Sağlık

Sağlık Bakanı Demircan: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısında ilk patenti biz aldık

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, yaptığı açıklamada, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı konusunda dünyadaki aşı çalışmalarında ilk patenti biz aldık." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Demircan: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi aşısında ilk patenti biz aldık
16-09-2017 19:43

SAMSUN (AA) - SaÄŸlık Bakanı Ahmet Demircan, Cemil Åžensoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen AK Parti ÇarÅŸamba Ä°lçe Kongresi'nde yaptığı konuÅŸmada, partilerinin mücadelesinin haklıların ve mazlumların mücadelesi olduÄŸunu, Arakan'daki zulme de yeryüzünde sadece Türkiye'nin ses çıkardığını söyledi.

SaÄŸlık alanındaki çalışmalara deÄŸinen Demircan, KKKA hastalığı konusunda önemli bir adım attıklarını bildirdi.

Bakan Demircan, ÅŸöyle devam etti:

"KKKA hastalığı konusunda dünyadaki aşı çalışmalarında ilk patenti biz aldık. Ä°stanbul'da dün saÄŸlık üniversitelerinden birisinde toplantımız vardı. Orada aşıyı baÅŸaran arkadaÅŸlarımızla görüÅŸtük ve konuÅŸtuk. Patent alındı. Dünya bizim 2-3 yıl arkamızda, bazı ülkeler de uÄŸraşıyorlar üretmek için. Ne ihtiyaçları olduÄŸunu sorduk kendilerine. Sivil toplumdaki hayırsever vatandaÅŸları harekete geçirmek için karar aldık. Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından biri ağır iÅŸleyen bürokrasi. 'Birisi görüÅŸ bildirecek, bakanlık onay verecek' diyene kadar bir bakarsınız patentini aldığınız aşıyı baÅŸkaları üretmeye baÅŸlamış. Bunun önüne geçmek için daha esnek yöntemlerden biri olan hayırsever vatandaÅŸlarımızın önüne bu konuyu getiriyoruz ve getireceÄŸiz. Bu bizi gururlandırıyor."

Bunun yanında Türkiye'de vatandaÅŸlara uygulanan aşıların yerli üretimiyle ilgili çalışmayı baÅŸlattıklarını dile getiren Demircan, "Madem ki bizim laboratuvarlarımız aşı üretebilecek noktaya geldi, bilim adamlarımıza 'Hemen gerekli aşıyı geliÅŸtirelim, devam edelim' dedik. Plazma ve ürünlerini dışarıdan alıyoruz. BaÅŸkalarının verdiÄŸi kanlardan plazma ürününü satın alıyoruz. Biz 80 milyonluk ülkeyiz. 'Kendi fabrikalarımızda plazma ürünlerini üretelim' dedik. Onun da ihalesi yapıldı, onayı çıktı. Türkiye bu alanlarda da kendi ilacını üretebilir hale gelmek zorunda. Ciddi ilerlemeler kazanıyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin saÄŸlık alanında üretici olmasını istiyoruz"

SaÄŸlığın önemli bir alan olduÄŸunu, bunu dışarıya emanet etmek istemediklerini vurgulayan Demircan, "Türkiye'nin saÄŸlık alanında üretici olmasını istiyoruz. SaÄŸlıktaki geliÅŸmelerde elde ettiÄŸimiz yönetim tecrübesiyle, saÄŸlığın finansmanıyla ilgili, yani genel saÄŸlık sigortası gibi çok önemli bir iÅŸi baÅŸarmış bir devlet ve millet olarak finansmanıyla ilgili tecrübeyi, ÅŸimdi saÄŸlığın mekanlarıyla ilgili geliÅŸtirdiÄŸimiz kamu-özel iÅŸ birliÄŸi modelini 'Nasıl yaptınız ve baÅŸardınız?' diye diÄŸer ülkeler bizden randevu istiyor. Bu devirde en önemli sermayelerden biri bilgi sermayesidir. O sermayeyi geliÅŸtiriyor Türkiye. Biliniz ki ürün ihraç ettiÄŸi gibi bilgi ihracını da yapacak Türkiye." diye konuÅŸtu.

AK Parti iktidara gelmeden önce 10 ile 15 yaÅŸ arasında olan çocukların, bugün 25 ile 30 yaÅŸ arasında bulunduÄŸunu belirten Demircan, 2002 öncesinde hastanelerde yaÅŸananları hatırlamayan 13 milyon nüfusa bunları hatırlamaları gerektiÄŸini söyledi.

Kendisinin eski dönemde hastanelerde çalıştığını anlatan Demircan, "Ameliyathaneyi kendi ellerimle temizlemek durumunda kaldım bir sonraki ameliyat için. Personel yok, imkanlar kısıtlı, yeni ameliyattan çıkmış hastamızı 8-10 kiÅŸilik koÄŸuÅŸlarda yatırmak zorunda kalıyorduk. YoÄŸun bakım yoktu. Aciller üst üstte, mekan yok. Hastalar gelmiÅŸ, oturacak, yatacak yer yok. Åžimdi neyi konuÅŸuyoruz? 5 yıldızlı hastaneleri konuÅŸuyoruz." dedi.

Muhabir: Ä°lyas Gün,YaÅŸar Karaman

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER