetici eliti, IŞİD’in  varlığını ABD ile  yakınlaşmada kullanışlı bir aparat olarak görmüştü. İlk başta İran’da örgütlenen, eğitilen ve silahlanan Iraklı Şii milisler ile IŞİD yükseldi. İran en başından beri hem finansal, hem askeri, hem zihin olarak sahada IŞİD ile savaşır görünmeyi tercih ederken el altında IŞİD ile anlaşmalı şekilde ilişkilerini devam ettirdi.

O nedenle IŞİD var oldukça İran’ın ABD ile yakınlaşması sürdürülebilir olacaktı. Günümüzde Tahran, Suriye’deki mevcudiyetinin garantisini, IŞİD ve benzeri terör örgütlerinin sahada görünür olmasına bağlıyor.

Hossam Ahmed Mohammed al-Katerji / Hüssam Ahmed Muhammed el Katırcı…

U.S. Office of Foreign Assets Control OFAC/ ABD Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi; EO 13582 uyarınca 6 Eylül 2018'de Muhammad al-Qatirji ve şirketi Al-Qatirji Company'i izlemeye aldı. Hüssam el-Katirji, “EO 13573” uyarınca 9 Kasım 2020'de OFAC tarafından Suriye Hükümeti'nin üst düzey bir yetkilisi olarak kayıtlara geçti. Katırcı’nın tam adı, Hossam Ahmed Mohammed al-Katerji.

-El-Katirci, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile…- 

Suriyeli Baraa Katırcı ve Hüssam bin Rüşdi el-Katırcı, DEAŞ için yakıt ticaretini kolaylaştıran Al-Qatirji Company’nin kurucuları olarak nitelendirilerek listeye alındı. Suriye milletvekili. Suriye'deki savaş yıllarında ortaya çıkan en önemli iş adamlarından biri olan 1982 Rakka doğumlu Hüsameddin el-Katirci'nin, işlerini yürütmek için militan grupları kullandığı biliniyor.

Bilgi kaynakları, el-Katirji'yi Halep'teki Masaken Hanano, Jabal Bedro, al-Ahmadiya ve Ard al-Hamra mahallelerinde düzinelerce evi, baskı kullanarak satın almak ve evleri kendi adına tescil ettirmekle suçluyor.

Al-Qatirji, Qatirji International Group'a başkanlık ediyor ve altı şirketin ve bu şirketlerde hisselerine sahip. Ayrıca 2016'dan beri Halep vilayetinin Halk Meclisi'ndeki temsilcisi. Katerji, Suriye İç Savaşı sırasında ortaya çıkan ve Suriye rejimi, isyancılar ve IŞİD tarafından tutulan alanlar arasında mal taşıyan yeni bir komisyoncu sınıfının üyesi olarak tanımlanıyor.

Söz konusu iki ismin -Baraa Katırcı ve Hüssam bin Rüşdi el-Katırcı- Devrim Muhafızları ile işbirliği içerisinde olduğu da açıklandı. ABD Devlet Güvenlik Başkanlığı, belirlenen kişi ve kuruluşların varlıklarının dondurulacağını, onlar adına doğrudan veya dolaylı herhangi bir işlem yapılmasının yasaklanacağını bildirdi.

Bu kişi ve kuruluşlarla ilişkisi ispatlanan kişilere karşı düzenli adımlar atılacağı da vurguladı. Açıklamada, Eşter ve Muhtar Tugaylarının İran tarafından desteklenen ve İran Devrim Muhafızları’ndan mali, askeri ve lojistik destek alan Bahreyn merkezli terörist örgütler olduğu ifade edildi. Kararın, TFTC üyesi ülkelerin, terörün finansmanını hedef alma amacına yönelik çalışmalarının devamı niteliğinde olduğu ve bu alanda Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri ile ABD arasındaki verimli iş birliğini uluslararası topluma gösterdiği ifade edildi.

“Katırcı, Suriye'nin Onassis'idir”

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Batı'yı IŞİD kaçakçılığına göz yummakla suçlarken, parlamentosunun bir grup üyesi, militanların eski kalesindeki, çiftçiler ve yöneticilerle sessizce iş yapıyordu. İş adamı ve milletvekili Hossam al-Katerji için çalışan tüccarlar, IŞİD bölgelerindeki çiftçilerden buğday satın alarak Şam'a nakletti ve grubun kesim yapmasına izin verdi.

Şii güç İran tarafından desteklenen Suriye'nin kuruluşundan bir şahsiyet ile katı Sünni İslam Devleti arasındaki buğday üzerinde işbirliği, bölgesel Sünni-Şii bölünmelerini derinleştiren bir savaşta yeni bir ironik bükülmeye işaret ediyordu. Çatışma ve “İslam Devleti” ile iddia edilen petrol ticareti nedeniyle ABD ve AB yaptırımları altında bulunan Şam, radikal İslamcı militanlarla herhangi bir ticari bağlantıyı şiddetle reddetmiş ve onların iktidara gelmesinden ABD'nin sorumlu olduğunu öne sürmüştü.

O dönemde tahıl tarımı yapan toprak sahipleri, IŞİD'e yüzde 10 vergi veya zekât ödemek zorunda olduklarını ve sezonlarının tüm ürünlerini çok katmanlı plan kapsamında Katerji'nin tüccarlarına sattıklarını söylemişlerdi. Yerel yetkililer, Katerji'nin tüccarlarının Rakka ve Deyrizor'dan buğday satın aldığını ve IŞİD'e yüzde 20 verdiğini  belirtiyordu. Benzer bir “İslam Devleti” sonrası yerel örgüt olan Tabqa ortak liderlik konseyi vekili Awas Ali, "Bir kamyon 100 çuval taşıyorsa, onlar (İslam Devleti) 20 çuval tutar ve gerisini kamyoncuya verir" demişti.

Tahran, Şam, Moskova ekonomik işbirliğinin, askeri koordinasyonun ve siyasi diyaloğun seviyesini yükseltme yönünde politika izleyerek bu işbirliğini perdelediler. Suriye hükümeti, ülkenin petrol sahalarının çoğunun kontrolünü Suriyeli muhaliflerle paylaşmak zorunda kaldı. Savaşın tırmanmasıyla da petrol sahaları IŞİD'e geçti. IŞİD, 2014'te Suriye'nin doğusunda, Deyr ez Zor'daki en zengin petrol sahası el Ömer dâhil, çoğu sahanın kontrolünü ele geçirdi.

Petrol satışları örgütün en büyük gelir kaynağı olmuştu. ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre IŞİD, 2015'te, petrol gelirlerinden ayda yaklaşık 40 milyon dolar kazanıyordu. IŞİD, 2017'de petrol sahalarının kontrolünü Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) kaptırdı.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenlediği operasyon sonucu Suriyeli Kürtler, bölgede büyük oranda toprak kaybetse de, Fırat'ın doğusundaki petrol sahalarının büyük bir kısmı hala SDG'nin kontrolünde.

İngiltere'de yayınlanan Daily Telegraph gazetesi, daha önce haberleştirdiği, Suriye yönetiminin IŞİD'den petrol satın aldığına dair iddiaların, ele geçirilen yeni belgelerle kanıtlandığını öne sürdü. IŞİD'in petrol işlerini Abu Sayyaf düzenliyordu. O yıllarda Suriye yönetimi, petrol ticareti yaptığı IŞİD'e her ay fazladan 40 milyon dolar kazandırmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın Ankara'ya yapacağı ziyaretin Türk Dışişleri tarafından ileri bir tarihe ertelenmesinin nedeni daha net anlaşılıyor değil mi?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.avrupa.info.tr/tr/terorle-mucadele

https://npasyria.com/en/52091/

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-50498010

https://www.rudaw.net/english/middleeast/07062022

https://www.martindale.com/attorney/brian-e-nelson-31808842/

https://www.senate.gov/legislative/LIS/roll_call_votes/vote1171/vote_117_1_00474.htm

https://www.congress.gov/nomination/117th-congress/604

http://www.sonnokta.at/haber-haber-174986.html

https://home.treasury.gov/news/press-releases/

https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0807

https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions/20210929

https://www.smith.edu/about-smith/smith-history

https://www.crowell.com/NewsEvents/AlertsNewsletters/all/Qatar-and-the-United-States-Take-Coordinated-Action-Against-Terrorist-Financiers/pdf

https://www.aa.com.tr/en/middle-east/syria-ypg-pkk-continues-to-sell-oil-to-assad-regime/2034555

https://sa.usembassy.gov/treasury-terrorist-financing-targeting-center-partners-issue-first-joint-sanctions-key-terrorists-supporters

https://www.sustg.com/u-s-saudi-chaired-body-created-to-fight-terrorism-financing-sanctions-six/

https://www.al-monitor.com/tr/contents/articles/originals/2019/05/russia-syria-trade-challenges.html

https://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-wheat-islamic-st-idUSKBN1CG0EL

https://sanctions.lursoft.lv/person/hossam-ahmed-mohammed-al-katerji/eu-119228-126881?pdf=1

https://www.saudiembassy.net/news/riyadh-based-terrorist-financing-targeting-center-concludes-exercise-disrupting-illicit-finance

https://tr.euronews.com/2021/01/21/abd-hazine-bakan-n-n-ozel-kalem-muduru-turk-as-ll-didem-nisanc-olacak

https://www.ntv.com.tr/ekonomi/didem-nisanci-kimdir-janet-yellenin-ozel-kalem-mudurudidem-nisanci-oldu,Ix2g05XbU0aYLCLs_U2O0g

https://www.trthaber.com/haber/dunya/korfez-ulkeleri-ile-abd-yeni-kisi-ve-gruplari-teror-listesine-aldi-686148.html

https://turkish.aawsat.com/home/article/3689026/ abd-ve-suudi-arabistan’ın-başkanlığındaki-tftc’den-çeşitli-terör-örgütleriyle

https://www.ajanshaber.com.tr/iranla-isid-iliskisi-yeni-bir-iliski-degil-haber-219942

https://www.internethaber.com/erdogan-hakli-cikti-esad-ve-isid-arasinda-sok-anlasma-1588009h.htm

https://www.dailysabah.com/syrian-crisis/2018/09/07/ypg-suspends-oil-deals-with-assad-regime-as-us-sanctions-iran-tied-middlemen

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?