USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

13 Türk rehineyi, hangi güç infaz etti? 16 şehidin sorumlusu kim?

15-02-2021

Delinin biri dedi ki,PKK'nın  bir çok ismi  Kuzey  Irak'ı terki  diyar edeli çok oldu. Hatta Murat Karayılan'ı Ankara'da aramak lazım. Açılımı konuşmak  için  getirdiler, geliş o geliş!..” 

Yok  daha  neler?

Birileri, aklımızla dalga geçiyor ama kim? 

BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümündeki sırlar perdesi nasıl aralanmadı ise Türkiye'nin gündemine taş gibi oturan Gara Şehitleri üzerindeki bilinmezlik perdesi de aralanmadan son gelişmeleri, nesnel bakış açısıyla  tahlil etmek neredeyse mümkün değil. 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Gara bölgesine hava destekli kara harekatı bir kaç yıldır tekrarlanıyor. 

Gara Dağ gar altında galanda! - Gara bölgesi neresi?

Irak’ın kuzeyinde bulunan ve dağlık bir araziye sahip olan Gara bölgesi, Türkiye sınırından yaklaşık 40 kilometre Irak içerisinde yer alıyor.

Gara Dağı'ndaki terör üslerinin, Kandil Dağı’na uzak mesafede olmasına rağmen arazinin dağlık olması sebebiyle terör örgütü PKK’nın karargahı Kandil Dağı kadar önemli ve stratejik bir konumu var. 

Kandil-Sincar arasındaki lojistik hatların kesilmesi için Gara önemli. Bu coğrafyanın jeolojik özellikleri nedeni ile yüksek dağlar ve büyük ve derin muhkem mağaralar mevcut.

Terör örgütü, Gara Dağı bölgesini, militanların teorik politik  bilgilendirildiği yerler, silahlı eğitim merkezleri, silah ve mühimmat depolama alanları, çatışmalarda yaralanan örgüt  mensuplarının tedavi ettiği hastanelerle donattığı gibi, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik düzenlenecek terör saldırıları öncesinde toplanma alanları  olarak değerlendiriyor.

Ayrıca derin dehlizlere sahip  mağaraların, terör  örgütünün  elindeki rehinelerin muhafaza edilmesinde kullanıldığı,  istihbarat raporlarında belirtilmişti. 

Terör örgütünün Irak’ın daha iç kısımlarında Duhok’un kuzeyinden Erbil’in kuzeyine kadar uzanan Gara Dağı bölgesindeki kamplar silsilesi, Türkiye’deki terör faaliyetlerini sürdürebilmesini kolaylaştırdığı gibi, Irak’ın kuzeyinden başlayan sıra dağlar üzerinden Türkiye sınırlarına uzanıyor. 

Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen Askeri Harekat’ın gerçek amacı ne?

İster “Sincar” ister “Pençe Operasyonu” deyin, bu askeri  harekatlar, Suriye ve Irak Türkmenleri’ni fiziki olarak birleştirecek mi?

Daha önce yazmıştım; Rusya uluslararası ilişkiler uzmanlarının Suriye’de gündeme getirdikleri “yönetimsel ve kültürel otonomi” ve “üniter desantralize sistem” teklifleri, bence Araplar haricindeki diğer etnik unsurların federatif yapılanmasına imkân verebilir.

Suriye’deki Bayır Bucak Türkmenleri ile Irak’taki Bayat Türkmenleri’ni birleştirecek coğrafi koridorun etnik bağla güçlendirilmesi, Suriye ve Irak hükümetlerinden bağımsız Federe Türkmen Devleti’nin nefes almasını sağlayacaktır. 

Federe Türkmen Devleti’ne, Kürt aşiretlerinden ve özellikle Suriye ve Irak’ta yerleşik Şammar aşiretinden destek geleceği söylenebilir. Federe Türkmen Devleti’nin kuruluşu, Türkmenler’in efsanevi Telafer, Emirli ve Beşir direnişi ile başladı. Önce işgalci Amerikan ordusuyla savaştılar. Emirli’de, IŞİD kuşatmasına karşı kahramanca direndiler ve IŞİD’e geçit vermediler.

İran’ın, Türkiye'nin Irak’taki askeri varlığından rahatsızlığı  sürpriz sayılmaz. Nitekim İran’a yakınlığı ile bilinen El-Nüceba ve El-Fetih gibi kuruluşlar, Türkiye’nin muhtemel Sincar operasyonuna karşı Türkiye’ye tehdit mesajları yayımladı.

Pençe - Kartal nasıl başladı, nasıl bitti?

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Gara bölgesinde terör örgütü PKK'ya ait hedeflere yönelik Pençe Kartal-2 Harekatı'nın düzenlendiğini duyurmuştu.

TSK, 10 Şubat gece 02:55'de Irak'ın kuzeyinde "Pençe Kartal-2" adlı demir yumruk harekatında, çok sayıda komando, Gara Dağı bölgesine uçar birlik harekatıyla indirildi.

Komandolar, Gara'nın hakim tepelerini ele geçirdi. 4000’e yakın Türk askeri sıcak çatışmaya girdi. Operasyonda sınırdan 30 /35 km derine inildi.  

Pençe-Kartal Harekat sürecinde, Gara operasyonunun amacının PKK'nın 2015'ten itibaren kaçırdığı ve  rehin tuttuğu güvenlik personelinin kurtarılması olduğu anlaşıldı. 

Terör örgütü PKK açıklaması ne anlama geliyor?

"Gara operasyonunu yöneten, başarıdan da başarısızlıktan da sorumludur, yetkililer her ne kadar operasyon başarılı oldu dese de halk inanmakta zorlanıyor" gibi yorumlara  katılır mısınız bilmem?

Genelkurmay Başkanı Güler’in, "Hava Kuvvetlerimiz mükemmel şekilde hedeflerin tamamını vurmuştur.  Irak'ın kuzeyi Gara'da destansı mücadele veren Mehmetçik'in Pençe Kartal-2 Harekatı sona erdi" açıklamasını anlamakta zorlandığımı söylemeliyim.

Gara’da, dere yatağında her iki yanında yüzde 60 meyilli bir arazide konuşlu, 3 farklı girişi bulunan 9 odalı 7 demir kapılı bazı noktalarda 120 cm yüksekliğinde mağaraya yapılan operasyon haritasının “sonradan hazırlandığı” iddiaları da  var.

Özellikle “Euronews” ve “BBC” gibi yayın kuruluşlarının olayla ilgili terör örgütü PKK'ya yakın yayın organı “ANF” haber ajansının açıklamasına yer vermeleri ilginç. 

Bu haçlı artıkları, akılları sıra operasyon düzenlenen mağarada hayatını kaybeden rehinelerin ölümünden Türk Silahlı Kuvvetleri’ni sorumlu göstermeye çalışıyor. Boşuna  dememişler “domuzdan post, gavurdan dost olmaz” diye!

Ajansa Nûçeyan a Firatê - ANF/ Fırat  Haber Ajansı, öldürülen kişilerle ilgili olarak; "Üç gün boyunca gelişen ağır bombardımanlar, kamp dışında ve içinde gelişen yoğun çatışmalar elimizde esir olarak bulunan MİT mensubu, asker ve polislerin bir kısmının yaşamını yitirmesine yol açmıştır" iddiasını ortaya attı.

Örgütün iddiasında; “Bu kampa yapılacak bu kadar saldırı sonucunda hiç kimsenin oradan sağ olarak kurtulamayacağı gerçeği en sıradan askeri bilgiye sahip bir kişi tarafından dahi bilinebilecek bir husus olmasına rağmen, bu kampa dönük yapılan saldırı hiçbir biçimde onların kurtarılmasına dönük olmayıp tamamen imha edilmeleri amaçlanarak yapılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Bu iddia, “Acaba rehineler infaz edilmediler de hava saldırıları veya özel kuvvetlerin mağaraya yönelik operasyonu sırasında çıkan çatışmada mı hayatlarını kaybettiler?” sorusunu ortaya çıkarmak için mi ifade edildi?

ANF, bir süre önce PKK kaynaklarına dayandırdığı bir haberinde, alıkonulan kişilerin asker, polis ve MİT görevlisi olduğunu öne sürmüş ve isimlerini yazmıştı.

ANF haberinde, devlet yetkililerinin ellerindeki rehineleri almaya dönük herhangi bir girişimde bulunmadığını, yerlerini tespit etmeye çalışarak hava saldırılarıyla bu personellerini öldürmek istediğini iddia etmişti.

Şerefsizler! Milletin kafasını karıştırmak için ne yollara başvuruyorlar. 

Maalesef amacına ulaşamayan operasyon ile ilgili sorular sorular…

Maalesef operasyon amacına ulaşamadı.  

Şimdi Türk kamuoyu merak ediyor ve haklı olarak soruyor?

2017'de Kuzey Irak kırsalında terör örgütünün rehin aldığı MİT görevlileri hariç, terör örgütünün elinde tuttuğu diğer güvenlik görevlileri, Türkiye sınırları dahilinde kaçırılıyor.

Kaçırılan Türk devletinin mensupları, nasıl oluyor da Türkiye’den, Gara Dağı'ndaki kamplara kadar götürülebiliyor ve asker, polis, istihbarat hiç bir kurumun ruhu duymuyor,  haberi olmuyor?

- Türkiye’den fersah fersah uzaklıktaki yabancıları kurtaran kurumlar, neden 2015'den beri terör örgütünün elindeki  insanlarımızı kurtarmak için bu kadar bekledi?

- Gara’da tam olarak ne oldu?

- Operasyon planlandığı gibi neden yürümedi ?

- Terör örgütünün rehin tuttuğu vatandaşlarımız için ne gibi önlemler alındı ya da alınmadı? 

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, tehir edilmeyen ama açıklanmayan müjdesinin bu operasyonla ilgisi var mıydı?

- Askerlerin kurtarılması gereken bir operasyonda, hepsini kaybetmek nasıl bir başarıdır?

- Neden en başından değil de sosyal medyaya sızdıktan sonra isimlerin bir kısmı ancak açıklanmıştır? 

Şehitlerimizin gara toprağa düştüğü “Gara Dağ gar altında galanda”. Ancak bu kayıplarımızın iktidar ve operasyonu idare eden yetkililer açısından mutlaka bir siyasi maliyeti olmalı. Fatura kime çıkar, nasıl çıkar? Bekliyoruz. 

Kimilerine  göre:

- AK Parti'nin "yeni anayasa, yeni devlet kurma, Anayasa'nın ilk dört maddesini değiştirme" hayalleri toprağa gömüldü, bunun için alternatif arayışları bitti.

- PKK’nın, AK Parti'ye yönelik "yeni açılım tehdidi" yok edildi.

- CHP'nin içindeki Kandil kanadının temizlenmesinin önü açıldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu akıllı adam vesselam.

Gara operasyonu sırasında şehid edilen Türk rehineler için; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu diyor ki, "Murat Karayılan'ı yakalayıp bin parçaya bölmezsek bu millet ve şehitlerimiz yüzümüze tükürsün!..

Millet, zaten bu işi yapabilecek duyarlılıktan uzak. “İbo Show”larla, “Survivor”larla, saatlerce süren “maç yorumları”yla, Acun’un kanalından verilen narkoz az geldi bütün bunlara bir de Sibel Can’la Hüsnü Şenlendirici’ninŞarkılar Bizi Söyler” programı eklendi.

Artık, komadan çıkılmaz! Şehitlerin zaten ete-kemiğe bürünmüşlüğü de görülmüş değil.

Ve herkesin tek yaptığı, “kuru bir rahmet” dilemek!

Acımız büyük…

Can-evimize düşen ateş hep yanıyor hem de yakıyor. Biliyoruz ki “mağara şehitleri”, “Ashabı Kehf” mertebesine eriştiler.

Ölümsüzler birliğinde yerlerini aldılar. Bu süreçte, tarihe tanıklık etme onurunu yaşayan, MİT, TSK, Emniyet Güçleri personelinden şehit düşenlere selam olsun, rahmet olsun. Makamları âlî, akıbetleri hayr olsun.

Durun kalabalıklar, bu cadde çıkmaz sokak! 

Haykırsam, kollarımı makas gibi açarak:

Durun, durun, bir dünya iniyor tepemizden,

Çatırdılar geliyor karanlık kubbemizden…

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Twitter'da takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete

Seçilmiş Kaynakça 

https://www.google.com/amp/s/tr.euronews.com/amp/2021/02/14/kuzey-irak-ta-13-turkun-oldurulmesiyle-ilgili-neler-biliniyor

https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-56060642.amp

https://www.dikgazete.com/mit-baskani-hakan-fidan-in-temaslari-ve-sincar-operasyonundan-suriye-irak-birlesik-federe-turkmeneli-devletine-makale,3262.html

https://www.google.com/amp/s/www.hurriyet.com.tr/amp/gundem/gara-bolgesi-nerede-hangi-ulkede-neden-onemli-pence-kartal-2-harekatinin-yapildigi-gara-bolgesinin-konumu-41740086

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Nihal Ercan
Nihal Ercan 3 yıl önce
Esir değil rehin
sercan ak
sercan ak 3 yıl önce
ömür bey , birseyi bilmek lazım. terör örgütü için propoganda olmazsa olmazdır. kendi iğrenç kanallarında elbette bunları söyleyecekler. halbuki oradaki esir olan kahraman askerlerimizin kafasına kahpece kurşun sıkmak tam da terörist kafasını ortaya koymuştur. böylece sözde kendi askerimizi vurduğumuz yalanını propaganda malzemesi yapacaklardı. öyle de oldu. halkımızın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. bu ivne bozulmadan devam ettirilmelidir ve terörün başı ezilmelidir.
gurban
gurban 3 yıl önce
Şehitler ölmez vatan bölünmez