USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ABD’nin Ankara’da Maslahatgüzar Jeffrey Hovenier ile temsil edilmesi ne anlama geliyor?

13-06-2019

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı David Satterfield’ın atanması kesinleşmesine rağmen, ABD Ankara Büyükelçiliği bir yıldır Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier tarafından çekip çevriliyor. 

David Satterfield’ın önceki görev alanı ailesinin etnik ve mistik dini kökenlerinin bulunduğu coğrafyayı kapsıyor. Lübnan, Suudi Arabistan ve Irak’ta görev yapmıştı.

1993-1996 yılları arasında ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Yakın Doğu İşleri Direktörü olarak görev yapan David SatterfieldFilistin Yönetimi Lideri Yaser Arafat’la görüşerek geçici bir Filistin devletinin kurulmasını öngören bir yol haritasıyla ilgili çalışmalarda bulunmuştu.

David Satterfield, 2008’de; Amerika Dışişleri Bakanlığı Irak Özel Temsilcisi’ydi ve o tarihte PKK’ya karşı mücadelede etkin istihbarat paylaşımı için yeni bir mekanizma kuran Türkiye ve Amerika, bu mekanizmayı karşılıklı ziyaretlerle daha da işlevsel kılmaya uğraşıyordu.

Satterfield’ın, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’yla da iyi ilişkilerinden söz ediliyor. Çünkü Satterfield, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile aynı ekipten.

Satterfield, İbranice, Arapça, Fransızca ve İtalyanca biliyor. Ankara'ya gelmesi bu kadar geciktiğine göre, ders çalışıyor Türkçe öğreniyor olmalı. 

Satterfield; 1996-1998 yılları arasında Arap-İsrail İşleri Dairesi Başkanlığı görevini üstlendi ve Eylül 1998 ile Haziran 2001 arasında Lübnan Büyükelçisi oldu. Ağustos 2013’ten Ocak 2014’e kadar Kahire’de Misyon Şefi’ydi. 

Martha Anne Satterfield ile evliydi. Alexander Michael Satterfield isminde bir oğlu, Victoria Maria Satterfield isminde bir kızı var. 

Büyükelçi Satterfield’in eşi MarthaMartyAnne Satterfield, Teksas Fort Wort’dan Homer J. Wade ve Kathryn Daisy Waddle çiftinin kızı. 

Bayan Satterfield, İspanyolca biliyordu ve sıkı bir Katolik’ti. Katolik Kilisesinin birçok organizasyonunda görev almıştı.

Bayan Satterfield iyi bir kemancıydı ve Ulusal Senfoni Orkestrası’nın birçok konserinde sahne almıştı. 4 Mayıs 2013 Cumartesi günü, 60 yaşında, Marion’daki McDowell Hastanesinde ölmüştü.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi atanmasının kesinleşmesine rağmen halen daha Türkiye’ye adım atmadı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Güven Mektubu”nu sunmadı.

Ülkeler, hangi durumlarda Maslahatgüzar atar?

Maslahatgüzar kısaca “Büyükelçinin bulunmadığı ülkelerde onun görevlerini üstlenen memur” anlamına geliyor. 

Görev yeri Başkonsolosluk olan maslahatgüzarlar, bir büyükelçinin temsilci olarak bulunduğu ülke dışına çıkması durumunda ya da o ülkeye gelmesinden önce ona vekâlet eden ve tüm güvenlik imtiyazlarına sahip olan kişidir. 

Çoğunlukla büyükelçi görev yerinde bulunmadığı zamanlarda yetkili olan maslahatgüzarlar, ülkeler arası ilişkilerin zayıf olduğu durumlarda da misyon başkanı olarak atanabilir. 

Bu statü, 1961'de Viyana'da imzalanan "Diplomatik İlişkiler Üzerine Viyana Konvansiyonu"nda belirlendi.

'Diplomatik İlişkiler Üzerine Viyana Konvansiyonu'nda belirlenen  ilkeler ışığında ABD’nin, Büyükelçi atamasına rağmen Büyükelçi’nin gelmemesi, Ankara ile Washington arası ilişkilerin zayıf olduğunu gösteriyor. 

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier kimdir?

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Maslahatgüzarlık görevini 2018’in Ağustos ayında devralan Jeffrey M. Hovenier ile ilgili bilgiler, paylaştığı kadar sınırlı.

Ötesi pek bilinmiyor.

Washington’da Whatcom County içerisindeki en büyük şehir ve en büyük merkez olan Bellingham'da büyüyen Hovenier, lisans eğitimini Brigham Young Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini ise Georgetown Üniversitesi’nde tamamladı.

Ayrıca Brigham Young Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kennedy Center Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi. 

Hovenier, ABD’nin Berlin Büyükelçiliği’nde Başmüsteşar ve Siyasi İşler Müsteşarı olarak görev yaptıktan sonra Ankara’ya atandı. Kıdemli bir kariyer diplomatı.

Hovenier, daha önce ABD’nin Hırvatistan, Yunanistan, Panama, Paraguay ve Peru’daki diplomatik temsilciliklerinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nda (AGİT) ve Birleşmiş Milletler Kosova Özel Temsilciliği’nde görev yaptı. 

Hovenier, Washington’da Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Orta ve Güneydoğu Avrupa İlişkileri Direktörü olarak görev aldı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Bürosu’nda NATO ve Orta Avrupa İlişkileri alanında çalıştı. 

Hovenier, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan aldığı pek çok performans ödülünün yanı sıra, Kosova Cumhuriyeti hükümet onur ödülü sahibi. 

Ankara’ya atanmadan önce 19 Temmuz  2018’de Kennedy Center’de ABD Dışişleri Bakanlığı Kıdemli Dış İlişkiler çalışanı Jeffrey Hovenier; Avrupanın Geleceği, Uyuşturucu politikası, Politik hiyerarşisi üzerine konuştuğu "Bana Herşeyi Sor" programına katılmış, "Avrupa’nın  geleceğinde uyuşturucu ile mücadelenin  politik yolu" başlıklı bir sunum gerçekleştirmişti. 

Felemenk (Hollanda)  asıllı bir aileden gelen Maslahatgüzar Jeffrey Hovenier; Almanca ve İspanyolca’nın yanı sıra ayrıca Yunanca ve Hırvatça eğitimi aldı.

Ankara'ya ayak bastıktan sonra Türkçe’ye merak sardığı özellikle Anadolu Arkeolojisi ile ilgilendiği ve bol miktarda kitap satın aldığı biliniyor. 

Maslahatgüzar Jeffrey;  Laura Williams Hovenier ile evli ve çiftin dört yetişkin çocuğu var. 

Maslahatgüzar Jeffrey Hovenier'in Türkiye'deki faaliyetleri…

Jeffrey M. Hovenier, ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde Maslahatgüzarlık görevini 2018’in Ağustos ayında devraldı.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier ayağının tozuyla İzmir'e gitti. 

Mahkeme sürecini yakından takip ettiği, terör örgütleri FETÖ ve PKK'ya yardım ve yataklık suçu  işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ve tutukluluğu 'sağlık sorunları' dikkate alınarak ev hapsine çevrilen ABD'li misyoner Andrew Craig Brunson'ı İzmir'deki evinde ziyaret etmişti. 

Bu ziyaret sonrasında tahliye olan Andrew Craig Brunson soluğu Amerika'da almıştı. 

Ankara’ya 17 Ekim 2018’de kısa süreli ziyaret gerçekleştiren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'u Ankara havalimanında Ağustos ayında görevine başlayan ABD’nin Ankara Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier karşılamıştı. 

Arkeoloji tutkunu, fanatik Ankaragücü taraftarı… 

Arkeoloji meraklısı olan Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, 29 Nisan 2019'da Çanakkale'de Troya Müzesi’ni gezdi.

Müzede sergilenen eserleri yakından ve büyük bir ilgiyle inceleyen Amerika Birleşik Devletleri Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier’a, Müze Müdürü tarafından bilgi verildi.    

Jeffrey M. Hovenier'ın arkeoloji tutkusu, ona Türkiye’nin önde gelen arkeoglarıyla bir araya geldiği 'Yuvarlak Masa toplantıları’ düzenletiyor. 

Jeffrey M. Hovenier, sıkı bir Ankaragücü taraftarı. Ankaragücü'nün maçlarını kaçırmıyor.

ABD Büyükelçiliği’nin kurumsal Twitter hesabından  Ankaragücü taraftarı olduğunu ilan etmekten kaçınmıyor. 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

İLGİLİ DİĞER BAZI YAZILAR:

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne atanan  David Satterfield’in doğduğu şehirde terör saldırısı!

.

ABD Ankara'ya Yahudi kökenli, Kabalacı, İran karşıtı Büyükelçi atadı!

.

‘Tasfiye' mi, geniş yetkili koordinatör mü!.. ABD’nin -İran karşıtı- yeni Ankara Büyükelçisi David Satterfield kim?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Necdet çelikdönmez
Necdet çelikdönmez 5 yıl önce
Dış politika yazarı Ömür beyin yazısına aynen katılıyoruz.Detaylı bir yazı.Dünyayı kan deryasina çeviren ABD bu yaptıkları zulmün cezasını nezaman ödeyecek.Terör örgütlerini destekleyen ABD yaptığı zulüm lerin faturasını ne zaman ödeyecek.Elçi ve maslahatgüzar ikilisi birbirini tamamlayan görevlilerdir.Yazar Ömür beyin kalemine ilmi ne kuvvet yüreğine sağlık selamlar üstat.
Çelik yumruk....
Çelik yumruk.... 5 yıl önce
Büyükelçilik binalarının dokunulmazlıkları oldukları için içerde dönen dolaplar Vatikan kadar karanlık ve derin olma önemini koruyacak.. Topraklarımızda ihanet ve darbe planlayıcılarını finanse edip karargâh olmaya devam eden.. Türk devletinin aklı ile dalga geçenler.... Uyumuyoruz... Uyumayacağız... Aldığınız nefesten haberimiz var...
Kazak Abdal
Kazak Abdal 5 yıl önce
Türklere yan bakanın anasını avradını
şerbetli
şerbetli 5 yıl önce
akıllı olsun aklını alırım burası Türküye
Lincoln
Lincoln 5 yıl önce
Welcome to Turkey Mr. Jeffrey Hovenier