USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Alman Kristin dul, Adıyaman yetim kaldı! Dengir Mir Mehmet Fırat öldü!

13-07-2019

Fazilet Partisi, AK Parti ve HDP'de milletvekilliği yapan Dengir Mir Mehmet Fırat (76) vefat etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısının ardından önceki gün Fırat'ı hastanede ziyaret etmişti.

Yaklaşık 6 haftadır akciğer kanseri tedavisi gören Fırat, gece yarısı hayata veda etti. 

Fırat'ın cenazesi, ikindi namazını müteakip Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. 

Dengir Mir Mehmet Fırat kimdir? 

Dengir Mir Mehmet Fırat, 8 Ağustos 1943 yılında Adıyaman Kâhta'da dünyaya geldi.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

Serbest avukatlık, çiftçilik ve ihracatçılık işiyle uğraştı. Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. 

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Kurucular Kurulu Üyesi oldu.

Dengir Mir Mehmet Fırat, 21. Dönem’de Adıyaman, 22. Dönem’de Mersin, 23. Dönem’de Adana Milletvekili seçildi. 21. Dönem’de Adalet ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi oldu.

 21 ve 22. Dönemde Tunus Dostluk Grubu Başkanlığı görevinde yer aldı.

Dengir Mir Mehmet Fırat'ın eşi Kristen Fırat, Alman asıllı. Almanya’da tanışıp evleniyorlar.

Türkiye’de, Kristin'e 'Suna' veya 'Zozan' diye hitap ediliyor. Çiftin iki de çocuğu var. 

Kürt değildi, Türk olduğunu gizledi!..

Kürt falan değildi. Dedesi Hacı Bedir Fırat Ağa, Kavi aşiretinin önde gelen isimlerindendi. 

Adıyaman’daki Kavi Aşireti, Boylanlu Oymağı, Halilanlu (Şeyhlü) Oymağı, Yakubanlı Oymağı ve Zengilalu Oymağı, Hinot Oymağı ve Büyük ve Yerli Kavi Oymağı olmak üzere farkı oymaklardan oluşur.

Aşiretin beyliğini Şeyhlü Oymağı reisleri yapar. Şeyhlü Oymağı ise Oğuzlar’ın Bayad Boyu'nun Şam Bayadı koluna mensuptur.

Bu hanedanlığın kökeni Dulkadiroğlu Halil Bey ve torunu Hamza Bey'e kadar uzanır.

Şeyhlü (Halilanlu) Oymağı isimlerini Dulkadiroğlu Halil Bey'den ve oğlu Şeyh Selvi Bey'den almıştır. 

Halen Adıyaman'da “Hamzikanlılar” olarak bilinen bu oymak Kömür ve çevresinde yaşamaktadır.

Dengir Mir'in dedesi Hacı Bedir Ağa…

Aile kökleri Adıyaman'ın Kahta ilçesinden. Hacı Bedir Fırat, Kavi - Rişvan aşiretinin Kâhta'da yerleşik Zürevkan kolunun lideriydi. Hatta Ahmet Türk de bunlarla akraba. 

Kurtuluş Savaşı’na aktif katılımı ve desteği nedeniyle Atatürk tarafından ilk Meclis'te bağlı bulundukları Malatya'dan milletvekili yapılmıştır.

Daha sonra 2. Dönem Malatya ve 3. Dönem Kars milletvekilliği yapmıştır.

Hacı Bedirhan ölünceye kadar milletvekiliydi. Aynı zamanda gazi ve milis komutanıydı. 

Rivayet bu ya; Atatürk, Hacı Bedir Ağa'nın evinde misafir kalmış; kahvesini içmiş.

O bir kahvenin hatırını unutmayan Hacı Bedir Ağa, Şeyh Sait isyanına katılmayı reddetmiş.

Kemal Paşa geldi, benim ekmeğimi yedi, kahvemi içti” demiş.

Aşiret ravileri, Atatürk'ün Nutuk'unda ismi geçen İngiliz Binbaşı Noel'in Sivas Kongresi öncesinde Hacı Bedir Ağa’ya katır yükü altınla geldiğini, Atatürk'ün yakalanması istediğini anlatırlar. 

İngilizler, o bölgede de ayakta kalan, silahlı gücü olan aşiret reisi Hacı Bedir Ağa olduğundan ondan yardım isterler, ancak o, Atatürk'e telgraf çekerek birlikte olduğunu söyler.

Ondan sonra Atatürk ile arasında ilişkiler çok iyi gelişir. Milletvekilleri için okuma yazma şartı getirilir, İsmet Paşa,  Hacı Bedir Ağa’yı, okuma yazması olmadığı için listeye yazmaz. 

Atatürk, Hacı Bedir’in ismini görmeyince sorar. İsmet Paşa kanunu hatırlatınca, Atatürk, “O zaman yasaya şöyle hüküm ekleyin: Okuma yazma bilmeyen milletvekili olamaz, el gayrı Hacı Bedir Ağa” der.

1926 yılında Hacı Bedir Ağa ve aşireti, Şeyh Sait İsyanı bahanesiyle Mersin'e sürgün edilir.

Tüm arazileri kamulaştırılır ve karşılığında da Mersin'de büyük bir bahçe verilir.

Kılıçdaroğlu, Dengir Mir Mehmet Fırat'ı uyuşturucu kaçakçılığı ile itham etmişti…

Dengir Mir Mehmet Fırat; ailenin Meclis'teki beşinci temsilcisi ve AK Parti'nin kurucu isimlerindendi.

Bir dönem AK Parti'de Genel Başkan Yardımcısı olarak da görev yapan Fırat, 2008 yılında CHP'nin o dönemki grup başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu tarafından uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanmıştı.

2008 Şubat ayında Hollanda’ya narenciye götüren bir TIR’da 89 kilo eroin yakalanmış, TIR’ın “AKP’li çok tanınmış bir milletvekilinin ortağı olduğu şirkete ait ürünü taşıdığı” iddiası Ankara’yı karıştırmıştı.

Dedikoduların odak noktasındaki “Menas" adlı şirkete AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın ortak olduğu ortaya çıkmıştı.

Şubat ayında Kapıkule sınır kapısında Hollanda’ya narenciye taşıyan bir TIR’da arama yapan Kaçakçılık-İstihbarat ve Narkotik ekipleri TIR’ın soğutucu fanına zulalanmış tam 89 kilogram eroin ele geçirdi. 

Besleme gazeteciler hemen iş başı yaptı!.. Portakal kasalarından eroin çıkmıştı…

“Menas" şirketinin ortağı olduğu düşünülen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, milletvekili seçildiği 1999 yılında ana şirket Menas A.Ş’de kendisine ve ailesine ait toplam yüzde 40 hissesini, şirketin ana ortağı Abdülkadir Gürüz’e sattığını, Menas’ın paketleme ve yıkama tesislerini işleten şirketteki ortaklığının ise 2007’de sonlandığını yazdılar. 

Oysa olay “Besleme gazeteciler”in sapla samanı karıştırıp, milleti inek yerine koymalarından daha farklıydı. 

6 Kasım 2002 tarihli, 5671 sayılı Ticaret Sicil Gazetesinde yer alan kayıt bilgilerine göre, Dengir Mir Mehmet Fırat, şirket yönetiminden 1999 yılında ayrılmış fakat söylediği gibi Dengir Mir Mehmet Fırat, Münevver Fırat, Neval Fırat adına olan hisselerini diğer ortağına devretmemişti. 

Tersine, 6 Kasım 2002 tarihinde şirket, sermaye artırımına gittiğinde ortaklık payını korumuş, “Ortaklık" devam etmişti.

Ticaret sicili gazetesine göre Dengir Mir Mehmet Fırat, 2007 yılında ihracatı yapan şirket Menas’la değil, ihraç edilen portakalları yıkayan ve paketleyen Menas’ın yan şirketiyle ortaklığını bitirmiş fakat Menas’taki Fırat ailesinin yüzde 40 hissesi devam etmişti. 

Peki bu şirket, 2008 Şubat’ı öncesinde hangi işi yapıyordu, portakal mı eroin mi, yoksa ikisi birden mi? 

Dengir Mir Mehmet Fırat, şirketin 1999 yılı sonrası sorumluluğundan kurtulmak için hisselerini devretmediği halde “Devrettim” demişti. 

Yöneticiliği bırakmış ama kendisi ve ailesi şirketin sahibi olmaya devam etmişti. 

Arkasında binlerce sır bırakarak öldü gitti.

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Helün Fırat
Helün Fırat 5 yıl önce
Dinimizde ve kültürümüzde asla yer almayan bir üslup ile kaleme aldığınız öncelikle üslubunuz, kaliteniz ve yayın etiğiniz hususunda yeterince bilgi vermekte.
veysi
veysi 5 yıl önce
baştan sona yalan yazmışsın beliki mir dengir fırata kinin var dengir bey rışvan aşireti ve lideri kavi aşireti değil terbiyeli ol biraz yazılarına dikat et
5 yıl önce
başlık ayıp