Küresel terörün serencamı -2-

Dr. Begüm Burak
Dr. Begüm Burak
Küresel terörün serencamı -2-
19-09-2020

IŞİD eylemleri görece azalsa da son yıllarda uluslararası gündemi, küresel terörizm söylemi ile aynı derecede meşgul eden çok fazla konu olmadığı söylenebilir. 

2001'de George W. Bush, 11 Eylül saldırılarının ardından Amerika'nın El Kaide ile mücadelesini ilan ettiği konuşmasında “Teröre Karşı Savaş" ifadesini kullanmıştı. 

Amerika’nın birçok müttefikinin dış politikasının yanı sıra, Ortadoğu’daki Amerikan dış politikasının bir diğer adı da “Teröre Karşı Savaş” olarak anılabilir.

IŞİD ve El Kaide herhangi bir terörist örgütten daha fazlasıdır.

Bu örgütler, önce Müslüman dünyadaki tüm mevcut hükümetleri devirmeyi ve onları kendi hükümetleriyle değiştirmeyi ve daha sonra ideolojilerini yaymak için Batı'ya saldırmayı amaç edinmişlerdir. 

Batı'ya saldırmak için aktif olarak çalışan IŞİD ve El Kaide unsurlarını Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'da savaşan grupların ana organlarından ayırmak ise hemen hemen imkansız olarak değerlendirilmekte. 

El Kaide ve IŞİD üyeleri, küresel bir halifelik kurma şeklindeki büyük hedeflerini gerçekleştirmek için özellikle Batı'ya karşı şiddet eylemleri ile her an tehdit unsuru olmaktalar.

20. yüzyılın sonu ile birlikte küresel terör, daha amorf gruplara doğru uzanmaya başlamıştır. 

Sınırların aşınması gibi gelişmelerin yaşandığı giderek küreselleşen uluslararası bir ortamda, geleneksel devlet, merkezci refleksler ile küresel terör unsurlarına yanıt vermede etkisiz olmaya başlamıştır.

İletişim ve bilgi alanındaki dönüşüm, teknolojinin gelişmesi ve ekonominin küreselleşmesi ile terör örgütleri de farklı bir kimliğe bürünmüştür. 

1998 ve 2001'de Afganistan'a yapılan askeri saldırıların terörist gruplarda ters etki yarattığını ve saldırganlığı tetiklediği söylenebilir.

Özellikle 11 Eylül'den sonra, terörizmle mücadele, tüm ülkeler için bir öncelik haline geldi. 

Günümüzde, Avrupa Birliği’nin, terörizm tehlikesini ve kitle imha silahlarının yayılmasını büyük bir risk olarak görmekte olduğu biliniyor. 

Avrupa Birliği de Amerika gibi terörizmle mücadele etmeye kararlı görünüyor.

Avrupa’nın kararlılığının barışa ne kadar hizmet edeceği ise bir muamma. 

Umarız Afrika’dan Asya’ya yedi kıtada hakim olan bir barış havası yakınlardadır. 

Barışa sadece Batı değil, tüm dünya özlem duyuyor. 

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

Dr. Begüm Burak
Dr. Begüm Burak

Dr. Begüm Burak kimdir?

Lisans derecesini, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünden olan Bağımsız araştırmacı Begüm Burak, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladığı 28 Şubat Süreci’ni ele alan tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 

2015 yılında Fatih Üniversitesi’nde tamamladığı “The Image of the Undesired Citizens in Turkey: A Comparative Critical Discourse Analysis of the Hürriyet and Zaman Newspapers” adlı çalışması ile de doktor unvanını kazanmıştır; bu çalışması kitap olarak da basılmıştır.

2010-2015 yılları arasında araştırma görevlisi iken İtalya, İspanya, İngiltere ve Bosna’da kısa süreli akademik faaliyetlerde bulunmuştur.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?