Kişisel gelişim alanları

Volkan Yaşar Berber
Volkan Yaşar Berber
Kişisel gelişim alanları
03-01-2024

KİŞİSEL GELİŞİM ALANLARI 

Yaşamımızda karşımıza çıkan yegâne yaygın kişisel gelişim konuları değişkenlik gösterse de bunları çoğu zaman özgüven geliştirme, empati becerisi geliştirme, depresyonu önleme ve baş etme psikoeğitim, zaman yönetimi, uyku düzeni oluşturma ve de duygusal yeme psikoeğitim programı olarak sıralayabiliriz.

Bunlar sosyal, fiziksel, duygusal olarak kişiye farkındalıklı ele alınabilinir. Kişi, kendine olan özgüvenince bilinçli şekilde sorumluluğunun sonuçlarını göze alarak tespit edebilmelidir.

Nereden başlaması gerektiğini bilerek aşama aşama yol almalıdır.

Zihin ve beden sağlığına dikkat etmeli, araştırma yapma alışkanlığı ve tecrübesi edinebilmeli, kitap okuma alışkanlığı olmalı, planlı ve düzenli bir hayat sürmeli, yanlışlardan kendine ders çıkarabilmeli, yeni şeylere daim pozitif olmalı ve muhakeme edebilmelidir. Kendini insan önce kabullenerek ne şekilde yetiştireceğini ve motive edebileceğini keşfetmesi gerekir.

Kişinin kendini tanımak için aktivitelere katılması, yapmak istedikleriyle ilgili hedefler belirlemesi hayatını kolaylaştıracaktır. Toplumumuzda gençlerimizin en fazla yanıldığı bu zannımca… Çeşitli toplumsal etkinliklerden uzak durarak sosyalleşmeyi sadece internet üzerindenmişçesine kabullenmekle kişi, kendini pasif sosyalleştirerek beşeri münasebetlerinde hayatını etkileyecek derece zarar görmektedir.

Çözüm üretebilme kabiliyetinde olabilmeyi öncelikle hedef seçerekten kültürel hareketlerde bulunması gerekmektedir.

Kişiliğimizin ‘swot’ analizini güçlü ve zayıf yönlerimizi belirleyerek, kendimizi yönetme becerimizi geliştirebilmeliyizdir.

Benliğimizi bizden daha iyi kimse bilemez.

Temel değerlerinizi bilerek kendinizle barışık olunuz, farkında olunuz.

Kendi sesini, doğru ve gerçeklerinin çevrendeki diğer kişilerle ortak paydada buluşmasıyla sosyal gelişiminde ilerlemenin ispatıdır.

Çevremizde yaşananların bizde ne gibi farkındalıklara yol açtığının bilinciyle, olası problemlerimizin üstesinden gelebilmeyi öğreneceğizdir. Mutlaka başkalarıyla iletişim halinde olarak sağlıklı kararlar alabilmemize fayda sağlayacaktır.

Kişisel gelişim, bize fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı yaşam sürdürmemizi sağlamaktadır.

İnsanın güzel ahlaklı, anlayışlı, empati kurabildiği, pozitif, çevresine katkı sağlayabildiği, yaşamın sorumluluğunun farkındalığıyla kendini kabul ettirebilmektir esas olan.

Yaşam boyu sürdürebilirliği olacak bu özellikler hayatımızı kolaylaştıracağı gibi itibarlı saygınlık kazandıracaktır bizlere…

Özünde hayattan ne istediğini bilerek vizyon oluşturarak peşinden gidecek cesarete sahip kişiler daim hedefine er geç ulaşacaklardır.

Zaman içinde bağlılık ve adanmışlıkla kişi başarıya ulaşacaktır bu özellikler.

Öz farkındalık geliştirebilmek tam da işte burada başlamaktadır. Beklentilerinizi geciktirmeden hazır olduğunuzu hissettiğiniz anda harekete geçeceksinizdir.

.

Volkan Yaşar Berber, dikGAZETE.com

Volkan Yaşar Berber
Volkan Yaşar Berber

"Kalemli Muhafız" Araştırmacı yazar

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?