USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Ankara MTA'da doğalgaz patlaması ve ODC- ABD Büyükelçiliğinin ‘Marine Corps Ball’ hazırlığı

25-10-2021

İki gün önce Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün Eskişehir yolundaki yerleşkesinde patlama meydana geldi. Resmi açıklamalarda; sabah saatlerinde doğal gaz iletim hattında oluşan gaz sıkışması nedeniyle meydana gelen patlamanın ardından yangın çıktığı kaydedildi.

Görgü tanıkları ise 10 dakika ara ile iki patlamanın meydana geldiğini, ikinci patlamanın daha şiddetli olduğunu, patlamanın etkisiyle çevreye demir parçaların saçıldığını söylüyor. Zaten bunu medyada yayınlanan görüntülerden de anlamak mümkün.

Doğalgaz Patlaması” görünümlü sabotaj olma ihtimali yüksek olay mahalli yakınlarında, Ticaret  Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı var. Ayrıca Söğütözü semtinde yeni inşa edilen ABD Ankara Büyükelçiliği de MTA'ya mücavir alanda  konuşlu.

Etrafa serpiştirilmiş başka kurumlar, meslek odaları ve Amerikalılara ait firmalar mevcut. Hatta  şehir efsanesine göre, ikili anlaşmalar çerçevesinde Ankara’da faaliyet gösterdiği iddia edilen Federal Soruşturma Bürosu/ Federal Bureau of Investigative FBI binasının da patlama mahalline yakın bir yerde olduğu söylentisi yaygın. 

İhtimaller…

1- Patlama gerçekten teknik bir aksaklık ile ilgili. Doğalgaz sıkışması sonucu meydana geldi, dolayısıyla sabotaj veya terör eylemi değil. 

2- Patlamanın gerçekleştiği meskûn mahal, sıradan bir kuruma ait değil. Maden Tetkik Arama üzerinden Türkiye’nin Akdeniz ve Karadeniz'de doğalgaz ve petrol aramasına yönelik, dış güçlerin tepki mesajı veya tehdidi olabilir. 

3- Patlama her ne kadar yeni inşa edilen ABD Büyükelçiliğine 1 km. uzaklıkta gerçekleşse de AK Parti iktidarının ilk yılında 15 ve 20 Kasım 2003 tarihlerinde, İstanbul’da dört farklı noktada, bomba yüklü ikişer kamyonetin infilak ettirilmesiyle gerçekleştirilen bir dizi intihar saldırısını hatırlatıyor.

4- Türkiye, stratejik konumu nedeni ile paylaşılamayan bir ülke. ABD, Çin/İngiltere ve Rusya, Türkiye üzerinde siyasi, ekonomik ve askeri nüfuzlarını artırmak için kıyasıya mücadele ediyorlar. Dolayısıyla iletim hattında oluşan gaz sıkışması görünümlü doğalgaz patlaması görünümlü olay, saydığım ülkelerden birinin diğerine mesajı olabilir vs.vs. 

ABD Silah Sanayinin Taşeronu Office of Defense Cooperation Türkiye ODC-T…

Türkiye ile ABD arasındaki askeri ilişkileri nesnel bir perspektiften değerlendirebilmek için Office of Defense Cooperation birimini iyi tanımak gerekiyor. ODC-TTürkiye/ABD Savunma İşbirliği Ofisi, 2. Dünya Savaşı sonrası Türkiye'ye askeri yarım amaçlı 1947'de  Ankara’da kurulan Amerika Birleşik Devletleri Güvenlik Destek Organizasyonu. İlk kurulduğunda Ortak Amerikan Askeri Misyonu  (JAMMAT) olarak adlandırıldı. 1958'de Amerika Birleşik Devletleri Türkiye'ye Yardım Askeri Misyonu “JUSMMAT”’a dönüştürüldü.

Bu ofis Türkiye, NATO'ya katıldıktan sonra 1952'de Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Komutanlığı'nın (USEUCOM)  çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. 1994'ten itibaren ODC-T,  Türkiye Savunma İşbirliği Ofisi olarak biliniyor. ODC'nin ambleminde yer alan 13 yıldız, DOD'un 13 istihbarat kuruluşunu temsil ediyor.

İşin ilginci ABD’nin İngiltere hariç, hemen her NATO üyesi ülkede oluşturduğu Savunma İşbirliği Ofisi (ODC) Almanya'da Türkiye’den çok sonra kurulmuş. Bu yapılandırma Soğuk Savaş döneminde anti Sovyetik politikalar geliştiren, ABD ve İngiltere’nin başını çektiği Batı Blokunda yer alan Federal Almanya Cumhuriyeti ordusu Bundeswehr'in 1955’te silahlandırılmasına kadar uzanıyor. Bu kapsamda ilk oluşturulan Askeri Yardım Danışma Grubu'na (MAAG), Savunma İşbirliği Ofisinin temelini teşkil eder.  

ODC  Türkiye dahil kurulu olduğu her ülkede Büyükelçinin yetkisi altındadır ve organizasyonel olarak Stuttgart'taki United States European Command USCENTCOM / ABD Avrupa Komutanlığı Karargâhı’na bağlıdır. Sorumluluk alanı, başta Irak ile Afrika'da Mısır ve Orta Asya'da Afganistan da dâhil olmak üzere Orta Doğu'yu kapsar.

Merkezi Florida eyaletine bağlı Tampa kentinde bulunan MacDill Hava Kuvvetleri Üssü'ndedir. Komutanlık, 1991 Körfez Savaşı'nda Çöl Fırtınası HarekâtıAfganistan Savaşı ve Irak Savaşı da dâhil olmak üzere birçok askerî operasyonda ana Amerikan varlığı olarak faaliyet gösterdi. 2015 yılı itibarıyla CENTCOM güçleri öncelikli olarak Afganistan, Irak ve Suriye'de konuşlandırıldı. Ofis ABD ordusu adına Tuğgeneral rütbesi ile temsil edilir. 

ODC-T’nin tümgeneral olan komutanı, Türkiye'deki ve bölgedeki en yetkili Amerikan görevlisi. Üstelik bu komutan, Birleşik Devletler’in Avrupa’daki güçlerinin komutanı, Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı’nın temsilcisi. Kısaca "U.S. European Command" ın…

ODC’nin faaliyette bulunduğu 20 ülkede adresi, normal olması gereken gibi bir Amerikan toprağı olan Amerikan Elçilikleri ama Türkiye’de bu örgütün adresi, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Merkez Orduevi, Kara Harp Okulu gibi çok önemli Türk askeri varlığının tam ortasında yer alıyor. 

ODC-T, Türkiye/ABD Savunma İşbirliği Ofisi neler yapıyor?

Ordu kantinlerinin kurulmasına öncülük etti. Askeri satış programlarının yöneticisi oldu ve soğuk savaş dönemi şartları gereği Millî Savunma Bakanlığı ile Pentagon arasında irtibat oluşturdu ve danışmanlık yaptı. ODC-T iki ülke arasındaki tüm savunma işbirliği faaliyetlerinden sorumludur. Bu faaliyetlerin başında ABD'nin askeri ekipman ve eğitim desteği gelmektedir.

Bu kapsamda savunma sanayi ürünleri, hizmetler ile The Foreign Military Sales (FMSYabancı Askeri Satış (FMS) programı, değiştirilmiş şekliyle Arms Export Control Act (AECA), Silah İhracatı Kontrol Yasası aracılığı ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin ABD Silah sanayisinden  tedarik etmesini sağlamak da görevleri arasındadır. Savunma işbirliğinin diğer alanları arasında silah araştırma, geliştirme ve üretim, test ve değerlendirme programları, savunma sanayi işbirliği, kooperatif lojistik, doğrudan ticari satışlar ve çeşitli kaynaklardan savunma malzemelerinin uluslararası transferi yer alıyor.

Yine bu anlaşmalar çerçevesinde her yıl yüzlerce subay, eğitim için Amerika Birleşik Devletleri'ne gönderiliyor. Bu ofis, Ankara-Londra ve Ankara-Moskova yakınlaşmasını çok yakından takip ediyor. Ankara - Washington arasında patlak veren F 35 krizinin mimarı bunlar çünkü ilgili raporları bunlar hazırladı.

Türkiye ile ABD arasındaki anlaşmazlıklarda ana konulardan birini F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı oluşturuyor.

1995 yılından beri F-35 program ortağı olan Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için yaşanan kriz sonrası Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından 21 Nisan 2021’de F-35 Programı, ortak mutabakat zaptından çıkartıldı. 

Bu gelişmelere bakılırsa, sözde Türk Silahlı Kuvvetlerine destek amaçlı oluşturulduğu iddia edilen ODC-T, destek değil köstek olmuş. 

ODC-T - U.S. EMBASSY, ABD Ankara Büyükelçiliği ABD Donanma Gününü kutlamaya hazırlanıyor…

Bizzat kendi büyükelçilik sitelerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye Temsilciliğinin amacı, “Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Türkiye’deki vatandaşlarının hedeflerini teşvik etmek ve menfaatlerini korumak” şeklinde belirtilmiş. 

ABD Ticaret Bakanlığınca “Yükselen Büyük Pazar” olarak tanımlanmış 10 ülke/bölgeden biri olan Türkiye’de Amerikan ticari menfaatlerini teşvik etmek üzere çalışmalar yürüttüklerini söylüyorlar. Tabii ki çalışmalar bunlarla sınırlı değil. Aklınıza gelebilecek her türlü faaliyet bunların işi.  Rahip Brunson, Metin Topuz gibi deşifre casusluk skandalları yakalarından düşmüyor. 

ABD ve Türkiye’de "Marine Corps Ball"…

Türkçesimarine edilmiş körpe balık anlamına tabii ki gelmiyor. ABD Deniz Piyadeleri Balosu demek. Salgın ve bulaşı nedeni ile 2020'de bir çok ülke ve donanma üssünde kutlanamayan bu gün için kabul gören genel tarih 10 Kasım.  

1775'ten gününüze kadar bir süreç. Bu yıl 246. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri yapılması planlanıyor. Ancak Deniz Piyadeleri Komutanı General David Berger'in "COVID-19 salgını nedeniyle çok fazla ihtiyatlı davrandığı" ve bu nedenle, ülkenin başkentindeki Deniz Piyadeleri doğum günü balosunu iptal ettiği söyleniyor. 

Ancak ABD Deniz Piyadeleri Balosu, Türkiye’deki Amerikalılar için    tüm dünyada olduğu gibi 10 Kasım’da kutlanamıyor. Çünkü o tarih, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıldönümü tarihine denk geliyor. 

“Marine Corps Ball” Türkiye’de 4 Aralık 2021 Cumartesi günü…

ODC-T - U.S. EMBASSY/ ABD Ankara Büyükelçiliği ABD Donanma Piyadeleri Gününü 10 Kasım 2021 Çarşamba günü değil 4 Aralık 2021 Cumartesi günü kutlamaya hazırlanıyor. Bu tarih değişikliğinin sebebini yukarıda belirtmiştim. 

Amerikalıların “4 Aralık” seçiminde hinlik var!..

Tanrının günleri torbaya mı girdi? Neden 4 Aralık? Çünkü 4 Aralık tarihi, Amerikan Mandacılığının bu topraklardaki resmi başlangıç tarihi. 

1. Dünya Savaşı sonrasında Türk Devletinin topraklarının işgalini de bir grup gazeteci yazar “Wilson Prensipleri”ne sarılarak ABD’nin yardımını sağlamayı amaç edinen özel bir dernek de kurdular. 

"Wilson Prensipleri Derneği" adını alan bu örgütün öncülüğünü Halide Edip Adıvar ile Ahmet Emin Yalman yaptılar. 4 Aralık 1918’de kurulan Dernek, başlangıçta “eğitim, aydınlanma süreci” diye adlandırılan A.B.D. ile işbirliği, çok geçmeden “ABD Mandası” fikrine dönüşmüştü.

4 Aralık 1918'de İstanbul'da  faaliyete geçen “Wilson Prensipleri Cemiyeti” kuruluş tarihinde ABD Deniz Piyadeleri Balosunu kutlamak ne fantezi ama? 

Bu arada baloya davet edilenlerin listesini bizzat ABD Ankara Büyükelçiliği Misyon Başkan Yardımcısı Scott M. Oudkirk  hazırlıyor. Ayrıca davetlilerin güvenlik soruşturmasını yürüten ekip ona bağlı.

Bakalım hangi Bakan, Bürokrat, siyasetçi, sanatçı, iş insanı, 4 Aralık 2021 Cumartesi günü, yeni yapılmakta olan ABD Büyükelçiliği yakındaki “JW Marriott Hotel Ankaradaki Marine Corps Ball'a katılacak?

-ABD Ankara Büyükelçiliği Misyon Başkan Yardımcısı Scott M. Oudkirk-

Scott M. Oudkirk, Temmuz 2021'de ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde Misyon Başkan Yardımcısı olarak görevine başladı. 2018-2020 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı İran İşleri Ofisi Direktörü olarak görev yaptıktan sonra Ankara'ya geldi. 2014'ten 2014'e 2017'de, önce Bağdat Büyükelçiliği Siyasi Müsteşar Yardımcısı ve ardından Dışişleri Bakanlığı Irak İşleri Ofisi Direktör Yardımcısı ve Müdür Vekili olarak IŞİD'e karşı kampanyaya odaklandı.

Kıdemli Dış Hizmetin bir kariyer üyesi olan Oudkirk, daha önce iki görevde yedi yıl boyunca hem Ankara hem de İstanbul'da görev yaptı ve geçici görev süresini uzattı. Ayrıca Ulusal Güvenlik Konseyi'nin yanı sıra Çin ve Jamaika'da da görev yaptı.

1998 yılında Dış Hizmet komisyonunu almadan önce Ticaret Departmanının Uluslararası Ticaret İdaresi ve General Electric Company için çalıştı. Georgetown Üniversitesi Dış Hizmet Okulu mezunu olan Oudkirk, Columbia Üniversitesi ve Ulusal Savunma Üniversitesi'nin Eisenhower Okulu'ndan da yüksek lisans derecelerine sahip. 

Oudkirk, Tayvan'daki Amerikan Enstitüsü Müdürü Sandra Oudkirk ile evli ve hepsi Türkiye'de doğan üç çocuk babası.

Şimdi bu satırları son söz yerine okuyun, ODC, Pentogon bünyesinde faaliyet gösteren CIA, DIA, NSA gibi 13 adet istihbarat ve müdahale örgütünün işbirliği ofisidir.

Seferberlik Tetkik Kurulu”nun ODC’nin ilk ismi olan JAMMAT binasında kurulduğu düşünülürse, Amerikan istihbarat ve müdahale güçleri arasında “Army Special Operations Forces”ın -kısa adı ARSOF, Amerikan Özel Harekat Kuvvetleri- bulunmaması da mümkün olmadığından, ODC ve Türk Özel Kuvvetler Komutanlığı arasında organik bir bağlantı olduğunu söylemek, pek hayalci olmayacaktır. Siz ne dersiniz?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça 

https://www.trthaber.com/haber/gundem/ankarada-mta-yerleskesinde-patlama-618636.html

https://www.dikgazete.com/gundem/mta-yerleskesinde-patlama-oldu-h644379.html

https://www.bundeswehr.de/de/organisation#Z7_B8LTL2922TPCD0IM3BB1Q22TQ0

https://www.bundeswehr.de/de/ueber-die-bundeswehr/geschichte-bundeswehr

https://www.dsca.mil/foreign-military-sales-fms

https://www.centcom.mil/

https://armedservices.house.gov/subcommittees/strategic-forces-115th-congress

https://www.militarytimes.com/news/your-military/2018/08/21/new-centcom-socom-leadership-named/

https://csis-website-prod.s3.amazonaws.com/s3fs-public/legacy_files/files/media/csis/pubs/uscentcom3%5B1%5D.pdf

https://www.amerikaninsesi.com/a/f-35-krizi-f-16-anlasmasina-donusebilir-mi/6275494.html

N. Çiğdem Avcı Kanat, Türk- Amerikan İlişkileri ve Basındaki Yansımaları (1945- 1952), İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İstanbul 2006, http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/41697.pdf

http://turkey.usembassy.gov/odc_turkey.html

http https://tr.usembassy.gov/tr/

https://tr.usembassy.gov/tr/embassy-consulates-tr/ankara-tr/dcm-tr/

http://www.af.mil/information/bios/bio.asp?bioID=15010

https://de.usembassy.gov/office-of-defense-cooperation-odc/

https://www.muzakerat.com/makale/turkiyede-gizli-bir-amerikan-karargahi-odc-246

https://www.wearethemighty.com/mighty-culture/marine-corps-ball/

https://www.marinecorpstimes.com/news/your-marine-corps/2021/10/12/tell-us-is-your-marine-corps-unit-having-a-birthday-ball/

https://www.defensenews.com/breaking-news/2021/10/13/marine-corps-commandants-246-birthday-ball-canceled-due-to-covid-19/

https://www.marriott.com/default.mi?aff=MARWW&affname=1011l15537&co=WW&nt=PH

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
mete
mete 2 yıl önce
Düşman postalımızın dibinde mi, yendik; Diz dize miyiz yenildik. Gerisini zaman gösteriyor. Kötülük sadece uzun vadede yeniliyor. Kararlılıkta Sabır mı, Tembellikte İnat mı? Neyse, Yıkılıp gitsin sistemli kötülükleri!!
Cemal KATAR
Cemal KATAR 3 yıl önce
Amerikan ve İsrail Siyoniz mi bu dünyada n yok edilmedikçe mazlumların huzura kavuşması hiç bir zaman mümkün dünyada yaşanan her türlü terörist örgütlerin desdekcileri bunlardır .
sürmeneli
sürmeneli 3 yıl önce
Balo bizi bozar uşağum
cezmi baba
cezmi baba 3 yıl önce
Yanki go home
Enver
Enver 3 yıl önce
Bu siyonist gücünü tüm uzuv uzantı damarları tek tek kesilip temizlenmedikce ki bir asırdır şerlerinden başka işi zoru olmayanlara çok tahammül edilmiş