Moskova
WhatsApp’tan yapı lan yazılı açıklamada, Rus hükümetinin ülkedeki kullanıcıları “devlete ait gözetleme uygulaması”na yönlendirmeye çalıştığı öne sürüldü.
WhatsApp’ın ülkede tümüyle engellenmesine çalışıldığına işaret edilen açıklamada, “100 milyondan fazla kullanıcıyı özel ve güvenli iletişimden mahrum bırakmaya çalışmak geriye doğru bir adımdır ve Rusya 'daki insanlar için daha az güvenlikle sonuç lanabilir. Kullanıcıların bağlantıları nı sürdürmeleri için elimizden gelen her şeyi yapmaya devam ediyoruz.” ifadelerine yer verildi .
Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme kurumu 'ndan (Roskomnadzor), Kasım 2025 ’te yapılan açıklamada, yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle WhatsApp’ın kademeli şekilde engellenmeye başladı ğı bildirilmişti.
????Ülkede WhatsApp’a erişim söz konusu tarihten itibaren son bulurken, kullanıcılar erişim için VPN kullanmaya başlamıştı.
Rusya'da Telegram ’a yönelik kısıtlamalar da uygulanırken bir süre önce piyasaya sürülen yerli uygulama MAX, başta Kamu Kuruluş ları Olmak üzere hızla yayılmaya başlamıştı.
Kaynak: AA
dikGAZETE .com