Gökyüzüne bakmanın faydaları

Hüseyin Burak Uçar
Hüseyin Burak Uçar
Gökyüzüne bakmanın faydaları
10-01-2022

- Vücut yapılarından dolayı hiçbir zaman kafasını kaldırıp gökyüzüne bakamayan hayvan hangisidir?

Bu soru “Kim Milyoner Olmak İster” programında sorulur ve doğru cevabın olduğu şıkta “domuz” yazmaktadır. O bölümü izlememekle birlikte, böyle bir sorunun sorulduğunu, soruların tamamına yer veren bir internet sitesinde okudum (egitimler.info) 

Domuzların başrolde olduğu “Hayvan Çitliği” romanını okumamış olsanız da mutlaka duymuşsunuzdur. “1984” isimli romanı ile de ünlü yazar George Orweel, bu romanında fakir ve sarhoş çiftçi Jones tarafından yönetilen Beylik Çiftliğinin hikayesini anlatmaktadır. 

Çiftlikteki hayvanlar içlerindeki en yaşlı domuzun, hayvanların dünya hakimiyetini ele geçirdiklerine dair rüyasını dinledikten sonra, kendilerini aç bırakan Jones’u kovup, bütün hayvanların özgür ve eşit olacağı yeni bir dünya kurmaya karar verirler. Snowball ismindeki bir domuz önderliğinde ayaklanırlar ve Jones’u çiftlikten atıp, bütün malına el koyup, çitliğin adını da “Hayvan Çiftliği” olarak değiştirirler.

Kısa bir süre “eşitlik” istenildiği gibi olur, fakat domuzlar çok geçmeden kendilerine ayrıcalık tanımaya başlarlar. İçlerindeki en açgözlü olanı (Napolyon) beyinlerini yıkadığı eğitimli köpeklerden oluşturduğu çeteyi kullanarak liderleri Snowball’ı da çiftlikten kovar. 

Beklenenden çok farklı ve korkutucu bir dönem başlar. Domuzlar daha çok rahata ve konfora kavuşurken diğer hayvanlar ya öldürülür ya da Jones’un zamanından, daha fazla açlık ve zorluk çekmeye başlarlar. Üzerlerindeki baskı ve zulüm eskisi ile kıyaslanamayacak kadar artmıştır.  

1945 yılında yayınlanan bu romanda aslında Stalin rejimi hicvedilmiştir. 

Bu nedenle roman, bir “kapitalizm propagandası” olarak da kullanılmıştır. Oysa yazar, kitabının sonunda, çiftlikteki diğer hayvanların, “kibirli ve zalim olmaları açısından domuzlarla insanların arasında fark kalmadığını düşündüklerinibelirtiyor ve roman bu şekilde bitiyor. 

Orwell, “daha iyi bir dünya” vaadinde bulunan herhangi bir hareketin başarıya ulaştığında, sona erdirilen uygulamalardan daha kötüsü ile karşı karşıya kalınabileceği kanaatindedir.

Gücü eline geçirene kadar her hareket, daha iyisini vadetmektedir. Fakat gücü eline geçirince daha kötüsüne neden olabilmektedir. 

Bunu önlemenin yolu da açgözlülüğe ve güç zehirlenmesine neden olan zihniyetin değişmesidir. Bu değişmedikçe ve insan-domuz benzerliği devam ettikçe, gücü elinde bulunduranın değişmesi, sonucu değiştirmeyecektir.

Romanda, fiziksel gücü ve çalışkanlığı ile bilinen ve ne kadar çalışsa daha fazlası istendiği için her seferinde çok daha fazla çalışan Boxer isimli at dikkat çekmektedir. En çok kurduğu cümleler, “Napolyon yoldaş her zaman haklıdır!..” ve “Yarın daha da çok çalışacağım!..” şeklindedir. 

Diğer hayvanlar kendilerinden de aynı şey beklendiği için, Boxer’ı o kadar fazla çalışmaması için uyarırlar. Zaten Boxer da bir süre sonra tükenir ve yere yığılır. 

Domuzlar, diğer hayvanları kandırarak Boxer’ı hastaneye değil mezbahaya gönderirler. Görevi “propaganda” olan Squealer isimli domuz tarafından her kötü olayda bir şekilde ikna edilen hayvanlar, Boxer’ın ölümüne bile yeterince üzülemez ve kızamazlar.

Romanın sonunda hayvanların onlara yapılan zulüm açısından insanların da domuzların da aynı olduklarını düşünmesinin altını çizmek gerek. Çünkü akıl, vicdan ve düşünme yeteneği bahşedilmiş ve “yaratılmışların en şereflisi” unvanını koruması gereken insan ile, gökyüzüne bakma yeteneği bile bahşedilmemiş bir hayvanın aynı seviyede buluşabilmesi çok üzücü olsa gerek. 

Hatta bazı insanların, bu seviyenin çok daha altına inebilmesi de ayrı bir mesele. 

Gökyüzüne bakmak insanın anlam arayışında ve bilimsel gelişmelerde önemli mesafeler kat etmesine vesile olmuştur. Güneşin, ayın, yıldızların ve gezegenlerin gözlenmesi ve bunun sonucunda yapılan çıkarımlar insanlık tarihinin şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. 

11.yüzyılda yaşamış büyük mütefekkir İmam Gazali,  “Gökyüzüne Bakmanın Faydaları” isimli kitabında o gün henüz keşfedilmemiş bir çok bilgiyi de içeren açıklamalarda bulunarak, gökyüzüne bakmanın insanların mutluluğuna ve huzuruna yönelik faydalarına değiniyor:

 “Şu alemi düşündüğünde ihtiyaç duyulan her şeyin içinde hazır olduğu bir ev gibi inşa edilmiş bulursun. Sema tavan gibi yükseltilmiş, arz sergi gibi döşenmiş, yıldızlar kandiller gibi asılmış, cevherler zahire gibi depolanmış, her iş için her şeyi hazır ve hazırlanmış görürsün. Nefisler semaya döndüklerinde onun genişliğinde bir nimet ve rahatlık bulur. Hikmet sahipleri derler ki: Evindeki nimet ve rahatlık gökyüzünü görebildiğin yer kadardır.”

Gökyüzüne bakmanın faydaları ise şöyle:

- Vesveseleri, hüznü ve kederi azaltır.

- Korku vehmini giderir. 

- Allah’ı hatırlatır ve kalpte onun büyüklüğünü yayar.

- Kötü düşünceleri giderir, karamsarlık hastalığına iyi gelir.

- Âşıkları teselli eder, sevenleri birbirine alıştırıp yakınlaştırır.

- Ve o, duaların kıblesidir.

Tam da bu noktada aklımıza, günümüzdeki modern hayatın beton ağırlıklı atmosferi geliyor. 

Çevremiz göğe bakmayı unutturacak tuzaklarla dolu. 

Hız, hırs ve haz üçlüsü bırakmıyor peşimizi. Üstelik yapay zekanın bizim yerimize yapacağı faaliyetler her geçen gün artıyor. 

Evde ekrana bakmakla geçen bir hayat yaşarken, sanal evrenler için takacağımız kasklar ve gözlükler yüzünden gökyüzüne bakabilme yeteneğimizi de kaybedersek hiç şaşırmamak gerek. Bu kayıp, kanaatimce en az, bir kuyruklu yıldızın dünyamıza çarpması ya da iklim değişiklikleri kadar ürkütücü.

Bizi göğe bakmaktan alıkoyan alışkanlıklarımızı gözden geçirmekte fayda var. 

Başını kaldırıp gökyüzüne bakan herkes amatör bir gökbilimci sayılabilirdiyor işin uzmanları. Bu yüzden yeni yılda yeni bir alışkanlık kazanabilir, amatör bir gökbilimci olarak, takım yıldızlarına, ay ve güneşin geçirdiği süreçlere, gezegenlere ve evrenin sahtesine değil gerçeğine yönelik bilgilere daha çok hakim olabiliriz.

Hem ne diyordu zarif şairimiz Cahit Zarifoğlu

“Gökyüzüne bakmayanların kalbi daha çabuk kirlenir.”

Yazımızı, yine çok değerli bir şairimiz Turgut Uyar’ın insanın huzur arayışını ele aldığı “Göğe Bakma Durağı” isimli şiirinin ilk mısraları ile bitirelim:

İkimiz birden sevinebiliriz göğe bakalım

Şu kaçamak ışıklardan şu şeker kamışlarından

Bebe dişlerinden güneşlerden yaban otlarından

Durmadan harcadığım şu gözlerimi al kurtar

Şu aranıp duran korkak ellerimi tut

Bu evleri atla bu evleri de bunları da

Göğe bakalım.

.

Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com

Hüseyin Burak Uçar
Hüseyin Burak Uçar

Hüseyin Burak Uçar kimdir?

HÜSEYİN BURAK UÇAR, 1968 Sakarya doğumlu. Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Mezunudur.

28 yıl bankacılık yaptı. Bu sürenin 24 yılında yönetim kademelerinde çalıştı. Farklı banka ve ekiplerde yüzlerce çalışma arkadaşı ve binlerce müşteri ile tanışma fırsatı buldu.

İnsanlar ve hikâyeler biriktirdi. Mesleğinden emekli olduktan sonra, bu hikayeler ve deneyimlerini aktardığı gelişim yazıları, Zafer Bilim Kültür ve Sanat Dergisi, dikGAZETE.com ve Yeni Sakarya gazetelerinde yayınlandı. Türkiye Yazarlar Birliği üyesi olan Hüseyin Burak Uçar, evli ve dört çocuk babasıdır.

Yayınlanan Kitapları:

-Hayalin İçinden Öyküler / HAYALBAZ / Ocak 2023

-BAŞARININ FREKANSI / Şubat 2024

hbezau@gmail.com

.

dikGAZETE.com 

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Feridun 2 yıl önce
Hüseyin bey, çok değerli ve önemli bir konuyu kaleminize almışsınız. Rabbim cümlemizi gökyüzüne bakıp değerini bilenlerden eylesin inşAllah...
Nazan 2 yıl önce
Çok güzel bir yazı olmuş.Gökyüzüne bakmayı severim ben..İçime tarifi imkansız bir huzur gelir...
Nuh 2 yıl önce
Çalıştığımız yerdeki binaların yüksekliğinden gökyüzüne bakmak için kafayı kaldırmaktan fazlasını yapmak gerekse de gözlerimiz gökyüzünden ayrılmasın. Sema hepimizin.
Alı kayin 2 yıl önce
Her hafta ayrı bir dokunuş her hafta ayrı bir lezzet yeniden kaleminize ve gönlünüze sağlık
Rahmi 2 yıl önce
Yine bizi düşünmeye sevk eden güzel bir yazı. Önce yere bakarak, sonra yukarı bakarak düşünün. Aradaki belirgin farkı hissedeceksiniz. İyi şeyler yukarı bakarak tasarlanır.
ozgur 2 yıl önce
Elinize sağlık güzel bir yazı olmuş. "Bütün hayvanlar eşittir fakat bazıları daha eşittir" G.Orwell
Süleyman kocapınar 2 yıl önce
Kaleminize sağlık güzel bir yazı.
Abdurrahman Keskin 2 yıl önce
Elinize kaleminize sağlık. Çok güzel açıklamış sınız
Nurullah Şahin 2 yıl önce
Hayirli günler ve selamlar diliyorum. Dünya yaratıldığından beri insanın tek değiştiremediği şey gökyüzü diye okumuştum. Doğal ve saflık barındırdığı için her zaman huzur verir insana. Yazın çimenlere uzanıp hiç bir şeye gözünüz ilişmeden gökyüzüne bakmak harika bir deneyim. Selam ve dua ile Allah'a emanet. Elinize ve kaleminize sağlık
Nurullah Şahin 2 yıl önce
Hayirli günler ve selamlar diliyorum. Dünya yaratıldığından beri insanın tek değiştiremediği şey gökyüzü diye okumuştum. Doğal ve saflık barındırdığı için her zaman huzur verir insana. Yazın çimenlere uzanıp hiç bir şeye gözünüz ilişmeden gökyüzüne bakmak harika bir deneyim. Selam ve dua ile Allah'a emanet. Elinize ve kaleminize sağlık
Fikret 2 yıl önce
Elinize kaleminize sağlık varolun
Mesut İsen 2 yıl önce
Güzel bir yazı olmuş müdürüm yine.Belki bizlerinde gökyüzü ne daha fazla bakmaya ihtiyacımız var.Ellerimizi semaya kaldırıp rahmetin oluk oluk aktığı zamanlarda dualarda buluşmak duasıyla.
Mehmet 2 yıl önce
Kaleminize sağlık Hüseyin bey
Selda Erkan 2 yıl önce
Kaleminize sağlık. Her yazınız bizi dogaya daha da yakinlastiriyor.tesekkurler
Nigar Özel 2 yıl önce
Şu aralar insanlara yapılmaya çalışılan plan o kitapta çok güzel kurgulanmış ama görebilene tabi fotoğraf çekmeyi çok seven biri olarak doğaya göğe bakmak hobilerim arasında ama bunun faydasını birkez daha öğrendim sayenizde yine çok güzel bir yazı elinize sağlık
Volkan Bayri 2 yıl önce
Bugün de dünya yukarı bakma! diyen statükocu, otoriter oligarklar ile, Kral Çıplak! diye haykıran temiz, saf ve duru dünya gençliğinin, bir diğer adıyla Z kuşağının çatışmasına şahit oluyor. Belki de bu nedenle Greta Thunberg‘e kulak kesilmek ve yukarı bakma! diyen zavallıları hiçe sayarcasına, gökyüzüne bakmalıyız.
CUMHUR KARASU 2 yıl önce
Gökyüzüne bakarken elimizdekiler gitmez umarım.
Muammer aynaci 2 yıl önce
Çok güzel bir konuya değindiniz Allahu Teala zariyat suresi 22. Ayetinde de bizler için şöyle diyor ,Gölde rızkınız vardır,ve siz va'dolunmakda olanda der
Fatih TUNCA 2 yıl önce
Elinize sağlık Hüseyin Burak bey. Gerçekten de gökyüzüne bakmak insanın içini rahatlatıyor...
Selman 2 yıl önce
Üstad yine harika bir yazı olmuş yüreğinize sağlık..
Yıldıray Yıldız 2 yıl önce
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz size katılıyorum bende ne zaman daralsam hüzünlensem hep gökyüzüne bakarım ve Allah’a şükreder dua ederim.
Kaleminize sağlık ????