USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

2. SOAS skandalı: Teksas Üniversitesi Bush Casusluk Okulundan mezun olanlar!

2. SOAS skandalı: Teksas Üniversitesi Bush Casusluk Okulundan mezun olanlar!
08-03-2024

II. SOAS skandalı: Teksas Üniversitesi Bush Casusluk Okulundan mezun olanlar!

Daha önce sizlerle paylaşmıştım. Daha önce dediğim iki yıl kadar falan. “MİT dikkat etsin! MI-6 Türkiye’de School of African and Oriental Studies ‘SOAS’ mezunlarını kullanıyor!” uyarısında bulunmuştum.

Sadra şifa oldu mu veya işe yaradı mı bilmiyorum?

Kim kime dum duma?

Belki birçok kritik noktadaki bazı bürokratlar, bu eğitim tezgahından geçmiş olduklarından işin ucu kendilerine de dokunabilir endişesi ile kulak ardı/sümenaltı etmiş olabilirler. Bizde “günahı vebali boynuna derler. Aynen öyle.

İngiliz istihbaratı MI-6’in eğitim üssü School of Oriental and African Studies. SOAS University of London, Ortadoğu araştırmaları alanında dünyanın akademik merkezlerinden birinin adı altında gizli casusluk faaliyetlerinde bulunuyor. İnsanları İngiliz Sömürge yönetimindeki roller için eğitmek için kurulan ve SOAS olarak bilinen üniversite (önceden Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu), MI6 ve MI5 için hizmet veren İngiliz güvenlik güçlerini eğitmek amacıyla 1916'da kuruldu.

İngiltere Savunma Bakanlığı (MOD), Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat teşkilatlarının personelini eğitim için SOAS'a gönderiyor. Türkiye’den birçok master ve doktora öğrencisinin bilerek veya bilmeyerek yolunun buralara düşmesi, hiç de iç açıcı bir durum değil. Çünkü üstüne basa basa belirttiğim gibi İngiliz sömürge krallığına casus olarak yetiştiriliyorlar. Sebep olanlar utansın!

Casusluk okullarına SOAS’tan sonra Bush Okulu eklendi!..

Bu konu da Ankara’da 2022’de kurulan “Terörizm ve Radikalleşme ile Mücadele Araştırma Merkezi Derneği”nin yayınladığı “İstihbarat Çalışmaları ve Araştırmaları Dergisinin 2023’teki 2. sayısında Serhat Erkmen’in makalesi “Yüksek Öğretimde İstihbarat Çalışmaları Öğretimi: Modeller, Örnekler, Müfredatlar / Intelligence Studies in Higher Education: Models, Cases, Cirruculas” önemli bilgiler içermektedir.

II. Dünya Savaşı'nın sona ermesi ile Alman İstihbarat kadrolarını kendi bünyesine katan ABD, Reinhard Gehlen’in yönlendirmesi ile Soğuk Savaş döneminin en önemli istihbarat okullarını faaliyete geçirdi. Bu kapsamda müttefik ülkelerin üniversitelerinde ABD çıkarları doğrultusunda istihdam edilecek akademisyenlerin yetiştirilmesi için 1883 yılında kurulan Auıstin Teksas Üniversitesini tahsis etti.

The Bush School of Government & Public Service at Texas A&M University Türkçe karşılığı ile Teksas Üniversitesi Bush Hükümet ve Kamu Hizmeti Okulu; özellikle Avrupa, Ortadoğu, Asya ve Afrika ülkelerinden gelen öğrencilere kucak açtı.

Üniversite, ülke ve dünya çapındaki kampüs konumları ve okullar aracılığıyla 140'tan fazla lisans derecesi ve yaklaşık 270 yüksek lisans ve profesyonel derece sunuyor.

Bush Okulu, Texas A&M Üniversitesi Batı Kampüsü'ndeki George Bush Başkanlık Kütüphanesi'nin bitişiğindeki Robert H. '50 ve Judy Ley Allen Binasında yer alıyor. George Bush Başkanlık Kütüphanesi, kampüsün batı ucunda Texas A&M tarafından bağışlanan 90 dönümlük (36 hektar; 0,14 mil kare) arazi üzerinde 1997 yılında kapılarını açtı.

1995 yılında Dr. Charles F. Hermann, Bush Okulu'nun inşası için Kurucu Direktör olarak işe alındı.

Halen Dr. Hermann, Bush Okulu'nda Amerikan dış politikası, uluslararası politika ve dış politika analizi üzerine dersler veriyor. İlk öğrenciler 1997 Sonbaharında ders almaya başladı. Okul, başlangıçta College of Liberal Arts'ın bir bölümüydü, ancak 2000 yılında Texas A&M Üniversitesi bünyesinde bağımsız bir koleje dönüştü.

Bush Okulu, bugüne kadar istihbarat mesleğinde kariyer yapmak üzere 3000'den fazla mezun verdi

A&M Bush Hükümet ve Kamu Hizmeti Okulunda ABD istihbarat birimlerinde (NSA, CİA, FBI, DIA, MI, NGA vs) bir kariyer hazırlamak isteyenlere, yolun başındaki profesyonellere yönelik hazırlanan yerinde veya uzaktan eğitim; Ulusal Güvenlik ve İstihbarat dersleri veriliyor.

Türkiye’den de birçok akademisyen, farklı tarihlerde Teksas Üniversitesinde daha çok bilgisayar, program ve teknoloji ile biyolojik konularında eğitim programlarına dahil edilmişler. Ayrıca bu öğrencilere Amerikan dış politikası, teori ve uygulamada uluslararası politika, küresel ekonomi ve güvenlik işlerinde istihbaratın rolü ve manipülasyon dersleri verildiği biliniyor.

Teksas A&M Üniversitesi logosu ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) bayrağı...

Bush Okulu; Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü kim olursa olsun her dönem tam desteğini almış. İngiliz istihbaratçı/gazeteci Chase Lawrence, 14 Temmuz 2023 tarihli makalesinde Teksas A&M örneği: Askeri-istihbarat aygıtına entegre bir üniversitebaşlığını kullanıyor.

Texas A&M Üniversitesi'ndeki toplam öğrenci sayısı neredeyse 75.000'e ulaşıyor. Üst düzey bir askeri üniversite olduğu gibi bir süredir tarihsel olarak "akademiler dışında ülkedeki diğer tüm kurumlardan daha fazla subay/offıcer" üreten bir kurum. O nedenle ABD Silahlı Kuvvetleri Yedek Subay Eğitim Birliği ile birlikte çalışan Texas A&M Üniversitesi Öğrenci Birliği, 145 yıl önce, 1876'da kuruldu.

Kampüsteki en eski öğrenci organizasyonu. Texas A&M yalnızca altı üst düzey askeri kolejden biri olmaya devam ediyor ve Kolordu, ulusal hizmet akademileri dışındaki en büyük üniformalı organ. Bu nedenle, tarihsel olarak ülkedeki akademiler dışında diğer kurumlardan daha fazla subay yetiştirmiş. Her yıl yaklaşık 2.500 öğrenci Texas A&M'in Corp of Cadets programına katılıyor ve bunların yaklaşık yüzde 45'i Silahlı Kuvvetlerdeki komisyonları takip ediyor. 1960 yılına kadar öğrencilerin Kolorduya katılması zorunluydu.

Aralarında sekiz Hava Kuvvetleri generalinin de bulunduğu on general, derecelerini Texas A&M Üniversitesi'nden aldı. En yenileri arasında dört yıldızlı General Stephen W. Wilson (2020'de emekli oldu) ve Deniz Piyadeleri Generali Eric Smith yer alıyor.

Üst düzey Deniz ve Hava Kuvvetleri subaylarının önemli bir kısmı A&M'den geliyordu. Teksas A&M'nin ABD askeri-istihbarat aygıtıyla entegrasyonu, eski CIA Direktörü Robert Gates'in Bush Okulu'nun dekanı ve ardından 2002'de tüm üniversitenin başkanı olduğu 1998'de yeni bir zirve noktasına ulaşmış.

12 Aralık 2023'te Texas A&M Üniversitesi'nin rektörü seçilen Mark Welsh III, Amerikan çok uluslu havacılık ve savunma teknoloji şirketi Northrop Grumman Corporation'ın kendisini yönetim kuruluna seçtiğini açıkladığı yıl olan 2016 yılında vekaleten bu göreve atanmış. 

Welsh, ABD Hava Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı, Barack Obama döneminde Genelkurmay Başkanı olarak görev yaptı ve aynı zamanda dünya hava sahasının beşte birinden fazla yetkiye sahip olduğu Avrupa'daki ABD Hava Kuvvetleri komutanıydı, daha sonra Merkezi İstihbarat Teşkilatının Askeri İşler Direktör Yardımcısıydı.

Askeri araştırmalar ve casuslar için bir okul…

Texas A&M, yarı iletkenlerin yanı sıra nükleer savaş başlıklarının dağıtılmasına yönelik sistemler de dahil olmak üzere, ABD savaş planları için kritik sistemlerin üretiminde yer alan üniversiteler ağının bir parçası.

Üniversite kampüsünde "George HW Bush Savaş Geliştirme Kompleksi" olarak bilinen devasa bir askeri araştırma kompleksi inşa ediliyor. Kompleks, "otonom hava, kara ve yer altı [askeri] araçlar için bir deneme alanı" ve "araştırmacıların, öğrencilerin, endüstrinin, hükümetin ve ordunun modernizasyonu sağlayacak yeni teknolojiler yaratmak için işbirliği yaptığı son teknoloji ürünü bir inovasyon merkezi" içeriyor.

Ordunun yanı sıra “türünün tek örneği olan Balistik, Aero-optik ve Malzeme (BAM) Serisi”nin bir parçası olan “hiponsonik ve yönlendirilmiş enerji araştırmaları yani, lazer silahları” için bir merkez. Açıkça A&M, ABD emperyalizminin savaşını yürütmek ve askeri liderliğini eğitmek için gerekli araştırmaların merkezi olarak işlev görüyor. Ancak aynı şey istihbarat teşkilatlarıyla olan ilişkisi için de söylenebilir.

Casus okuluna kadın eli değmiş!..

Bush Okulu; 2023 yılı için kamu işleri alanında en iyi 25 yüksek lisans okulu arasında yer alıyor. Washington DC'de bir şubesi var. Okulun yetiştirdiği mezunlardan bazıları arasında, uzun süredir CIA'in ön cephesi ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (USAID) üst düzey danışmanlarından Global Women's Genel Müdürü, College Bound ve American Institute Yabancı Çalışmalar kurulunun aktif yönetim kurulu üyesi Kathryn Kaufman yer alıyor.

Exponent, College Bound ve Amerikan Yabancı Çalışma Enstitüsü'nün yönetim kurulu üyesi olan Ulusal güvenlik politikası alanında eğitim geçmişine sahip Savunma Bakanlığında strateji ve politikası belirleyicisi ekipte yer alan Kathryn Kaufman, Savunma Bakanlığının Asya Pasifik masasında Çin ve Tayvan için ülke direktörü olarak görev yapıyordu.

Rusya karşıtlığı ve Putin düşmanlığı ekseninde cinsel, etnik, kültürel ve teolojik kimlik siyaseti…

Bush Okulu, tıpkı CIA gibi kurumsal koordinatörlerini ve insan hakları emperyalizminin uygulayıcılarını eğiten kimlik politikalarının önemli üreticisi.

Türkiye'de etnik ve cinsel terörün arkasında hangi küresel güç var daha iyi anlaşılmıyor mu?

Bush Okulu Uluslararası İlişkiler Departmanı ayrıca Kadın, Barış ve Güvenlik (WPS) konulu bir programı uyguluyor.

Woman Stats Project’in finansörü ABD Savunma Bakanlığı.  "Women Stats, kadınlara yönelik “cinsel şiddet” gerekçesiyle Rusya Federasyonu Başkanı Putin’in görevden alınması, tutuklanması, yargılanması çağrısında bulunuyor. Mesela Türkiye’de bu proje, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde takip ediliyor; hatta proje sorumlusu akademisyen bile var.

Bush Okulu istihbarat ajanlarıyla dolu. 

Bunlar arasında 23 yıllık FBI’den Michael W. Howell, "eski" NSA istihbarat analisti Katherine T. Weary ve şu anda ABD Ordusu istihbarat liderlerinin kıdemli danışmanlarından Matt Gill yer alıyor. Okulun müdürü, CIA'in 30 yıllık çalışanı Greg Vogle, "dünya çapındaki çatışma bölgelerindeki çok sayıda paramiliter subaya" liderlik etmiş.

Seçkin İstihbarat Haçı ödülüne layık görülen Greg Vogle, Müşterek Özel Harekat Komutanlığı'nda (JSOC) komutan yardımcısı ve milyarlarca doları yöneten CIA Operasyonlarından Sorumlu Direktör Yardımcısı olarak görev yapmış.

Texas A&M Üniversitesi'nin Amerikan emperyalizminin savaş yönelimiyle bütünleşmesi tüm öğrencilerin dikkatini hak ediyor. A&M benzersiz olmasa da askeri-üniversite işbirliği, araştırma ve işe alım için önemli bir düğüm noktasını temsil ediyor.

Araştırmacıların, subayların ve acemi askerlerin savaş makinesine yem olarak sunulması için kolej ve üniversite kampüslerine muazzam bir baskı getiriliyor ve giderek daha da getirilecek. A&M'nin bu bakımdan Pentagon ve istihbarat aygıtıyla özel bir bağlantısı var.

Deneyimli CIA Ajanı Profesör James Olson, Bush Casusluk Okulunun teorisyeni…

-Profesör James Olson, 31 yıllık bir CIA ajanı kariyerinin ardından 1997 yılında Bush Hükümet ve Kamu Hizmeti Okulu'na katıldı. 

Olson, West Des Moines'de büyüdü ve 1969'da Iowa Üniversitesi'nden hukuk diplomasıyla mezun oldu. Donanmada görev yaptı ve mezun olduktan sonra küçük bir kasabada avukatlık yapmayı planlıyordu. Her ne kadar CIA'ya pek aşina olmasa da katılmak üzere işe alındı ​​ve tarama sürecinden geçti. Sonunda, diğer ülkelerden gizlice bilgi ve sır toplayan gizli serviste bir pozisyonu kabul etti.

Olson, kendisini birkaç yıldan fazla bir süre casus olarak göremediğini ve sonrasında orijinal planına geri döndüğünü düşünmediğini söyledi. CIA'e katılmak, Olson'u, başladığında zaten ajan olarak çalışan müstakbel eşi Meredith ile de tanıştırdı.

-Jim ve Meredith Olson, Bush Okulu Dekanı Mark Welsh ile…

İkisi birlikte gizli görevde çalıştılar, Soğuk Savaş sırasında Sovyet KGB'si hakkında istihbarat toplamaya odaklandılar ama aynı zamanda Çin, Küba, Kuzey Kore ve İran hakkında da bilgi toplamaya çalıştılar.

Sahada -bankacı, gazeteci veya elçilik diplomatı- tam zamanlı olarak çalıştı. Olson'un eski öğrencilerinden birçoğu CIA, FBI, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'da kariyerlerine devam etti. Olson, kendilerini gizlemenin, okuldan ayrılmadan önce başladığını söylüyor.

Olson, çalıştığı istihbarat, karşı istihbarat, ulusal güvenlik, terörle mücadele ve uluslararası kriz yönetimi alanlarında dersler veriyor: Öğrencileri, kendi anekdotlarını kullandığını ve sınıfta onlara rol yapma senaryoları uygulattığını söylüyor. CIA gizli ajanı olarak uzun kariyerini istihbarat öğretmek için kullanıyor. Adamın özelliği Sovyetler ve Rusya karşıtı olması.

Öğrencilerin ilgisi güçlüydü ve 300'ün üzerinde mezun, programı başarıyla tamamladı. Bugün program, ABD istihbarat teşkilatları için en iyi okul olarak kabul ediliyor ve CIA, FBI, NSA ve ABD ordusunun uygulayıcı uzmanlığının yanı sıra gizli bilgilerin tartışılması ve saklanması için olanaklar sağlıyor.

Bush Okulu'nu farklı kılan şey, uygulayıcıya dayalı öğretime odaklanmasıdır. İstihbarat derslerine profesyonel bir şekilde odaklanan okul, derslerin en iyi şekilde istihbarat kariyeri profesyonelleri tarafından öğretildiğine güveniyordu.

Okul öğrencilerine Robertson Vakfı burs veriyor. Robertson Vakfı, Tiger Management'ın kurucusu Julian H. Robertson Jr., eşi Josie ve ailesi tarafından 1996 yılında kurulmuş. Bireysel bağışların yanı sıra Robertson Vakfı ve diğer bağlı vakıflar (Tiger Vakfı, Aotearoa Vakfı ve Blanche ve Julian Robertson Aile Vakfı) aracılığıyla bir dizi hayır kurumuna destek sağladılar.

-Crocker'a (sağda) Başkanlık Özgürlük Madalyası takdim edildi (soldan sağa: Başkan George W. Bush, First Lady Laura Bush, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Crocker)

Ryan Crocker, George Bush Okulu'nda Dekan ve Yönetici Profesördür. Görev yaptığı Texas A&M Üniversitesi'nde Hükümet ve Kamu Hizmeti Bölümünde çalışıyor, Türkçe biliyor. Bir dönem Türkiye’de görev yapmış.

Yine Sandia Ulusal Laboratuvarları'nın Uluslararası Nükleer Güvenlik Mühendisliği bölümünde nükleer mühendis olarak çalışan Steven Horowitz de Amerikan Bilim Adamları Federasyonu'nda ve NextEra Energy'nin Türkiye Noktası nükleer enerji santralinde çalışmış.

Okul, Türkiye’den öğrenci kabul ediyor mu?

İstatistiklere göre ABD’de şu anda 10 bini aşkın Türk öğrenci eğitim görüyor. Bunların 3 binden fazlası lisans eğitimi alıyor. 2021 yılında Amerika’ya öğrenci gönderen ülkeler listesinde Türkiye 7'nci sırada yer alıyor. Bu öğrenciler, Amerikan ekonomisine toplamda 515 milyon dolar üzerinde gelir sağlıyor.

Teksas Üniversitesine Türkiye’den genellikle Sosyal Bilimlerden ziyade Tıp ve Veterinerlik fakültelerinden akademisyenler kabul ediliyor.

University of Texas M.D. Anderson Cancer Center’de özellikle Ankara'dan araştırma programlarına katılanların sayısı dikkat çekici. Artık orada hangi beyin yıkama operasyonlarına maruz kaldılar Allah bilir?

Türkiye'nin istihbarat birimleri tıp, eczacılık, fizik, kimya, veterinerlik dallarında kimler bu sürece dahil edildiyse tespit edilmeli.

Yoksa ABD’li istihbaratçıların rahle-i tedrisinden geçmiş bazılarının ne yapacağı belli olmaz. Görmüyor musunuz MİT ve Emniyet işbirliğinde her gün şapır şapır MOSSAD ajanı yakalanıyor…

Bunlar buzdağının görünen kısmı. Cihanşümûl Kadim Türk Devleti uyuyor mu sanıyorsunuz? Devlet, itini de atını da bilir. Yeri geldiğinde itini bağlar atını nallar.

Başka kuruluşlar da Teksas Üniversitesi Bush Okulunun himayesinde. Mesela TASAM Millî Savunma ve Güvenlik Enstitüsü (MSGE) tarafından “Yeni Dünya Ekonomi ve Güvenlik Mimarisi” ana temasıyla 06-08 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Güvenlik Konferansı 2019’un sürpriz konuklarından birisi de Teksas Bush A&M Üniversitesi Bush Devlet ve Kamu Hizmeti Okulundan Prof. Dr. Christopher LAYNE imiş.

Kimileri Teksas Üniversitesinden bir şekilde yolu geçen bazı Akademik Personel ve Öğrencilerin sisteme angaje edilerek, Başkent Ankara'daki üniversiteler bünyesinde "Case Officer" yani "Saha Sorumlusu" veya "Vaka Görevlisi" olarak değerlendirildiklerini iddia ediyorlar. İddia sahibi, iddiasını ispatla mükelleftir.

Sözün kısası; Türkiye'de yolu SAOS'a veya Bush Okulu’na düşen, ne kadar akademisyen, öğrenci, bürokrat varsa mercek altına alınmalı. Yoksa her geçen gün altımız biraz daha oyulur. Bu bir güvenlik meselesidir. A&M Bush Hükümet ve Kamu Hizmeti Okulundan sertifika alanlara dikkat!

омюр челикдёнмез, Дикгазете

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://womanstats.org/

https://bush.tamu.edu/about/history/

https://www.robertsonfoundation.org/

https://bush.tamu.edu/psaa/international/

https://bush.tamu.edu/intelligencestudies/

https://bush.tamu.edu/faculty/chermann/

https://president.tamu.edu/about/index.html

https://recruiter.tamu.edu/portal/bush_visits?

https://nstc.sandia.gov/staff/steven-horowitz

https://www.globalinnovation.fund/team/kathryn-c-kaufman

https://unis.asbu.edu.tr/proje-detay/2_D3Ss_17/woman-stats-project

https://www.facebook.com/share/p/gngMfQ957EuSfAbc/?mibextid=oFDknk

https://www.facebook.com/share/p/13NN3ZziyQPoKsTJ/?mibextid=oFDknk

https://docs.house.gov/meetings/AS/AS00/20151118/104191/HHRG-114-AS00-Bio-CrockerR-20151118.pdf

https://www.desmoinesregister.com/story/news/2014/11/06/iowan-former-ex-spy-teach-espionage-texas/ 18577955/

https://tasam.org/trTR/Icerik/52468/istanbul_guvenlik_konferansi_2019_yeni_dunya_ekonomi_ve_guvenlik_mimarisi_

https://www.wfaa.com/article/news/state/texas-news/why-george-hw-bush-fell-in-love-with-texas-am-university/287-621405294

https://www.dikgazete.com/yazi/mit-dikkat-etsin-mi-6-turkiye-de-school-of-african-and-oriental-studies-soas-mezunlarini-kullaniyor-4409.html

https://theeagle.com/news/former-cia-operative-now-teaching-at-texas-a-m-to-discuss-book-on-counterintelligence-at/article_c9481d8a-7473-11e9-985b-1fa0dac9bca0.html

Chase Lawrence, The case of Texas A&M: A university integrated into the military-intelligence apparatus https://www.wsws.org/en/articles/2023/07/14/07c7-j14.html

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
cuf cuf hoca
cuf cuf hoca 2 ay önce
yıl 2024. aylardan mart. burası dünya. yer türkiye. gerçeklere gel hoca. bize ne ajandan, majandan. avro 36 olmuş dolar 33 ü geçmiş.
Gazanfer Sah
Gazanfer Sah 2 ay önce
AJAN KAYNIYOR
Körfez Savaşı sonrasında USA ve AB Devletleri , Kuzey Irak denilen bölgeden 7.000 (yerli) kişiyi alarak Guam Adası'na kaçırmışlardı .
O zaman şu soruyu soruyordum.
"Küçücük coğrafyadan 7000 soysuz casus devşiren ABD ;
814.500 kilometre kare olan Türkiye'den 7.000'in kaç katı soysuz devşirmiştir ? "
15 Temmuz'da bu sorunun cevabını üzülerek görmüştük.
Anladığımız kadarıyla soru'nun cevabına dahil olan daha çok soysuz var.

İbn-i Haldun Rahmetli
"Coğrafya Kaderdir" sözüyle bizleri boşuna uyarmamış.
Yine Gardaş Azerbaycan CB Aliyev, SSCB vatandaşıyken 1 planı itiraf etmişti:
"1970'li yıllarda işbirlikciklere Türkiye'yi işgal etmek için planlar yapıliyordu. 1979 senesinde kendimizi Afganistan'da bulduk.
Bunu hâlâ çözemedim. Aklım ermiyor" meyanındaki sözlerinden de anlaşılacağı üzre Ülkemiz barındırdığı şehid, evliya ve alınan garibanlar duasıyla manen muhafaza altındadır. Keçecizade Fuad Paşa'nın dediği gibi:
“Biz içeriden siz dışarıdan şu devleti yıkamadık gitti!”
Yoksa dışımızdaki yetmediği gibi daha fazlası içimizdeki düşmanlarla çoktan işgal edilmişti.
Yusufiyeli
Yusufiyeli 2 ay önce
Hangi taşı kaldırsak altından casus çıkıyor. Tanrı Türkü. Korusun
Mete Can
Mete Can 2 ay önce
Yaz gazeteci Rand Corparationu da yaz,yaz gazeteci Stratforu da yaz.