CIA, Kırım Tatar Derneklerini kaç parçaya böldü?

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez
CIA, Kırım Tatar Derneklerini kaç parçaya böldü?
08-11-2022

14 Kasım 2022’de Eskişehir’de yapılacak olan Kırım Tatar Teşkilatları Platformu İstişare Toplantısı, T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından iptal edildi. Toplantının ana temasının Kırım Tatarlarının Türkiye’ye göç konusunu oluşturduğu belirtiliyor.

Daha önce de Ankara’da 16 Mart 2020 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde, Millet Kongre ve Kültür Merkezinde yapılacağı duyurulan “İsmail Bey Gaspıralı Sempzoyumu” Cumhurbaşkanlığı tarafından pandemi koşulları gerekçe gösterilerek iptal  edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilmesi planlanan programa,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ukrayna Milletvekili Mustafa Cemil Kırımoğlu'nun katılacağı duyurulmuştu. Ukrayna Cumhurbaşkanı  Vladimir  Zelenskiy, koronavirüs salgını nedeniyle Ukrayna parlamentosu milletvekillerinin yurt dışına çıkışını yasaklamıştı.

ABD/Ukrayna kliği Türkiye desteğini kaybediyor!..

14 Kasım 2022’de Eskişehir’de yapılacak olan Kırım Tatar Teşkilatları Platformu İstişare Toplantısının katılımcıları; Ukrayna Yüksek Şuarası Üyesi Mustafa A. KIRIMOĞLU, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasly BODNAR, Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine CEPPAR, Kırım Tatar Meclis Başkanı Refat ÇUBAROV, Ukrayna Kırım Cumhurbaşkanlığı Temsilcisi Tamila TASHEVA, Ukrayna Etnopolitika ve Vicdan Özgürlüğü Devlet Hizmetleri Başkanı Olena BOGDAN ile Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin ŞAHİN’den oluşuyordu.

Birincisinden farklı olarak Türk makamları, aleni şekilde tamamen Ukrayna eksenli Kırım Tatar Politikasına sıcak bakmadıklarını hissettirdiler. Ukrayna savaşında tarafsızlığını koruyan Türkiye’nin Rusya aleyhine yorumlanabilecek bu tür etkinliklere izin vermemesini uzmanlar, reelpolitik bir tutum olarak  görüyor.

Kırım Tatar Diasporası bölünüyor mu?

Ancak Kırım Tatar Teşkilatları Platformu’nun Türkiye ve Ukrayna taraflarında belirgin bir görüş ayrılığı yaşanmaya başladığı konuşuluyor.

Platformun Ukrayna kadrosunda başını çeken Ukrayna Yüksek Şurası Üyesi, Kırım Tatar Türkü Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov yeni bir oluşumun gerektiği hususunda ısrarcı. Kırım Tatar Diasporasının Türkiye'deki faaliyetler için oluşturduğu  bütçenin  doğru yönetilmediğine dair  konuşmalar da bulunduğu iddia ediliyor.

Onun bu çıkışının arka planında Türkiye’deki işbirliği yaptıkları Kırım Derneği ile kamuoyuna yansıtılmayan bazı sorunların olması söz konusu. Bunun nedeni ise Rüstem Umerov ve ekibinin Kırım sorununun çözümünde Ukrayna politikasını öncelemesi. Kulislere yansıyan  bir başka gerekçede  Kırım Derneği Başkanı Mükremin Şahin ve beraber çalıştıkları ekibin  dernek yönetimi konusunda, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov ile ters düşmesi.

-Kırım Derneği Başkanı Mükremin Şahin-

Mükremin Şahin’in Başkanı olduğu Kırım Derneği’nden bağımsız yeni bir yapılanmaya gideceği açıklanan Kırım Tatar Türkü Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov’un, İstanbul merkezli yeni bir dernek kurma aşamasında olduğu belirtiliyor. Türkiye’de bulunan Ukrayna Yüksek Şuarası Üyesi Mustafa A. KIRIMOĞLU'nun iki gün önce İstanbul'da dar kapsamlı düzenlediği Kırım Tatar Teşkilatları Platformu İstişare Toplantısını düzenledi.

Mustafa Cemiloğlu'nun  her iki tarafa da yeşil ışık yaktığı ve birleşme çağrısında bulunduğu söyleniyor. Ancak Mükremin Şahin’in Başkanı olduğu Kırım Derneği’nden  hiç bir yöneticinin bu toplantıya katılmaması dikkat çekti.

Rüstem Umerov ve CIA ve Ukrayna İstihbaratı bağlantısı!..

Ukrayna parlamentosu milletvekili ve ve Ukrayna-Türkiye Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Rüstem Umerov'un FETÖ okullarında yetişme bir CIA ajanı olduğu iddiasına ne demeli? Umerov, Rusya ile yürütülen müzakerelere Ukrayna heyeti üyesi olarak katılmış.

Gel de şaşma?

İddianın sahibi de bir Kırım Tatarı, yabancı değil.  "Biz kırk kişiyiz kırkımız da birbirimizi biliriz" diye boşuna dememişler. Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov; Rus heyetiyle yapılan görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereciler arasında bir ABD casusu olduğunu iddia etmişti.

iddia eden Kırım Tatarları Bölgesel Ulusal-Kültürel Özerklik Başkanı Eyvaz Umerov, Ukrayna Milletvekili Umerovn; Rüstem Umerov hakkında öyle şeyler söylüyor ki, yenilir tutulur değil. Rüstem Umerov'un görevi, tarafların çabuk anlaşmasını engellemek ve mümkün olduğunca ABD istihbaratını bilgilendirmekmiş. Kırım ablukasının organizatörü ve Rusya'da yasaklanan aşırılık yanlısı 'Kırım Tatar Halk Meclisi'nin lideri Mustafa Cemilev'in ticari varlıklarının ana sahibi de Rüstem Umerov'muş

Buna benzer bir iddiayı Doğu Perinçek'in Moskova’daki akademisyen oğlu  Dr. Mehmet Perinçek, Rusya–Ukrayna barış görüşmeleri sırasında  Türkiye'yi sarsacak bir açıklamada bulundu. Mehmet Perinçek, Kırım Tatarı Ukrayna Milletvekili Rustem Umerov’un FETÖ’cü olduğunu  söyledi.

Kim bilir Mükremin Şahin’in Başkanı olduğu Kırım Derneği yönetici ve üyelerinin bu kirli ilişkilerden mideleri bulanmıştır.

Türkiye, Kırım Tatarları konusunda sadece Ukrayna ile değil Rusya ile de görüşmeli!..

Bu konuyu sorduğum Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel'in bu fiili durum ile ilgili görüşü şöyle;

"...Kırım Tatar Milli Hareketinin ABD yanlısı gurupları kendi içinde bölünmüş durumda. Bu bölünmenin Kırım’da yaşayan 300 bine yakın KırımTatarı’nı ve Türkiye’deki diasporayı etkilemesine izin verilmemeli. Batı yanlısı bu guruplar yıllarca Kırım Tatar davasını sömürdüler ve buradan kişisel çıkar elde ettiler; şimdi de birbirlerine düştüler.

Türkiye’nin bu kritik süreçte yine bir tarafı desteklediğini ve bu kesimlerin çıkar elde etmesine yol açtığını görüyoruz. Türkiye artık birkaç kişiden oluşan ve Batıya kaçan bu tür gurupları değil, Kırım’daki mevcut durumu dikkate alan yeni bir strateji geliştirmeli.

Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarlarıyla da ilişkiler kurmalıdır. Kırım Tatarları konusunda Türkiye'nin muhatabı sadece Ukrayna değildir. Türkiye Kırım Tatarları konusunda Rusya ile de görüşmelidir."

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

Seçilmiş Kaynakça

https://www.kirimdernegi.org.tr/dernek/yonetim-kurulu/team/1

https://www.dikgazete.com/haber/ukrayna-milletvekili-mustafa-abdulcemil-kirimoglunun-ankarada-509576.html

https://www.tum-haberler.com/haber/muthis-iddia-ukrayna-heyeti-uyesi-rustem-umerov-cia-ajani-mi-26450

https://haber.sol.org.tr/haber/ukrayna-heyetinin-icinde-gulen-baglantili-abd-casusu-iddiasi-328910

https://www.sehitlerolmez.com/ukrayna-milletvekili-rustem-umerov-fetocu-mu

http://www.gencbayrak.com.tr/ukrayna-milletvekili-rustem-umerov-fetocu-mu/

Ömür Çelikdönmez
Ömür Çelikdönmez

Ömür Çelikdönmez kimdir?

1965 Nazilli / Aydın doğumlu. İlk orta ve liseyi Isparta’da bitirdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti üyesi olarak, çeşitli gazetelerin (Türkiye, Milli Gazete, Antalya Ekspres vs) Isparta muhabirliğini yaptı. 

Isparta’da neşredilen mahalli gazetelerde haber, yazı ve şiirleri yayımlandı. (Gülkent, Demokrat Isparta, Senirkent Postası vs.) 1984-1985’te Erzurum Atatürk Üniversitesinde Felsefe öğrenimi gördü. 

1985-1993 arası İzmir Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji bölümünde okudu ve mezun oldu. 

Isparta’da bir siyasi partinin basın müşavirliğini üstlendi ve parti bülteni (Arkadaş) yayınladı. 

Arkadaş FM radyosunun editörlüğünü yürüttü. 

12 Eylül 1994’te Tunceli iline felsefe öğretmeni olarak atandı. Tunceli’de görev yaptığı iki yılda ‘Gökkuşağı’ isimli kültür sanat edebiyat dergisini yayınladı. Ayrıca ‘Dört Mevsim Tunceli’ konulu fotoğraf sergisi açtı. 

Millî Gazete ve Yeni Şafak’ta yazıları yayınlandı. 

Öze Dönüş, İmza, Rind, Paye, Büşra, Palandöken, Avaz, Teos, Açılım, Vizyon, Mor Taka, İktibas, Teneffüs, Cem, Yeşilay, Türk Yurdu, Senirkent Yükseliş, İzmir merkezli Yurtta Uyanış, Zonguldak'ta yayınlanan Zonkişot ve Yörünge gibi dergilerde yazı ve şiirleri neşredildi. 

1991’de İzmir’de yayınlanan Taşra dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 

Yine İzmir’de yayımlanan Harman ve Açılım dergilerinin yayın kurulunda yer aldı. Ezcümle Dergisinin sanat danışmanlığını ve yayın yönetmenliğini üstlendi.

‘Milli Sinema’ ile ilgili bir makalesi, TÜRSAK 93 Sinema Yıllığı’na alıntılandı. 

İlk şiir kitabı ‘Mavi Düş’, İzmir’de Teos yayınlarından 1995’te çıktı. 1996-2002 arası Zonguldak İli Devrek İlçesinde görev yaptı. 

Devrek Lisesi ve Devrek İmam Hatip Lisesi’nde felsefe grubu derslerine girdi. 

2000 yılında Devrek Tarihi kitabı, Devrek Ticaret ve Sanayi Odası’nca yayımlandı. 

Devrek Tarihi kitabı, lisans, yüksek lisans ve doktora çalışmalarında kaynak gösterildi, atıfta bulunuldu. 

1996-2002 arası Devrek ve Zonguldak’ta yayınlanan Devrek Vizyon, Teneffüs, Devrek Genç Görüş, Eğerci’nin Sesi, Kuvayı Milliyeciler dergilerinde ayrıca Yeni Devrek, Devrek Eksen, Devrek Turizm Gazetesi, Devrek Paragraf ve Devrek Postası gazetelerinde bölge tarihine yönelik araştırmaları yayınlandı.

Zonguldak'ta yayın yapan yerel TV kanalında “ Tarihimize Yolculuk” başlıklı programı hazırladı ve sundu. 

2002’de 18. Uluslararası Baston ve Kültür Festivali Tanıtım Rehberi’ni hazırlayan ekipte yer aldı. 

Sempozyum ve Bienallere katıldı, bildiriler sundu. 

Eğitim iş kolunda faaliyet gösteren Türk Kamusen'e bağlı Türk Eğitim-sen sendikasının ilçe temsilcisiydi. 

Devrek’te görev yaptığı yıllarda bölge kültürüne ve tarihine katkıları nedeniyle Devrek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce ‘Teşekkür’, İlçe Kaymakamı tarafından ‘Takdir’ belgesi ile ödüllendirildi. 

2003 Ocak’ta Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğine atandı. 

Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın Basın Müşavirliğini yaptı. 

2011’de Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünde görevlendirildi. 

2009’da ‘Efsane Doktor Sadettin Sarı Murat’ kitabı, yine aynı yıl ‘Baston Tarihi / Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabı yayımlandı. ‘Baston Tarihi Devrek'ten Bastonla Tarihe Bakış’ kitabın, yasal olmayan şekilde telif ücreti ödenmeden Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca ‘Bastonlar’ başlığı ile korsan baskısı yapıldı. haberşanlıurfa, akdenizhaber, haberakdeniz.com.tr, www.ahval.net, haberzonguldak2, haber10, timeturk, fikrikadim, kafkassam, dikGAZETE.com ve MHP Erzurum eski Milletvekili Rıza Müftüoğlu'nun sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Türk Meclisi internet sitesinde, jeopolitik ve jeostrateji konularında yüzlerce makalesi yayınlandı. 

2013-2018 arası Resmi Gazete’nin basıldığı Başbakanlık Basımevi’nde Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri kadrosuyla çalıştı. 

Isparta ili tarihi ve kültürüne yönelik araştırmalar yapan, ilmi toplantı ve geziler düzenleyen Hamideli Derneği’nin genel sekreterliğini üstlendi.

Halen, dikGAZETE.com haber sitesinde araştırma/analiz yazılarını sürdürmektedir.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
doctor 2 yıl önce
Olan zavallı masum Ukrayna halkına oluyor
Ülkücü nefes 2 yıl önce
Hayal kırıklığı