USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

ABD ile İngiltere’nin Truva atı Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'nin Türkiye temaslarının arkasında ne var?

16-10-2020

İki ay önce Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Endüstrilerinden Sorumlu Bakanı Oleg Uruskiy, Ankara’ya geldi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü.  

Ankara ve Kiev, Ukrayna ve Türkiye'nin kabiliyetleri açısından birbirini tamamladığı kanaatinde olmalı ki, ortak proje geliştirme, ürün geliştirme ve ortak teknolojik araştırmalar boyutunda başlatılan işlerde hızla netice almaya odaklanmış durumda.

Ukrayna yönetimine göre Türkiye, sadece komşu değil, aynı zamanda dost ve stratejik partner. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy savunma sanayisi alanında iş birliğine özen gösteriyor.

16 Ekim Cuma günü, yani bugün Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy bir çalışma ziyareti için Türkiye'de. Zelensky, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da görüşecek. 

Konuk Cumhurbaşkanı Zelenskiy ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna ile Türkiye arasındaki geniş bir yelpazedeki  siyasi ve ekonomik ilişkilerin yanısıra bölgesel ve küresel sorunları da ele alacaklar.

Daha önce, taraflar uzay endüstrisinde derinlemesine işbirliği konusunda anlaştıklarını açıklamışlardı. 

Ukrayna ve Türkiye, yaklaşık 10 yıldır devam eden bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması için müzakereleri yoğunlaştırıyor. 

Bunlar makyajlı ilişkiler ve madalyonun diğer yüzü daha farklı. 

Ukrayna’nın, Türk-Rus ilişkilerini baltalama operasyonu…

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'nin Türkiye ziyareti birçok soru işareti barındırıyor. Reelpolitik göstergeler açısından  bakıldığında Türkiye ile Ukrayna arasında imzalanacak askeri işbirliği anlaşmasının kısa ve uzun vadede Türkiye'ye faydası tartışılır. 

Türkiye  ekonomisinin yakalandığı kriz ve muhatap bırakıldığı bölgesel ve küresel kuşatmadan huruç girişiminde Ukrayna ile ilişkiler açık kapı görülebilir. 

Türkiye’nin Ortadoğu da Arap ülkeleri ile özellikle Katar haricinde Körfez Şeyhlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Suriye hatta Irak ile arasının iyi olmadığı biliniyor. Bu ülkelerde iş yapan Türk firmaları dışlanalı hayli zaman oldu. Batı güdümlü totaliter Arap rejimlerinin ihraç ürünü Türk mallarına  karşı üstü örtülü boykotları da söz konusu. 

Türkiye’nin en büyük ihraç emtiasını oluşturan savunma sanayi, Ortadoğu pazarını ABD ve Avrupa ülkelerine kaptırdığından  darboğazda. Bu nedenle, Rusya ile düşük yoğunluklu çatışmayı sürdürülebilir sürece dönüştürmek isteyen Ukrayna, Türk savunma sanayi için yeni bir pazar görülüyor olabilir. Ancak Ukrayna ekonomisinin durumu belli. 

Rusya düşmanlığını pazarlayarak ABD ile Avrupa ülkelerinden gelecek kredi ve hibelerle çarkı döndürmeye çalışıyorlar. Realist olmak gerekirse Ukrayna pazarı, Türk savunma sanayisi için can suyu olmaktan çok uzak. 

Çünkü kendilerine faydası yok.

Geçtiğimiz yıl, Ukrayna'ya Moldova sınırından giriş yaptık. Yolları köstebek yuvasını aratmıyor. Yollarını yapmaları için Avrupa Birliği'nin gönderdiği paraları yöneticiler iç etmiş. Kendi düşen ağlamaz, bize ne? 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde yer alan silah ve mühimmat, NATO standartlarına uygun. Ukrayna’dan alınacak nuhu nebiden kalma demode olmuş Sovyet teknolojisi ile üretilmiş  silah ve mühimmat  gibi askeri malzemelerin  lojistiği Türkiye'ye ek maliyet yükünden başka birşey getirmeyecektir. Atalarımız "eskiye rağbet olsa bit pazarına nur yağardı" diye boşuna söylememiş. 

Türkiye savunma sanayisindeki en büyük ithalatını S-400 ile Rusya'dan gerçekleştirdi. Hem de  Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürdükten kısa bir süre sonra. Rusya ile savaş pozisyonunu canlı tutan Ukrayna ile savunma sanayi eksenli Askeri İşbirliği anlaşması henüz faaliyete geçirilme aşamasında olan S-400'lerin aktifleştirilmesinde soruna yol açabilir. 

ABD ile İngiltere’nin etki ve çekim alanına giren Ukrayna’nın, kendisine verilen misyon gereği, deyim yerinde ise Rusya'nın arkasından dolanarak Türkiye ile işbirliği arayışını derinleştirmesi, Ankara - Moskova hattında yeni sorunların yaşanmasına  neden olabilir mi? 

Rusya ile kuyumcu titizliğinde geliştirilen neredeyse stratejik müttefiklik özelliği taşıyan ilişkilerin yıpranması, Balkanlar'da, Kafkaslar'da, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'nde  hatta Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz'de  bize yeni krizler, sorunlar olarak geri dönebilir. 

Şüpheniz olmasın, bu geri dönüşümün Türkiye’ye, ne siyaseten ne de ekonomik açıdan, beş kuruşluk getirisi olmayacaktır. 

Ukrayna, Motor Sich'i Bayraktar'a mı satıyor?

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Türkiye ziyaretine bir teklifle geliyor. Eğer Türk tarafı ikna edilirse, Zaporizhia'daki JSC Motor Sich, Bayraktar Grubuna satılacak. 

Ukrayna'nın güneydoğusunda, Dnipro kıyısında yer alan Zaporizhia/Запорожье eski adı ile Alexandrovsk/Александровск oblastında kurulu,  dünya çapında uçaklar ve helikopterler için en büyük motor üreticilerinden, aynı zamanda Ukrayna'da uçak ve helikopterlerin yanı sıra endüstriyel gaz türbini kurulumları için motor üreten tek kuruluş olan bu fabrika, Bayraktar Holding'e satılmak için gün sayıyor.

ABD'li ve Çinli şirketlerin bu fabrikayı satın almak istedikleri ve sonradan vazgeçtikleri biliniyor.  Oysa daha önce belirttiğim gibi eski, demode Sovyet teknolojisinin izlerini taşıyan havalı motorların kullanımın faydası bir kenara, Patent sorunu yaşanması işten bile değil. 

Bazı savunma sanayi uzmanlarına göre Batı (ABD-Avrupa), Ukrayna ve Rusya kaynaklı/kökenli savunma sanayi ürünlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde yer alması, kullanılması,  bunların lojistiği yük ve sorun olabilecektir. 

Küresel emperyalizm, Türkiye’nin stratejik yazılımlarını ele geçirmek istiyor!..

Ukrayna, Türkiye’nin yazılım programlarını çözmek isteyen "ABD ve  İngiltere’nin Truva atı" desek hata etmeyiz. Bununla birlikte Milli yazılım programlarının NATO üyesi olmayan ülkelerin eline geçme riski göz ardı edilmemeli. 

Teknoloji transferi ayrı, patent  konusu ayrı hele hele Türk Savunma Sanayinin bel kemiğini teşkil eden milli yazılımların paylaşılması başka bir ayrı. Düşünsenize teknoloji casusluğu için milyar dolarlık harcamaların yapıldığı bir ortamda, bu bilgilerin verilmesinin, paylaşılnasının büyük  vebali var. 

NATO sadece Rusya'yı değil, Kuzeyden Türkiye’yi de kuşatıyor!..

Türkiye, NATO üyesi değil mi, ne var bunda diyeceksiniz?

Ama kazın ayağı öyle değil.

Küresel emperyalizm, Ortadoğu'da, Doğu Akdeniz'de, Suriye ve Libya'da yarattığı kaosu Karadeniz'e taşımak için kollarını sıvamış.  

Bu şer odakları, Libya ve Suriye'de çoğalttıkları, radikal Müslüman terörist grupları bu bölgeye  taşımak istiyor. Rus ve Türk damgasını taşıyan doğalgaz boru hattını, enerji nakil istasyonlarını imha  etmek  nihai amaçları.

Romanya’nın liman kenti Köstence yakınlarında  Türk Tatar yerleşim yeri Karamurat köyü arazisine komşu Mihail Kogalniçeanu ya da Amerikalılar’ın kısaca “MK” dedikleri Amerikan Askeri Üssü'nün görev tanımı ve dağılımını biliyor musunuz? 

Türkiye ziyaretinden önce Kraliçe'nin yanına koşturan Vladimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile  imza koyduğu, Kiev ile Londra arasındaki son askeri işbirliği anlaşması kapsamında ‘tersaneler kenti Nikolayeviç' , İngiliz Kraliyet donanmasına üs olarak tahsis edilmedi mi? 

Rusya Fedarayonu, Balkanlar'dan ve Karadeniz üzerinden NATO kuşatması ile yüzleşiyor. Aynı sorun Türkiye için geçerli. Kraliçe'nin emekli kocası aynı zamanda Yunan Kraliyet ailesinden.

ABD, Yunanistan'ı ha bire kaşıyıp duruyor. Sınırlarımıza, burnumuzun dibine ABD askeri birlikleri hangi amaçla yığınak yapıldı?

Vladimir Zelenskiy, Londra dönüşü ülkesinde Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ı ağırladı. Andrzej Duda ve Vladimir Zelenskiy, Kiev’de, Rusya'ya yaptırımların  sürmesini açıkladılar. 

Zelenskiy, ülkesinin NATO yolunda Polonya'nın desteğine müteşekkir olduğunu ifade etti.

Körler sağırlar birbirini ağırlar.

Lakin, Polonya ve Ukrayna gibi Rus düşmanlığı tescilli ülkelerin dümen suyunda gitmek pek akıl işi gibi görünmüyor. 

Bin düşünelim, bir konuşalım ama lütfen akıllı olalım. 

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Seçilmiş Kaynakça 

https://www.gazeta.ru/politics/2020/10/07_a_13284415.shtml

https://www.gazeta.ru/politics/news/2020/10/15/n_15084841.shtml

https://novynarnia.com/2019/11/04/u-polskomu-seli-verhrata/

https://pathofex.com/the-poles-criticize-their-president-who-came-to-kiev-for-betraying-the-victims-of-the-volhynia-massacre/

https://www.dikgazete.com/m/?id=2908&t=makale

https://www.pravdareport.com/world/145127-duda_zelensky/

https://www.dikgazete.com/dunya/polonya-ve-ukrayna-dan-rusya-ya-kirim-in-yasa-disi-h566309.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
neset aşkın
neset aşkın 4 yıl önce
ömür bey , yine kaçırdiniz ana temayı. rusya dışişleri bakanı lavrov "türkiye stratejik ortak değil, sadece partner" dedi. bu ruslarda akıl olsaydı türkiye ile doğru dürüst işbirliği yapardı ama onlarda kafa mi var. libya'da, idlib'de, kafkaslarda karşımıza dikilen rus ayısıdır. türkiye, o yüzden ona karşı hamlesini yapıyor ukrayna ile. bu işin bir yönü. ancak esas kaçırdığınız şey ve bilmediğiniz ukrayna'da öyle bir uzay altyapısı var ki hâlâ rusya'ya uzay araci yapımında kullanılan altyapı ve fabrikalar yine bu ülke sınırlarında. savunma sanayiinde de iyi bir altyapıları var. türkiye ile işbirliği anlaşmaları yapıp yan çizen meselâ fransa gibi ülkelerden bıkan türkiye , ukrayna'nin bu altyapısı ile savunma sanayisini daha da geliştirme isteminde. bir de yine yanildiginiz şey ukrayna'nin eski sovyet teknolojisi vs gibi saptamalarınız. ruscu musunuz bilmiyorum ancak sizi aydınlatayım. bayraktar sihalardaki motorlar ukrayna'dan alınmadır. şimdi anladınız mı kim kimin arkasından dolanıyor. bir de diplomasiyi bilirsiniz, ukrayna ile yakınlaştı diye rusya ne yapabilir türkiye'ye. ruslar pkk ya ofis açtılar,ermenistan'i kolladılar da ne oldu. türkiye ile araları bozuldu mu. diplomasi bunun için vardır. avrusyacılık sözü atlantik patentli olsa da yanlış da sayılmaz. rusya kendine hristiyan. sovyetlerin çöküşünden zerre ders almamışlar. türkiye anahtar ülke ama her yerde karşımıza çıkıyorlar. içeri doğru bir kere daha çökünce anlarlar.
GAP
GAP 4 yıl önce
Yav hee hee
Lincoln
Lincoln 4 yıl önce
Bu işler Kremli'nde votka içip Stalıngrandda saunaya girmeye benzemez
ruh adam
ruh adam 4 yıl önce
Avrayacılık para etmez Türkiye Natadon çıkarsa Rus ayısı üstüne çullanır