1 Mayıs ve Demokrasi

Dr. Begüm Burak
Dr. Begüm Burak
1 Mayıs ve Demokrasi
01-05-2019

Sembolik ve toplumsal değeri büyük bir gündür 1 Mayıs

1 Mayıs, işçilerin emeklerinin karşılığını almak için sürdürdükleri mücadelede birçok ölüme tanıklık etmiş bir gündür aynı zamanda. 

1856 yılında Avustralyalı işçilerin mücadele hareketi olarak görülmüş olsa da 1886 yılında Amerikalı işçilerin önderliğinde 1 Mayıs’ın evrensel anlamda iş bırakma günü olarak uygulanmaya başlandığı bilinmektedir. O tarihte Amerikalı işçiler, bir günlük iş bırakarak, işçinin günlük çalışma süresinin sekiz saatlik çalışma ile sınırlandırılması için haklarını aradılar. 

Dünyada pek çok ülke tarafından resmi tatil ilan edilen 1 Mayıs, ülkemizde ise 2009 yılı itibariyle resmi tatil ilan edilmiştir. 

Osmanlı döneminde 1911’de ilk kez kutlanan 1 Mayıs Emek ve İşçi Bayramı’nın 1925 yılında ilan edilen Takrir-i Sükun Kanunu ile bir süreliğine yasaklandığı bilinmektedir. 

Öte yandan, tarihe “Kanlı 1 Mayıs” olarak geçen 1977’de Taksim’deki kutlamalar, daha sonraki yıllar için Taksim Meydanı’na özel bir anlam yükledi. Yaklaşık 500 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen 1 Mayıs etkinliklerinde çıkan olaylar sırasında birçok işçi hayatını kaybetti ve bu kutlamalar sırasındaki ölümler sebebiyle Taksim Meydanı, 1 Mayıs’ın simgesi haline geldi. 

Ülkemizin tarihi ve psiko-sosyal genlerine bakacak olursak, ‘1 Mayıslar’ın marjinal terör örgütlerine, etnik ve dinsel örgütlenmelerin demokrasi karşıtı gösteri gününe dönüşmesini önlemek hayati bir önem arz etmektedir; biliyoruz ki işçilerin  sorunları ancak demokrasi içinde kazanımların genişletilmesiyle çözülebilir. 

Şunu hep anımsamalıyız; ekmeğin büyümesinin de, emeğin değerli hale gelmesinin de yolu demokrasiden geçmektedir.

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @begumburak1984 , @dikgazete

Dr. Begüm Burak
Dr. Begüm Burak

Dr. Begüm Burak kimdir?

Lisans derecesini, Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) bölümünden olan Bağımsız araştırmacı Begüm Burak, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladığı 28 Şubat Süreci’ni ele alan tezi ile yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 

2015 yılında Fatih Üniversitesi’nde tamamladığı “The Image of the Undesired Citizens in Turkey: A Comparative Critical Discourse Analysis of the Hürriyet and Zaman Newspapers” adlı çalışması ile de doktor unvanını kazanmıştır; bu çalışması kitap olarak da basılmıştır.

2010-2015 yılları arasında araştırma görevlisi iken İtalya, İspanya, İngiltere ve Bosna’da kısa süreli akademik faaliyetlerde bulunmuştur.

.

dikGAZETE.com

ÖNCEKİ YAZILARI
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?