Genel

Senarist Uzunok: Sultan Abdülhamid yakın tarihin en çok çarpıtılan karakterlerinden

Senarist Uğur Uzunok, "Sultan Abdülhamid yakın tarihin en çok çarpıtılan karakterlerinden biri. Biz başkalarının çatışmalarını kendimize mal ediyoruz. Sultan Abdülhamid bizim padişahımız." dedi.

Senarist Uzunok: Sultan Abdülhamid yakın tarihin en çok çarpıtılan karakterlerinden
29-10-2020 15:35

Ä°STANBUL (AA) - "Kurtlar Vadisi Pusu", "Ben Onu Çok Sevdim", "DireniÅŸ Karatay" ve "Yılkı Atı"nın da aralarında bulunduÄŸu yapımların senaristliÄŸini yapan Uzunok, 2017'den itibaren, "Payitaht Abdülhamid" dizisinin senaryosunu kaleme alıyor.

Uzunok, dizinin yeni sezon detaylarını, dönem dizisi yazmanın önemli noktalarını ve Türk izleyecisinin tarihi dizilere duyduÄŸu ilgiyi, AA muhabirine anlattı.

2. Abdülhamid Han'ın yaÅŸadığı dönemin çok spekülatif bir dönem olduÄŸunu aktaran Uzunok, "Sultan Abdülhamid yakın tarihin en çok çarpıtılan karakterlerinden biri. Bir tarafta Fransızların taktığı 'Kızıl Sultan' ismi, diÄŸer tarafta 'Ulu Hakan' sıfatı var. Bir çatışma varmış gibi görünüyor. Ancak burada ÅŸunu kaçırmamak lazım, bu çatışma baÅŸkaları için var, Türk milleti için yok. Biz baÅŸkalarının çatışmalarını kendimize mal ediyoruz. Sultan Abdülhamid bizim padiÅŸahımız." ifadelerini kullandı.

UÄŸur Uzunok, Türkiye'de cumhuriyetin ilanından sonra devam eden birçok kurumun temellerinin Sultan Abdülhamid zamanında atıldığına dikkati çekerek, cumhuriyet kadrolarının çok büyük bir kısmının da onun açtığı okullarda yetiÅŸtiÄŸini söyledi.

Tarihi dizi senaryolarında o dönemin insanını doÄŸru aktarmanın zorluklarından bahseden Uzunok, ÅŸunları kaydetti:

"Sultan Abdülhamid'i kendi ÅŸahsi özellikleriyle bugünkü insana nasıl daha kolay anlatabiliriz diye, yaÅŸadıklarını ve yaÅŸadıklarına verdiÄŸi tepkiyi birbiriyle iç içe geçirip anlatmayı seçtik. Mesela kendisine 'Pinti Hamid' diyorlar. Çünkü Osmanlı hanedanı içinde en az para harcayan, etrafındaki insanların aldığı paraları kısan bir adam olduÄŸu için denilmiÅŸ. Mesela çok temkinli olduÄŸu için 'korkak' demiÅŸler Sultan Abdülhamid'e. Burada, 'Ne zaman temkinli olmaya baÅŸladı?' sorusunu sormak gerekiyor. Bugün ya da geçmiÅŸte ona 'korkak' diyenler en başından beri öyleymiÅŸ gibi algılatmaya çalışıyor. Oysa mesele Sultan Abdülhamid'e suikast düzenlendiÄŸi zaman baÅŸlıyor. DüÅŸünsenize 1905'te dünya tarihinin ilk saatli bombası Yıldız Sarayı'nda patlatılıyor. Temkinli olmaktan daha doÄŸal bir ÅŸey olamaz. Ancak o, bu olaydan sonra bile bir cesaret örneÄŸi gösteriyor ve her ÅŸeye raÄŸmen sefirlerle yapacağı toplantısına katılıyor."

"Payitaht Abdülhamid'in en kritik sezonu, bu sezon"

Senarist Uzunok, izleyiciyle buluÅŸan beÅŸinci sezonun, dizinin en kritik sezonu olduÄŸuna iÅŸaret ederek, bu sene özellikle Osmanlı'nın son döneminde iktisadi gücün nasıl el deÄŸiÅŸtirdiÄŸini ve Abdülhamid'e karşı bir araya gelen grupların kimler tarafından ve nasıl fonlandığını anlatacaklarını dile getirdi.

Bazı medya organlarında çıkan, dizide Ä°stiklal Marşı ÅŸairi Mehmet Akif Ersoy'a "mason" göndermesi yapıldığı iddiasını da yanıtlayan Uzunok, ÅŸu bilgileri verdi:

"Önce bu yayın organlarına sormak lazım. Mason olmak bir hakaret midir, onlar öyle mi görüyor? O sahnede 'baykuÅŸ' ifadesi kullanılıyor. O ifadeyi söyleyen de sonrasında maskesini çıkarıyor ve biz o kiÅŸinin Emanuel Karasu olduÄŸunu anlıyoruz. Bizim senaryomuzda da karakter ismi olarak bu mevcut. Abdülhamid'e karşı 'baykuÅŸ' ifadesini o zaman herkes kullanıyor. 1908'de Mahmut Åževket PaÅŸa'nın bir ses kaydı var, orada 'Yıldız burcundaki baykuÅŸ' ifadesini kullanıyor. Selanik'teki bir Ä°ttihat ve Terakki üyesi Tahsin Uzel'in o dönem gönderdiÄŸi bir gazetede yine bu ifade geçiyor. Yani bu ifadenin mucidi Mehmet Akif'in kendisi deÄŸil ve zaten 'baykuÅŸ' ifadesinin geçtiÄŸi 'Asım' kitabını 1924'te basıyor. Bu kitap da bir manzum romandır esasında. Orada karakterler vardır ve onları konuÅŸturur Milli Åžairimiz. Åžiiri okusalar bilecekler, o ifadenin karşılığında Temiz Tahir Efendi, 'Bir semerci ustası vardı, gelen giden eÅŸeÄŸe semer biçerdi ama adam ustaydı. Åžimdi yeni semer ustaları geldi. Biçtikleri semerler eÅŸeklerin sırtında yara yaptı ve eÅŸekler periÅŸan oldu.' ÅŸeklinde cevap verir."

Uzunok, henüz 19-20 yaşındayken Mehmet Akif'in hayatının anlatıldığı 8 bölümlük bir dokü-drama kaleme aldığını belirterek, "Ben Mehmet Akif'in vefat ettiÄŸi Mısır Apartmanı'nın müze olması için kampanya baÅŸlatmış biriyim. 'Mehmet Akif Dönüyor' isminde bir oyun yazdım ve oyun binden fazla kez temsil aldı. Bizim Akif'e bir ÅŸey söylememiz söz konusu olamaz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Osmanlı aydınlarının çok azının Sultan Abdülhamid'in yanında yer aldığını vurgulayan Uzunok, o dönemin aydınlarının çoÄŸunun Sultan Abdülhamid'in ufkunu anlayamadığını söyledi.

"Bir millet tarihine ilgi duymaya başlarsa istikbaliyle ilgili plan yapıyor demektir"

Tarih dizilerine ilginin daha da artacağını öngören Uzunok, "Bunun için senaristlerin daha araÅŸtırmacı olması gerekiyor. Bir senarist, kendi okudukları ve baktığı yerden bir kurgu da yapmak zorunda. Bu anlamda kurguya izin verilmeli. EÄŸer sadece tarihin soÄŸuk yüzüyle yansıtırsak bu baÅŸarısız olur. O yüzden kurgu ÅŸart." dedi.

UÄŸur Uzunok, Türkiye'de tarih öÄŸrenme merakının son yıllarda arttığına dikkati çekerek, bunun sebebini ise ÅŸu sözlerle açıkladı:

"Bir millet tarihine ilgi duymaya baÅŸlarsa istikbaliyle ilgili plan yapıyor demektir. Çünkü gözünü ufka dikmiÅŸtir ve geriye bakarak nasihat alma arzusundadır. Bizim de millet olarak tarihe olan ilgimiz bundan geliyor. Biz artık yerinde sayan bir toplum deÄŸil, hedefleri olan bir toplumuz. Hakikaten Türk milletinin önüne 2023, 2053 ve 2071 gibi hedefler çıkartıldığı zaman bu tarih dizileri popüler olmaya baÅŸladı. Çünkü biz bu topraklarda yaÅŸamakla ilgili gözümüzü istikbale diktik. Bizim buradaki varlığımızı sadece askeri deÄŸil, ekonomik ve kültürel manada da savunmamız gerekiyor."

TRT 1'de cuma akÅŸamları seyirciyle buluÅŸan Payitaht Abdülhamid, bu hafta 123. bölümüyle ekranlara gelecek.

YönetmenliÄŸini DoÄŸan Ümit Karaca ve Volkan Kapkın'ın üstlendiÄŸi yapımda baÅŸrolleri, Bülent Ä°nal, Özlem Conker, Hakan Boyav, Bahadır YeniÅŸehirlioÄŸlu, Cem Uçan ve Cem Özer paylaşıyor.

Dizinin yeni oyuncuları arasında Ä°smail Hakkı, Hakan Bilgin, Cansu Fırıncı, Ali Buhara Mete, Mehmet Korhan Fırat, Yılmaz Meydaneri, Alara Turan, Burak Haktanır, Eren Dinler, Halit Karaata, GökÅŸin Saraç ve Mesud Uz bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER