Ekonomi

Türkiye'nin çatılarında 10 milyar dolarlık 'güneş' yatıyor

Solarbaba Kurucusu Uğurel, Türkiye'de çatı üstü güneş pazarının ekonomiye önemli katkıları olacağını belirterek, "Minimum 10 bin megavat gücünde bir potansiyele sahibiz. Bu da 10-12 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne denk geliyor." dedi.

Türkiye'nin çatılarında 10 milyar dolarlık 'güneş' yatıyor
05-11-2017 15:27

Ä°STANBUL(AA) - Solarbaba Kurucusu AteÅŸ UÄŸurel, Türkiye güneÅŸ enerjisi sektörünün geliÅŸimi ve çatılarda mini güneÅŸ santrali (GES) kurulumuna iliÅŸkin AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Türkiye güneÅŸ enerjisi kapasitesinin tüm ülkelerin tersi bir yönde geliÅŸim gösterdiÄŸini ifade eden UÄŸurel, ilk olarak 600 megavatlık lisanslı güneÅŸ enerjisi santrali yapılarak en büyük kapasiteden baÅŸlandığını ve sonrasında kapasitelerin küçülerek çatı uygulamalarına geçildiÄŸini anlattı.

"Çatısına güneÅŸ paneli kuran kiÅŸinin ürettiÄŸi elektriÄŸi satabilme imkanı olmalı"

UÄŸurel, Türkiye'de çatı uygulamaları konusuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yanı sıra Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun dahil olduÄŸunu ve dolayısıyla gerekli çalışmaların bu kurumlar tarafından yapılacağını aktardı.

Çatısına güneÅŸ paneli kuran kiÅŸinin ürettiÄŸi elektriÄŸi satabilme imkanı olması için mahsuplaÅŸma sisteminin gelmesi gerektiÄŸini aktaran UÄŸurel, "Åžu anda ticari mükellef deÄŸilseniz, birey olarak çatınıza bir mini GES kurmanın hiçbir fizibilitesi yok. Hobi olarak yapılabilir, ancak o zaman amortisman hesabını da yapmazsınız. MahsuplaÅŸma konusunda da Maliye Bakanlığı devreye giriyor. Vergi devreye giriyor. Biz burada yıllık mahsuplaÅŸma istiyoruz. Bu, sektörün en büyük problemi ÅŸu anda. 'Yıl sonunda benim borcum varsa ödeyeyim, alacağım varsa da alayım. Bir sonraki seneye beyaz sayfayla baÅŸlayalım.' diyoruz. Dünyada da böyle ilerlemiÅŸ bu süreç." dedi.

"10 bin megavat gücünde bir potansiyele sahibiz"

Çatısında elektrik üretebilen insanların artık birer enerji oyuncusu haline geleceÄŸine ve sektörü bir süre sonra bireylerin yönlendirmeye baÅŸlayacağına dikkati çeken UÄŸurel, "Solarbaba olarak, diÄŸer tüm sivil toplum kuruluÅŸları, kamu kurumları ve konunun uzmanı kiÅŸi ve ÅŸirketlerle birlikte ülkemizde çatı üstü GES pazarının açılması için büyük çaba harcıyoruz çünkü minimum 10 bin megavat gücünde bir potansiyele sahibiz. Bu da yaklaşık olarak 10-12 milyar dolarlık bir pazar büyüklüÄŸüne denk geliyor." diye konuÅŸtu.

"Kentsel dönüÅŸümle güneÅŸin kaderi deÄŸiÅŸir"

GüneÅŸ enerjisinin büyük ölçekli yatırım yapılacak bir kaynak olmadığını ve çatı uygulamalarıyla güneÅŸin tabana yayılacağını dile getiren UÄŸurel, ÅŸunları kaydetti:

"Bu kapsamda kentsel dönüÅŸüm çatılarda GES kurulması için bir fırsat oluÅŸturuyor. Bu fırsatı kaçırmamamız lazım. Kentsel dönüÅŸüm mevzuatının içine eklenebilecek bir cümleyle güneÅŸin kaderi deÄŸiÅŸir. 'Yeni ruhsat alacak binaların çatısında örneÄŸin 2 kilovat güneÅŸ paneli olması zorunludur veya metrekarenin yüzde 50’si güneÅŸ paneliyle kaplanacak.' ÅŸeklindeki bir cümleyle her ÅŸey deÄŸiÅŸebilir. Türkiye’de bir bina bittikten sonra güneÅŸ paneli kurmak çok zor. Bina yapılırken güneÅŸ paneli yapılırsa, hesaplamalarımıza göre bu binanın maliyetini sadece yüzde 0,5 etkiler. Bu müteahhit için hiçbir ÅŸey. Müteahhit bunu apartmanını satarken bir reklam aracı olarak da kullanabilir. GüneÅŸ bu ÅŸekilde çok rahat entegre edilebilir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER