Dünya

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Yakut: Türk firmaları IKBY’nin kalkınmasına önemli katkı sunuyor

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, Türkiye’nin, Irak’ın Batı'ya açılan kapısı konumunda olduğunu belirterek, turizm, eğitim ve sağlık gibi alanlarda Türkiye’nin cazibe merkezi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Yakut: Türk firmaları IKBY’nin kalkınmasına önemli katkı sunuyor
24-11-2022 12:03
Arbil

BaÅŸkonsolos Yakut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile iliÅŸkileri ve güvenlik konularında deÄŸerlendirmede bulundu.

Türkiye’nin Irak ile köklü tarihi ve kültürel baÄŸları ve çok boyutlu iliÅŸkileri bulunduÄŸunu aktaran Yakut, Irak’ın da bölgenin önemli bir ülkesi olduÄŸunu dile getirdi.

Yakut, "Irak’taki istikrar, huzur ve barış ortamı, tüm bölgeye katkı saÄŸladığı gibi Türkiye açısından da çok önemli." dedi.

Irak’ta uzun aradan sonra bir hükümetin kurulmuÅŸ olmasının memnuniyet verici bir geliÅŸme olduÄŸunu ifade eden Yakut, yeni hükümetin temsil düzeyi yüksek, kapsayıcı, iÅŸlevsel ve halkın temel hizmetlere iliÅŸkin beklentilerini karşılayabilecek adımlar atma yetisine sahip bir hükümet olmasını temenni ettiklerini kaydetti.

"Ankara-Erbil arasındaki ilişkiler çok yönlü"

Yakut, Erbil-Ankara iliÅŸkilerinin ÅŸu an iyi durumda olduÄŸunu belirterek, "Ä°liÅŸkilerimiz çok yönlü. Ticaret önemli bir boyutu. Firmalarımızın buradaki mevcudiyeti, buranın (IKBY’nin) kalkınmasına ve geliÅŸmesine önemli katkı sunuyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye-Irak ticari iliÅŸkilerinde iyi bir ivme yakalandığını belirten Yakut, 2021’de ticaret verilerinin 20 milyar dolar düzeyini aÅŸtığını ve bunun, bu sene daha yüksek bir rakama çıkacağını öngördüklerini vurguladı.

"Sınır güvenliği ilişkilerin önemli bir unsuru"

Yakut, hem Irak merkezi hükümeti hem IKBY ile ilişkilerde sınır güvenliğinin önemli bir unsur olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Burada da diyaloÄŸumuzu müşterek çıkarlar temelinde, karşılıklı hassasiyetlere saygı temelinde ilerletmeyi arzu ediyoruz. Yeni Irak hükümetinden de beklentimiz bu, Erbil ile diyaloÄŸumuzun da önemli bir parçasını oluÅŸturuyor. Yani Irak’taki PKK mevcudiyeti ve FETÖ gibi diÄŸer terör örgütlerinin mevcudiyetlerine son verilmesini bekliyoruz. Bunun için umarız yeni merkezi hükümet de somut adımlar atacaktır."

BaÅŸkonsolos Yakut, Iraktaki güvenlik sorunlarının komÅŸu ülke olarak Türkiye’yi doÄŸrudan etkilediÄŸine de iÅŸaret ederek, "Terör örgütlerinin mevcudiyetine son verme adına atacakları adımlarda, Irak’a gereken desteÄŸi vermeye hazır olduÄŸumuzu her vesileyle bildiriyoruz." ifadelerini kullandı.

"Umarız en kısa zamanda Sincar Anlaşması uygulanır"

PKK’nın Irak’taki mevcudiyetinin hem Türkiye-Irak iliÅŸkilerini zedelediÄŸini hem Irak halkı ve IKBY için önemli bir sınama olduÄŸunu belirten Yakut, şöyle konuÅŸtu:

"Maalesef (Sincar’da) Ezidiler yerlerinden edilmiÅŸ durumda, DEAÅž’tan sonra PKK tehdidiyle karşı karşıyalar ve yerel halk, IKBY’de çeÅŸitli kamplara yerleÅŸtirilmiÅŸ durumda ve kendi evlerine geri dönemiyorlar.

Dolayısıyla Sincar Anlaşması'nın uygulanması önem arz ediyor. Süratle bu konuda adımlar atılmasını temenni ediyoruz. Yeni hükümetin programında bu konuda adımlar atılacağına dair bilgiler mevcut. Umarız en kısa zamanda Sincar Anlaşması uygulanır, oradaki terör örgütü mevcudiyeti sonlandırılır."

"Irak’ta Türkiye’ye yönelik bir teveccüh var"

Yakut, Türkiye’nin, Irak’ın Batı'ya açılan kapısı konumunda olduÄŸunu, tarihi ve kültürel iliÅŸkilerin yanı sıra iki ülke arasında akrabalık baÄŸları bulunduÄŸunu ve insandan insana iliÅŸkilerin de çok geliÅŸtiÄŸini belirterek, Irak’ta Türkiye’ye yönelik bir teveccühün varlığından söz etti.

Başkonsolos Yakut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sınırın öte tarafında (Türkiye’de) barış var, istikrar var, güvenlik var, refah var. Buranın halkı o yüzden Türkiye’yi tercih ediyor. (Türkiye) Önemli bir turizm destinasyonu. Türkiye’deki eÄŸitim kurumlarının sunmuÅŸ olduÄŸu kaliteli eÄŸitim gerçekten bir cazibe merkezi olmasını saÄŸlıyor.

Ben ÅŸundan da büyük memnuniyet duyuyorum; IKBY’deki eÄŸitim kurumlarında görev alan akademisyenlerin aslında önemli bir bölümü, eÄŸitimlerini Türkiye’de almış bulunuyorlar. Bu da bizim ülkemizin yumuÅŸak gücünü gösteriyor."

"Türkiye’nin en fazla vize baÅŸvurusu alan temsilciliklerinden biriyiz"

Yakut, Türkiye’deki saÄŸlık kuruluÅŸlarının sunmuÅŸ olduÄŸu kaliteli hizmetin de Irak halkı için cazibe yarattığına dikkati çekerek, saÄŸlık ihtiyaçları için Türkiye’ye gidenlerin sayısının da buna iÅŸaret ettiÄŸini vurguladı.

Türkiye’de tedavi görenlerden olumlu geri dönüşler aldıklarını aktaran Yakut, "Erbil BaÅŸkonsolosluÄŸunda özellikle yaz aylarında, tatil dönemlerinde olmak üzere yoÄŸun bir vize faaliyeti var. Türkiye’nin en fazla vize baÅŸvurusu alan temsilciliklerinden biriyiz." diye konuÅŸtu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER