Yalan söyleyen tarih utansın!

Ulvi Alacakaptan
Ulvi Alacakaptan
Yalan söyleyen tarih utansın!
21-05-2023

YALAN SÖYLEYEN TARİH UTANSIN 

… … resmi tarihin Samsun'ataka” benzeri bir gemiyle, pusulasız ve acemi bir kaptanla gidildiğini anlatması, vapurun kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Kaptan'ı rahatsız etmiş ve ölümünden önce yazdığı bir mektupla “Vapurun pusulası da, hız ölçeri de tamamdı, ben de acemi değildim.” demek zorunda kalmıştı.

Mustafa Kemal’in aradığı fırsat, İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Caltrophe’un 21 Nisan 1919’da Osmanlı Hükûmeti’ne verdiği nota ile gelmiştir.

Amiral, bu notada “Samsun dolaylarında güvenliğin bozulduğunu, Rum köylerinin devamlı olarak Türklerin saldırılarına uğradığını, Osmanlı yönetimi burada güvenliği sağlayamazsa kendilerinin müdahale edeceğini” bildirmiştir.

Amiral Caltrophe’un notası üzerine Padişah Vahdettin ve Sadrazam Damat Ferit Paşa, Karadeniz Bölgesi’ndeki İtilaf Devletleri’nin şikâyetlerini yerinde incelemek ve gereken önlemleri almak maksadıyla bölgeye dirayetli bir komutanın gönderilmesine karar verdiler.

Bu görev için Çanakkale’de askerî yeteneğini ispatlamış olan ve Vahdettin’in veliaht iken Almanya gezisinde yakından tanıdığı Mustafa Kemal’i görevlendirdiler.

Bandırma vapurunun gizlice yola çıktığı da koca bir yalandır.

Herhangi bir gemi, Liman İşletmesi/Komutanlığı’nın yazılı izni olmadan limanı terk edemez.

Zaman gazetesi, İngiliz Yüksek Komiserliği izin belgesini 80’lerin sonuna doğru yayınlamıştır.

Ayrıca yaptığım ufak bir internet araştırmasında Galata Rıhtımından hareket eden gemide, İngilizler silah araştırması da yapmışlardır.

Evet kimdi “Yalan Söyleyen Tarih Utansın” kitabının yazarı?

Mustafa Müftüoğlu, -1928-2006- Allah C.C. ondan razı olsun.

.

 

Ulvi Alacakaptan, dikGAZETE.com

Ulvi Alacakaptan
Ulvi Alacakaptan
ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?