USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

23 Nisan’da Ali Babacan’a İngiliz çengeli!

29-04-2019

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın kutlandığı gün, öğleden sonra İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi "Fenerbahçeli" Sir Dominick Chilcott; İstanbul Yolu üzeri 17. Km’de Şehit Osman Avcı Mahallesi, 2672 Cadde No:1, 06820 Etimesgut/Ankara adresinde bulunan bir iş yerine, makam aracı ve şoförüyle birlikte ziyaret gerçekleştirdi. 

Gittiği adresteki iş yerinin ismi ne biliyor musunuz? Ali Babacan Tekstil San.Tic.AŞ.

Sir Dominick Chilcott o gün orada;  22, 23 ve 24. Dönemde Ankara Milletvekili seçilen, 58 ve 59. Hükümetlerde Devlet Bakanlığı görevini yürüten, Avrupa Birliği ile müzakereleri yürütmek üzere “Başmüzakereci” olarak atanan, 60. Hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yapan, Hükümette yapılan değişiklik sonrasında Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev alan ve 61 ve 62. Hükümette Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Ali Babacan ile görüştü.

Görüşmenin gözlerden ırak bir mekânda, Ali Babacan ailesine ait işletmede gerçekleşmesi, İngiliz Büyükelçi’nin yalnız takılması, işletme garajında sadece Ali Babacan’a tahsisli resmi aracın bulunması dikkat çekti.

Herhalde koskoca Büyükelçi; Ali Babacan Tekstil San.Tic.AŞ’ e yorgan yatak yastık kılıfı bakmaya gitmemiştir. Belki sorulursa böyle cevap vermesi kuvvetle muhtemel. 

Sir Dominick Chilcott ve Ali Babacan ne konuştu?

Görüşmenin gerçekleştiği gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm Türkiye’de ve yurt dışı temsilciliklerinde coşkuyla kutlandı.  

Ancak ne Sir Dominick Chilcott ne de İngiliz Büyükelçiliği sosyal medya hesaplarından Türk milletinin bu bayramı hakkında hiçbir kutlama mesajı yayınlamadı. 

Sir Dominick Chilcott, 23 Nisan Salı Günü, İstanbul Yolu üzeri 17. Km’de Ali Babacan’la görüştükten sonra saat beş gibi, “Twitter” hesabından  köpeği Orby’e yazdığı doğum günü mesajını paylaştı.  

Tesadüfe bakın ki, Sir Dominick Chilcott’ın köpeği Orby’nin aklına kendine ait bir hesap açmak, sahibinin Ali Babacan’la buluştuğu gün gelmişti.

Orby The Dog mesajında diyor ki; “Bugün benim doğum günüm. Shakespeare ile aynı gün! Venedik Taciri’nden şu alıntıyı severim: Yok yere bana köpek dedin, madem ben bir köpeğim, dişlerimden kork. Aslında o kadar da korkutucu değilim. Daha ziyade, Tanrı'nın yarattıklarından “insanın en iyi dostu” kategorisindeyim”

Orby, kime kafayı taktı ki ısırmaktan söz ediyor?

Türkiye’deki maskeli baloda Venedik Taciri kıyafetine giren kim? 

Orby’in mesajında geçen ‘Venedik Taciri’ karakterinde sembolize edilen kim? Shakespeare’e gönderme yapıldığı gibi onun “Venedik Taciri” isimli yapıtına da gönderme var.

Venedik taciri Antonio, arkadaşı Bassanio için, tefeci Yahudi Shylock’tan borç para alır. Shylock mesleği ve etnik kökeni yüzünden kendisini aşağılayan Antonio’ya faiz yerine ilginç bir koşul öne sürer; vadesi geçerse, borcuna karşılık, vücudundan yarım kilo et kesilecektir. Bassanio, alınan para ile, Belmont’taki zengin Portia ile evlenir. Gemileri kaza geçiren Antonio tüm servetini yitirir ve vadesi geldiğinde borcunu ödeyemez.” 

Türkiye’de “Venedik Taciri” kim? Kimden borç aldı? Borcunun türü ne? Neden bir yerinin kesilmesinden söz ediliyor? Bu üstü örtülü mesaj kime?

Oyun içinde oyun mesaj içinde mesaj…

Sir Dominick Chilcott’ın elçilik hesabından ayrıca kendi adına -@DChilcottFCO- kullandığı sosyal medya hesabı da mevcut. 

Dominick Chilcott’ın edebiyatla arasının iyi olduğu kesin. Zaten eşi de edebiyat tutkunu. 

Oxford Üniversitesi’nde Dominick Chilcott Felsefe ve Teoloji eşi Jane Chilcott ise İngiliz Edebiyatı okurken tanışmışlar.  

Belki bu twittleri, büyükelçi adına eşi atıyor olabilir mi? 

Sir Dominick Chilcott’ın kendisi gibi köpeği de entel dantel. Büyükelçi, “fabl” üzerinden bir şeyler anlatmaya çalışıyor. 

Biliyorsunuz “Fabl”;  sonunda ders verme amacı güden, güldüren, düşündüren ve genellikle manzum öykülerdir. İnsana ait bir özelliğin insan dışında bir varlığa verilmesidir. 

Fabl”ların kahramanları genellikle hayvanlardır. Ama bu hayvanlar insanlar gibi düşünür, konuşur ve insanlar gibi davranır.

Sir Dominick Chilcott’ın fabl kahramanı da köpeği Orby

Sanki Türkler işi gücü bırakmış, İngiliz köpeklerini takip ediyor. Gerçi İngiliz köpeklerine hayran (dogfili) bir kesim olduğu doğru.

Allah var! İngilizler’in de literatüre geçmiş cins köpekleri dünyaca ünlü. Anlayan anladı. 

Sir; Orby ile ilgili paylaşımında diyor ki, “Hayat sürprizlerle dolu. Köpeğim kendi Twitter hesabını açmış. Sanırım bu durum evimizde bazı tartışmalara yol açacak. Ama bugün doğum günü olduğu için, ona iyi şanslar diliyorum.

Akla takılan bazı sorular ve cevapları…

Madem fabl ortak dil, buradan yürüyelim. 

Sanki rüya tabiri gibi. 

"Köpek" kim? 

Hesabı ne? 

"Ev" neresi?

"Kim" tartışıyor?

Doğum günü” neyi anlatıyor?

Ev”, Kraliçe’nin ülkesi Britanya.

Hesap” Türkiye’deki projeler.  

Köpek; kendi ifadesi ile İngiliz insanların gerçek dostu, yerli işbirlikçiler.  

Doğum günü” herhalde bir parti falan sanırım yani doğum günü partisi. Siyasi parti olacak değil ya?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Carlos
Carlos 5 yıl önce
Müthiş bir yazı başka yerde yok takibe devam
Baran Laşer
Baran Laşer 5 yıl önce
Neler oluyor hayatta dedektif misin anlayamadım gitti. Polisiye roman tadında ilginç bir analiz
Rana
Rana 5 yıl önce
Fevkalade analizler üstad.. Yüreğinize sağlık..