Garabetler 2: Öldüresiye dayak ve “Sosyal medya adaleti”

Dr. Begüm Burak
Dr. Begüm Burak
Garabetler 2: Öldüresiye dayak ve “Sosyal medya adaleti”
08-03-2021

Bir önceki yazımda, son günlerde tanık olduğumuz garip gelişmeleri ele almaya çalışmıştım. 

Bu yazımda da devam ediyorum. 

Pazar gününe “Twitter”da “trending topic” (çok konuşulan konulardan) olan içler acısı bir haber ile başladım.

#İbrahimZarapTutuklansın etiketiyle onbinlerce tweet atılmıştı. Haberin detayı ise kan donduran ve yürek burkan cinsten: Küçük çocuğunun yanında yerde yatan eski eşini tekmelerle öldüresiye döven cani koca.

Vahim garabetin iki yönü var: İlk olarak edinilen bilgiye göre, öldüresiye dövülen kadın bu caniyi defalarca emniyete şikayet etmiş, ancak bir türlü gereken tedbir alınmamış.

Bu caninin bu kadar şikayet sonrası serbest olması ve bunu yapabilmesi akıl alır gibi değil. 

Boğaziçi protestolarına katıldığı gerekçesiyle ayağına elektronik kelepçe takılan ve ev hapsi alan öğrencinin videosunu “Youtube”da izlemiştim. Bu örneğe bakıldığında bu dayak vahşeti vicdanları sızlatıyor!

Diğer yönü ise olayın o saatte gerçekleştiği yerdeki güvenlik zafiyetiyle ilgili. 

Bildiğimiz gibi 2008 yılında görevde bulunan 8 binden fazla bekçi, emniyet kadrolarına geçmişti. 

2017'de çıkarılan 690 sayılı “KHK” ile bekçi alımlarının yeniden başladığı biliniyor.

İçişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan 24 Temmuz 2019 tarihli bilgi notuna göre, ülke genelinde 69'u kadın, toplam 21 bin 347 çarşı ve mahalle bekçisi bulunmakta. 

Samsun’da çocuğunun gözü önünde öldüresiye darp edilen 25 yaşındaki kadını koruyacak bir bekçi olmaması ciddi olarak tartışılması ve incelenmesi gereken bir konu. 

Olay sonrası atılan binlerce “tweet”, bir kamuoyu baskısı yaratmayı başardı ve yönetimin üstündeki isimlerden gelen açıklamalar sonrası cani tutuklandı. 

Son olarak, bu durumun vahim garabetini atılan şu “tweetler” ile sunmak istiyorum:

-Av. Çağdaş Çelik @avcagdascelik

“Defalarca kez şikayete rağmen tutuklanmamış olan #ibrahimzarap isimli şerefsiz cani, videoda yaptıklarına rağmen YİNE tutuklanmazsa; yaşadığı yere gidip, o videoda yaptıklarının bizzat kendisine uygulanışını izleyeceğim ve uygulayanların da savunmasını yapacağım. YETER ARTIK!”

-Kaan Sekban @KaanSekbann

“Hepimiz biliyoruz ki görüntüler sosyal medyaya düşmeseydi o şerefsiz elini kolunu sallaya sallaya devam edecekti rezil yaşamına. Tıpkı şu an görüntüsü buraya düşmediği için sesini duyuramayan binlerce kadın, pisliğini bilmediğimiz binlerce şerefsiz gibi. Yaşamak mucize bu ülkede.”

-Ece Üner @eceuner12

BİR TOPLUMUN DURUMU KADININ DURUMUYLA DOĞRU ORANTILIDIR!!! NOKTA.”

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

Dr. Begüm Burak
Dr. Begüm Burak

Dr. Begüm Burak kimdir?

Lisans derecesini, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünden olan Bağımsız araştırmacı Begüm Burak, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladığı 28 Şubat Süreci’ni ele alan tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 

2015 yılında Fatih Üniversitesi’nde tamamladığı “The Image of the Undesired Citizens in Turkey: A Comparative Critical Discourse Analysis of the Hürriyet and Zaman Newspapers” adlı çalışması ile de doktor unvanını kazanmıştır; bu çalışması kitap olarak da basılmıştır.

2010-2015 yılları arasında araştırma görevlisi iken İtalya, İspanya, İngiltere ve Bosna’da kısa süreli akademik faaliyetlerde bulunmuştur.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?