Rusya, dünyayı ayağına nasıl getirdi?

Cem Kıran
Cem Kıran
Rusya, dünyayı ayağına nasıl getirdi?
22-03-2024

Rusya Dünyayı Ayağına Nasıl Getirdi? 

MOSKOVA/SOÇİ

Türkiye’de basın ve medya kuruluşları, yerel seçimler gibi çok önemsiz bir konu ile ülkemizin vatandaşlarını uyuturken, Karadeniz komşumuz olan Rusya'nın Soçi kentinde Olimpiyatlar kadar görkemli, bir o kadar saygın ve dünyayı şaşırtacak festival gerçekleştirdi.

2022 Yılından bu yana Rusya Federasyonu’na dünyanın güçlü ülkeleri sayılan ülkeler tarafından 2000 adet yaptırım uygulandı, fakat “Cem Kıran Rusya Videoları” Youtube kanalında da izleyeceğiniz bu videoda da göreceğiniz üzere yaptırımlar, tabiri caizse “sinek ısırığı” gibi hissedilmiş Rusya’da.

158 Ülkeden on bin yabancı vatandaş ile beraber, Rusya'nın içerisinden de on bin kişi katıldı bu festivale, fakat büyük bir eksik vardı; o da bu muhteşem ötesi organizasyonu anlatacak medya!

Festivali en ince ayrıntısına kadar planlayan kişiler ya bu büyük organizasyonu dünyaya anlatmayı gerek görmediler ya da güçleri, dünyadan gazetecileri buraya çekmeye yetmedi diye düşündürdü beni. 

Örneğin Moskova’da bulunan Türk haber ajanslarının kameramanları bile benim sizlere video içerik olarak sunduğum bu festival için Soçi’ye yöneticileri tarafından gönderilmedi!

Peki ama neden?

Cevabını ben vereyim;

Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu içerisinde belirli bazı klikler maalesef belirli köşeleri tutmuş ve sadece birbirlerine düşmanlıktan ötürü iki devlet hakkında bilgilendirici içerik kanallarını özellikle tıkalı tutmaya gayret ediyorlar.

İki ülkenin yöneticilerini ve halkını birbirlerine yaklaştıracak muhteşem içerikler, belgeseller yapılabilir fakat yapılmıyor, bunu biliyorum çünkü yapmak istediğim projeleri her iki tarafa anlattığım halde, beğeniliyor fakat desteklenmiyor.

Peki neler destekleniyor biliyor musunuz?

Sadece küçük ve lokal bir çevrenin lüks otellerde yaptığı etkinlikler destekleniyor, toplantı ve panellerde iki ülke güzellemeleri yapılıp, bir şeyler yenilip içilip daha sonra insanlar lüks araçlarına binip iyi bir şey yaptıklarını zannedip, oradan ayrılıyor.

Halbuki Türkiye'de milyonlarca insan Rusya'nın halen kağıttan kaplan olduğunu, işgalci olduğunu, aç, fakir olduğunu, diğer milletlere bugün bile zulüm yaptığını düşünmekte.

Peki ya Rusya’da insanlar Türkiye’yi nasıl biliyorlar?

İnanın duymak bile istemezsiniz!

Bütün bunların ana nedeni aslında iki ülke basınının görevlerini yerine getirmemesinden kaynaklıdır.

Peki ben olmasam Türkiye Cumhuriyeti’ne birazdan izleyeceğiniz videoda ki “Türk öğrencilerin İzmir marşı ile Ruslar tarafından karşılanmasını, Transdinyester’den gelmiş kişinin, Moldova hakkında anlattıklarını, festival alanında 3 Afrikalının Türkçe konuşmasını, Başkurt Türkünün Başkurtça’nın Rusya’da yasak mı değil mi” gibi konuları kim gösterecekti?

Bu festivalin nasıl bir şey olduğunu nereden bilecektiniz? Vladimir Putin’in gençlere karşı yaptığı dokuz dakikalık konuşmasını kim Türkçe’ye çevirecekti?

Mübalağa etmiyorum, bugüne kadar yapmış olduğum yayınlar sayesinde milyonlarca Türk vatandaşına gerçek Rusya’yı tanıttım.

İnanın Cavit Çağlar’ın iki devlet arasında laf taşıyıp Putin’in elinden madalya alması bile benim yaptığım bu iş yanında sönük kalır, bu iş adamları, tanıdıkları üzerinden laf taşıyıp adına da “Gizli Diplomasi” der, fakat ben sırtımda ağır çanta, yarı aç, yarı tok, elimde kamera kilometrelerce yol yürüyüp, tek başıma belgesel niteliğinde video yapıp “Kamu Diplomasisi” yaparım.

Onlar laf taşıdıkları için en yüksek mertebeden nişan ve madalyalar alırken, bizler sırtımızda ağır çanta taşıdığımız için izleyicimizden sadece “Like ve yorum” alırız (!)

Sizce Vladimir Putin’in Cavit Çağlar’dan haberi var mıydı da onu madalya ile onurlandırmak için Kremlin’e çağırdılar?

Hayır tabii ki, o tür madalyaların verilmesini teklif edenler genelde “bürokratlar ya da diplomatlar” olur.

İşte her iki tarafta da bu gibi iş bilmez, kıymet bilmez, adamcılık yapan diplomatlar, bürokratlar olduğu sürece ABD, Rus ve Türkiye ile çok güzel oyun oynamaya devam eder. 

Şimdi gelin kendini basın yolu ile Türkiye’ye anlatamayan beceriksiz Rus diplomasisi ve devletten milyonlarca dolar alan ama dünyada izleyeni bulunmayan Rus basının yapamadığını ben sizlere videom ile anlatayım.

Cem Kıran bu hafta Soçi’den bildiriyor…

.

Cem Kıran, dikGAZETE.com

.

Cem Kıran
Cem Kıran

Moskova

İstanbul, Beyoğlu doğumlu olan Cem Kıran, 2007 yılından bu yana Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşamaktadır.

Rusya hakkında en detaylı Türkçe videoları ile milyonlarca izleyiciye, Rusya’nın kapılarını aralayan Cem Kıran, Rusya siyaseti ile ilgili konulardan, Rus kültürü, çevre ve yaşantısına dair çeşitli birçok konuya kadar geniş yelpazede yaptığı videolar ile ülkemiz insanın Rusya’yı ve Rus halkını tanıması için uğraş veriyor.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?