Gündem

Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşları Bükreş'e ulaştı

Dışişleri Bakanlığının Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle kara yoluyla tahliye planı kapsamında, önceki gün yola çıkan otobüsler 2 bin Türk vatandaşını Bükreş’e ulaştırdı.

Ukrayna'dan tahliye edilen Türk vatandaşları Bükreş'e ulaştı
02-03-2022 15:26
Bükreş

Türkiye’nin BükreÅŸ BüyükelçiliÄŸi ve ülkede yaÅŸayan iÅŸ adamlarının desteÄŸiyle geçici barınma merkezine dönüştürülen BükreÅŸ Romexpo Fuar Merkezi'nde vatandaÅŸlara kumanyalar dağıtıldı ve ihtiyaçları giderildi.

Barınma merkezini ziyaret eden Türkiye'nin BükreÅŸ Büyükelçisi Füsun Aramaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 bin civarında vatandaÅŸ için geçici imkanlar oluÅŸturulduÄŸunu, Kiev’den trenle gelen vatandaÅŸların Ukrayna’da trenden indikten sonra Türkiye’den gönderilen otobüslerle Romanya sınırına taşındıklarını belirtti. Aramaz, vatandaÅŸların sınırda Büyükelçilik görevlilerince karşılandıklarını ve Siret kapısından Rumen makamlarının da son derece kolaylık gösterici tutumları sayesinde sorunsuzca BükreÅŸ’e intikal ettiklerini aktardı.

Romexpo’da geceyi geçiren Türk vatandaÅŸlarının buradan BükreÅŸ Otopeni Havaalanı'na nakledilerek THY’nin tahliye uçaklarına bindirileceÄŸini belirten Aramaz, bugün düzenlenecek altı ek seferle 2 bin kiÅŸinin tahliyesinin tamamlanacağını ifade etti.

Ukrayna'da okuyan Uygar Taç, Ukrayna’daki savaÅŸtan kaçıp geldiklerini ve çok zor günler geçirdiklerini söyledi. Taç, “Bugüne kadar geldik, Allah’a şükürler olsun, devletimizden Allah razı olsun, bize bu imkanı saÄŸladı. Biz bunları da beklemiyorduk açık söylemek gerekirse. Çok yüksek ateÅŸ sesleri vardı. uyuyamıyorduk. Evde beÅŸ kiÅŸiydik, iki kiÅŸi uyuyup nöbet tutuyorduk. Bir gün sokakta geceledik. Sadece biz deÄŸil tüm Ukraynalı arkadaÅŸlarımız da zor durumdaydı. Kaçan kaçtı, kalan kaldı.” dedi.

Ukrayna’ya 10 Åžubat'ta iÅŸ için gittiÄŸini söyleyen Onur Kıran da savaÅŸa yakalandıklarını, oradaki beklenmedik durumun tüm hayatlarını etkilediÄŸini söyleyerek “Herkes hayat, can derdi mücadelesindeydi. Oradaki insanların davranışlarını gördükten sonra kendinizi bu durumdan soyutlayamıyorsunuz. Her ne kadar kendi vatandaşınız olmasa da o insanlarla kader birliÄŸi yapıyorsunuz. Özellikle sirenler çaldığında yüzlerindeki korkuyu gördüğünüzde bu korkuyu hissedebiliyorsunuz.” dedi.

Kıran ayrıca “Sokaklarda valizlerle gezen insanları, diÄŸer farklı ÅŸehirlerden gelen araçları, yoÄŸun bir göç dalgasını, gönüllü askere katılacak olanları, tren istasyonlarına sevk edilen askerleri, o manzaraları gördüğünüz zaman savaşın gerçek dehÅŸetini anlayabiliyorsunuz.” diye konuÅŸtu.

Kiev’den trenle ayrıldıklarını ve yaklaşık 6 saatlik bir yolculuktan sonra Ukrayna’nın Chernivtsi kentine vardıklarında Kızılay ekiplerinin kendilerini karşıladığını söyleyen Kıran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Otobüsler hazır bekliyordu. Bir an önce otobüslere yerleÅŸtirildik. Koltuklarımıza gittiÄŸimizde Kızılay, kumanyaları tüm vatandaÅŸlarımızın koltuÄŸuna hazır bırakmıştı. Çok uzun ve yorucu bir yolculuk olduÄŸu için herkes haliyle aç ve susuz bir ÅŸekilde geldi oraya. Ondan sonra buraya gelen süreçte de konvoy halinde polis ****uyla Romanya sınırına getirdiler. Sınırdaki kuyruÄŸu da beklememiÅŸ olduk böylelikle. Ondan sonra da BükreÅŸ’e otobüslerle getirdiler bizi. Oldukça iyi bir organizasyon olduÄŸunu söyleyebilirim.”


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER