USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Bakanların yıldız parlatma operasyonları işe yarar mı?

17-04-2019

Yılan hikâyesine dönen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin sonuçlanması an meselesi. İster, “mundar oldu” deyin ister zemzemle yıkayın bu seçimin günahı da sevabı da mevcut iktidarın. 

Kim ne derse desin; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, beceriksiz elemanların rüzgârı tersine döndürme teşebbüslerini keyifle ve ibretle izlediğinden eminim.

Bu elemanlar, yolun sonuna gelindiğinin farkında ve biraz da panikleri ondan. Parti örgütü, yeni bakanlar kurulu ve bürokrasideki değişim Cumhurbaşkanı’nın ajandasında.

Korkunun ecele faydası yok!

Kızılcahamam Kampında olmak istemezdim!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 26-27-28 Nisan tarihlerinde MYK, MKYK üyeleri, il başkanları, milletvekilleri ve belediye başkanlarının tam kadro katılacağı Kızılcahamam’da düzenlenecek kamp için neredeyse günleri iple çekiyor.

Birilerinin hesabı ödemesi gerekir.

Çünkü İstanbul, Ankara, Antalya gibi büyükşehirlerin kaybedilmesi, üretim ve sanayi bölgelerinde oyların düşmesi, AK Parti’nin güçlü olduğu bölgelerde gerilemesi, parti örgütlerinde yaşanan durgunluk nedeniyle başarısız olan parti yöneticilerinin ve bazı bakanların görevden alınmaları gündemde. 

Bürokrasi zaten yangın yeri. 

Yeni Bakanlar Kurulu ne zaman açıklanır?

Kamuoyu, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim sonrası bakanlar kurulunda bazı isimleri değiştirmesine odaklandı.

Proje geliştiremeyen ve hükümetin yüz günlük programlarına ciddi katkı sunamayan isimler topun ağzında. 

Yeni Bakanlar Kurulu’nun nasıl şekilleneceği İstanbul seçim resmi sonuçlarının yayınlanmasına göre belli olur.  

Muhtemelen 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak oruç ayı Ramazan öncesinde ve 26-27-28 Nisan tarihlerinde Kızılcahamam’da düzenlenecek istişare toplantısı sonrasında kamuoyu ile paylaşılacaktır. 

Fransız parlamenter üzerinden Yeni Kabineye selam!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hemşerim olur. O Antalya'nın Alanya ilçesine bağlı Türkler Köyünden, ben Isparta Senirkentli.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Uluslararası İlişkiler mezunu. New York Long Island Üniversitesi'nden ekonomi alanında yüksek lisansı var.

Avrupa Birliği mimarlarından, 1990 yılından bu yana Türk öğrencilerin de dahil edildiği Jean Monnet bursuyla 1993-1995 arasında London School of Economics'de (LSE) doktora çalışmasını yaptı. 

Ocak-Aralık 2013 döneminde AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısıydı. 2010-2012 yılları arasında AKPM Başkanlığı'na seçilerek bu görevi üstlenen ilk Türk Parlamenter oldu.

26 Aralık 2013 - 29 Ağustos 2014 tarihleri arasında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yaptı. 29 Ağustos 2014 - 30 Ağustos 2015 tarihleri arasında 62. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nde Dışişleri Bakanı oldu. 

Ta o günden bugüne Dışişleri Bakanı.

Çavuşoğlu’nun seçim bölgesinde Antalya Büyükşehir Belediyesini CHP aldı…

Bazı bakanların değiştirilmesinde işletilmesi beklenen seçim bölgesindeki başarı veya başarısızlık kriteri eğer Çavuşoğlu için işletilirse Çavuşoğlu’nun kabine dışı kalması kuvvetle muhtemel.

Geçmiş yıllardaki performansı ve başarıları konumunu korumasını sağlar mı?

Yıllardır politikanın içinde olduğundan tüm hesabını yapabilecek kurt bir siyasetçi. Kılı kırk yardığı gibi, eksisini fazlasını çoktan ölçüp biçip tartmıştır bile.

Ama işi şansa bırakmak niyetinde olmadığı anlaşılıyor.

Geçtiğimiz hafta Antalya’da; Fransa'da sözde Ermeni soykırımını kabul eden “24 Nisan Kararnamesi”nin resmen yürürlüğe girmesinin ardından, NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz Orta Doğu Özel Grubu Ortak Toplantısı düzenlendi.

Çavuşoğlu’nun beklediği fırsat ayağına gelmişti. Fransız parlamenter Sonia Krimi’nin attığı pası gole çevirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinden parlamenter Sonia Krimi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un sözde Ermeni soykırımına yönelik eleştirilerinin kendisini şoke ettiğini söyleyerek, “Tarih kazananlar tarafından yazılmaz mı? Birçok ülke için PKK terörist değildir ama sizin için böyledir. Bunu dikkate almamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Bunun üzerine kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Soykırım konusunda Türkiye'ye ders verecek son ülke Fransa'dır. Cezayir'de olanları unutmadık. Haddinizi bildirmeye devam edeceğiz” şeklinde cevap verdi.

Sonrası malum. Sosyal medya coştu! 

Çavuşoğlu; “Fransızlara haddini bildiren yeni Türkiye’nin kahramanı” payesiyle tarihe geçti. 

Arap asıllı Tunuslu göçmen Sonia Krimi, arkasına bakmadan soluğunu Fransa’da aldı.

”Trump’la görüşen Türk bakan” olmak, yeniden bakan olmak için işe yarar mı?

Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, Türkiye temasları sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Erdoğan’la üçlü görüşme gerçekleştirmişti. 

Bakan Albayrak, Washington’a gidince sıra Jared Kushner’e geldi!

Ne sırası mı? 

Bakan Albayrak, bir hafta ABD’de sermaye çevreleri ile görüştü…

Reuters haber ajansı, ABD merkezli uluslararası yatırım bankası JP Morgan'ın organize ettiği toplantıda ABD'de yüzlerce yatırımcıya bir sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ABD Merkez Bankası (FED) ile Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) para politikalarını gevşek tutmasının yatırımcıları riskli varlıklara yönelttiğini, bunun da Türkiye'ye yardımcı olduğunu ifade etmesine rağmen reform paketinin ikna edici bulunmadığını, Bakan’ın Türkiye'nin resesyondan hızla çıkacağı yönündeki beklentileri, toplantıya katılanlar arasında fazla karşılık bulmadığını” abonelerine geçmişti. 

“Kötü haber tez yayılır” derler ya! Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da; Washington'da yabancı yatırımcılara ekonomik reform planı hakkında bilgi verdiği, ancak ikna edici bulunmadığı Türk basınında yer aldı.  

Bakan Albayrak, ABD’de para bulamadı ama Trump’a merhaba dedi!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ile Başkent Washington'da bir araya geldi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve G20 toplantıları için ABD'ye gelen ekonomiden sorumlu Bakan Albayrak, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Trump'ın kıdemli danışmanı Jared Kushner ile görüştü.

Heyette Ankara’nın Washington Büyükelçiliğinden kimse yoktu!

Bu dörtlü görüşmede ne konuşulduğu bilinmiyor. Dediğim gibi Türk Dışişleri’nden kimse katılmadığı/davet edilmediği için diplomasi literatürüne göre kayıt dışı bir görüşme.

Trump'ın kıdemli danışmanı Damat Jared Kushner’ın bir diğer damatla dostluk dayanışması. 

Albayrak, sosyal medyadan “Washington'da ABD Başkanı Donald Trump tarafından kabul edildik. Kendilerine Cumhurbaşkanımızın selam ve mesajlarını ilettik. İş birliğimizi artırmaya yönelik adımları görüştük.” diye açıklama yaptı.

Bakan Albayrak, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ile Amerikan-Türk Konseyi (ATC) tarafından düzenlenen 37'nci Ortak Yıllık Konferans'ın gala yemeğindeki konuşmasında, Beyaz Saray'da da muhatapları ve mevkidaşıyla bir araya geldiğini ve bu görüşmenin çok olumlu geçtiğini söylemişti. 

Borsa’nın ve dövizin verdiği tepkiye bakılırsa Washington çıkarmasından geriye, ABD Başkanı Trump’la çekilen fotoğraf karesinin hatıra bakiyesi kalmış olmalı.

Sosyal medyadan paylaşılan “Sepet sepet yumurta sakın beni unutma” dozlu tribünlere mesaj, yeni kabinede yer almak için işe yarar mı? Birlikte göreceğiz.

Terörle mücadeleden uluslararası sularda uyuşturucu operasyonuna…

Kimine göre, kabinede yeri en garantili bakanlardan biri de Süleyman Soylu

Terörle mücadelede başarı grafiği yüksek. Hele CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na saydırması, fanatik seçmen tabanında kısa sürede onu fenomen yaptı.

Allah var; dili kemiksiz. 

İçişleri Bakanı Soylu, Demokrat Parti Başkanı olduğu dönemde AK Parti’yi sert sözlerle eleştirmiş, 2012’de AK Parti’ye katılmıştı.

Ama kimse “kılçıksız balık” olmadığı gibi, “Bulunmaz “Hint Kumaşı” da değil. 

Neden mi?

Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan, Temmuz 2017’de makamında intihar etti. Çalışkan’ı intihara sürükleyen olayın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun oğlu Engin Levent Soylu'nun gözaltına alınan bir arkadaşının “usulsüz biçimde serbest bıraktırılmasıyla ilgili olduğu” iddia edilmişti.

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın konuyu öğrenmesi üzerine olayla ilgili tutanak tutarak Bakan Soylu hakkında resmi işlem başlatmasını istediği, Silivri Emniyet Müdürü Çalışkan’ın da oluşan baskıya dayanamayarak intihar ettiği öne sürülmüştü.

Belki kamuoyuna yansımayan başka olaylar da vardır. Cumhurbaşkanı Erdoğan en iyisini bilir.

Mülteciler gemi kaçırdı sesi çıkmadı, yeni bakanlar kurulu yaklaşınca uluslararası sularda uyuşturucu operasyonu gerçekleştirdi…

Geçtiğimiz Mart ayında Palau [PW] bayrağı taşıyan 2015 yapımı, 52m × 8m ebatlı, 484 tonajlı Bunkerıng Tanker türündeki kargo gemisi EL HIBLU 1, İstanbul’da Küçükyalı’dan (kimine göre Tuzla) Trablus istikametinde hareket ettikten sonra Libya açıklarında, Libya’dan hareket ettikten kısa süre sonra tekneleri batan 108 göçmeni kurtarmış ve daha sonra bu göçmenler tarafından kaçırılmıştı. Gemiyi Malta ordusu kurtarmıştı.

Türk mürettebatı, Malta korsanlarının insafına terk edenler kimlerdi? Neden harekete geçip mültecilerin el koyduğu gemiye operasyon yapmadılar?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polis ve jandarmanın uluslararası sularda uyuşturucu operasyonu gerçekleştirdiğini duyurduğunda, donanma personeli bir dostum bunları sormuştu.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; Trablus/Libya’ya 78 deniz mili, Staks/Tunus’a 150 deniz mili ve Türkiye’ye yaklaşık 750 deniz mili (1390 km) mesafede uluslararası sularda icra edilen operasyonda 5 ton toz esrar ele geçirildiği belirtildi.

İzmir’den çıkan balıkçı teknesi, üç ülkeden uyuşturucu alıp dönüşe geçmiş, uyuşturucu kaçakçılarının bir bölümünün içerisinde bulunduğu, Türk bayrağı taşıyan “Pervinoğulları” adlı geminin Moritanya, Senegal gibi Afrika ülkelerinden yüklenen uyuşturucu maddeyle Akdeniz üzerinden Türkiye'ye doğru geldiği bilgisi alınınca “Birlik Operasyonu” kapsamında 231 personel ile tekneye 1390 kilometre uzakta uluslararası sularda baskın yapılmış, teknede 6, Türkiye’de de 7 üyesi yakalanan şebeke çökertilmişti.

“Bir atım var ala paça / koyvermiyor kırat geçe peh peh peh!..”

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Nazan
Nazan 5 yıl önce
Nazar etme ne olur çalış senin de olur
Kazak Abdal
Kazak Abdal 5 yıl önce
Seçimi iptal edeninde...